Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham Hotspur – Manchester United

Embed from Getty Images

Det är dags för Ole Gunnar Solskjaers största test hittills. På söndag drabbar Englands två formstarkaste lag samman på Wembley Stadium (motståndaren är bättre på fotboll än på arenabygge) då Tottenham Hotspur tar emot Manchester United i Premier Leagues 22:a omgång.

Manchester United har spenderat veckan på varmare breddgrader, under ett kortare träningsläger i Dubai. Laget har vunnit fem av fem sedan Solskjaer tog över och hoppas att de positiva tongångarna lever vidare även efter söndagen.

Tottenham laddade istället med att spela semifinal i ligacupen. Via ett straffmål av Harry Kane skaffade de sig fördel inför returen. De har vunnit sina tre senaste matcher och de har gjort det utan att släppa in mål.

Manchester United

Optimismen och positiviteten har flödat sedan Ole Gunnar Solskjaer vandrade in på Carrington för några veckor sedan. Men Cardiff, Huddersfield, Bournemouth, Newcastle och Reading får ursäkta. Nu är det Tottenham på bortaplan som gäller och det är något helt annat. Det här är det riktigt stora testet för Solskjaer.

Samtidigt är det förstås så att du, som norrmannen gillar att påpeka, per definition bara kan besegra lag du möter. Ingen annan klubb i Premier League kan stoltsera med fem raka vinster. Begränsat bara till Premier League är United fortfarande ensamma om att ha idel vinster sedan Solskjaer tog över.

Lägret i Dubai bör ha gjort spelarna och truppen gott. Där har vi en fördel mot Tottenham, även om vi förstås hellre hade spelat semifinal i ligacupen.

Embed from Getty Images

Paul Pogba stod över matchen mot Reading och anslöt senare till Dubai. Av bilderna från Dubai och Solskjaers kommentarer att döma kommer den franska mittfältaren vara tillgänglig på söndag. Alexis Sánchez klev av skadad mot Reading men det förefaller ha varit en ren försiktighetsåtgärd. Chris Smalling har tränat för fullt i Dubai och får förmodas vara spelklar.

Det lämnar mittbackarna Marcos Rojo (skadad) och Eric Bailly (avstängd) som enda otillgängliga spelare. Fred stod över Dubai då hans partner ska föda barn. Gissningsvis innebär det att hans förmodade läktarplats blir en garanterad sådan.

Givet att spelartillgängligheten inte ändras ser jag söndagens startelva som nära nog given.

Att David de Gea står i mål är självklart. Ashley Young, Victor Lindelöf, Phil Jones och Luke Shaw som backlinje känns också gjutet. Chris Smalling kanske tar en mittbacksplats på sikt. Vi har ännu inte fått någon indikation på hur Solskjaer värderar Smalling. Att han skulle peta Lindelöf eller Jones på söndag kan jag dock inte föreställa mig. Varken Diogo Dalot, Matteo Darmian eller Antonio Valencia har presterat bra nog för att förtjäna en ytterbacksplats.

Embed from Getty Images

I tre av fyra Premier League-matcher har Solskjaer spelat Paul Pogba framför Ander Herrera och Nemanja Matic. I den fjärde kom Herrera in för Fred efter knappa timmen. Ingen mittfältare gjorde någonting i lördags för att ändra på det.

Om Solskjaer överraskar någonstans så är det i så fall i anfallet. Romelu Lukaku har tre mål på ungefär tre halvlekar under norrmannen. Alexis Sánchez har två assists på motsvarande en match. Juan Mata vill säkert också spela. Men det bör inte räcka mer än till avbytarbänken. Marcus Rashford centralt, Anthony Martial till vänster och Jesse Lingard till höger är det troliga.

Möjlig startelva:

De Gea
Young, Lindelöf, Jones, Shaw
Herrera, Matic
Lingard, Pogba, Martial
Rashford

Tottenham Hotspur

Det är ett otroligt formstarkt Tottenham som United ska ta sig an på söndag. Efter plumpen mot Wolves precis före årsskiftet har Spurs svarat med tre raka vinster. Efter förlusten mot Arsenal i början på december har de nio vinster, en oavgjord och bara en förlust. Då hade de dessutom sex raka vinster före Arsenalmatchen. Så 15-1-2 på 18 matcher.

Över de 16 senaste omgångarna i Premier League är Tottenham och Liverpool delat bäst, med 39 inspelade poäng.

Ska vi greppa halmstrån är det en fördel för United att matchen spelas på Wembley. Tottenham har tre hemmaförluster i ligan, att jämföra med två på bortaplan. Då har de ändå spelat tolv bortamatcher mot bara nio hemma. Den nämnda förlusten mot Wolves kom mycket riktigt på Wembley. Brighton, Bournemouth och Everton har alla, om än med fler spelade matcher, lika många hemmapoäng som Tottenham.

De senaste matcherna har offensiven verkligen lossnat för Tottenham. De gjorde sex mål mot Everton, fem mot Bournemouth, tre mot Cardiff och sju mot Tranmere i cupen. Defensiven har den här säsongen inte varit lika stark som vi har vant oss vid. När det behövs kan de dock, som vi såg mot Chelsea i veckan. Då skapade Tottenham egentligen ingenting förutom målet, men motståndaren hölls också uddlös.

Son Heung-min skulle egentligen ha varit iväg på asiatiska mästerskapen. Så blev det inte, sedan Tottenham förhandlat med Sydkorea. Son kommer att ansluta först till tredje matchen i mästerskapet och blir därmed kvar i England över matchen mot United.

Det är dåliga nyheter för United, då Son är i livs bästa form. På de sju senaste matcherna har han bidragit med sju mål och fem assists. Anfallskollega Harry Kane är också tillbaka i slag efter en svagare höst. Kane har gjort mål sex matcher i rad för totalt sju mål och fyra assists på nio raka matcher med poäng.

http://gty.im/1074999880

Mauricio Pochettino har på slutet allt oftare spelat med fyra försvarare och mittfältsdiamant. Kanske just för att ge plats för Son och Kane som anfallspar. Bakom får Christian Eriksen och Dele Alli rubrikerna men det är Moussa Sissoko som verkligen har storspelat på mittfältet den senaste tiden.

Eric Dier har varit ute till följd av en blindtarmsoperation. I hans frånvaro har Harry Winks gjort den defensiva mittfältspositionen till sin egen. Matchen mot United har nämnts som möjlig comeback för Dier. Att han ska gå direkt in i startelvan verkar ändå osannolikt.

Hugo Lloris vaktar målet och backlinjen lär bestå av Kieran Trippier till höger samt Davinson Sánchez och Toby Alderweireld i mitten. På vänsterbacken konkurrerar Ben Davies och Danny Rose, med Rose som förmodat förstaval.

Det skulle i så fall innebära samma startelva som mot Chelsea. Sett till de senaste matcherna verkar det vara Pochettinos förstaval just nu.

Jan Vertonghen har varit ute en månad, så även om han skulle bli spelklar i tid lär han inte få chansen från start. Mousa Dembélé ska också vara nära en comeback. Men där snackas det mer om en flytt till Kina än spel mot United.

Lucas Moura missade också matchen mot Chelsea, till följd av en lättare skada. Troligen sitter han på bänken mot United. Moura har faktiskt femte mest speltid i ligan för Tottenham, men under vintern har han tappat i status hos Pochettino. Erik Lamela, comeback mot Chelsea efter kort skadefrånvaro, utgör offensiv bredd tillsammans med Moura.

Möjlig startelva:

Lloris
Trippier, Sánchez, Alderweireld, Rose
Winks
Sissoko, Eriksen
Alli
Son, Kane

Historik

Historiskt har United ett stort övertag på Tottenham. De senaste åren är det dock knapp fördel för motståndarna, även om United vann två av tre förra säsongen. Det är framför allt på bortaplan som United har haft det tufft, med tre raka förluster och dessförinnan tre oavgjorda. Senaste bortasegern mot Tottenham var i mars 2012.

Vi tar ändå med oss att United vann det senaste mötet i London. Då var det semifinal i FA-cupen och Wembley var neutral plan. Tottenham tog ledningen genom Alli men United vände till seger efter mål av Sánchez och Herrera.

Embed from Getty Images

Den här säsongens möte på Old Trafford vill vi helst glömma. United dominerade första halvlek men gjorde inga mål. Efter paus gjorde United misstag och Tottenham gled ifrån till en överlägsen 3-0-seger.

Visste ni att…

 • United har den näst längsta segersviten i de sex högsta divisionerna i England. Carlisle United i League Two har sex raka vinster. Annars är det bara Torquay United i National League South (sjättedivisionen) som tillsammans med Manchester United kan stoltsera med fem raka vinster.
 • Ole Gunnar Solskjaer är historisk som den enda managern någonsin för ett lag i den engelska högstadivisionen att inleda med fem vinster med minst två måls marginal.
 • Solskjaer är också den Unitedmanager någonsin som har inlett bäst. Ingen annan har börjat med fem vinster.
 • Begränsar vi oss till ligaspel är Sir Matt Busby den som är bäst i Uniteds historia. Busby vann nämligen sina fem första ligamatcher (han inledde annars med fyra cupmatcher när fotbollen var tillbaka efter kriget). Det rekordet kan Solskjaer tangera på söndag.
 • Mauricio Pochettino är favorit att bli nästa permanenta Manchester United-manager. Ole Gunnar Solskjaer är nu andrahandsfavorit.

Matchfakta

Tottenham Hotspur
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 22
Tid: Söndagen den 13 januari 2019, 17.30
Plats: Wembley Stadium, London
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Fred (personliga skäl)
 • Pogba (skadad, stor chans)
 • Sánchez (skadad, stor chans)
 • Smalling (fot, stor chans)
Avstängda:

 • Bailly (tredje matchen av tre)
Position: 6:e11-5-543-3238
Borta:5:e5-2-422-1917
Bästa målskytt: Lukaku, Martial (8)
Disciplin: 41 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F16/12LiverpoolBPL1-3 
V22/12CardiffBPL5-1 
V26/12HuddersfieldHPL3-1 
V30/12BournemouthHPL4-1 
V2/1NewcastleBPL2-0 
V5/1ReadingHFA2-0 

Tottenham Hotspur

Skador:

 • Wanyama (knä, inget datum)
Tveksamma:

 • Dier (blindtarm)
 • Dembélé (fot)
 • Moura (knä)
 • Vertonghen (lår)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e16-0-546-2148
Hemma:6:e6-0-318-918
Bästa målskytt: Kane (14)
Disciplin: 28 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V23/12EvertonBPL6-2 
V26/12BournemouthHPL5-0 
F29/12WolvesHPL1-3 
V1/1CardiffBPL3-0 
V4/1TranmereBFA7-0 
V8/1ChelseaHLC1-0 

United mot Tottenham

Totalt:  19089-49-52299-246
Premier League:  5333-11-990-48
Borta:  9125-32-34113-149
SENASTE MÖTENA
V2017-10-28HPL1-0 
F2018-01-31BPL0-2 
V2018-04-21NFA2-1 
F2018-08-27HPL0-3 
SENASTE BORTAMATCHER
O2014-12-28BPL0-0 
F2016-04-10BPL0-3 
F2017-05-14BPL1-2 
F2018-01-31BPL0-2 

Domare: Mike Dean

Assisterande: Cann, Robathan, fjärdedomare: Marriner.
 M
PL 2018/19:1668455
PL 2017/18:2490115
PL totalt:46917034750155
Snitt (2016-18): 4,00,130,150,25
Alla domare 2017/18: 3,10,050,060,15
 MVOF
Dömt United:64351316
Dömt Tottenham:64291916