Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Avancemang i cupen efter superb insats

Manchester Uniteds juniorer gjorde en nära nog perfekt match mot Chelsea i U18 Premier League Cup. D’Mani Mellor, Di’Shon Bernard och Brandon Williams gjorde målen i en 3-0-seger och United avancerade till kvartsfinal.

Även reserverna lyckades vinna den här gången. Zak Dearnley och Ethan Hamilton målade mot Middlesbrough i en 2-0-seger.

Så ställer vi oss frågan om någon ungdomsspelare får chansen mot Valencia i Champions League.

Reserverna vann utan att imponera

Efter några matcher med svaga resultat så var Uniteds reserver (U23) tillbaka på vinnarspåret. Detta via 2-0 hemma mot Middlesbrough. Zak Dearnley och Ethan Hamilton gjorde målen i en match där gästerna dominerade spelet men hemmalaget var effektivare.

Ledningsmålet kom sedan Aidan Barlow spelat Dearnley fri. Hamiltons 2-0-mål, precis före halvtidsvilan, kom sedan bollen studsat lyckligt efter ett inkast från Lee O’Connor. Hamilton sköt sedan från distans och en styrning på försvararen ställde målvakten.

Segern gav United ett lyft i tabellen. Laget är nu trea, två poäng bakom Wolves och Reading. Just Reading är Uniteds nästa motståndare i årets sista ligamatch på söndag.

Juniorerna briljerade mot Chelsea

Uniteds juniorer stod för en superb match mot Chelsea i U18 Premier League Cup. D’Mani Mellor, Di’Shon Bernard och Brandon Williams gav United en rättvis 3-0-ledning i halvtid. I andra halvlek fick Chelsea hålla bollen men United kontrollerade matchen. United hotade gång på gång med kontringar medan Chelsea inte skapade en enda kvalificerad målchans på hela matchen.

Segern innebär att United vinner gruppen med ett hundraprocentigt facit. Nu väntar kvartsfinal. Chelsea slutar tvåa i gruppen och ser ut att missa slutspel.

United tog en tidig ledning då Mellor höll sig framme på en usel bakåtpassning. Sedan nickade Bernard in 2-0 efter frispark från Arnau Puigmal (bollen såg ut att gå in via Greenwood men konsensus verkar vara att det är Bernards mål). Dylan Levitt spelade sedan fram Mason Greenwood på vänsterkanten. Anfallaren la upp för den framstötande vänsterbacken Williams, som avslutade behärskat.

I den här matchen ställde Neil Ryan upp laget i en 4-4-2-formation, med Greenwood och Mellor på topp. James Garner vikarierade som mittback. Detta då både Teden Mengi och Ethan Laird är skadade.

Lagen möts igen den 17 december, då i FA Youth Cup. United har återigen fördel av hemmaplan men en betydligt svårare match kan förväntas. Chelsea roterade några spelare i den här matchen (U18 Premier League Cup kan likställas med ligacupen) och har dessutom möjligheten att förstärka med Callum Hudson-Odoi och Ethan Amapdu, som båda har a-lagserfarenhet.

Men United är på intet sätt chanslösa och den här upplagan av juniorlaget är den bästa på många år.

Stora spelare för kortsiktig framgång

Uniteds och Chelseas juniorer möts, av geografiska skäl, sällan. En sak jag brukar reagera på när vi väl spelar mot Chelsea är att de alltid har väldigt många storväxta spelare.

Embed from Getty Images

De senaste åren har Chelsea varit överlägsna i den engelska juniorfotbollen. När det kommer till seniorfotboll har utväxlingen dock inte varit lika bra. Just att de har så många stora spelare tror jag kan vara en förklaring. En delförklaring till Chelseas överlägsenhet är att de helt enkelt är större och starkare än motståndarna, medan de fotbollstekniskt kanske inte är bättre. Det funkar i juniorfotbollen. På seniornivå har de senare utvecklade växt ikapp samtidigt som medelspelarens fysik är bättre.

