Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss halvtidsbetyg 2018/19: Målvakter och försvarare

Embed from Getty Images

2018 lider mot sitt slut, och vi har nu spelat hälften av matcherna i Premier League 2018/19, där United för tillfället ligger på en sjätte plats med 32 poäng och 37-31 i målskillnad. Så, med halva säsongen avklarad tänkte vi betygsätta höstsäsongen, spelare för spelare. Idag börjar vi med målvakter och försvarare, imorgon tar vi mittfältare och anfallare, samt att vi även betygsätter vår före detta manager som bonus.

Till skillnad från vår vanliga betygsskala på 1-10, som vi använder efter varje match och även som säsongsbetyg, har vi som halvtidsbetyg valt en binär skala: tumme upp eller tumme ner.

Vi har delat upp spelarna sinsemellan här på redaktionen, och det var upp till den enskilde skribenten om spelaren fick tummen upp eller tummen ner samt vad som skulle krävas för att nå en positiv tumme. Man skall alltså vara väldigt försiktig med att ställa två spelares betyg mot varandra.

1 David de Gea: 👍

Att ge de Gea en tumme upp är förmodligen det lättast satta betyget i den här genomgången. Han har kanske inte stått för lika många “stå på huvudet”-räddningar, och tvingats släppa in betydligt fler mål än vid samma tidpunkt tidigare säsonger, men det kan knappast han beskyllas för. Och han är fortfarande långt ifrån att vara underkänd.
Gustav Brinck-Larsen

13 Lee Grant: 👍

Tummen upp på Lee Grant, nu kanske några tänker att Gustav har tallat för mycket på glöggen. Men nej, med tanke på varför han värvades är han klart godkänd. Med honom i laget kunde vi nämligen skicka iväg Dean Henderson, Joel Pereira och Kieran O’Hara på lån och få speltid i andra klubbar. Det faktum att Grant spelat 20 minuter gör att han spelat 20 minuter mer än jag trodde att han skulle göra, och trots att han inte lyckades rädda någon Derbystraff så var han fullt godkänd de minuter han gjorde.
Gustav Brinck-Larsen

22 Sergio Romero: 👎

Gjorde bort sig fullständigt när United mötte Derby hemma på Old Trafford i Carabao Cup. Fick rött kort efter att ha tagit bollen med handen utanför straffområdet. I hans andra match mot borta mot Valencia, en match som inte spelade en större roll, släppte han in två mål varav ett var självmål av Jones. Tycker inte att han bör klandras för målen i den matchen men kommunikationen med honom och Phil Jones borde ha varit bättre där.
Ibraheem Alsalman

2 Victor Lindelöf: 👍

Victor Lindelöf tycks ha etablerat sig som ordinarie i United. Under hösten har han sållat bort de stora misstagen och sedan Solskjaer tog över har han också uppträtt med pondus. Samtidigt har han fortfarande en bra bit till de bästa. Lindelöf fick med rätta beröm för sina insatser borta mot Juventus och Manchester city. Samtidigt lämnas han på efterkälken då Ronaldo och Agüero gör mål efter varsitt världsklassnummer.
Mikael Österdahl

3 Eric Bailly: 👍

Hemma mot Newcastle när United låg under med 2-0 och José Mourinho valde att byta ut honom, där och då trodde jag att hans United-karriär var över. Jag tycker ärligt att han har gjort det bra, på de få matcherna han har spelat. Godkänd. Nu hoppas jag att han får chansen återigen och bildar mittbackspar med Victor Nilsson Lindelöf.
Ibraheem Alsalman

4 Phil Jones: 👎

Det är svårt att över huvud taget betygsätta Phil Jones den här hösten. Mittbacken står noterad för totalt sex framträdanden, alla tävlingar inräknade. De matcherna är inga prestationer att hurra över de heller. Jones spelade mittback bland annat när United föll ur ligacupen mot Derby och i debaclet mot Valencia i Champions League. Har en högstanivå som kanske är högst bland alla backar i Uniteds trupp. Har en lägstanivå som inte gör honom bra ens i Championship.
Marcus Beijar

