Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Tevematcher 2017/18: När spikas spelschemat

I förra veckan fick vi säsongens spelschema. Problemet är bara att det som alltid kommer att ske förändringar. För svenska Manchester United-supportrar som har tänkt resa till Manchester är det givetvis av största vikt att veta när matcherna spelas.

I den här artikeln försöker vi därför reda ut när spelschemat spikas. Några exakta svar kan vi inte ge. Med historien som grund kan vi ändå komma med kvalificerade gissningar.

Säsongen 2017/18 gäller att det mesta är som säsongen 2016/17. Teveavtalet för Premier League är nu inne på år två av tre. För Uefas turneringar är vi nu inne på det tredje året i den nuvarande cykeln.

Spelschemat så som det föreligger just nu hittar ni förstås på Muss.se och där återfinns även Muss Unitedkalender.

Samtliga tidsangivelser i artikeln är svensk tid och om inte annat framgår är det ligamatcher som gäller.

Som alltid är spelschemat preliminärt. Vi vet av hävd att enbart ett fåtal av Uniteds matcher spelas på lördagar klockan 16.00. Exakt när matcherna spelas vet vi först när tevebolagen och polisen har sagt sitt.

I år har Premier League på sin hemsida publicerat information om när matcherna ska spikas:

 • Matcher i augusti och september: 10 juli
 • Oktober och november: 11 augusti
 • December och januari: 12 oktober
 • Februari: 12 december
 • Mars: 25 januari
 • April: 26 februari
 • Maj: 6 april
 • Sista omgången: efter att alla klubbar har spelat 37 matcher (detta gäller enbart tevebolagens val av matcher, den sista omgången spelas söndagen den 13 maj)

Nu litar vi inte fullt ut på detta. Premier League är bra på att lova att matcherna ska spikas ett visst datum, sämre på att faktiskt hålla det som lovas. Därför ger vi som referens de datum som spelschemat har spikats föregående säsonger.

MATCHDATUMSPIKAT 2016/17SPIKAT 2015/16SPIKAT 2014/15SPIKAT 2013/14SPIKAT 2012/13SPIKAT 2011/12
Augusti – september7 juli3 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
Oktober – november12 augusti31 juli14 juli11 juli5 juli11 juli
December14 oktober8 oktober6 oktober9 oktober5 oktober7 oktober
Januari14 oktober13 november11 november4 november31 oktober25 november
Februari13 december17 december19 december10 december4 december2 december
Mars25 januari21 januari21 januari27 januari18 januari23 januari
April28 februari26 februari20 februari27 februari13 februari22 februari
Maj30 mars/12 april5 april2 april4 april10 april9 april
# Det tidigaste datum som matcherna har spikats markeras med fet stil och det senaste datumet markeras med kursiv stil.
# I enstaka fall inkluderas även nästa månads första match då matcherna för en månad spikas.
# Ofta föreligger hänsyn som gör att matchen kan flyttas (normalt beroende på resultat i Europaspelet). Det gäller i allra högsta grad innan Champions League lottas och i mars och april.
# Säsongen 2016/17 spikades majmatcherna i två omgångar. Matcherna för första veckan i maj spikades den 30 mars medan matcherna den andra veckan i maj spikades den 12 april.
# Majdatumet för 2011/12 är hämtat från säsongen 2009/10, då EM förkortade säsongen 2011/12.

Som framgår av tabellen spikades matcherna den gångna säsongen generellt sett sent. Detta med januarimatcherna som stort undantag, då de spikades rekordtidigt. Premier League lovar (se ovan) att matcherna i januari 2018 också ska spikas i mitten på oktober. Matcherna i maj spikades i två omgångar den gångna säsongen, så kommer inte att ske säsongen 2017/18. Detta då det bara är två matchveckor i maj den här säsongen och som alltid gäller att den sista omgången ligger på den söndag som meddelas när spelschemat presenteras.

Aktuella matchtider

På lördagar är det som vanligt tre tider som är aktuella. Den tidiga lördagsmatchen spelas 13.30. Klockan 16.00 spelas de matcher som inte väljs ut för tevesändning och som heller inte flyttas av annan anledning. Den sena lördagstiden är 18.30.

Tevebolagen ska placera 28 matcher på lördagar klockan 13.30 och 28 matcher på lördagar klockan 18.30.

Även på söndagar finns det två matchpaket om 28 matcher vardera. Den tidiga söndagsmatchen ska börja 14.30-15.15 medan den sena matchen har avspark 17.00-17.30.

Viss variation förekommer, då någon av lördagsmatcherna kan flyttas till 13.00 på söndagen (generellt då Europa League-spel omöjliggör match på lördagen).

Det finns också ett paket på 28 kvällsmatcher. Dessa ska antingen spelas på måndagar klockan 21.00 eller på fredagar klockan 20.30-21.00. Här är regeln att det maximalt får vara 10 fredagsmatcher och därmed minst 18 måndagsmatcher.

Säsongen 2016/17 spelades det bara sju fredagsmatcher och bara sex av dessa visades på teve. Den gångna säsongen var den första då fredagsmatcher fanns som alternativ och indikationen är att det inte uppskattades av tittarna. Således kan vi nog ställa in oss på relativt få fredagsmatcher även den kommande säsongen. Men detta är spekulation från min sida.

I tillägg till de fem huvudpaketen är det avtalat för ytterligare åtta tevesända (i England) lördagsmatcher och ytterligare sex söndagsmatcher. Vidare sex matcher för omgångarna mitt i veckan (bara två matcher per omgång) och åtta helgdagsmatcher (julperioden).

Omgångarna mitt i veckan spelas som regel 20.45 eller 21.00. United har tidigare, av logistiska skäl, önskat avspark 20.45 men det tycktes inte gälla den gångna säsongen. Hur det blir med helgdagsmatcherna varierar från säsong till säsong.

För den som har tänkt att boka en resa är det alltid värt att dubbelkolla matchdatum. Spelschemat som hittas på Manutd.com är generellt den bästa informationskällan här, men även den sidan kan innehålla enstaka fel eller släpa efter i uppdateringen.

Cupmatcher 2017/18

Manchester United är säsongen 2017/18 tillbaka i Champions League. Där gäller som alltid att matcherna spelas på tisdagar och onsdagar (undantaget finalen som är på en lördag). Avspark är klockan 20.45, med enstaka undantag för matcher som spelas i en annan tidszon långt österut.

En tycker att tevebolagen kan studera spelschemat och konstatera att Champions League börjar tisdagen den 12 september. Därmed är det olämpligt att lägga matcher för Champions League-lag söndagen den 10 september. Nu funkar inte tevebolagen så. Ofta tycker de att söndagen den 10 september (som exempel) är ett väldigt bra datum för match. Sen hoppas de helt enkelt att Champions League-laget ska råka få en onsdagsmatch. Därför förekommer ofta notiser om att matcher kan flyttas även när spelschemat spikas.

Ligacupmatcherna, med undantag för finalen som alltid är på en söndag, spelas på tisdagar och onsdagar. Generellt har ligamatcherna företräde, har man ligamatch på söndagen brukar det betyda att den ligacupmatchen i omgången efter läggs på onsdagen. Men det är ingen undantagsfri regel. Och de två finallagens ligamatcher flyttas alltid. Ligacupmatcherna brukar spikas relativt snart efter lottningen.

