Axel Tuanzebe

Försvararen Axel Tuanzebe, född i november 1997, är en produkt av Manchester Uniteds akademi.

Axel Tuanzebe föddes i Demokratiska republiken Kongo i november 1997. Han flyttade till England i tidig ålder och växte upp i Rochdale. Han började spela i Manchester United som åttaåring.

Säsongen 2014/15 var han, som första spelare, lagkapten för Uniteds juniorlag som förstaårsjunior. Efter säsongen utsågs han till årets unga spelare i klubben. Säsongen 2016/17 tog han kaptensbindeln i reservlaget och han prisades som bästa reservlagsspelare i United.

Samtidigt gjorde han också debut i a-laget. Tuanzebe var med i a-lagstruppen första gången i oktober 2015, då han var oanvänd avbytare mot Crystal Palace. Sommaren 2016 gjorde han sin första a-lagsmatch då han var inhoppare i träningsmatchen mot Wigan. Han skulle även få göra sin första officiella match mot Wigan, i FA-cupen i januari 2017. Senare under säsongen fick han starta i fyra Premier League-matcher.

Sommaren 2017 var Tuanzebe med på a-lagets försäsongsturné. Han flyttades sedan upp i a-lagstruppen på riktigt men speltiden blev väldigt sparsam.

I januari 2018 gick han till Aston Villa på ett halvårslångt lån. Lånet blev dock ingen succé, då en skador begränsade Tuanzebe till några få framträdanden. I augusti 2018 återvände han till Aston Villa på lån, den här gången för hela säsongen. Återigen slet Tuanzebe med skador men när han var skadefri var han given i startelvan. Säsongen slutade med att Aston Villa gick upp till Premier League via playoff, där Tuanzebe startade i de båda semifinalerna och i finalen.

Säsongen 2019/20 såg det ut som att Tuanzebe skulle få rikligt med speltid i United. Skador förstörde emellertid säsongen för honom. Efter tio månader utan speltid i a-laget fick Tuanzebe göra comeback i bortamatchen mot PSG i oktober. Han gjorde en utmärkt match då United. Den prestationen kunde han emellertid inte replikera och han fick inte mycket speltid alls under återstoden av säsongen.

Sommaren 2021 skrev han på ett nytt kontrakt med United. Sedan flyttade han till Aston Villa på ett säsongslångt lån. Han fick emellertid dåligt med speltid i Villa och lånet avbröts i januari, då han istället flyttade till italienska Napoli på lån. I Italien gick det ännu sämre, han fick bara speltid i två matcher.

Axel Tuanzebe har fått förvånansvärt lite speltid i de engelska ungdomslandslagen. Han har ännu inte varit aktuell för a-landslaget.

Spelarkaraktär

Tuanzebe är i grunden mittback men han har även använts som högerback och som defensiv mittfältare. Han är tekniskt skicklig och läser spelet bra. Tuanzebe har också stora ledaregenskaper.

Rekommenderad läsning

 • Lånekollen: Säsongssummeringen

  Lånekollen: Säsongssummeringen

 • En konversation om Axel Tuanzebe och Joel Pereira

  En konversation om Axel Tuanzebe och Joel Pereira

 • Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

  Adepterna: Borthwick-Jackson, Goss, Pereira, Rashford och Tuanzebe

 • Frågeask: Man hade lika bra kunnat sälja honom

  Frågeask: Man hade lika bra kunnat sälja honom

Senaste artiklarna om Axel Tuanzebe

 • Ten Hags presskonferens / Ändringar på Stretford End / Nummer för nyförvärven

  Ten Hags presskonferens / Ändringar på Stretford End / Nummer för nyförvärven

 • Februari-matcher bekräftade / Tuanzebe jobbar hårt / FA Youth Cup-match på söndag

  Februari-matcher bekräftade / Tuanzebe jobbar hårt / FA Youth Cup-match på söndag

 • Casemiro är redo men Martial är skadad igen / United erbjudna Asensio

  Casemiro är redo men Martial är skadad igen / United erbjudna Asensio

 • Damerna inleder mot Tottenham / På plats down under / Martínez närmare

  Damerna inleder mot Tottenham / På plats down under / Martínez närmare

 • Sevilla ger upp jakten på Martial / Tuanzebes bror sågar Gerrard

  Sevilla ger upp jakten på Martial / Tuanzebes bror sågar Gerrard

 • Tuanzebe drar till Neapel

  Tuanzebe drar till Neapel

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.