Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Cupmatcher 2017/18

Embed from Getty Images

Så är ramverket för säsongen 2017/18 helt och hållet på plats. Igår kom spelschemat för Premier League och idag har det engelska fotbollsförbundet FA publicerat den engelska fotbollskalendern för den nya säsongen.

Manchester United kommer säsongen 2017/18 att delta i fem turneringar. Givetvis kommer klubben som alltid att spela i Premier League. Vidare blir det som alltid spel i FA-cupen och ligacupen. United är i och med Europa League-vinsten i maj också klara för spel i Champions League. Den femte turneringen är Uefa Super Cup, där Europa League-vinnaren United möter Champions League-vinnaren Real Madrid.

(Det finns en risk att det blir en sjätte turnering för United. Om United slutar trea i sin Champions League-grupp blir det nämligen spel i Europa League efter nyår.)

Här presenterar en majoritet av de datum som är relevanta för Manchester United. För turneringar som United inte deltar i och cupomgångar som United hoppar över så finns den fullständiga kalendern på FA:s hemsida (länken laddar ner en PDF).

Manchester Uniteds spelschema.

Viktiga datum för Premier League

Spelschemat för Premier League fick vi igår. För fullständighet upprepar vi ändå den nödvändigaste informationen.

 • Lördag 12 augusti: Premier League inleds (United har hemmamatch mot West Ham i premiären)
 • Söndag 13 maj: Premier League avslutas (United har hemmamatch mot Watford)

Ligan startar en dag tidigare än förra året medan avslutningen är åtta dagar tidigare. Ligasäsongen är därmed en vecka kortare, detta då det ska spelas VM sommaren 2018.

Som vanligt spelas majoriteten av matcherna på lördagar. Några matcher i varje omgång flyttas till söndagar. Vidare har Sky Sports rätten att flytta 28 matcher till fredagskvällar (max 10) eller måndagskvällar (minst 18). I tillägg ligger några omgångar mitt i veckan.

Uefa Champions League

Gruppspel:

 • 12-13 september: match 1
 • 26-27 september: match 2
 • 17-18 oktober: match 3
 • 31 oktober – 1 november: match 4
 • 21-22 november: match 5
 • 5-6 december: match 6

Slutspel:

 • 13-14 februari och 20-21 februari: åttondelsfinal 1:2
 • 6-7 mars och 13-14 mars: åttondelsfinal 2:2
 • 3-4 april: kvartsfinal 1:2
 • 10-11 april: kvartsfinal 2:2
 • 24-25 april: semifinal 1:2
 • 1-2 maj: semifinal 2:2
 • 26 maj: final (Olimpiyski, Kiev)

Vi är tillbaka där vi hör hemma! Om vi har saknat Champions League så är det givetvis ingenting mot hur Champions League har saknat oss.

United är direktkvalificerade för gruppspelet. Detta då Real Madrids plats som Champions League-vinnare blev vakant då Real redan var klara för gruppspelet som spanska mästare.

Gruppspelet lottas torsdagen den 24 augusti, dagen efter att kvalspelet avslutas.

I lottningen går United in i seedningsgrupp 2 tillsammans med Barcelona, Atlético Madrid, PSG, Borussia Dortmund, Manchester city och Porto samt Sevilla, Napoli eller Tottenham, beroende på hur det går för Sevilla och Napoli i kvalet. I seedningsgrupp 1 återfinns Real Madrid samt mästarlagen i ligorna rankade 2-8 i Europa (spanska ligan är högst rankad men Real Madrid är med som Champions League-vinnare och får inte ställa upp dubbelt i turneringen).

Totalt är United nu 14:e högst rankade laget i Europa. I Champions League kommer United emellertid att vara rankade 12 eller 13, detta då Arsenal och eventuellt även Sevilla kommer att spela Europa League.

Som vanligt är det 32 lag i turneringen och de delas in i åtta grupper om fyra lag. I gruppen möter alla lag alla två gånger. De två bästa går till åttondelsfinal medan trean degraderas till Europa League och fyran upphör att existera i Europaspelet.

Åttondelsfinalerna lottas fredagen den 11 december, dryga veckan efter att gruppspelet avslutats. Kvartsfinalerna lottas den 16 mars medan semifinal och final lottas den 13 april. I slutspelet är det som vanligt dubbelmöten med bortamål som potentiell avgörande faktor.