I FA-cupen går United, som alltid, in i omgång 3. Matchdatum fastställs normalt inom en vecka efter lottningen. I händelse av omspel spelas detta normalt en och en halv spelvecka efter den ordinarie omgången och omspelet brukar fastställas bara någon dag efter den första matchen (undantag förekommer dock, som i fallet med Uniteds omspel mot Chelsea våren 2013). Normalt är det fredag till måndag som gäller som speldagar i FA-cupen (tisdagar och onsdagar för omspel). FA-cupens kvartsfinaler och semifinaler flyttar ligamatcher, medan omgång 3-5 och finalen ligger helger då det inte spelas någon ligafotboll. När det gäller omspel har ligamatcherna företräde. Sedan säsongen 2016/17 gäller att det inte kan bli omspel i kvartsfinalerna.

Datum för cupmatcher och landslagsuppehåll samt en massa annan bra information finns här.

Så konstrueras spelschemat

Den som vill läsa om hur spelschemat skapas kan med fördel göra det i artikeln Secrets of the fixture computer på BBC. Det är förvisso en nu relativt gammal artikel, men principerna är fortfarande samma. Till att börja med kan vi konstatera att det är långt ifrån en lottning, snarare är spelschemat något som konstrueras utefter en massa regler och viss slumpmässighet.

I stora drag gäller följande:

 • Fifa börjar med att bestämma att vissa helger ska vara reserverade för landslagsspel. Därefter lägger Uefa in Europacupmatcherna i kalendern. Sedan får de nationella förbunden lägga resterande matcher där det finns luckor.
 • När Manchester United har hemmamatch i ligan har Manchester city alltid bortamatch. På samma sätt är alla andra klubbar i ligasystemet parade med en annan klubb.
 • I tillägg till detta gäller att spelschemat ska konstrueras så att man i möjligaste mån undviker att supportrar från flera olika klubbar sammanstrålar på en viss tågstation.
 • Man får max spela två hemmamatcher eller två bortamatcher i rad.
 • Varje period på fem matcher ska bestå av minst två matcher hemma och minst två borta.
 • Spelar man hemma i omgång 1 har man bortamatch i omgång 2. Samma princip gäller för omgång 37 och 38.
 • I möjligaste mån ska långresor på annandagen och nyårsdagen undvikas, på grund av kraftigt begränsad kollektivtrafik.
 • Om möjligt ska man ha en bortamatch efter en FA-cupmatch om man har en hemmamatch före, eller tvärtom.
 • I tillägg till detta har klubbarna rätt till vissa önskemål och det sägs att mer än 85 procent av alla önskemål tillgodoses.

Sedan börjar tevebolagen välja matcher. Och så har polisen vissa önskemål – till exempel vill polisen ha högriskmatcher tidigt på dagen.

Tevematcher i Sverige

Som svensk Unitedsupporter är det lämpligt att ha ett gott förhållande till Viasat. De har nämligen rättigheterna till alla turneringar som United deltar i, Uefa Super Cup inkluderad. (Skulle United via gruppspelet i Champions League degraderas till Europa League tar Discovery över.)

Viasats avtal för Premier League gäller till och med säsongen 2018/19. Inga förändringar har aviserats, vilket betyder att Viasat fortfarande bara får sända en match på lördagar klockan 16.00. Den gångna säsongen hade United fem matcher på den traditionella tiden. Givet att United inte kommer att spela i Europa League är ett rimligt antagande att den siffran ökar något.

Vidare föreligger begränsningar för tevesändning i Sverige när det spelas flera matcher samtidigt. Därmed är risken att vi kommer att få några Unitedmatcher som inte visas på teve i Sverige. Den risken ökar förstås då Zlatan Ibrahimovic inte är kvar i United men detta kan till viss del kompenseras med värvningen av Victor Lindelöf.

I de engelska cuperna brukar tevebolagen vara väldigt bra på att välja ut Manchester United för tevesändning. Sänds United på teve i England gäller normalt också att United visas på teve i Sverige. Från och med säsongen 2017/18 gäller att Viasat får visa 80 FA-cupmatcher, att jämföra med 48 matcher tidigare år. Viasats avtal för att sända FA-cupen förlängdes i våras och gäller nu till och med säsongen 2023/24.

I avtalet för FA-cupen ingår även Community Shield.

Även för ligacupen skrev Viasat nytt avtal i våras. Det nya avtalet gäller till och med säsongen 2021/22 och inkluderar Championship.

Mer om Viasats avtal för FA-cupen och ligacupen finns på Viaplay.se.

Viasat har sänt Champions League sedan turneringen blev Champions League 1992. Samtliga matcher i turneringen visas på teve i Sverige. I våras tecknades ett nytt avtal och åtminstone över säsongen 2020/21 kommer Viasat att sända Champions League (läs mer på Viasats hemsida).

Uefa Super Cup sänds på Viasat, meddelas på Uefas hemsida.

Discovery har rättigheterna för Europa League över säsongen 2017/18. Förhoppningsvis behöver vi inte bekymra oss om det.

Tevematcher i England

Precis som det svenska avtalet för Premier League går det engelska avtalet in på sin andra säsong av tre. Därmed inga förändringar att vänta den kommande säsongen. Dock gäller att det börjar vara tid att teckna avtal för säsongerna 2019/20 till 2021/22. Det nuvarande avtalet tecknades i februari 2015, så nytt avtal bör tecknas i början på 2018 (de internationella avtalen, där Sverige ingår, brukar annonseras ett halvår till ett år senare). Som vanligt kan vi räkna med att nästa avtal innehåller fler tevesända matcher, men det får vi ta när det är dags.

Det nuvarande avtalet ger Sky Sports och BT Sport rätten att sända 168 matcher. Sky har 126 matcher och BT har 42 matcher.

Sky Sports har den tidiga lördagsmatchen, samtliga söndagsmatcher, måndags- och fredagsmatcherna samt helgdagsmatcherna. BT Sport har den sena lördagsmatchen, de sex veckomatcherna och de åtta ospecificerade lördagsmatcherna.

Som vanligt har Sky Sports de flesta av de bästa matcherna, de har förstavalet i 26 omgångar och 31 andrahandsval.

Premier League säljer inte bara direktsändningsrättigheter utan även rättigheter för ett höjdpunktsprogram. Det är BBC som har de rättigheterna, vilket resulterar i det klassiska programmet Match of the Day (sent på lördagar) och MOTD2 (sent på söndagar). Nytt från och med säsongen 2016/17 är att BBC också får sända ett magasinprogram mitt i veckan. Avtalet löper som de andra avtalen över säsongen 2018/19.

Nu är ju inte Premier League nöjda där, även ljud är till salu. BBC (fem paket) och Talksport (tre paket) vann och får totalt sända 232 matcher i radio. Återigen är avtalsperioden till och med säsongen 2018/19.

BT Sport har rättigheterna till Uefas turneringar. De tecknade nytt avtal i våras (BBC) och behåller rättigheterna över säsongen 2020/21. I det nya avtalet fick BT även höjdpunktspaketet, det gäller från och med säsongen 2018/19. För säsongen 2017/18 ligger det europeiska höjdpunktspaketet hos ITV.

BBC och BT Sport delar på rättigheterna för FA-cupen. Det nuvarande avtalet, där BBC visar 16 matcher och BT Sport 25 matcher (båda visar finalen), gäller till 2018 men de har redan förnyat till och med säsongen 2020/21. I det nya avtalet har BBC fortfarande 16 matcher men BT Sport kommer att sända 30 matcher (en match till per omgång i de fem första omgångarna).

Sky Sports har rättigheterna till English Football Leagues turneringar (ligacupen, Championship, League One, League Two och Football League Trophy). Avtalet gäller åtminstone till och med säsongen 2018/19 med en option på att förlänga avtalet ytterligare en säsong. Totalt 148 matcher, varav 15 från ligacupen. Channel 5 har höjdpunktsrättigheterna till och med säsongen 2017/18.

BT Sport har Community Shield till och med 2018. Gissa vad? Det finns ett höjdpunktsprogram! Det har BBC.