Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tio mot noll på två mot Sunderland

Hemmamatch för reserverna mot Sunderland i fredags, bortamatch mot Sunderland för juniorerna igår. För reserverna en bekväm 3-0-seger, trots spel med en man mindre i dryga timmen. Juniorerna hade lekstuga och åkte hem med en 7-0-seger i bagaget.

United – Sunderland 10-0 alltså.

De olika ungdomslagen i klubben har nu 21-0 på de sju senaste matcherna och totalt tio vinster i rad. Ja, det går helt enkelt bra.

Nu väntar en mycket intressant vecka. På tisdag hemmamatch mot Juventus i Uefa Youth League (Viaplay klockan 16.00) och på fredag är det toppmatch mot Wolves på Molineux i Premier League 2 (MUTV klockan 20.00).

Tio reserver lekte med Sunderland

Uniteds obesegrade reservlag ställdes mot bottenlaget Sunderland. Det skulle visa sig bli precis så enkelt som tabellen indikerade. United vann med 3-0 efter två mål av Tahith Chong och ett av DJ Buffonge. Segern borde ha blivit större och hade alldeles säkert blivit det om inte United hade spelat med en man mindre i mer än en timme.

Redan efter ett par minuter skrev jag i mina anteckningar att det såg ut att bli spel mot ett mål. Kort därefter tog United ledningen genom Tahith Chong. Målet kom efter ett fint anfall där DJ Buffonges klackframspelning var höjdpunkten.

United låg sedan på för ett andra mål, bland annat hade Buffonge en boll i stolpen. Sedan tyckte domaren att det var alldeles för ojämnt och drog fram det röda kortet när George Tanner sprang ihop med en halvfri motståndare. Frispark ja, friläge nej.

Trots motståndarens numerära överläge var det United som kontrollerade tillställningen. Kort efter paus utökade United ledningen då Chong spelade fram till Buffonge. Chong lekte sedan in 3-0 efter fint förarbete av Ethan Hamilton.

Totalt sett väldigt enkelt för United, som var överlägsna i 90 minuter. Detta trots att Lee O’Connor och James Garner började på bänken medan Angel Gomes inte spelade alls. United skulle, enligt mig, också kunna förstärka startelvan ytterligare med spelare som Callum Gribbin, Ethan Laird, Mason Greenwood och kanske även Aliou Traore.

Då Wolves samtidigt förlorade mot Southampton gick United upp i tabelltopp (Aston Villa har en teoretisk chans att gå förbi imorgon kväll men måste då vinna med åtta mål, något som verkar föga sannolikt med tanke på att de har gjort nio mål på sju matcher). Just Wolves är nästa motståndare för United. Efter åtta omgångar tyder det mesta på att Uniteds sejour i reservligans andradivision blir ettårig.

Ännu enklare för juniorerna

Om det var enkelt för reserverna så var det ännu enklare för juniorerna. Mason Greenwood och Aliou Traore blev tvåmålsskyttar medan Charlie McCann, Ethan Laird och D’Mani Mellor bidrog med varsitt mål i en 7-0-seger.

Juniortränaren Neil Ryan valde, till skillnad från reservlagets Ricky Sbragia, att inte bry sig om den stundande Youth League-matchen mot Juventus. Di’Shon Bernard, Laird och Greenwood fick 90 minuter var igår trots att de mest sannolikt startar mot Juventus.

Aningen överraskande var det Sunderland som öppnade bäst. Alex Fojticek fick göra en bra räddning och hemmalaget hade även bud på en straff. Efter Mason Greenwoods 1-0-mål mitt i första halvlek var det dock bara United. Uppgiften blev ännu enklare när Sunderland fick en utvisning mitt i andra halvlek. I slutändan kunde United ha gjort några mål till.

Greenwood inledde som sagt målskyttet, efter förarbete av Arnau Puigmal. Sedan agerar Greenwood framspelare till Aliou Traore. De två första målen kom efter offensiva bollvinster, vilket är något vi ser gång på gång.

Traore satte även trean, då Greenwood hittade Ethan Laird som spelade bollen vidare. Greenwood bjöd sedan Charlie McCann på friläge och efter räddning revanscherade sig McCann på returen. Ny offensiv bollvinst såg Laird väggspela med Dylan Levitt för 5-0. När D’Mani Mellor sätter 6-0 är det igen efter förarbete från Greenwood (inlägg) och Laird (skarvnick). Avslutningsvis stormar Laird fram och spelar fram Greenwood för 7-0.

Aliou Traore och Ethan Laird kommer jag att plussa för i egna avsnitt nedan. Mittfältsankaret Dylan Levitt ska vi också framhålla. Så måste vi förstås nämna Mason Greenwood. I statistiken noteras han bara för två mål och en assist men hade det varit hockey hade han fått räkna in tre assists till…

Två plus ett för Chong

Reservlagstränaren Ricky Sbragia valde att vila flera spelare mot Sunderland. Detta av två anledningar: dels tyckte han att spelarna behövde vila efter landskampande och dels vill United ha ett fräscht lag mot Juventus i Uefa Youth League.

