Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Matic var en ö av personlighet, några andra var rädda för att spela

Manchester United är i semifinal i FA-cupen. Detta efter 2-0 mot Brighton & Hove Albion på Old Trafford igår. Romelu Lukaku och Nemanja Matic stod för målen och Matic spelade dessutom fram till Lukakus mål.

Segern igår innebär att United fortfarande har chansen att vinna en titel den här säsongen.

Trots semifinalavancemanget fick vi se en mycket irriterad José Mourinho efter matchen. Han förklarade närmast krig mot sina spelare.

Mourinho sökte en respons från spelarna efter förlusten mot Sevilla. Det fick han inte. Nu går han all in på att provocera fram en respons. Återstår att se hur det hela utvecklar sig. För sanningen är att oavsett vad Mourinho vill så kommer han att behöva många av spelarna som var med igår, inte bara under återstoden av den här säsongen utan också nästa säsong.

Mer från matchen:

Målen från gårdagen

Romelu Lukaku:


Nemanja Matic:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho var, segern till trots, inte alls på bra humör. Innan vi tar tag i hans presskonferens måste vi titta på hans teveintervju efter matchen, då den tas upp under presskonferensen.

En kortare textversion av den intervjun finns i gårdagens matchdagsblogg.

Så till presskonferensen.

José, vi såg vad du sa i teve, att resultatet var bra men att du inte är nöjd med prestationen…

“Nej, nej…”

Är det några särskilda spelare du tänker på, Luke Shaw, Juan Mata, Jesse Lingard…

“Nej, jag föredrar att namnge de bra. Matic. [Han] var en ö av personlighet och kvalitet och reaktion på förlusten. Givetvis inte omgiven av vatten. Han omgavs av andra som gjorde ett positivt jobb.

“Till exempel Scott [McTominay] spelade bredvid honom. Scott spelade sin sämsta match sedan han kom till a-laget med mig. Men han är utan tvekan en Manchester United-spelare. Han är en spelare som gjorde misstag, han passade bollen så dåligt ikväll. Men en stor personlighet som hanterade misstagen. En stor personlighet för att säga och tänka ‘jag spelar inte bra, men jag kommer åtminstone att göra grunderna i spelet’.

“Och grunderna i spelet är att hålla positionen, ge balans till laget, vinna bollen, inte göra defensiva misstag.

“Men några andra, jag såg dem vara rädda för att spela.”

Varför var de så rädda?

“Se, jag kan inte säga mycket mer. Det är i relation till personlighet, till tillit, det är i relation till klass.

“Och ni vet… när solen skiner – och när solen skiner i fotboll är en period då allting går bra, du vinner matcher, du gör mål, allt går din väg – då är alla spelare bra spelare och alla spelare vill spela, alla vill ha bollen, alla har självförtroende, alla ser otroliga ut.

“När det är mörkt och kallt – och det i fotboll betyder en period med dåliga resultat eller ett dåligt resultat som hände oss för ett par dagar sedan – alla har inte självförtroende och personlighet att spela riktigt då. För att vara på planen och röra bollen var femte minut, alla kan göra det. Men att vara på planen och säga ‘ge mig bollen, för jag vill spela’, det är lite svårare.

“Inte alla av dem kunde göra det.

“Så jag är väldigt nöjd med resultatet, jag är nöjd med kontrollen vi hade. […] Även när vi inte spelade bra hade vi kontroll på matchen och resultatet och det är bra.”

Luke Shaw hyllades i halvtid för att han hade en del i målet. Var det lite hårt att byta ut honom i halvtid?

“Det är mitt beslut.”

Vad var anledningarna bakom det?

“Mina anledningar var för att vi jobbade på planen med vissa rörelser, där det för mig var viktigt att de två ytterbackarna var aggressiva och alltid framför, för att skapa ytor för Matic och Scott framför de två mittbackarna. Och jag hade inte det från Luke [Shaw] och Antonio Valencia. Med båda.

“Jag bytte inte ut båda för det var för aggressivt att göra det och då hade jag bara [haft] ett byte för 90 minuter. […] För att försöka förbättra offensiva fotboll och vår aggressivitet var jag tvungen att byta ut åtminstone en av dem.

“Jag bestämde mig för Luke för Antonio var åtminstone defensivt kapabel till några bra positioner.

“Luke i första halvlek, varje gång de gick på hans korridor kom ett inlägg och en farlig situation. Så jag var inte nöjd med prestationen.”

Det verkar som att Mourinho har ändrat uppfattning om Shaw sedan i mitten på februari…

Igår och idag har du varit väldigt ärlig med att spelarna saknar personlighet och vilja. Du behöver alla dina spelare för att försöka vinna FA-cupen. Finns det en risk att det här slår fel och att du förlorar spelarnas tillit?

“Ja.”

Så vad är din kalkyl med att ta den risken?

“Min kalkyl är att de utan press presterar inte bra, vad kan jag förlora? Och de som alltid är där är de som alltid kommer att vara där. Och det är ett exempel på personlighet.

“Du har pojken som inte alls spelade bra. Jag har redan pratat med honom, han var den första jag pratade med individuellt i omklädningsrummet. Istället för att vara kritisk mot honom var jag positiv. För du spelade väldigt dåligt men du gjorde grunderna av det en spelare måste göra.

“En av grunderna är att hålla emotionell balans att spela i den röda tröjan, som är en tung tröja. Det är en tung tröja att bära.

“Och pojken i sin klart sämsta prestation var han där. Han hade en kropp för att bära tröjan. Han var inte rädd för att spela. Han spelade dåligt. Och alla kan spela dåligt.

“Men att inte känna sig bekväm att spela… ‘Snälla Mister, ta av mig från planen.’ Jag kände det. Jag kände det.

“Så jag har inget att förlora i relation till det. De starka kommer alltid att vara de starka. De unga under press och kritik: bli bättre eller bli inte bättre.”

Sedan reste sig Mourinho och gick. Journalisterna på måndagstidningarna ville ha ett par frågor till men det tyckte inte managern var lämpligt.

“Ingen match, ingen fotboll nästa vecka.”

Lukaku och Matic

Målskyttarna Romelu Lukaku och Nemanja Matic snackade med BT Sport efter Uniteds seger.

Textversion av intervjun i gårdagens matchdagsblogg.

Matic snackade också med MUTV.

Matic hyllades inte bara av sin manager. Han prisades också som Uniteds bästa spelare.

Cold Trafford

Det snöade ordentligt i norra England igår och väldigt många klagade på vädret och framför allt kylan, som beskrivs som den värsta någonsin.

https://twitter.com/neilmullen07/status/975133053893971968

https://twitter.com/nickcoppack/status/975132737567895556

Scholes och Savage analyserar

Paul Scholes och Robbie Savage analyserade gårdagens seger i BT Sport.

Lottning ikväll

Manchester United och Tottenham Hotspur är klara för semifinal. Ikväll ska semifinaluppställningen kompletteras med Wigan eller Southampton och Leicester eller Chelsea.

Efter Leicesters seger mot Chelsea lottas semifinalerna (jag förmodar att Leicester vinner men tiden för lottningen är förstås samma även om Chelsea vinner). Det är avspark 17.30, så lottningen torde hållas runt 19.30, om det inte blir förlängning förstås.

Spelarna var nöjda

Om managern var missnöjd så delade inte spelarna hans missnöje, åtminstone inte offentligt.