12 Chris Smalling: 👍

Lagkapten vissa gånger och spelar oftast med “Vigge”. Hade United haft bättre alternativ så hade han säkert inte fått spela lika mycket. Smalling behöver kliva fram ordentligt och styr upp försvaret och vara avgörande defensivt för sitt United. Slutsatsen blir att han gör insatser som ger honom tummen upp, enligt mig.
Ibraheem Alsalman

16 Marcos Rojo: 👎

Gjorde sin första match för säsongen när United mötte Arsenal på Old Trafford (2-2). Kunde där ha blivit utvisad tidigt när han, klumpigt, satsade hårt i en närkamp. Orsakade dessutom Arsenals 2-1-mål. Det är verkligen mycket som händer kring Rojo varje gång han spelar. Ostabil och vet helt enkelt inte hur man försvarar.
Ibraheem Alsalman

18 Ashley Young: 👍

Engelsmannen låg sannerligen på gränsen här betygsmässigt. Men jag anser till sist att han ändå varit så pass bra att det positiva överväger det negativa. Insatsen mot Fulham för ett par veckor sedan har varit hans bästa hittills i år, och överlag gör inte ”Ash” särskilt många misstag. Han har inte varit på samma nivå som förra året, men ändå tillräckligt för att ses som godkänd i min bok.
Adam Fröberg

20 Diogo Dalot: 👍

Dalots säsongsinledning har kantats av skador. Men sedan portugisen den senaste månaden fått allt mer speltid har han inte gjort annat än att imponera. Defensivt finns det en del att jobba med, men de offensiva spetsegenskaperna har varit uppenbara. Besitter både en teknik och inläggsfot som redan är av hög rang. Med lite polering och justeringar här och var kan vi ha införskaffat oss en högerback för de nästkommande 10-15 åren. Lovande start av 19-åringen i den röda tröjan!
Adam Fröberg

23 Luke Shaw: 👍

Luke Shaw aspirerar på att vara höstens spelare i United. Det säger kanske mer om lagkamraterna än om Shaw. Vänsterbacken har spelat sin bästa fotboll sedan skadan men jag tycker inte att han har nått upp till nivån han hade före skadan. Defensivt drar han på sig lite för många varningar. Han tar sig fram bra men slutprodukten är behöver förbättras.
Mikael Österdahl

25 Antonio Valencia: 👎

Antonio Valencia är lagkapten i Manchester United. Precis som under Michael Carrick ifjol så är det inte många som noterar det då han knappt spelar. Har inte fått förtroendet i en ligamatch sedan i september och gör av allt att döma sin sista säsong i United. Känns, trots det sparsamma matchandet, trött och sliten när han får chansen. Har fortsatt sina styrkor i offensiven men precis som förra säsongen så tenderar inspelen att fastna på första bästa motståndarback.
Marcus Beijar

36 Matteo Darmian: 👎

Det är antingen eller för Darmian den här säsongen. De fyra matcher han spelat har han blivit kvar på plan hela matchen, i resten av matcherna har han suttit på läktaren eller blivit kvar på bänken i 90 minuter. Något i mig ville faktiskt godkänna Darmian, detta eftersom jag liksom inte riktigt ser honom som en del av laget. Mourinho var öppen i somras med att Darmian ville flytta, han skall också ha flyttat från sitt hem i Manchester och bor på hotell just för att han var så säker på att han skulle få lämna United. Istället tvingades han kvar, och anledningen verkade vara att United saknade många spelare i början av säsongen, på grund av VM. Och om allt detta stämmer, och Darmian varken gnällt ett ord samt faktiskt gjort helt okej ifrån sig de matcher han spelat, jag då tyckte jag ett godkänt kunde vara motiverat. Men sen slog sansen i mig, United har trots allt betalat ca 16 miljoner pund för honom och han får en rätt saftig lön varje vecka, då måste man spela mer och bra för att bli godkänd.
Gustav Brinck-Larsen

Res med oss till Manchester!