Får någon chansen mot Valencia?

På onsdag avslutas Champions League med en bortamatch mot Valencia. United har förvisso en teoretisk chans att vinna gruppen men i all väsentlighet kan det betraktas som en träningsmatch. Således vidöppet för att spelare som Tahith Chong, James Garner och Mason Greenwood ska kunna få en första smak av tävlingsfotboll på seniornivå.

Får vi se någon i spel? Känner vi José Mourinho rätt är svaret mest troligt nej.

Vi har sett det. När det har krisat i mittförsvaret har Scott McTominay skickats ner, hellre än att testa Ro-Shaun Williams eller Regan Poole. Nu är varken Williams eller Poole någon framtida a-lagsspelare i United men de är båda är bättre i ett mittförsvar än McTominay.

Mot Juventus (hemma) satt Tahith Chong på bänken. Fick han chansen när spelet kärvade och United behövde göra mål? Nej. Istället valde Mourinho att fortsätta med de som redan hade misslyckats.

Embed from Getty Images

Annat var det på Louis van Gaals tid. När a-lagsspelarna var skadade (de var de nästan alltid under Van Gaal) så fick Donald Love, Paddy McNair, Timothy Fosu-Mensah och Marcus Rashford med flera chansen. Detta med varierade resultat. Ibland – se Rashford – blir det succé. Och när det inte funkar, ja då är McTominay lik förbannat en usel mittback. (Poole fick faktiskt någon minut under Van Gaal medan Williams satt på bänken.)

Samtidigt ska juniorerna möta Valencia i Uefa Youth League. Där är gruppsegern redan säkrad, vilket bör ge några av de yngre spelarna sin första start i den turneringen.

Några korta

  • Flyttad match: Juniorerna skulle ha spelat mot Derby den 12 januari. Den matchen är framflyttad till den 20 april. Därmed en matchfri månad för juniorerna efter matchen mot Chelsea. Mest troligt är det ett medvetet val av United och det kan tänkas att laget åker på en eller ett par cuper (United brukar spela en inomhusturnering i Tyskland under mellandagarna).

  • En glädjande nyhet i reservlagsmatchen var att Nishan Burkart gjorde comeback efter skada. Den schweiziska anfallaren gjorde sin första match sedan den 31 augusti. Inte bara kommer Burkart att förstärka reservlaget, han ger också United offensiv bredd och spets i Uefa Youth League.
  • Även Angel Gomes gjorde comeback efter skadefrånvaro. I Gomes fall rörde det sig bara om några veckors frånvaro, men givetvis glädjande att han är tillbaka i spel.
  • Notabelt i juniormatchen var att mittbacksvärvningen Lukasz Bejger fick nöja sig med en plats på bänken. Istället vikarierade mittfältaren James Garner som mittback. För polacken Bejger har det bara blivit en enda match i juniorlaget. Nu har han åldern på sin sida och han kommer att vara juniorspelare även nästa säsong, så vi ska inte dra några stora växlar av det ännu.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Middlesbrough 2-0 (2-0)

Premier League 2, Division 2, 7 december


1-0 (7) Zak Dearnley (Barlow)
2-0 (45+2) Ethan Hamilton (O’Connor)


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Poole, R Williams, Warren; Whelan, Hamilton; Chong, Barlow (Gomes 73), Bohui (Burkart 75); Dearnley

U18: Manchester United – Chelsea 3-0 (3-0)

U18 Premier League Cup, gruppspel, 8 december


1-0 (12) D’Mani Mellor
2-0 (21) Di’Shon Bernard (Puigmal)
3-0 (43) Brandon Williams (Greenwood)


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, Bernard, Garner, B Williams (Devine 87); Galbraith (Ramazani 63), Traore, Levitt, McCann (Stanley 86); Mellor, Greenwood

Mer information: