Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ungdomskollen: Straffar, straffar, straffar och förstaplats i Europa

Ungdomskollen är tillbaka efter landslagsuppehållet. Vi går igenom tre matcher: oavgjort mot West Brom och city samt seger mot Young Boys. Ett gemensamt tema var straffmål, med fem av United och tre av motståndarna.

Segern mot Young Boys innebär förstaplats i Uefa Youth League-gruppen och åttondelsfinal i mars. I reservligan börjar avståndet till toppen bli stort medan United fortfarande har kontakt med lagen längst upp i juniorligan. Den tänkta toppmatchen mot Everton är dock framflyttad.

Bohui räddade oavgjort mot West Brom

Reservlaget (U23) åkte till West Bromwich och spelade 1-1 mot West Brom på The Hawthorns. I en trist match tog hemmalaget ledningen mitt i andra halvlek. Joshua Bohui kunde kvittera på straff i slutskedet. United saknade sedan kraften som krävdes för att forcera fram ett segermål.

Oavgjort givetvis undermåligt mot ett West Brom som är näst sist i serien. United är fyra när halva serien är spelad, med fem poäng upp till tabelltoppande Reading (ettan går upp direkt medan lag två till fem spelar playoff om en plats).

Oavgjord straff-fest mot city

I juniorligan fick United nöja sig med 3-3 mot Manchester city. En klar missräkning givet hur lagen har presterat hittills under säsongen. United startade då dessutom med James Garner (till vardags ordinarie i reservlaget) och Mason Greenwood (mer och mer en reservspelare) medan city ställde upp med ett relativt oerfaret juniorlag.

Dylan Levitt slog till med två straffmål (1-0 och 2-2). Det gjorde citys Fiorini (1-1 och 1-2) också. D’Mani Mellor höll sig framme på en retur och gjorde 3-2 men city kunde kvittera med kvarten kvar.

United är trea i en haltande tabell. Everton är etta, fem poäng före United men med en match mer spelad. Liverpool är tvåa, en poäng före United. För United återstår före nyår två cupmatcher mot Chelsea. Nästa ligamatch är först i mitten av januari, mot nuvarande tabellfyran Derby (samma poäng som United men en match mer spelad).

Sex mål och säkrad förstaplats i Europa

United säkrade förstaplatsen i sin Uefa Youth League-grupp via 6-2 mot Young Boys. Mason Greenwood gjorde Uniteds två första mål medan Aidan Barlow (straff), Tahith Chong (också straff), Dylan Levitt och D’Mani Mellor gjorde varsitt.

De stora siffrorna till trots så var det länge en jämn match. Mambimbi gav schweizarna ledningen och när Greenwood hade vänt på steken kunde Kronig kvittera på straff, med dryga halvtimmen spelad.

United tog sedan över mer och mer. Det var dock först efter 79 minuter som Barlow skulle göra segermålet på straff. Därefter tappade Young Boys orken helt och siffrorna rann iväg på slutet.

United har därmed fyra vinster och en oavgjord i Youth League, med den fenomenala målskillnaden 18-6. Gruppens överlägset bästa lag och tack vare bättre inbördes möte mot Juventus är gruppsegern säkrad. Juventus tar andraplatsen i gruppen, då de har varit effektivare än Young Boys. Annars tycker jag att det är Young Boys som har bjudit United på klart bäst motstånd (trots att Juventus faktiskt lyckades knipa en poäng mot United).

Segerorganisatör i matchen var, som så ofta, Mason Greenwood. Hans första mål var enkelt, det andra en suverän soloprestation. I andra halvlek blev han istället framspelare och han kunde utan vidare ha lämnat matchen med fyra assists, om lagkamraterna hade haft bättre skärpa eller om motståndarmålvakten varit svagare.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1067456917503660033?s=19

United ska spela mot Valencia innan gruppspelet är över. Då kan det tänkas att Nicky Butt ställer upp med ett betydligt yngre lag och förhoppningsvis får någon eller några av de bästa ungdomarna chansen i a-laget istället.

Den 22 februari är det åttondelsfinallottning med match 12/13 mars. Lottningen är fri, sånär som på att United inte kan möta Juventus. Det hela ska avgöras i en match och vid oavgjort går det direkt till straffar.

Levitt tar för sig

Lite i skymundan gör Dylan Levitt en väldigt bra säsong. James Garner (tillbaka i spel efter kort skadefrånvaro) jämförs ofta med Michael Carrick men jag tycker att den jämförelsen stämmer bättre in på Levitt. Garner är en rivigare spelare med stor energi medan Levitt mer som Carrick vinner boll genom att stå rätt.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1061593751435534336

(Klippet ovan är från matchen mot Norwich, före uppehållet.)

Mittfältaren Levitt är walesisk U19-landslagsspelare. Vanligen spelar han i rollen som nummer 6. Vid behov kan han också spela längre fram i planen.

Mellor börjar hitta rätt

I matchen mot Young Boys vill jag också passa på att ge D’Mani Mellor beröm. Mellor fick hoppa in mitt i andra halvlek och hade en stor del i att United avslutade så starkt. Han var involverad i det mesta. Mellor fixade till exempel första straffen och han slog passningen som gav den andra och till slut fick han också göra mål.

Embed from Getty Images

Dessförinnan hade Mellor också blivit målskytt mot city. Han inledde säsongen skadad och tillbaka i spel fick han det inte riktigt att stämma. Nu ser det klart bättre ut och om Mason Greenwood på allvar flyttar upp till reservlaget faller det på Mellor att bära juniorlagets offensiv.

Landslagsnoteringar

En titt på vad ungdomsspelarna gjorde under landslagsuppehållet.

 • Largie Ramazani fick två matcher från start (utbytt i båda) och ett inhopp för Belgiens U18 i en träningsturnering där Belgien slutade sist.
 • Mason Greenwood skulle ha representerat England i samma turnering men saknades. Gissningsvis hade Greenwood någon form av skadekänning.
 • Luca Ercolani satt på bänken mot Tyskland och fick sedan ett inhopp på sex minuter mot Holland för Italiens U20-landslag.
 • Tahith Chong gjorde debut i Hollands U21-landslag. Han fick en timme men kunde inte uträtta mycket mot ett mycket starkare (och äldre) tyskt lag.
 • Matej Kovar vaktade målet i två av tre matcher när Tjeckiens U19 gick vidare till elitrundan i EM-kvalet.
 • Dylan Levitts Wales gick också vidare i kvalet till U19-EM. Två starter och ett inhopp blev det för Levitt.
 • Lee O’Connor fick träna med Irlands a-landslag. ”Det var en fantastisk upplevelse,” sa O’Connor till Uniteds hemsida. ”Jag hoppas bara att jag kan slå mig in i den truppen i framtiden.”

Några korta

 • Zak Dearnley gjorde det enda målet när reservlaget vann en träningsmatch mot skotska Greenock Morton.

 • Ethan Hamilton kan tänkas flytta till Skottland på lån i januari. Det bekräftas av Ricky Sbragia i skotska Sun. Med skotska Sbragia som reservtränare har United skickat många spelare till Skottland och det är ännu en sak jag lägger på Sbragias minuslista.
 • Flyttade matcher: Uniteds juniorer skulle ha spelat mot Everton på lördag. Den matchen kommer nu istället att spelas i februari, då Everton ska spela FA Youth Cup. Även matchen mot Liverpool (ursprungligen i januari) är flyttad till februari. Ingen förklaring har getts men det kan tänkas att United drar på någon cup istället.
 • FA Youth Cup: Uniteds hemmamatch mot Chelsea kommer att spelas måndagen den 17 december på Leigh Sports Village, med avspark klockan 20.00. Att omgången skulle vara färdigspelad senast den 15 december ska vi inte nämna.

 • Spelarrekryteringen går inte alltid rätt till. Vi vet att spanska toppklubbar har straffats och nu är det de engelska som råkar illa ut, med Chelsea och Manchester city som utpekade syndare. United har hittills inte kopplats samman med regelbrott.

 • Paul Woolston verkar slutligen ha blivit Unitedspelare på riktigt. Målvakten från Newcastle har ännu inte spelat någon tävlingsmatch (han spelade i träningsmatchen mot Greenock Morton) men han har ett stort antal matcher på bänken.

 • Connor Stanley fick sin första smak av reservlagsfotboll då han satt på bänken i matchen mot West Brom. Mest troligt var han med på grund av spelarbrist, snarare än att han har flyttats upp.
 • Ethan Laird var tillbaka i spel efter skadefrånvaro bara för att bli skadad igen. Nicky Butt bekräftade att det rör sig om en hamstring men kunde inte ge något comebackprognos. Förhoppningsvis är Laird tillgänglig mot Chelsea i Youth Cup, då behöver United alla sina bästa spelare.
 • Angel Gomes är också skadad, vilket förklarar att han saknades i den engelska U19-truppen. Det ska handla om en lindrigare fotskada och det lät som att comebacken är nära.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: West Bromwich Albion – Manchester United 1-1 (0-0)

Premier League 2, Division 2, 23 november


1-0 (69) Meredith
1-1 (87) Joshua Bohui (straff)


Uniteds lag: Kovar; Warren, Poole, R Williams, O’Connor (Tanner 81); Whelan; Chong, Hamilton, Buffonge (Bohui 81), Barlow; Dearnley

U18: Manchester United – Manchester city 3-3 (1-2)

U18 Premier League, 24 november


1-0 (14) Dylan Levitt (straff)
1-1 (40) Fiorini (straff)
1-2 (44) Fiorini (straff)
2-2 (57) D’Mani Mellor
3-2 (69) Dylan Levitt (straff)
3-3 (76) Palmer


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, Laird (McGhee 66), Bernard, B Williams (Devine 57); Levitt, Garner; Greenwood, Traore, McCann (Ramazani 72); Mellor

U19: Manchester United – Young Boys 6-2 (2-2)

Uefa Youth League, gruppspel, 27 november


0-1 (7) Mambimbi
1-1 (25) Mason Greenwood (Traore)
2-1 (30) Mason Greenwood
2-2 (32) Kronig (straff)
3-2 (79) Aidan Barlow (straff)
4-2 (81) Tahith Chong (straff)
5-2 (87) Dylan Levitt (Traore)
6-2 (90) D’Manin Mellor (Puigmal)


Uniteds lag: Kovar; Laird (B Williams 24), Bernard, Ercolani, O’Connor (Puigmal 79); Barlow (Levitt 79), Garner; Chong, Traore, Bohui (Mellor 65), Greenwood

Mer information: