Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Om utvisningar och straffläggningar

Säsongens Manchester United är det fulaste laget i klubbens historia, det kan vi konstatera efter Sergio Romeros utvisning mot Derby i tisdags. Samtidigt noterar vi att det här laget, som nästan alla upplagor, bör hålla sig borta från straffpunkten.

Med tre utvisningar samt en straffläggning på säsongens åtta första matcher kände jag att det var läge att fundera lite kring utvisningar och straffläggningar.

Om utvisningar

I ingressen slår jag fast att säsongens United är den fulaste upplagan någonsin. Det är förstås en tolkningsfråga. Klart är hur som helst att följande gäller:

 • United har aldrig tidigare fått tre utvisningar före september månads slut. Det tidigare rekordet hämtar vi från säsongen 2009/10, då Nemanja Vidic den 25 oktober blev tredje Unitedspelare att bli utvisad. Givetvis blev Vidic utvisad mot Liverpool. Det blev han ju alltid. Med vilket jag menar fyra gånger totalt. Det är klubbrekord för en spelare mot en klubb.
 • Säsongen 2009/10 är säsongen som årets upplaga ska försöka konkurrera ut. Totalt fick vi åtta utvisningar den säsongen. Vi fick åtta utvisningar även säsongen 2008/09 men då spelade vi fler matcher.
 • Säsongen 1988/89 är senaste säsongen med noll utvisade Unitedspelare. Vi försöker igen nästa säsong.
 • Nu har vi tre utvisningar på fem matcher. Det är mycket men inte rekord. I mars 2009 blev Vidic utvisad mot Liverpool (förstås). I den efterföljande matchen mot Fulham passade både Paul Scholes och Wayne Rooney på att bli utvisade.

Embed from Getty Images

 • Mars 1994 är dock nästan ännu värre, med fyra utvisningar på fem matcher. Det hela inleddes med att Peter Schmeichel blev utvisad mot Charlton. Sedan ingen utvisning alls mot Sheffield Wednesday innan Eric Cantona tog rött både mot Swindon och Arsenal (förr i tiden var det en fördröjning på avstängningar). Sviten avslutades sedan med att Andrei Kanchelskis blev första spelare att bli utvisad i en ligacupfinal.
 • Dessförinnan, 1985 för att vara exakt, blev Kevin Moran första spelare att bli utvisad i en FA-cupfinal. Båda de engelska cuperna till United, med andra ord!
 • Cantona är inte unik som har blivit utvisad två matcher i rad. Det är förstås en sällsynt bedrift. Jimmy Turnbull var först 1909 och det är ju verkligen anmärkningsvärt med tanke på att du på den tiden typ behövde yxmörda motståndaren för att bli utvisad. Senast att lyckas bli utvisad två matcher i rad var Nicky Butt i september 1998. Nu för tiden, då avstängningarna träder i kraft omedelbart, är det förstås ordentligt mycket svårare att bli utvisad två matcher i rad.

Embed from Getty Images

 • Sergio Romero har ingen chans på utvisning två matcher i rad. Han är ju avstängd mot West Ham. Argentinaren kan dock trösta sig med att han är en av blott fem Unitedmålvakter att ha fått se det röda kortet. Harry Gregg var först, sedan Schmeichel, Raimond van der Gouw och så Tomasz Kuszczak (vars namn jag fortfarande kan stava utan att googla, det ni!). Hittills har ingen Unitedmålvakt blivit utvisad två gånger. Ifall Romero vill slå rekord i United är det hans bästa chans, tänker jag.
 • Förra gången en Unitedmålvakt (Kuszczak) blev utvisad var säsongen 2007/08. Det var också senaste gången som United inledde ligacupen med en hemmaförlust. Vi vet alla hur den säsongen slutade. Liga- och Champions League-dubbel 2019 för United garanterad!

På Muss.se har vi alltid den fullständiga översikten för utvisade Manchester United-spelare.

Om straffläggningar

United förlorade på straffar i tisdags. United förlorar alltid på straffar, känns det som.

 • Efter förlusten mot Derby har United varit involverade i 16 straffläggningar (träningsmatcher givetvis exkluderade). De goda har vunnit 7 gånger och förlorat 9 gånger.
 • Om vi bortser från den glorifierade träningsmatcher Charity/Community Shield har United emellertid bara två vinster på tio försök.
 • Uniteds första straffläggning var mot Videoton 1985. Det blev förstås förlust.
 • Ja, egentligen var Uniteds första straffläggning mot Hull i Watney Cup 1970. Det var den allra första straffläggningen i professionell engelsk fotboll. Då vann United, varför historikerna bestämde sig för att turneringen inte ska räknas (ja, det kanske inte är den officiella förklaringen, men agendan är uppenbar).
 • United var också första lag från högstadivisionen att skjuta straffar i FA-cupen. Det var mot Southampton 1992. Behöver jag nämna att United förlorade?
 • Vi deltog också i den första straffläggningen i en FA-cupfinal. Förlust? Ja, givetvis.
 • Straffläggningen mot Derby är den längsta i Uniteds historia. Ja, vi hade ju faktiskt en längre straffläggning mot Milan i somras. Men då blev det vinst så den räknas visst inte.
 • Phil Jones är officiellt sämst på att skjuta straffar i straffläggningar. Han är den enda som har skjutit två straffar och missat båda.

Embed from Getty Images

 • Ryan Giggs har också två missar. Men till skillnad från Jones så har Giggs gjort mål i straffläggning, tre stycken faktiskt.
 • Anderson och Roy Keane är bäst med tre mål på tre försök. (Ja, det finns en spelare till med samma facit men han flyttade sedan till Manchester city under kontroversiella omständigheter varför jag inte tänker nämna honom.)
 • I icke straffläggningar (det vill säga under match) har United, sedan andra världskriget, 369 mål på 497 straffar, för patetiskt dåliga 74 procent mål.
 • Wayne Rooney har skjutit flest straffar i Uniteds historia. Han är sämre än genomsnittsspelaren i United.
 • Vem som är bäst är en definitionsfråga. Jag lägger min röst på Gerry Daly, som gjorde 16 mål på 17 försök.
 • United har nu förlorat fem straffläggningar i rad. Ifall ni undrar så undrar så vill jag påstå att det inte är speciellt bra.
 • Ja, alltid förlorar vi ju inte på straffar. Vi minns ju alla vad som hände i Moskva den där gången i maj 2008. Så jag hänvisar till Viva John Terry och hävdar att United faktiskt har dragit vinstlotten när det gäller straffläggningar.

Embed from Getty Images

Precis som med utvisningarna har vi här på Mus.se en mycket omfattande genomgång av straffsparkar i Unitedmatcher.