Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Jag får betalt för att fatta beslut

Manchester United säkrade igår segern i Champions League-grupp A (nästan). Detta via en 2-0-seger mot Benfica på Old Trafford. Självmål och Daley Blind på straff blev Uniteds målskyttar.

En kan ju tycka att allt borde vara frid och fröjd. Men José Mourinho är för tillfället inte intresserad av frid och fröjd. Andy Mitten skriver mer om den saken.

Uniteds seger igår kom näppeligen efter tidernas mest imponerande insats. Det behövdes heller inte mot ett svagt Benfica och känslan är att United hade både en och två växlar till att trycka in ifall det hade behövts.

En tuffare uppgift väntar på söndag, då United reser till London (ja, själva resan gör väl laget på lördag) för match mot Chelsea på Stamford Bridge. Om de negativa rubrikerna runt United närmast känns fabricerade så är det värre ställt för Chelsea. Igår en klar 3-0-förlust borta mot Roma efter en uppvisning i uselt försvarsspel. Atlético Madrids uselhet (kan det vara en idé att försöka värva Antoine Griezmann i januari?) gör dock att Chelseas resa till slutspelet ändå ser ut att bli en vandring i parken.

Oavsett känns det som att söndagens match är ett ypperligt läge för United att äntligen vinna på Stamford Bridge. Det är ju inget vi brukar syssla med annars. Nu har vi en svit på sju matcher utan seger på Stamford Bridge, varav sex förluster. Ja, vi har faktiskt bara två vinster på de tjugo senaste där, vilket täcker in hela Abramovicheran och lite till.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var inte på sitt allra bästa humör när han samtalade med media på presskonferensen efter gårdagens seger. Han tycker att Benfica gjorde en bra match och motståndaren antagligen förtjänade ett bättre resultat.

Varför tog Blind och inte Lukaku straffen? “Jag förstår inte varför alla ställer samma fråga.” Mourinho fick frågan också när han pratade med teve efter matchen, vilket vi tog upp i matchdagsbloggen igår.

“Jag får betalt för att fatta beslut. Bra eller dåliga. I första halvlek var beslutet dåligt, för spelaren som jag beslutade skulle ta straffen missade. I andra halvlek fattade jag ett annat beslut. Jag ser inget drama för det fanns inget drama.

“Straffskytten i den här matchen var Martial. Han tog i den första halvleken och missade. Han var inte ens på planen när den andra straffen kom. Då måste jag fatta ett beslut.

“Romelu ville ta, han har personligheten att ta ansvaret, Herrera likadant. Men mitt beslut, baserat på vad vi har gjort på träningarna de senaste dagarna var Blind. Spelarna respekterade mitt beslut. Och det är allt. Slut på historien.”

Aningen märkligt att detta inte är klargjort på förhand, allra helst som Mourinho är en väldigt detaljorienterad manager. Men det hela känns ju rätt överdrivet, det var ju knappast så att spelarna bråkade. Personligen hoppas jag att Paul Pogba kan kliva fram som ordinarie straffskytt när han är tillbaka efter skada. Han uppfyller åtminstone kriteriet att alltid vara på planen. Sen är jag inte övertygad om att Pogba är en bra straffskytt men motsatsen är ännu inte bevisad. Hade jag fått frågan i somras hade jag sagt Romelu Lukaku men sedan dess har jag insett att Lukaku inte är bra på att skjuta straff.

Annars hoppas jag verkligen inte att Mourinho tycker att beslutet att låta Martial ta straffen var dåligt bara för att Martial missade. Ett beslut kan faktiskt vara bra trots att utfallet är dåligt och tvärtom.

Ni ser ut att vinna gruppen… “Jag vet inte vad betydelsen är. Ibland vinner ett lag gruppen och får en extremt tuff lottning, mot en tvåa. Andra gånger slutar du tvåa och du har turen att få ett lag som ingen förväntade sig skulle vinna. Så jag vet verkligen inte.

“Det jag vet är att vi vill ta ett maximalt antal poäng. Jag vet också att vi ännu inte är kvalificerade, så vi måste göra resultat. Vi ska försöka vinna de två kommande matcherna och sluta på 18 poäng. Det skulle vara trevligt. Den senaste gången United var i Champions League slutade laget trea i gruppen. Så det skulle vara bra att göra det på poäng. Så vi ska försöka.”

Den stora fördelen med att vinna gruppen är annars att du då får spela returen på hemmaplan.

Uniteds presschef Karen Shotbolt tillät inte Mourinho att svara på en fråga om situationen i Katalonien och Spanien.

Du gjorde en gest efter Blinds straffmål… “Jag minns inte det.”

Seger mot Tottenham, seger mot Benfica och nu Chelsea. Hur stor kan den här veckan bli?

“En vecka på sju dagar.” Mourinho avfyrar ett leende och lämnar presskonferensen.

Berbatov och Scholes analyserar matchen

Under gårdagens match var Dimitar Berbatov – tillsammans med Paul Scholes – studioexpert hos BT Sport. Har ni inte sett det så måste ni se det. Berbatov är hur cool som helst. Har ni redan sett det så vet jag att ni vill se det igen.

Blandade matchreaktioner

Kapten Chris Smalling var stolt efter segern. Smalling har verkligen hittat formen igen och är rättmätigt en av tre spelare som har nominerats till priset som Uniteds bästa spelare i oktober. David de Gea och Anthony Martial är också nominerade.

Stolt var Scott McTominay också. McTominay går verkligen från klarhet till klarhet just nu. Återstår att se om Mourinho fortsätter ge McTominay speltid när de skadade mittfältarna – fortfarande ingen uppdatering – återvänder.

Den snabbtalande McTominay fick också prata med MUTV efter segern.

Anthony Martial tog hem priset som Uniteds bästa spelare.

Vägen till slutspel

I det praktiska resonemanget är United klara för slutspel i Champions League och dessutom som gruppvinnare. Men här i Muss-borgen nöjer vi oss inte med praktiska resonemang så här kommer även det teoretiska resonemanget, där jag tror att jag lyckades täcka in alla eventualiteter. (Scenarion där något lag får poängavdrag eller diskas har ignorerats.)

Scenario 1: United tar minst en poäng totalt mot Basel och CSKA.

 • United går vidare som gruppvinnare.

Scenario 2: United förlorar mot Basel och mot CSKA men Benfica tar minst en poäng totalt mot CSKA och Basel.

 • United är garanterat klara för slutspel. För gruppseger gäller:
  • United vinner gruppen om Benfica vinner båda matcherna.
  • Om Benfica tar poäng mot CSKA men förlorar mot Basel vinner United gruppen vid förlust med 4-1 eller bättre mot Basel (samma poäng och bättre inbördes möte, vid en 3-0-förlust mot Basel är det lika inbördes och då vinner Basel gruppen på bättre målskillnad totalt).
  • Om Benfica tar poäng mot Basel men förlorar mot CSKA vinner United gruppen vid 3-0-förlust eller bättre mot CSKA. En 4-1-förlust mot CSKA räcker om United förlorar med tillräckligt lite mot Basel samtidigt som CSKA vinner med tillräckligt lite mot Benfica (United har då sex plusmål att gå på, troligen, men inte garanterat, slutar CSKA dock på fler gjorde mål).

Scenario 3: Både United och Benfica avslutar med två förluster. United, Basel och CSKA slutar på tolv poäng.

United går vidare på följande resultat:

 • Förlust med sju eller åtta mål mot Basel, följt av en uddamålsförlust mot CSKA (United blir tvåa i gruppen).
 • Förlust med fem eller sex mål mot Basel, följt av en förlust med två mål eller bättre mot CSKA (United blir tvåa i gruppen).
 • Förlust med tre eller fyra mål mot Basel, följt av en förlust med tre mål eller bättre mot CSKA (United vinner gruppen på en tremålsförlust mot Basel kombinerat med en tvåmålsförlust eller bättre mot CSKA).
 • Förlust med två mål mot Basel, följt av en förlust med fyra mål eller bättre mot CSKA (United gruppvinnare om United gör mål i tvåmålsförlusten mot Basel eller förlorar med mindre än fyra mål mot CSKA).
 • Förlust med ett mål mot Basel, följt av en sexmålsförlust eller bättre mot CSKA (United vinner gruppen om förlusten mot CSKA är med fyra mål eller bättre).

För garanterad gruppseger krävs:

 • Förlust med 4-1 eller bättre mot Basel, följt av en tvåmålsförlust eller bättre mot CSKA.
 • Uddamålsförlust mot Basel, följt av en 3-0-förlust eller bättre mot CSKA.