Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Benfica 2-0

Embed from Getty Images

Manchester United var tio minuter från att även på pappret ha avancerat till slutspel i Champions League. Laget ledde då med 2-0 hemma mot Benfica och hade segern som i en liten ask, samtidigt som det var oavgjort mellan Basel och CSKA Moskva i Schweiz. United höll naturligtvis undan, men Pontus Wernbloom klev fram och sköt 2-1 till CSKA, ett resultat som stod sig matchen ut, vilket gör att båda dessa lag har sex poäng samtidigt som United står på tolv.

Så, som ni förstår är det i praktiken klart att United går till åttondelsfinalerna. Helt teoretiskt klart är det ju dock inte, då både schweizarna och ryssarna ju kan vinna sina sista två matcher, vilket (eftersom United möter de båda) skulle innebära att United förlorar båda sina sista och att samtliga tre lag hamnar på tolv poäng. Och då, då blir det en inbördes möten, målskillnad och sådant roligt.

Men, så kommer det naturligtvis inte bli. Att ryssarna vann innebär ju tvärtom att det i praktiken är klart att United faktiskt vinner gruppen. En poäng på de sista två matcherna krävs för att det skall bli ett faktum, det kommer vi få se.

Dagens match var en ganska seg historia, där United i slutet av första halvlek tog ledningen med 1-0 genom ett självmål av unge Mile Svilar i Benficamålet. Det kan dock inte skyllas på honom, Matic sköt från långt håll, bollen tog i stolpen och studsade ut i ryggan på Svilar och in i målet. 2-0 kom på straff av Daley Blind, mer om det nedan.

Martial och Rashford

I den eviga kampen om vänsterytterplatsen var det idag Anthony Martials tur att starta. Och det var också han som i första halvlek var den som skapade det mesta för United. Lingard sprang, Mata hade ett par intentioner och Lukaku var nära att få med sig något, men det var när bollen hamnade vid Martials fötter som det verkligen hände något, även om fransmannen inte hade avsluten med sig och måste lära sig att värdera lite bättre.

Embed from Getty Images

Efter knappa kvarten tog han sig in i straffområdet och blev fälld, samtidigt som en liggande Benficaspelare fick bollen på handen. Domaren blåste straff, något vi skall prata med om nedan, och Martial klev fram för att fortsätta sitt fina straffacit.

Detta blev dock dagen då Anthony Martial för första gången missade en straff i Manchester United. Mile Svilar gick tidigt och han gick rätt och fick ut bollen till hörna. Martial verkade dock inte gå ned sig nämnvärt för det, utan fortsatte vara den Unitedspelare som skapade lägen i den första halvleken. Återigen, med vissa värderingsproblem. Han behöver lära sig att spela enklare ibland

Precis som vanligt kom också bytet då Martial går ut och Rashford kommer in. Idag skedde det efter 75 minuter, två minuter senare var det Marcus Rashfords tur att fixa en straff för United. En straff som Daley Blind (av alla!) som sagt klev fram och dunkade lågt i mitten vilket innebar 2-0 till United och matchen var punkterad.

Att gissa vem av Martial och Rashford som startar på söndag är dock omöjligt. Skall jag gissa blir det Rashford, men det kan precis lika gärna blir Martial. Det enda vi vet är att det inte blir båda två.

Straff, straff, straff och straff

Straffar ja. United fick alltså två i matchen, men borde fått tre. Samtidigt borde också Benfica fått en, bara minuten innan United fick sin första. Så vi skall kanske vara glada att domaren höll igen något. Men vi tar dem i ordning.

  • Minut 13, Benficastraff som uteblev: Benficas Pizzi tar sig in i straffområdet, får bollen får långt ifrån sig så att den är på väg ut för kortlinjen till inspark. Då har Eric Bailly bestämt sig för att sätta full fart och “täcka undan” Pizzi. Resultatet blir att han snett bakifrån mer eller mindre kör över Pizzi, och vad jag tror så är det endast det faktum att situationen redan innan “såg” död ut som gjorde att domaren inte blåste straff. Enligt mig är den given.
  • Minut 14, Unitedstraff som blev: Martial gör en av sina fina prestationer för dagen när han tar sig förbi tre spelare på kanten. Benficas högerback Douglas faller, får bollen på handen och i samma sekvens får han också omkull Martial. Given straff – som dock missades.
  • Minut 24, Unitedstraff som uteblev: Mata väggspelar i luften med McTominay. Fejsa kommer in från vänsterkanten, mot Matas rygg och springer helt sonika omkull honom. Domaren visar en tydlig wash-out för att signalera att det inte är straff. Det hade han fel i, och han hade gett den om inte United tio minuter tidigare fått en straff.
  • Minut 77, Unitedstraff som blev: Födelsedagspojken Marcus Rashford har precis kommit in, är pigg, sätter fart från vänster och tar sig även han förbi tre spelare. Den grekiske mittfältaren Samaris, som inte hängt med i första läget, kliver fram och försöker lite snyggt hindra honom, men tar istället Rashfords vänsterben och Rashford går omkull. Även detta en given straff.

Vad som hände när Uniteds andra straff skulle slås i mål måste också tas upp, för det ser märkligt ut. Romelu Lukaku står med bollen vid straffpunkten och ser ut att få ta den. TV-bilderna visar dock hur Mourinho pekar på någon, oklart vem i det läget (i efterhand har han sagt att det var Blind), och verkar vilja att den spelaren skall ta straffen. Men, när Lukaku står vid bollen kommer Herrera fram, Lukaku lämnar samtidigt som han gör något tecken som ej går att uttyda på TV-bilderna, men spanjoren hinner inte stå mer än någon sekund vid bollen innan Daley Blind kom fram till bollen och efter kort diskussion blir det så också han som tar den.

Och han gör det bra. Mitt i mål, 2-0. Men, att som tredje person kliva fram och göra sig redo för straff såg märkligt ut, samt att det satte en onödig extra press på Blind i det läget. Han löste det, och Mourinhos förklaring var att han ville skydda Lukaku. Men det gav inget proffsigt intryck.

Bailly

Vi måste nämna Eric Bailly idag, och tyvärr inte på ett positivt sätt.

Den normalt sett så stabile ivorianen var idag flängig, höll som sagt på att dra på sig en straff, tog en rätt onödig varning och – inte minst – gav Benfica deras förmodligen vassaste chans i matchen med en riktig indianare. Endast en välplacerad tröjdragning och precis fot från Smalling gjorde att bollen tog i stolpens utsida. En svag insats av straffområdesdomaren gjorde också att portugiserna inte fick hörna av situationen.

Embed from Getty Images

Förhoppningsvis var detta den match då Bailly fick göra misstag som inte straffar sig, så att han nu är av med dem. Vi har en svår match borta mot Chelsea på söndag, då behövs en Bailly av absolut bästa slag. Hans spel idag duger dock inte.

Varför så fegt i början av andra?

United fick med flyt in bollen i slutet av första halvlek. Det gjordes också ett halvtidsbyte, då Lingard tvingades ut skadad och Mkhitaryan kom in. Jag kan tycka att det i United då borde finnas tillräckligt med skicklighet för att punktera en hemmamatch mot Benfica under den första 15-20 minuterna av den andra halvleken, för att på så sätt kunna byta ut de spelare som spelat mycket, samt att resten av laget får vila på boll.

Embed from Getty Images

Istället blev det precis tvärtom. Det är inte förrän i den 70 minuten som United faktiskt tar tag i spelet i den andra halvleken, de första 25 såg faktiskt riktigt dåliga ut.

Visst, man kanske inte skall klaga för mycket när 2-0 till slut kommer och segern aldrig riktigt hotas efter det. Men jag tycker vi skall kunna kräva mer mot laget som ligger sist i gruppen och som helt ärligt inte ens riktigt försöker, med tanke på att de vilade sin bäste målskytt.

Men, som sagt, det blev tre poäng, United är i praktiken klara för åttondelsfinal. Så allt som allt var detta en positiv tisdag, trots visst gnäll.

 

Res med oss till Manchester!