Tahith Chong var aktuell för vila men placerades till sist i startelvan. Ett klokt beslut, då Chong var segerorganisatör med två mål och en assist. Som alltid bidrog han också defensivt, på ett sätt som offensiva spelare sällan gör.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1053601105781907456?s=19

Jag har i den här kolumnen klagat lite på Chongs effektivitet. Han kommer väldigt ofta till bra lägen. Tidigare den här säsongen har han dock haft en tendens att fatta fel beslut (skott när han borde passa, passning när han borde skjuta) och hans skottsikte har varit dåligt inställt.

Vi fick en klar förbättring från Chong mot Sunderland. Förhoppningsvis är det ett tecken på vad som komma skall. Chong är inte nödvändigtvis bäst av våra ungdomsspelare (ja eller näst bäst då, för Mason Greenwood är uppenbart bäst just nu) men han är den som är närmast a-laget (ålder, mognad, spelstil och position beaktat).

Laird framspelare och målskytt

En av segerorganisatörerna i juniormatchen var Ethan Laird. Högerbacken satte själv 5-0-målet och passade dessutom på att assistera till Aliou Traore, D’Mani Mellor och Mason Greenwood. Det nyblivna proffset dubblade därmed sin assistskörd till sex, med vilket han är bäst av alla spelare i Uniteds ungdomslag.

Idag är det inte tu tal om att Laird är en av de allra största talangerna i klubben. Det var dock nära att hans Unitedkarriär tog slut innan den ens hade börjat. När han började träna med United i väldigt unga år hade han fysiken men inte tekniken. Tränarna var osäkra och Laird fick provspela under väldigt lång tid innan han till slut fick sitt första kontrakt. De första åren tillhörde han bottenskicket i laget. Som U12-spelare bestämde han sig för att börja träna ännu hårdare och sakta arbetade han sig uppåt i hierarkin.

Nu är han given i U18-landslaget och lika givet är han juniorlagets bästa försvarare. Får han välja spelar han högerback men han klarar även av att spela på vänsterkanten och i mittförsvaret. Laird fick prova på reservlagsspel redan förra säsongen och han bör vara redo att ta klivet upp på riktigt inom kort. Frågar ni mig så är han redan en bättre högerback än George Tanner och Tyrell Warren, som har delat på uppdraget i reservlaget den här säsongen.

Traore tar för sig

Den franska mittfältaren Aliou Traore kom till United förra sommaren med stora förhoppningar på sig. Debutsäsongen i United blev dock tuff och hans speltid begränsades kraftigt av formaliteter, skador och avstängningar.

Den här säsongen har Traore äntligen tagit en given plats på juniorlagets mittfält. Fortsätter han på den inslagna vägen kommer Nicky Butt att tvingas göra en plats för Traore även i U19-laget.

Mot Sunderland slog Traore till med två mål och dubblade därmed säsongens målskörd. Han har dessutom fyra assists. Med åtta målpoäng är han näst bäst i ungdomslagen, bakom Mason Greenwood (löjliga 13+4). Bättre än spelare som Tahith Chong (5+2) Angel Gomes (4+1).

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1021774745342287872

Mycket imponerande, allra helst som Traore inte ens har en strikt offensiv grundposition. Han spelar som central mittfältare med offensiva och defensiva uppgifter. Det första en lägger märke till är hans fysik. En sak han är väldigt bra på är att vinna boll och sedan driva framåt. Fin teknik har han också.

Ungdomar på landslagsuppdrag

 • Regan Poole var lagkapten och spelade 180 minuter som mittback när Wales avslutade kvalet till U21-EM. Efter förlust borta mot Rumänien säkrade Wales fjärdeplatsen i gruppen genom en 3-1-seger mot Schweiz.
 • Luca Ercolani gjorde debut i Italiens U20-landslag. Han spelade hela matchen när Italien bortaförlorade med 2-1 mot England i U20 Elite League. Ercolani fick sedan spela andra halvlek när Italien föll med samma siffror hemma mot Portugal.
 • Tahith Chong representerade Holland i U20 Elite League. Han startade som vänsterytter när Holland fick 1-1 i Tyskland och sedan spelade han högerytter när Polen besegrades med 4-1. Chong verkar inte ha varit direkt involverad i något av målen.
 • Lagkapten Lee O’Connor spelade varenda minut när Irland gick vidare till elitrundan i kvalet till U19-EM. O’Connor spelade som mittback och ledde sitt lag till tre raka vinster mot Bosnien-Hercegovina, Färöarna och Holland.
 • Millen Baars representerade Holland i samma grupp. Han var inhoppare mot Irland och startade mot Färöarna. Holland gör Irland sällskap i elitrundan.
 • Alex Fojticek och Slovakien blev dock utslagna i samma kval. Detta trots att det började hur bra som helst. Vinster mot Norge och Albanien följdes upp av ett tidigt ledningsmål mot Ukraina. I det läget hade Slovakien råd att släppa in två mål och ändå gå vidare. Ukraina vände dock till 3-1 före paus och gjorde sedan ytterligare ett mål och Slovakiens EM-dröm var över. Fojticek vaktade målet i de tre matcherna.
 • Angel Gomes spelade från start när Englands U19 vann med 4-1 mot Portugal på bortaplan. Han saknades sedan i matchtruppen mot Makedonien, då stora delar av startelvan byttes ut. Med tanke på att han sedan saknades helt mot Sunderland kan skada misstänkas. Förhoppningsvis misstankar utan grund.

