Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Första målet vinner

Den 25 augusti 2012 tog Fulham ledningen på Old Trafford. En vecka senare åkte United till Southampton och släppte in matchens första mål. Ytterligare tre veckor senare gjorde Liverpool det första målet på Anfield.

Det spelade ingen roll. United vände till seger. Så också mot Cluj, Stoke, Braga (två gånger) och… När United den 30 januari 2013 vände underläge till seger mot Southampton var det för tolfte gången på fem månader.

Nu är det snart fem år sedan dess. United har på den tiden vänt underläge till seger vid fjorton tillfällen.

12 gånger på 5 månader.
14 gånger på 5 år.

Det skyller vi väl på David Moyes och Louis van Gaal? Fergusons efterträdare byggde ju bräckliga lag som gav upp vid minsta lilla motgång. José Mourinhos lag måste väl vara bättre?

Faktiskt inte.

Under Mourinhos ledning har United vänt underläge till seger bara vid två tillfällen. Van Gaals lag gjorde det åtta gånger. Ja, till och med under Moyeseran vände United underläge till seger vid fyra tillfällen.

(I den här krönikan diskuteras effekten av det första målet i en match. Därmed avses med underläge att motståndaren gjorde det första målet. Ledningen i matchen kan svänga, det tar jag ingen hänsyn till. Således räknas att United hämtade upp underläge till oavgjort i matchen mot Stoke. På samma sätt tappade Stoke ledning till oavgjort. Att United sedan ledde med 2-1 ignoreras.)

Allt är emellertid inte negativt. Faktum är att Mourinho är bättre än självaste Ferguson när United gör det första målet.

Sedan Mourinho tog över har United gjort det första målet i 54 matcher. Det har slutat med 46 segrar och 8 oavgjorda. Det är förstås väldigt bra.

Under Mourinhoeran gäller i Manchester Uniteds matcher att första målet vinner. Bara mot Middlesbrough på nyårsafton och mot Blackburn i FA-cupen har Mourinhos lag vänt underläge till seger. Det håller förstås inte.

Den här statistiken slår fast att Mourinho har sin styrka i defensiven, vilket vi väl alla anade. United är oslagbara när laget gör det första målet. Spelarna ligger rätt i positionerna i väntan på att motståndarna ska göra ett misstag för att bjuda på 2-0. När motståndaren gör första målet har Mourinhos lag inget svar.

Förlusten mot Huddersfield illustrerar detta väldigt bra. När vi gör misstaget som leder till deras 1-0-mål har vi förlorat matchen. I andra halvlek rör Huddersfield knappt bollen. Trots det skapar vi egentligen ingenting, förutom när Romelu Lukaku gräver fram ett fint inlägg från ingenstans.

Om vi aldrig hamnade i underläge skulle detta inte vara ett problem. Men att hamna i underläge är oundvikligt. Förr eller senare kommer en av Mourinhos spelare att göra ett misstag. Förr eller senare kommer motståndaren att göra något väldigt bra. Att vi är värdelösa i underläge är ett problem som måste rättas till.

*****

Det ska konstateras att säsongen 2012/13 var ett undantag även för Sir Alex Ferguson. Säsongen 2011/12 vände vi till exempel underläge till seger bara vid ett tillfälle. På Fergusons 26 fulla säsonger vände United i genomsnitt underläge till seger 4,8 gånger per säsong. Eller 126 gånger totalt.

*****

Ska vi försvara Mourinho kan vi konstatera att hans United har gjort första målet i 54 matcher och släppt in det första målet bara 18 gånger. Motsvarande för Van Gaal var 58-34 och för Moyes 28-20.

*****

Alex Fergusons lag förlorade inte en enda match från februari 1993 till augusti 1999 när laget gjorde det första målet. Totalt blev sviten 210 matcher lång. En bit kvar för Mourinho.

*****

Avslutningsvis lite statistik.

Jag har valt att strunta i Ryan Giggs då han bara gjorde fyra matcher som manager. I Premier League-totalen är Giggs matcher dock inräknade.


Källa: Personlig databas.