Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Bra fotboll, bra mål, bra hjärna, bra organisation, bra självförtroende

Alexis Sánchez och Ander Herrera såg igår till att Manchester United tog sig till final i FA-cupen. United visade prov på vinnarmentalitet när underläge återigen förvandlades till seger mot Tottenham.

Det började inte så värst bra igår och Tottenhams tidiga ledningsmål var inte alls ologiskt. United har sedan svårt att ta sig in i matchen och en fruktar ett 2-0-mål. Då kliver Paul Pogba, framför allt, och Alexis Sánchez fram.

Efter kvitteringen är det Uniteds match. Visst, Tottenham har en boll i trävirket i slutet på första halvlek men bortsett från det har United total kontroll.

Återigen kommer United tillbaka från underläge. Det här laget är sällan bra i 90 minuter. Gång på gång hittar laget ett ändå sätt att vinna från utsatta lägen. Vi har vänt tvåmålsunderläget mot Crystal Palace och Manchester city samt underläge mot Chelsea och Tottenham. Kanske är det en mental spärr som släpper när motståndarna tar ledningen och laget inte längre har något att förlora?

Att gång på gång vända underläge till seger är givetvis en stor styrka, en styrka jag inte trodde att det här laget hade i sig. Nu gäller det bara att kanalisera den här styrkan från start i matcherna. För det är minst sagt märkligt att lagets försvarsspel kan se så skakigt ut vid 0-0 och så ogenomträngbart vid 2-1.

Mer från matchen:

Final 19 maj

FA-cupfinalen spelas lördagen den 19 maj. Avsparkstiden är (per FA:s hemsida) ännu inte bekräftad. Motståndaren är heller inte bekräftad. Senare idag möts Chelsea och Southampton i den andra semifinalen.

Mourinhos presskonferens

“Jag tycker att spelarna förtjänade [segern],” sammanfattade José Mourinho på presskonferensen efter Uniteds seger.

“När du förtjänar [att vinna], framför allt mot ett lag som Spurs, tycker jag att det är ännu viktigare. Jag tycker att matchen var väldigt bra. För att matchen ska vara bra behövs två, tre bra lag. Jag tycker att vi hade tre bra lag.

“Jag tycker att det intressanta var att båda lagen försökte starta starkt, väldigt aggressivt. De var bättre än oss, de gjorde mål. De hade en period där vi förlorade kontrollen på mittfältet.

“Men sedan en bra reaktion. Bra fotboll, bra mål.

“I andra halvlek bra hjärna, bra organisation, bra självförtroende, väldigt lugna. Väldigt mycket i kontroll, även när Spurs hade bollen. Så jag tycker att andra halvlek var ganska lugn, för vi hade en känsla att det skulle vara väldigt svårt att förlora matchen och mest troligt skulle vi vinna.”

Med tre lag antar jag att Mourinho menar United, Tottenham och domarna.

Tycker du att det finns lag som är bra på att vinna stora matcher? Lag som är bra i stora matcher men kanske inte i andra matcher?

“Vi har förlorat mot Spurs, Chelsea och city i Premier League också, så… Men jag tycker att spelarna måste utbilda sig själva. Givetvis med lite hjälp från mig. Men de måste utbilda sig själva att ta sig an varje match med samma mentalitet. För i cuperna kan du säga ‘en stor match, jag är här’. I ligan betyder varje match tre poäng. Som jag sa för några dagar sedan har vi förlorat poäng som vi inte borde ha gjort.”

Efter West Brom utmanade du några spelare och du fick stora prestationer idag. Sánchez gjorde mål, Herrera gjorde mål, Pogba var bra igen. Känner du att du har fått svaret du önskade?

“Det är inte bara resultatet. Jag kan föreställa mig själv om vi hade förlorat den här matchen. Jag skulle inte vara lika upprörd som jag var efter West Brom. För attityden var bra, spelarna var bra. De var fokuserade, redo, de hjälpte varandra. Jag var väldigt glad och nöjd.

“Jag tycker att det var bra att vi bodde tillsammans i fem dagar. Vi var hemifrån, iväg från Manchester. Vi bodde tillsammans i London, vi spenderade tid tillsammans. Vi pratade. Jag kunde känna dem och kunde prata med några av dem individuellt. Vädret hjälpte också.”

Mourinho passar på att säga att supportrarna på Wembley var bra. Det kan ses som att han vill ha mer från publiken på Old Trafford.

Skulle du säga att säsongen är framgångsrik om ni vinner FA-cupen?

“Säsongen är framgångsrik om vi slutar tvåa. Om vi slutar tvåa med 81 poäng, om vi gör en bättre Premier League än Spurs, Liverpool, Chelsea, Arsenal tycker jag att det är en framgångsrik säsong. […]

“Finalen är finalen. Givetvis måste du försöka vinna. Men jag tycker inte att det är på grund av en match som laget är bra eller dåligt, som en spelare är bra eller dålig, som en manager är bra eller dålig och säsongen är bra eller dålig.”

Mer från Mourinho i gårdagens matchdagsblogg.

Pochettinos presskonferens

Tottenhams manager Mauricio Pochettino, som kan sammanfatta ännu en titellös säsong, fick också snacka med media.

Smalling och Herrera

Chris Smalling och Ander Herrera fick språka med MUTV.

Mer från både Smalling och Herrera i gårdagens matchdagsblogg.

I Smallings ficka

Det officiella kontot för FA-cupen hade kul igår.

https://twitter.com/EmiratesFACup/status/987757611280994306?s=19

De engelska journalisterna var väldigt upprörda.

Men förbundskapten Gareth Southgate ska givetvis vara förbannad. På sig själv. För det är så sanslöst världsfrånvänt att han kommer att ta ut en engelska VM-trupp utan Chris Smalling. Nu är inte Smalling världens bästa mittback, långt ifrån. Men han är förmodligen Englands näst bästa mittback (efter Phil Jones).

Spelarreaktioner

För fem år sedan…

…idag blev Manchester United engelska mästare för 20:e gången.

Res med oss till Manchester!