Som vanligt är det matcher på tisdagar och onsdagar, undantaget finalen som är en lördag. Finalen spelas den här säsongen i Kiev.

Europa League

Slutspel:

 • 15 februari: sextondelsfinal 1:2
 • 22 februari: sextondelsfinal 2:2
 • 8 mars: åttondelsfinal 1:2
 • 15 mars: åttondelsfinal 2:2
 • 5 april: kvartsfinal 1:2
 • 12 april: kvartsfinal 2:2
 • 26 april: semifinal 1:2
 • 3 maj: semifinal 2:2
 • 16 maj: final (Stade de Lyon, Lyon)

Låt oss slippa, låt oss slippa, låt oss slippa.

I händelse av att United slutar trea i sin Champions League-grupp väntar Europa League-spel efter nyår. Skulle det vara så illa tar vi det då.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

 • 6 januari: omgång 3
 • 27 januari: omgång 4
 • 17 februari: omgång 5
 • 17 mars: kvartsfinal
 • 21 april: semifinal (Wembley)
 • 19 maj: final (Wembley)

I egenskap av att vara Premier League-lag hoppar United över kvalet, omgång 1 och omgång 2. Traditionsenligt spelas omgång 3 den första helgen i januari. Matcherna i FA-cupen ligger initialt på lördagar men som vanligt används hela helgen, inklusive fredagar och måndagar för att ge utrymme för fler tevematcher.

Samtliga omgångar avgörs i enkelmöten. Semifinalerna och finalen spelas på neutral plan på Wembley medan ett av lagen lottas som hemmalag i övriga omgångar. Till och med omgång 5 blir det omspel om det är oavgjort efter 90 minuter. Omspelet ska principiellt spelas en och en halv vecka efter den ordinarie omgången men det blir inte sällan flyttat. Om även omspelet slutar lika blir det förlängning och eventuellt straffar. Sedan säsongen 2016/17 gäller att det inte blir omspel om en kvartsfinal slutar oavgjord. Då blir det istället, precis som i semifinal och final, förlängning och vid behov också straffar.

Nytt för den här säsongen är att det i FA-cupen kommer att användas videodomare från och med omgång 3.

Omgång 3 lottas när omgång 2 är (nästan) färdigspelad. De senaste åren har lottningen varit på en måndag, vilket i så fall betyder att omgång 3 lottas den 4 december. Efterföljande omgångar lottas efter (nästan) avslutad omgång.

EFL Cup (ligacupen)

 • 19-20 september: omgång 3
 • 24-25 oktober: omgång 4
 • 19-20 december: kvartsfinal
 • 9-10 januari: semifinal 1:2
 • 23-24 januari: semifinal 2:2
 • 25 februari: final (Wembley)

Cupen som tidigare hette Football League Cup heter numer EFL Cup och kallas den här säsongen Carabao Cup av sponsorskäl. I Sverige brukar vi kalla cupen ligacupen.

I egenskap av att vara regerande mästare hoppar United över omgång 1 och 2. Detsamma gäller även för övriga lag som deltar i Europaspelet. Övriga Premier League-lag går in i omgång 2.

Semifinalerna avgörs i dubbelmöten, medan övriga omgångar, finalen inkluderad, avgörs i enkelmöten. Finalen spelas på neutral plan på Wembley, medan hemmalaget lottas fram i övriga omgångar. Vid oavgjort blir det förlängning och eventuellt straffar för att utse vinnaren, det finns inga omspel i ligacupen. I semifinalen gäller de något speciella reglerna där bortamål att behov börjar räknas först efter förlängningen.

Matcherna i ligacupen spelas på tisdagar och onsdagar, med undantag för finalen som alltid spelas sista söndagen i februari eller första söndagen i mars.

Lottning sker, som i FA-cupen, efter avslutad omgång, som regel (men inte undantagslöst) på onsdagskvällen. Omgång 2 ska spelas klart den 23 augusti, vilket borde betyda att omgång 3 lottas då.

Uefa Super Cup

Uefa inleder som vanligt sin säsong med den europeiska supercupen, kallad Uefa Super Cup. United vann Europa League och ställs mot Real Madrid, som vann Champions League.

