Axel Tuanzebe

Försvararen Axel Tuanzebe är en produkt ur Manchester Uniteds akademi. Han var involverad i a-lagssammanhang under åtta säsonger, 2015/16 till 2022/23, men han lyckades aldrig slå sig in i laget. Totalt spelade han 37 matcher för United och han bar kaptensbindeln vid ett tillfälle.

Axel Tuanzebe föddes i Demokratiska republiken Kongo i november 1997. Han flyttade till England i tidig ålder och växte upp i Rochdale. Han började spela i Manchester United som åttaåring.

Säsongen 2014/15 var han, som första spelare, lagkapten för Uniteds juniorlag som förstaårsjunior. Efter säsongen utsågs han till årets unga spelare i klubben. Säsongen 2016/17 tog han kaptensbindeln i reservlaget och han prisades som bästa reservlagsspelare i United.

Samtidigt gjorde han också debut i a-laget. Tuanzebe var med i a-lagstruppen första gången i oktober 2015, då han var oanvänd avbytare mot Crystal Palace. Sommaren 2016 gjorde han sin första a-lagsmatch då han var inhoppare i träningsmatchen mot Wigan. Han skulle även få göra sin första officiella match mot Wigan, i FA-cupen i januari 2017. Senare under säsongen fick han starta i fyra Premier League-matcher.

Sommaren 2017 var Tuanzebe med på a-lagets försäsongsturné. Han flyttades sedan upp i a-lagstruppen på riktigt men speltiden blev väldigt sparsam.

I januari 2018 gick han till Aston Villa på ett halvårslångt lån. Lånet blev dock ingen succé, då en skador begränsade Tuanzebe till några få framträdanden. I augusti 2018 återvände han till Aston Villa på lån, den här gången för hela säsongen. Återigen slet Tuanzebe med skador men när han var skadefri var han given i startelvan. Säsongen slutade med att Aston Villa gick upp till Premier League via playoff, där Tuanzebe startade i de båda semifinalerna och i finalen.

Säsongen 2019/20 såg det ut som att Tuanzebe skulle få rikligt med speltid i United. Skador förstörde emellertid säsongen för honom. Efter tio månader utan speltid i a-laget fick Tuanzebe göra comeback i bortamatchen mot PSG i oktober. Han gjorde en utmärkt match då United. Den prestationen kunde han emellertid inte replikera och han fick inte mycket speltid alls under återstoden av säsongen.

Sommaren 2021 skrev han på ett nytt kontrakt med United. Sedan flyttade han till Aston Villa på ett säsongslångt lån. Han fick emellertid dåligt med speltid i Villa och lånet avbröts i januari, då han istället flyttade till italienska Napoli på lån. I Italien gick det ännu sämre, han fick bara speltid i två matcher.

Ny skadefrånvaro följde och Tuanzebe spelade ingenting alls under höstsäsongen 2022. I januari 2023 följde ett nytt lån, då han gick till Stoke City. Speltiden i Stoke blev sparsam.

Sommaren 2023 friställdes Tuanzebe av United.

Axel Tuanzebe fick förvånansvärt lite speltid i de engelska ungdomslandslagen och har ännu inte varit aktuell för a-landslaget.

Spelarkaraktär

Tuanzebe är i grunden mittback men han har även använts som högerback och som defensiv mittfältare. Han är tekniskt skicklig och läser spelet bra. Tuanzebe har också stora ledaregenskaper.

Rekommenderad läsning

 • Det fanns en tid då det kändes som att han kunde bli en bärande spelare

  Det fanns en tid då det kändes som att han kunde bli en bärande spelare

 • Lånekollen: Säsongssummeringen

  Lånekollen: Säsongssummeringen

 • En konversation om Axel Tuanzebe och Joel Pereira

  En konversation om Axel Tuanzebe och Joel Pereira

 • Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

  Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

 • Frågeask: Man hade lika bra kunnat sälja honom

  Frågeask: Man hade lika bra kunnat sälja honom

 • Axel Tuanzebe lämnar United efter 17 år

  Axel Tuanzebe lämnar United efter 17 år

Senaste artiklarna om Axel Tuanzebe

 • Antony talar ut / Tuanzebe hittar klubb

  Antony talar ut / Tuanzebe hittar klubb

 • Det fanns en tid då det kändes som att han kunde bli en bärande spelare

  Det fanns en tid då det kändes som att han kunde bli en bärande spelare

 • Olistad David de Gea indikerar oviss framtid

  Olistad David de Gea indikerar oviss framtid

 • Axel Tuanzebe lämnar United efter 17 år

  Axel Tuanzebe lämnar United efter 17 år

 • Serie A-mästare närmar sig / Tuanzebe lämnar / Golden Glove till De Gea

  Serie A-mästare närmar sig / Tuanzebe lämnar / Golden Glove till De Gea

 • Ten Hags presskonferens / Ändringar på Stretford End / Nummer för nyförvärven

  Ten Hags presskonferens / Ändringar på Stretford End / Nummer för nyförvärven

Biografin uppdaterad i juni 2023 (uppdateras på säsongsbasis).