Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Arsenal

Embed from Getty Images

På onsdag är det dags för Arsenal att resa norrut, till Manchester. Arsenal kommer stärkta efter en tät derbymatch mot Tottenham där de tillslut plockade med sig en seger med 4 – 2. United däremot har det tungt, kanske tyngre än någonsin.

Manchester United

Nu har verkligen dammluckorna öppnats på vid gavel. Efter det oavgjorda resultatet mot Southampton i lördags är det inte längre någon som spar på kritiken mot Mourinho. United var det betydligt sämre laget från start och låg under med två mål efter ynka 20 minuter. Att fullständigt tappa kontrollen över en sådan match, mot ett Southampton på plats 19 i tabellen är inget annat än pinsamt. Det oroar såklart inför onsdagen och inför ett motstånd som gjorde fyra mål senast, det i ett betydligt tyngre möte.

Embed from Getty Images

I sedvanlig ordning vållade vår backlinje stora diskussioner, och inte minst Matic och hans roll som mittback. I och för sig är det inte där han egentligen ska vara men varken som mittback eller som mittfältare har Matic visat några bättre prestationer den senaste tiden. Men med flera spelare skadade är det troligt att vi får se serben igen, kanske till och med i samma mittbacksposition som sist.

Embed from Getty Images

Mittfältet var enligt Mourinho ”problemet” senast och vår skribent Marcus Beijar är nog benägen att hålla med. Beijar gav Pogba sämst betyg av alla spelare. Fransmannen var i princip osynlig matchen igenom och åstadkom inte mycket mer än att dra på sig en varning. Fellaini var inte bättre han och inte heller McTominay. Hela mittfältet, förutom Herrera, var med andra ord underkänt. Det är såklart oroande att en av våra viktigaste spelförare inte presterar i tider som dessa. Men vad kan man göra annorlunda med så många spelar borta och med huvudet så långt under vattenytan? Enligt mig är det synd och skam att ha en spelare som Mata på bänken i ett läge som detta. Han har gång efter gång visat sig vara en spelare med stort hjärta och en vilja att prestera varje match. Sätt honom på plan och ge honom kaptensbindeln!

Embed from Getty Images

Offensivt kan vi ju finna glädje i att Lukaku faktiskt brutit sin måltorka. Frågan är om vi kan förlita oss på att lyckan håller i sig. Tveksamt. Men vem ska annars göra målen? Rashford har en tung period just nu. Jag är orolig över att hans risiga insatser i match efter match kommer att sätta sig i huvudet på honom. Det känns otroligt att säga men jag skulle gärna se att Mourinho ger honom ett break. Sätt hellre in Martial och Lingard. Lingard hade förvisso inte en så rolig match mot Crystal Palace men hellre honom på plan med en sprudlande vilja än en vemodig och bekymrad Rashford.

Möjlig startelva:

De Gea

Dalot – McTominay – Jones – Shaw

Herrera – Matic – Fellaini – Pogba

Lingard – Lukaku

Arsenal

Arsenal kommer till Old Trafford med tre vinster (Champions League och Premier League) och tre kryss förda till protokollet. De är just nu placerade på en fjärde plats i tabellen, samma poäng som Tottenham och en poäng efter Chelsea.

För Emery och hans mannar är det viktigt att plocka värdefulla poäng i det täta toppskiktet av tabellen och det finns inte mycket som tyder på att de inte är kapabla att göra just det. Inför söndagens derby såg det dock lite tunt ut i truppen. Spelare som Özil, Monreal och Koschielny var alla borta och exempelvis Lacazette var inte med från start. Men allt verkar ändå gå Londonlagets väg just nu och en inhoppande Aubameyang  visade framfötterna och levererade både två mål och en assist. Det blir kul för vår hurtiga backlinje att möta den pigga djupledsspringaren.

Embed from Getty Images

På mittfältet blir det nu för tiden snabbt trångt när Arsenal bestämmer sig för att stänga igen. Senast var det inte minst Torreira som tog ansvar såväl offensivt som defensivt. Torreire blev målskytt och hyllades stort efter. Vissa drar sig till och med så pass långt som att utse den 22 år unga mittfältaren till den bästa i klubben sedan Vieiras tid.

