Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens del 2: Vi åkte ut mot ett lag som är mer framgångsrika än oss de senaste åren

Embed from Getty Images

Efter den extremt långa monologen från José Mourinho på gårdagens presskonferens fortsatte sessionen. José Mourinho malde vidare.

Uniteds presschef säger att det ska fortsätta med ett par frågor under embargo.

“Ni behöver inte fler frågor,” säger Mourinho.

Givet allt du har sagt, att alla – ägarna och Woodward – är på samma sida. Är en del av processen att nästa säsong på allvar utmana om titeln?

“Se, vi försöker. Men realiteten är att vissa klubbar var redo att vinna. De var redo att vinna. Vet ni vad jag menar? Och andra klubbar är inte redo att vinna. Och en sak är att utveckla en process för att gå för stöten och en annan sak är att bygga en annan process. Om klubbarna som är i en bättre process än oss, om de slutar investera och vi fortsätter investera. Inte bara i att spendera men också i formation och också i tid.

“För när mitt Chelsea inte hade engelska spelare bortsett från John Terry var det för att vi inte hade engelska spelare. Och nu är vi laget med de yngsta spelarna som spelar i laget regelbundet.

“Bara för att ni ska komma ihåg, under min tid här är spelaren med flest matcher Marcus Rashford. Den som många av er säger inte spelar för mig är spelaren med flest matcher. Marcus Rashford. Vi har Scott McTominay som inte är i ert landslag för att han inte vill, han kunde vara det, han är faktiskt en engelsk pojke. Vi har Jesse Lingard och så vidare och så vidare.

“Jag tappade [tråden] lite för jag pratade om de här grabbarna nu. Men för att säga, att säga, att om klubbarna som är i en bättre situation än oss, om de slutar investera i allting och vi investerar skulle jag säga att vi är sida vid sida. Men om de är i en bättre situation än oss och de fortsätter investera samma som oss eller mer, då är det svårt. Det är svårt. Så enkelt är det, det är svårt.”

Men du säger väl inte att ni aldrig kan komma ikapp?

“Nej, nej. Jag säger inte. Jag säger inte. Och ni vet, ni har det bästa beviset för det. Det bästa beviset för det. Ni vet. Jag vann Champions League med Inter. Jag vann inte Champions League med Real Madrid eller med Barcelona. Eller med Ronaldo eller med Messi. Ronaldo, jag spelade aldrig med Messi, och Ronaldo när jag var hans manager lyckades vi inte vinna Champions League. Vi kan, vi kan. Vi kommer att slåss för det igen. Ingen tvekan.”

Är det här en liknande utmaning som när du kom till Real Madrid och Barcelona vann allting och du vann ligan trots förväntningarna? Är utmaningen här i att försöka passera Manchester city större än vad du hade i Spanien eller liknande?

“Antagligen liknande. Antagligen liknande. Men jag skulle säga att Real Madrid givetvis hade en kärna av spelare på riktigt, riktigt hög, hög nivå. Och för att det inte är enkelt för mig att prata om mina spelare, det är enklare att prata om spelarna som inte längre är mina spelare. Ni ser till exempel, var är spelarna som inte spelade i Real Madrid och de lämnade klubben för att spela eller för att klubben inte ville behålla dem. Albiol, Callejón, de är toppspelare för Napoli. Se var våra spelare som inte är här är.”

Embed from Getty Images

Är du lika säker som du var i Real Madrid att du kunde vinna den kampen, är du lika säker här?

“Jag är alltid säker. Jag är alltid säker. Att använda ordet i fotboll, byte, ersättare och ta det till livet och till jobbet. Det finns inget substitut för hårt arbete. Inte en chans. Du kan inte förändra dig. Du kan inte förändra dig. Och jag kommer inte att förändra mig.”

Här vill Uniteds presschef avsluta presskonferensen.

Vad gäller de framsteg ni gör, känner du att ni är där ni ska vara? Det kändes som en motgång i tisdags…

“Kan du berätta för mig vad skillnaden är på att bli utslagen i Champions League i åttondelsfinal eller i kvartsfinal? Vad är skillnaden?”

Fansen vill ha något att sikta mot…

“Okej, men vad gäller processen… Vad är skillnaden?”

Det är hur det uppfattas. Du sa att du kan känna doften av finalen i kvartsfinalen…

“Jag sa att vi kunde känna doften från den mentala synvinkeln. Men jag sa också att vi inte är ett av topplagen. Vi är inte en av favoriterna att vinna. Och jag sa det med de här orden. För jag kan inte säga till er med annorlunda ord innan jag ska spela, när jag fortfarande är kvar i turneringen. Jag kan inte vara i turneringen och gå dit och säga att vi inte har någon chans att vinna Champions League. Jag kunde inte säga det till er.

“Det är samma sak, ni kan inte förvänta er att jag ska säga ‘den här spelaren och den där spelaren, de måste göra det bättre’. Ni kan inte förvänta er att jag ska säga. Så jag föredrar att säga, jag föredrar att säga att Matic och Lukaku de presterar på en hög nivå sedan dag 1 och till den senaste matchen. Jag kan inte säga till er vilka som inte presterar.

“Jag kan inte säga före en Champions League-match… Tror ni att Chris [Houghton], givetvis Chris [Mourinho vänder sig till Uniteds presschef, red. anm.] och jag måste prata om Brighton för de gör inte det. Prata om Chris i Brighton. Givetvis har han chanser att gå till semifinalen. Givetvis har han chanser att vinna turneringen. Men tror ni att Chris kan säga inför den här matchen: ‘Vi har ingen chans att vinna på Old Trafford.’ Han kan inte säga det. Givetvis känner han inte det. Men även om han känner det, tror ni att han kan säga det?

“Tror ni att jag kan gå till presskonferensen och säga före Sevilla ‘vi har ingen chans, om vi inte är ute i åttondelsfinalen åker vi ut i kvartsfinal eller semifinal’. Det är givet att jag inte kan säga många av de sakerna. Det är givet att jag inte kan säga många av sakerna.”

José, det är stor skillnad på att åka ut mot ett Barcelona, ett Real Madrid eller ett Sevilla. Problemet för många fans är att ni åkte ut mot ett lag med -6 i målskillnad…

“Vi åkte ut mot ett lag, vi åkte ut mot ett lag som är mer framgångsrika än Manchester United de senaste sju åren i Europa. Vi går till ett lag som har en enorm tradition i utslagsturneringar, vi går till ett lag som är i den spanska cupfinalen, vi åkte ut mot ett lag som slog ut Atlético Madrid över två matcher. Vi slogs ut av ett lag som är briljant i deras angreppssätt sedan många år, med deras scoutingsystem, med sättet de scoutar, med sättet de investerar, med varje euro de har investerar de smart. De har ett lag med massor av erfarenhet på den högsta nivån, de spelar varje vecka mot Real Madrid, mot Valencia, mot Atlético Madrid, mot Barcelona, mot de bästa spelarna.

“Tror ni att Sevilla inte hade spelare som skulle spela direkt i mitt lag? Jag kan inte namnge dem, för om jag namnger dem kommer deras agenter hoppa av lycka, och de kommer säga ‘prislapp, det här och det där’.

“I Sevilla finns det många spelare som skulle spela i mitt lag.

“Så fansen, fansen läser vad folk skriver. De lyssnar på vad folk säger. Och folket som skriver och folket som läser är folk med många idéer. Och jag brukar kalla folk med många idéer för idealister eller idioter. De kan vara både och. Ni vet i min ordbok, livets ordbok, en person med många idéer kan vara ideolog eller idealist, jag vet inte, eller kan vara en idiot. Och folket lyssnar på ideologen och de lyssnar också på idioterna. Och så är livet.”

Embed from Getty Images

Här tar presskonferensen slut men Mourinho passar på att svara på en fråga till när han lämnar salen.

Du nämnde Champions League-prestationerna och ligaplaceringarna, tycker du att fansen ska vara mer realistiska och ha lägre förväntningar?

“Nej, nej. Fansen måste vara ledsna över att vara utslagna. Och spelarna måste lära sig att hantera den nivån av förväntningar och den nivån av press och de måste överleva och när de överlever blir de starkare. För ni vet, han är vid liv och fansen inte upprörda och ingen kritik, det är inte bra. Det är inte bra, för om du vill göra ett topplag med toppmentalitet måste de växa upp. De behöver växa upp. Och det bästa sättet att växa upp är att ha den här sortens känsla. Så jag vill inte att fansen ska ha lägre förväntningar. Jag vill att fansen ska ha höga förväntningar. För jag vill att spelarna ska ha höga förväntningar. Ses imorgon.”