Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2018/19: Mittfältare och anfallare

Embed from Getty Images

Ungefär halva säsongen är nu avklarad, faktum är att vi spelat exakt hälften av matcherna i Premier League, där United för tillfället ligger på en sjätte plats med 32 poäng och 37-31 i målskillnad. Så, eftersom vi spelat halva säsongen så tänkte vi betygsätta höstsäsongen, spelare för spelare. Igår började vi med målvakter och försvarare, idag avslutar vi med mittfältare och anfallare samt att vi även betygsätter vår före detta manager som bonus.

Till skillnad från vår vanliga betygsskala på 1-10, som vi använder i varje match och även som säsongsbetyg, har vi som halvtidsbetyg valt en binär skala: tumme upp eller tumme ner.

Vi har delat upp spelarna sinsemellan här på redaktionen, och det var upp till den enskilde skribenten om spelaren fick tummen upp eller tummen ner samt vad som skulle krävas för att nå en positiv tumme. Man skall alltså vara väldigt försiktig med att ställa två spelares betyg mot varandra.

6 Paul Pogba: 👎

Jag kan tycka att Paul Pogba har kritiserats långt mer än han borde. Han har dock gjort några riktigt usla matcher och framför allt har hans attityd varit för dålig. Samtidigt har han från sin mittfältsposition varit en av lagets mest produktiva spelare, det ska vi inte glömma. Måhända orättvist petad mot Arsenal och Liverpool men likförbannat petad. Kraven på Pogba är och ska vara högre än på de flesta av hans lagkamrater. Fortsätter han som han har inlett under Solskjaer är det inte många matcher kvar tills vi vänder på tummen.
Mikael Österdahl

8 Juan Mata: 👎

Sju startar, fem inhopp med två mål och två assist är Matas facit i ligaspelet, med ytterligare några matcher och ett mål i Champions League och ett i ligacupen. För en offensiv poängspelare som Mata är det tyvärr inte närheten av godkänt. Spanjoren bidrar i princip alltid med sin rörelse och vilja att anfalla, men slutprodukten måste upp många snäpp.
Gustav Brinck-Larsen

14 Jesse Lingard: 👎

Kanske något hård bedömning av Lingard, men sett till våren och den nivå han ändå höll under delar av förra säsongen så har han, liksom majoriteten av spelarna, underpresterat i år. Problemet för Lingard är att han i mångt och mycket trivs bäst i rollen som släpande anfallare, men precis som på kanterna är den positionen utsatt för hård konkurrens i United. Blixtrar till med jämna mellanrum och kan trots allt ställa till det rätt mycket för motståndarförsvaren. Blir intressant att se hur Solskjaer ser på honom.
Marcus Beijar

15 Andreas Pereira: 👎

Tre matcher från start har det blivit för Andreas Pereira. Jag tycker att det borde ha varit många fler. Det förtjänade han efter försäsongen och den fina insatsen mot Leicester. Pereira var dock inte bra innan han blev utbytt mot Brighton och han var dålig mot Valencia. Det ger en godkänd match på tre och det duger inte, oavsett hur många rimliga bortförklaringar som finns för Valencia.
Mikael Österdahl

17 Fred: 👎

Freds höst är i princip bara att glömma. Tränaren som värvade brassen verkade se honom som någon form av junior som inte har det som krävs för att spela central mittfältare i tuffa matcher. I själva verket är Fred 25 år gammal, med en hel del rutin (till exempel från Champions League) och en statistik som visade att han både löpte och bröt mer än till exempel Nemanja Matic. Det är bara att hoppas att Solskaer förstår vad han har för talang i Fred.
Gustav Brinck-Larsen

21 Ander Herrera: 👎

Ett svårt betyg att sätta. Baserat på senaste två månaderna skulle han bli godkänd, men Herrera hade en jobbig start på säsongen med bänkning, skada och sedan ett tag med mestadels inhopp. Har slagit sig in i laget på sistone, och gör det bra, men sett över hela hösten har jag högre krav på Herrera för att han skall få godkänt nu.
Gustav Brinck-Larsen