Uefa Super Cup 2017 spelas tisdagen den 8 augusti klockan 20.45 på Nacionalnata Arena ”Filip II Makedonski” i Makedoniens huvudstad Skopje.

Länge spelades cupen i samband med Champions League-lottningen. Sedan 2014 gäller att cupen spelas innan ligorna drar igång. Till och med 2013 spelades supercupen i Monaco, numer flyttar den runt mellan arenor som inte är tillräckligt stora för att vara värd för en Europa League-final.

Uefa menar att Uefa Super Cup är en tävlingsmatch, därmed blir det förlängning och eventuellt straffar ifall det är oavgjort efter 90 minuter. Vidare tycker Uefa att turneringen förtjänar ett regelverk på 40 sidor och att klubbarna ska registrera en trupp på 25 spelare senast vid midnatt dagen före match. Jag vill påstå att det för vinnarna är en tävlingsmatch medan det för förlorarna är en träningsmatch.

Att notera är att avstängningar kan avtjänas i Uefa Super Cup. Ifall Uefas disciplinära kommitté på sitt möte den 20 juli bedömer att Eric Bailly förtjänar mer än en matchs avstängning för sin utvisning mot Celta Vigo kommer Bailly därmed att vara avstängd i Uefa Super Cup. En eventuell utvisning i Uefa Super Cup medför avstängning i minst en Champions League-match. Varningar följer emellertid inte med till nästa turnering.

Försäsongsmatcher 2017

 • 15 juli: LA Galaxy (i Los Angeles)
 • 17 juli: Real Salt Lake (i Salt Lake)
 • 20 juli: Manchester city (International Champions Cup i Houston)
 • 23 juli: Real Madrid (International Champions Cup i Santa Clara)
 • 26 juli: Barcelona (International Champions Cup i Washington)
 • 30 juli: Vålerenga (i Oslo)
 • 2 augusti: Sampdoria (i Dublin)

Louis van Gaal-eran är definitivt över och därmed är vi tillbaka på en normal mängd försäsongsmatcher. Datumen är amerikansk tid och spelas efter midnatt svensk tid, undantaget Real Madrid-matchen som ska spelas sent på kvällen svensk tid.

Årets försäsongsturné går till USA. Spelarna ska enligt rapporter samlas efter semestern den 8 juli. Med undantag för Joel Pereira som ska spela U21-EM och därför får förlängd semester bör alla spelare vara på plats då. Sedan bär det av till USA med försäsongsstart den 15 juli.

Två träningsmatcher mot MLS-lag väntar. Sedan ska United möta Manchester city (förutsatt att väder och plan tillåter spel), Real Madrid och Barcelona i den inte alls prestigefulla försäsongsturneringen International Champions Cup.

Tillbaka i Europa väntar träningsmatcher i Oslo och Dublin innan det är tid för Uefa Super Cup.

Landskamper 2017/18

 • 20 maj – 11 juni: Fifa U20-VM (Sydkorea)
 • 5-13 juni: landskamper
 • 16-30 juni: Uefa U21-EM (Polen)
 • 17 juni – 2 juli: Fifa Confederations Cup (Ryssland)
 • 2-15 juli: Uefa U19-EM (Georgien)
 • 9-30 juli: Concacaf Gold Cup (USA)
 • 28 augusti – 5 september: landskamper
 • 2-10 oktober: landskamper
 • 6-28 oktober: Fifa U17-EM (Indien)
 • 6-14 november: landskamper
 • 19-27 mars: landskamper
 • 3-19 maj: Uefa U17-EM
 • 14 juni – 15 juli: Fifa VM (Ryssland)
 • 16-29 juli: Uefa U19-EM (Finland)

Inga konstigheter här. Det ser ut som det har sett ut de senaste åren. Det är landslagsuppehåll i början på september, i början på oktober och i början på november. Sedan följer fyra härliga landslagsfria månader innan fanstyget dyker upp igen i mars.

Confederations Cup och Concacaf Gold Cup spelas i sommar men, med reservation för värvningar, utan deltagande Unitedspelare.


Kalendern kommer att uppdateras med den här säsongens matcher innan veckan är slut.