Embed from Getty Images

Finns det då några luckor i detta framgångsrika bygge som Emery nu bossar över? Mittbacksgeneralen Koschielny är som sagt borta, vilket såklart är ett avbräck. Å andra sidan är det varken första eller sista gången som han är skadad så det bör räknas mer som en regel än ett undantag. I hans frånvaro har en viss Sokratis fått ta platsen som mittback, ibland i sällskap med Rob Holding. Framförallt är det Holding som våra anfallare bör ställa in siktet på. Han har inte sällan svårigheter när tempot drivs och agerar gärna överilat.

Möjlig startelva:

Leno

Mustafi – Sokratis – Holding

Bellerin – Torreira – Elneny – Kolascinac

Mkhitaryan – Aubameyang – Iwobi

Historik

Manchester United och Arsenal har mött varandra 52 gånger under Premier Leagues livstid. Av dessa mötena har United vunnit totalt 24 gånger, 16 gånger på hemmaplan.

Senaste gången vi mötte Arsenal var i april 2018. Även då var Arsenal gäster på Old Trafford och United vann med 2-1. Pogba blev förste målskytt efter bara 16 minuter och Fellaini slog spiken i kistan på rafflande tilläggstid.

Visste ni att…

 • United är obesegrade i dem senaste 11 hemmamatcherna mot Arsenal
 • United vann bägge mötena mot Arsenal förra säsongen
 • Detta är första gången som Arsenal gästar United i en “Mitt i veckan-match” sedan 8 maj 2002

Matchfakta

Manchester United
Arsenal

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 15
Tid: Onsdagen den 5 december 2018, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Lindelöf (lår, mitten/slutet december)
 • Sánchez (lår, mitten januari)
Tveksamma:

 • Bailly (rygg)
 • Darmian (fot)
 • Jones (skadad)
 • Lukaku (skadad, stor chans)
 • Rashford (skadad, stor chans)
 • Shaw (skadad)
 • Smalling (fot)
 • Valencia (skadad)
Avstängda:

 • Young (en match)
Position: 7:e6-4-422-2322
Hemma:10:e3-2-18-811
Bästa målskytt: Martial (6)
Disciplin: 29 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V3/11BournemouthBPL2-1
V7/11JuventusBCL2-1
F11/11Man cityBPL1-3
O24/11PalaceHPL0-0
V27/11Young BoysHCL1-0
O1/12SouthamptonBPL2-2

Arsenal

Skador:

 • Mavropanos (ljumske, mitten december)
 • Monreal (lår, mitten december)
 • Welbeck (fot, inget datum)
Tveksamma:

 • Koscielny (vad)
 • Mustafi (skadad)
 • Özil (rygg)
Avstängda:

 • Xhaka (en match)
Position: 4:e9-3-232-1830
Borta:5:e4-1-116-1013
Bästa målskytt: Aubameyang (10)
Disciplin: 24 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O3/11LiverpoolHPL1-1
O8/11Sporting CPHEL0-0
O11/11WolvesHPL1-1
V25/11BournemouthBPL2-1
V29/11VorsklaBEL3-0
V2/12TottenhamHPL4-2

United mot Arsenal

Totalt: 22796-50-81347-320
Premier League: 5224-15-1375-53
Hemma: 10964-27-18201-94
SENASTE MÖTENA
O2016-11-19HPL1-1
F2017-05-07BPL0-2
V2017-12-02BPL3-1
V2018-04-29HPL2-1
SENASTE HEMMAMATCHER
O2015-05-17HPL1-1
V2016-02-28HPL3-2
O2016-11-19HPL1-1
V2018-04-29HPL2-1

Domare: Andre Marriner

Assisterande: Ledger, Long, fjärdedomare: Kavanagh.
M
PL 2018/19:1233202
PL 2017/18:2772043
PL totalt:295963242956
Snitt (2016-18):2,70,050,100,13
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:3523210
Dömt Arsenal:3722510