27 Marouane Fellaini: 👍

Borde egentligen ha fått en tumme ner enbart baserat på den avrakade frillan. Men ska vi vara helt ärliga har Fellaini definitivt varit godkänd den här säsongen. Flertalet viktiga inhopp samt ett helt matchavgörande mål mot Young Boys som med detsamma betydde avancemang från gruppen. Fellaini är på sin höjd en truppspelare och ”plan B” i ett lag av Uniteds dignitet, mer än så blir han aldrig. Men, ära den som äras bör – Fellaini har inte gjort bort sig. Det är inte hans fel att den tidigare managern valde att använda honom helt fel och alldeles för ofta.
Adam Fröberg

31 Nemanja Matic: 👎

När Nemanja Matic kom till United öppnade han med att vara totalt dominant centralt på mittfältet, men efter det har det bara gått utför… Ju längre tiden har gått desto långsammare och trögare har det blivit. Trots att serben bidrar med erfarenhet är det uppenbart att han antingen måste steppa upp rejält eller lämna över pinnen till någon annan – för så här kan det inte fortgå.
Adam Fröberg

39 Scott McTominay: 👎

Ibland tycker jag synd om Scott McTominay. Det är inte hans fel att han spelar fotboll för Manchester United trots att han inte har talang för det. Det är inte hans fel att han används som mittback i United trots att det antagligen finns bättre alternativ i juniorlaget och definitivt i reservlaget. Jag har sett McTominay spela 31 tävlingsmatcher för United, dessutom ett antal gånger i träningsmatcher och ungdomslag. Jag är inte imponerad.
Mikael Österdahl

7 Alexis Sanchez: 👎

Efter en försäsong där Alexis Sanchez var bästa United-spelare och samtidigt såg ut att ha hittat både glädje och kemi till lagkamraterna öppnade chilenaren Premier League-säsongen chockerande svagt. Ett mål och två assist på tio PL-matcher är inte bra nog för en spelare som tjänar överlägset mest i truppen och visat gång på gång i Arsenal vilken ofantlig högstanivå han innehar. Förhoppningsvis kan tränarbytet ge välbehövlig luft under vingarna!
Adam Fröberg

9 Romelu Lukaku: 👎

Managerns favoritspelare var under hösten så dålig att han blev petad. Det är inte bara det att målskörden är bedrövlig (6 mål på 1639 minuter). Det är att han inte kan ta emot en passning, att han ser så långsam ut, att han förlorar så många nickdueller, att han har slutat kriga…
Mikael Österdahl

10 Marcus Rashford 👍

Älskar Rashford. Han var en av få som kämpade, slet och försökte faktiskt göra något när det var som det var under José Mourinho. Trivs verkligen att spela med Martial och Lingard. Fortsätter han så där så kommer han ha en fin säsong med massa mål och assist.
Ibraheem Alsalman.

11 Anthony Martial: 👍

Uniteds bäste målskytt i höst med sina åtta mål, av vilka sju har kommit i ligan. Gör mycket rätt och visar i sina ljusaste stunder att han är en anfallare av världsklass. Har fortfarande tendensen att försvinna ur matchbilden nu och då och hade en strulig start på säsongen då han uppenbarligen kom på kant med José Mourinho. Blev kvar och nu återstår det att se hur långt kontraktsförhandlingarna som lär pågå bär. Kan tänkas må bra av att tränas av Ole Gunnar Solskjaer.
Marcus Beijar

José Mourinho 👎

Sjätteplats i ligan, ligacuptitel och Europa League-titel första säsongen och en titellös andra säsong med en andraplats i ligan. Detta är resultat som man kan argumentera för är godkända, sett till hur United spelade kan man dock också argumentera för att de inte var det. Det som inte går att argumentera emot är att José Mourinho inte lyckades få ut i närheten av truppens maximala potential den här hösten, vilket till slut ledde till att han också fick lämna klubben. Ängsliga vid 0-0, ännu ängsligare vid ledning och långa bollar vid underläge är inte “The United Way”. Sina många år i Premier League, och inte ens hans två första säsonger i United, hade lärt honom det. Ta en lång paus nu José, vem vet – om 10-15 år kanske riskminimering är tillbaka i världsfotbollen och du är det nya svarta igen.
Gustav Brinck-Larsen