Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United bekräftar
Axel Tuanzebe lämnar United efter 17 år

Under fredagen meddelade Manchester United att Axel Tuanzebe kommer lämna klubben när kontraktet går ut den 30 juni. Den senaste säsongen har 25-åringen varit utlånad till Stoke City, där det totalt bara blev fem matcher.

Axel Tuanzebe kom till Uniteds akademi redan som åttaåring har sedan dess tagit den långa resan genom samtliga ungdomslag upp till herrlaget. Smått unikt för mittbacken är att han gjort åtminstone en match som kapten i samtliga lag. I herrlaget hade Tuanzebe bindeln i ett Ligacupmöte mot Rochdale 2019.

Debuten i seniorsammanhang kom emellertid säsongen 2016/17 när United slog Wigan med 4-0 i FA-cupen.

I ungdomslagen har han bland annat kammat hem de ärofyllda priserna Jimmy Murphy Young Player of the Year award, 2014/15 samt Denzil Haroun Reserve-Team Player of the Year, 2016/17.

Tuanzebe i Unitedtröjan under debutsäsongen 2016/17. Här i duell med Crystal Palace-spelaren Luka Milivojevic.

Även fast Tuanzebe naturligtvis är starkast förknippad med United så ska det så klart nämnas att han varit ute på en hel del lånesejourer. I januari 2018 lånades han ut till det dåvarande Championshiplaget Aston Villa och skulle därefter göra ytterligare två svängar till i Birminghamklubben.

I januari 2022 lånades mittbacken lite förvånande ut till SSC Napoli i Serie A, där det endast blev en halv säsong. Den sista lånesvängen gick till Stoke City i januari detta år, men där blev det alltså bara fem matcher för Tuanzebe, då skador satte stopp.

Tyvärr är det just skadorna som vi också förknippar Tuanzebe med. De är förmodligen den främsta orsaken till att det bara blev 37 matcher totalt i United. Men att potentialen alltid har funnits hos 25-åringen råder det inga tvivel om. Säsongen 2020/21 när United besegrade Paris Saint-Germain i Champions League stod han nämligen för sin bästa insats i karriären och stängde bland annat ner en viss Kylian Mbappé.

Att Tuanzebe nu lämnar United efter 17 år är givetvis känslosamt, inte minst för honom själv. I United beskrivs han som en fin och respekterad människa, som representerat klubben med klass och värdighet.

Vi kan bara hålla med och önskar Axel lycka till framöver i livet och fotbollskarriären!