 • Matej Kovar vaktade målet när Tjeckiens U19 spelade 0-0 mot Portugal. Dessförinnan hade han sett en 6-0-seger mot Montenegro från bänken eller läktaren.
 • Dylan Levitt sägs ha gjort en riktigt bra match när Wales U19 vann med 2-0 mot Polen.

 • England, Tjeckien och Wales EM-kvalar i november.
 • Ethan Laird gjorde ett av målen när Englands U18 vann med 4-0 mot Sverige. Mason Greenwood ska ha assisterat till två mål medan James Garner var lagkapten. Trion var igen i aktion mot Tjeckien. Det blev 2-2 och en straffläggning som England vann. Greenwood och Laird gjorde varsitt straffmål, Garner sköt ingen straff.

https://twitter.com/hashtagmutd/status/1050505973624958976

 • Wales U17 slutade sist i sin EM-kvalgrupp. Iestyn Hughes startade som högerback och blev utvisad (av statistiken att döma sannolikt en målchansutvisning) när laget inledde med 2-2 mot Vitryssland. Efter avtjänad avstängning var Hughes tillbaka i startelvan när Wales förlorade med 5-1 mot Portugal. Oliver Denham var uttagen till truppen men var inte ens med på bänken i någon match. Jag misstänker att skadan han ådrog sig mot Newcastle är förklaringen.
 • Teden Mengi var med i det engelska U17-landslag som vann en turnering efter vinster mot USA, Ryssland och Brasilien. För Mengis del blev det fulla matcher mot USA och Brasilien.

Några korta

 • Träningsmatcher för U17: Många av de yngre spelarna sliter med speltid i juniorlaget. Därför arrangeras ett antal träningsmatcher för U17-spelarna (hur det går i matcherna får vi vanligen inte veta).
 • Juniortränaren Neil Ryan pratade nyligen med den officiella hemsidan. Han diskuterade bland annat de nämnda matcherna och även hur vägens stakas ut för juniorspelarna. Rekommenderad läsning!
 • Millen Baars fick en kvart i reservmatchen mot Sunderland. Det var hans debut i reservlaget. Tidigare under säsongen har hans speltid begränsats till ett par inhopp i Uefa Youth League och spel i Hollands U19-landslag (se ovan).
 • Den före detta Unitedspelaren Max Johnstone (bror till Sam) stod i mål för Sunderland i reservmatchen.
 • Paul Woolston var ånyo reservmålvakt i reservlaget. Han har nu varit med så pass länge att det verkar vara orimligt att han fortfarande är på provspel. United har emellertid inte bekräftat något i frågan och Adam Marshall – journalist på Uniteds hemsida – kunde inte ge oss någon klarhet.

 • Largie Ramazani gjorde comeback efter några veckors skadefrånvaro. Den finurliga belgiska yttern bör ha goda chanser att vara en ledande offensiv spelare i juniorlaget den här säsongen.
 • Anthony Elanga var inte med i truppen mot Sunderland. Han klev av skadad i den senaste juniormatchen så mest troligt är han fortfarande skadad.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Sunderland 3-0 (1-0)

Premier League 2, Division 2, 19 oktober


1-0 (4) Tahith Chong (Buffonge)
r/k (26) George Tanner
2-0 (49) DJ Buffonge (Chong)
3-0 (60) Tahith Chong (Hamilton)


Uniteds lag: Kovar; Warren (O’Connor 46), Poole, R Williams, Tanner; Whelan, Hamilton; Chong (Baars 74), Buffonge, Bohui; Dearnley (Garner 46)

U18: Sunderland – Manchester United 0-7 (0-2)

U18 Premier League, 20 oktober


0-1 (22) Mason Greenwood
0-2 (45+1) Aliou Traore (Greenwood)
0-3 (52) Aliou Traore (Laird)
0-4 (59) Charlie McCann
r/k (70) Smith
0-5 (76) Ethan Laird (Levitt)
0-6 (81) D’Mani Mellor (Laird)
0-7 (89) Mason Greenwood (Laird)


Uniteds lag: Fojticek; Laird, Mengi, Bernard, B Williams; Levitt; Puigmal (Mellor 63), Traore (McGhee 63), Galbraith, McCann (Ramazani 69); Greenwood

Mer information: