Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

En förbättring byggd på en försämring

Embed from Getty Images

För en och en halv vecka sedan gjorde Manchester city det första målet mot Manchester United. Jaja, då får vi väl vända på steken, tänkte jag. Så blev det inte.

Ser vi till hur matchen såg ut fram till citys ledningsmål var det egentligen galet att tro att United skulle kunna vända till seger. Denna inkarnation av Manchester United har dock en förmåga att vända på matcher som inte borde gå att vända.

  • Vem trodde på seger efter 85 minuter mot Juventus borta?
  • Eller efter en halvtimme i matchen mot Bournemouth?
  • Var det någon som trodde på United efter en halvlek mot Chelsea?
  • Eller efter en halvlek mot Newcastle?

I våras vände vi tvåmålsunderläge till seger borta mot Crystal Palace och borta mot Manchester city. Vi vände underläge mot Tottenham (FA-cupen) och Chelsea (ligan) också.

Detta är en avsevärd förbättring jämfört med hur det brukade vara för José Mourinhos Manchester United. Första målet vinner, slog jag fast i en krönika för drygt ett år sedan. Några veckor senare vände United underläge till seger hemma mot Newcastle (4-1). Sedan har det fortsatt!

Låt oss dela in Mourinhoeran i två perioder, med 4-1-matchen mot Newcastle som startskottet på den andra perioden. I den första perioden tog United 0,6 poäng per match när motståndaren gjorde första målet, att jämföra med 1,2 poäng per match i period två. Dubbelt så bra!

En skulle kunna misstänka att förbättringen i underläge har kommit på bekostnad av stabilitet i ledning. Så är inte fallet. Faktum är att United i den senare perioden är bättre även i ledning, med ett poängsnitt på 2,8 mot 2,7.

Men det känns ju inte som att United har blivit bättre? Nej, det gör ju inte det. Och känslan har rätt. Det hela är en statistisk anomalitet. Faktum är att Uniteds totala poängsnitt är marginellt lägre under den andra perioden (begränsar vi oss enbart till Premier League är poängsnittet istället marginellt bättre).

Förklaringen är att United nu betydligt oftare låter motståndarna göra första målet. I den första perioden gjorde United det första målet i 68 procent av matcherna, jämfört med 45 procent i den andra perioden. Ja, det senaste dryga året gör motståndarna faktiskt oftare första målet än United (47 procent).

Bättre i ledning, bättre i underläge. Sämre totalt sett.

Det är dåligt att ligga under

En grundförutsättning för en vändning är att du hamnar i underläge (no shit, Sherlock). I de flesta av matcherna som nämns ovan har United inlett uselt. Det ger motståndarna chansen att ta ledningen och det ger oss chansen att vända.

Den totala scenförändringen vi har sett i några av matcherna är oförklarlig. På sitt sätt är det givetvis en enorm styrka att gång på gång kunna resa sig.

Samtidigt är det oerhört svagt att vi så ofta sätter oss i situationen. Och det går ju inte varje gång. Som vi såg nu senast mot city. Som vi också såg mot Brighton och West Ham.

Embed from Getty Images

Motståndarna har gjort matchens första mål i sju av de nio senaste matcherna. En av de nio senaste matcherna var 0-0-matchen mot Valencia. Men mot Everton gjorde vi minsann det första målet!

Med det sagt gör du det bra om du tar 1,2 poäng per match när motståndaren gör första målet. Begränsat till Premier League är det på nivå med Sir Alex Fergusons lag. Tidsspannet då dock mycket längre. United vann tolv matcher och förlorade fyra (inga oavgjorda) när motståndaren gjorde första målet under första halvan av säsongen 2012/13. Så till Fergusons bästa nivå har Mourinho fortsatt en lång väg att vandra.

Spelarnoteringar

Efter förlusten mot city beklagade sig Mourinho över att han inte hade möjligheten att byta in Marouane Fellaini. Det gjorde han… helt fel i. Fellaini är inte alls nyckeln till vändning. Under Mourinho har vi tagit poäng från underläge vid 19 tillfällen, varav 15 gånger utan Fellainis hjälp (han har blivit inbytt efter eller utbytt före vändning vid 5 tillfällen) och ingen gång tack vare mål eller assist av Fellaini.

Embed from Getty Images

Nyckeln till vändning är Paul Pogba. Han har, som enda spelare, varit på planen vid samtliga 19 vändningar. Han har dessutom själv bidragit med fyra mål och sju assists, med vilket han är överlägset bäst.

Alexis Sánchez ska också nämnas här. Han har gjort fyra mål och sju assists som Unitedspelare, varav nästan hälften (2+3) när United vänt underläge.

Vi förlorar aldrig när vi gör första målet

En sak som José Mourinhos lag otvivelaktigt är bra på är att försvara en ledning. Det känns kanske inte så men det är så.

Sedan Mourinho tog över United har laget gjort det första målet i 81 matcher, för 71 vinster och 10 oavgjorda. Hur vi än vrider och vänder på det är det ruskigt starkt, även om ledningen ofta må kännas bräcklig.

Embed from Getty Images

Trenden är dessutom väldigt positiv, med 38 vinster de 40 senaste matcherna. Ja, före den oavgjorda matchen mot Wolves hade vi en svit på 37 vinster i rad.

(Att notera är att jag här räknar strafförlusten mot Derby som en oavgjord match. Detta då det är korrekt att i statistiska sammanhang göra så. Just matchen mot Derby är den enda under Mourinhos ledning där United har gjort första målet för att sedan tappa till underläge. Här ska vän av ordning, som ett tillägg till föregående stycke, givetvis notera att Pogba inte spelade mot Derby och att Fellaini gjorde kvitteringsmålet.)

Avslutande statistik

Ett par spridda noteringar:

  • Mourinho ska vara stolt över statistiken när United gör första målet. Till Alex Fergusons bästa har han dock en bit kvar. Mellan 1993 och 1999 gjorde United första målet 210 matcher i rad utan förlust.
  • Att United har blivit starkare i underläge är ännu tydligare om vi bara tittar på bortamatcher. Fram till vändningen mot Crystal Palace hade United på bortaplan tabellraden 1-3-14 när motståndarna gjorde första målet. (Den enda segern dessutom mot Blackburn i cupen.) Sedan dess är siffrorna betydligt bättre, nämligen 4-1-4, inkluderat vinster mot Manchester city och Juventus.