Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Brighton & Hove Albion

Embed from Getty Images

Manchester United är åter tillbaka på Old Trafford efter två raka bortamatcher i ligaspelet. Den här gången står sydkust-laget Brighton för dörren i en match som kan betyda vinst nummer sju av sju för Ole Gunnar Solskjaer. 

Segern borta mot Tottenham senast betyder att United nu ligger på samma poäng som Arsenal på femteplatsen. Avståndet upp till Chelsea på fjärdeplatsen – vilken innebär kvalifikation till nästa säsongs Champions League – är fortsatt sex poäng, vilket gör skalpen i London än viktigare.

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer klarade mandomsprovet senast då han visade att han även kan besegra topplag – och inte endast “dussinlag”, som det har beskrivits som tidigare.

Härnäst väntar alltså Brighton i en match som United måste se till att plocka med sig alla tre poäng ifrån. Efter de svaga resultaten tidigare under säsongen har laget inte råd att tappa fler poäng mot lag som “de ska slå” om det ska bli något Champions League-spel nästa säsong.

Efter den typen av urladdning som en stormatch innebär är det grymt viktigt att inte hamna i någon form av baksmälla när det mer vardagliga serielunket drar igång igen. Det går helt enkelt inte att ställa ut de klassiska skorna och tro att vinsten trillar in av sig själv då motståndet inte heter Harry Kane, Christian Eriksen och Heung-Min Son.

Embed from Getty Images

Brighton är definitivt inget dåligt lag och har slagit United två gånger i rad i ligaspelet. Även om de båda förlusterna har kommit på bortaplan var det uppenbart i 1-0-segern på Old Trafford förra säsongen att de blåvit-randiga har självförtroende och en välfungerande plan när det kommer till att stänga ned Manchester United.

Den stora skillnaden nu är att The Red Devils inte leds av José Mourinho längre – utan hans raka motsats i Ole Gunnar Solskjaer. Jag förväntar mig därför inget annat än att United sätter gasen i botten från start och försöker se till att få in minst en boll innan halvtid. För i matcher som denna, mot lag med bra defensiv grund, är det viktigt att få hål på motståndet så tidigt som möjligt. Ju längre matchen går utan utdelning desto tuffare blir det.

Defensivt har United äntligen börjat hålla lite nollor – tre stycken i rad närmare bestämt. Mot Newcastle höll laget igen tämligen enkelt, likaså mot Reading, men mot Spurs i söndags var det desto tuffare. Ska vi vara helt ärliga borde nog Tottenham gjort både ett och två mål i den andra halvleken, men David De Gea visade återigen varför han är bäst i världen på sin position – och tur är väl det, att det faktiskt är okej att räkna in sin målvakt i sin defensiva pålitlighet.

Huruvida backlinjen förändras någonting till den här matchen återstår att se, men ska jag gå på min känsla är det nog endast Phil Jones plats som kan vara “up for grabs”. Eric Bailly är åter tillgänglig efter sin tre matchers långa avstängning och Chris Smalling närmar sig en comeback. Ming känsla är att kampen om startplatsen främst utmanas av den förstnämnda.

Embed from Getty Images

Nemanja Matic, Ander Herrera och Paul Pogba har hittat en mycket fin balans ihop och bör fortsatt få förtroendet tillsammans. Vill Solskjaer rikta balansen mer offensivt är det inte omöjligt att Juan Mata startar i förmån för någon av Matic eller Herrera, men min gissning är att så inte blir fallet.

Den offensiva trean känns också den så gott som färdig. Anthony Martial och Marcus Rashford – som kan göra sin 150:e match i United-tröjan mot Brighton – ser jag som gjutna i elvan, medan Jesse Lingard fortsatt bör ligga i förarsätet till den kvarvarande platsen. Alternativen är främst Romelu Lukaku och Alexis Sanchez, men även den ovan nämna Juan Mata. Min känsla är att chilenaren är närmst, men att valet fortsatt landar på Lingard.

Visst är det skönt? Efter flertalet år av frågetecken och oklarheter verkar vi till sist ha en tränare som vet hur sin bästa startelva ser ut. Att det samtidigt förekommer ett par platser där det finns möjligheter att slå sig in är endast positivt i min bok – om startelvan upplevs helt stängd finns det möjlighet att de konkurrerande spelarna tappar motivation och vilja till att slåss om en tröja.

Möjlig startelva:
De Gea
Young, Lindelöf, Bailly, Shaw
Herrera, Matic, Pogba
Lingard, Rashford, Martial

Brighton & Hove Albion

Tränare Chris Hughton har stått för ett lysande jobb med Brighton i Premier League. Inte bara höll han kvar laget i den engelska högstadivisionen förra säsongen, utan han har också tagit klubben närmare till att bli etablerad i mittenskiktet snarare än att slåss med näbbar och klor för överlevnad.

Klubben parkerar för närvarande på en trettondeplats i tabellen och har således skaffat sig andrum på hela åtta pinnar ned till Newcastle på närmsta nedflyttningsplats. Ett tämligen gynnsamt spelschema gentemot konkurenterna efter besöket på Old Trafford gör att sydkust-laget snarare kan kika uppåt i tabellen än nedåt.

Det faktum att Brighton endast släppt in 30 mål den här säsongen, två färre än Manchester United, tyder på en välfungerande defensiv. Mittbackslåset med Shane Duffy och Lewis Dunk är samspelt och backas dessutom upp av ankaret Dale Stephens (som även kliver ned i backlinjen emellanåt) samt ytterbackarna Martin Montoya och Thomas Bong.

Embed from Getty Images

Längst fram ligger givetvis den fortsatt väl presterande Glenn Murray, 35 år, lagets bästa målskytt på åtta pytsar. Utöver engelsmannen, som visserligen inte har nätat på hela sju matcher, har laget haft svårt att göra särskilt mycket mål – vilket inte är helt konstigt då taktiken är riktad åt det mer defensiva hållet.

Brighton är ett lag som alltid hotar på fasta situationer, vilket inte minst gör sig påmint när man skönjar att mittbacken Shane Duffy är lagets näst bästa målskytt på fyra nätrassel. Murray och Duffy – de två spelarna som Lindelöf och Co. bör hålla ett extra öga på, och inte minst svensken som fick erfara den förstnämndas slughet framför mål i säsongens tidigare möte.

Haughtons mannar gjorde det svårt för Liverpool i den förra omgången och förlorade endast med 1-0 efter att Pascal Gross klumpigt dragit på sig en straff i den andra halvleken. Laget fick återigen svårt att skapa några vidare målchanser efter detta, men släppte egentligen inte till några heller för den delen. Ett svårknäckt lag som tar sig an Old Traffords gröna matta på lördag, helt enkelt.

Möjlig startelva:
Button
Montoya, Duffy, Dunk, Bong
Gross, Stephens, Pröpper
March, Murray, Locadia

Historik

Faktum är att United har förlorat de två senaste mötena med Brighton, båda på bortaplan. De senaste två hemmamatcherna, båda under förra säsongen (en i ligan och en i FA-cupen), har United dock gått segrande ur med totalt 3-0 i målskillnad.

Visste ni att…

 • Paul Pogba kan bli den andra United-spelaren att göra minst två mål i tre PL-hemmamatcher i rad, efter Cristiano Ronaldo.
 • Brighton har ännu inte tagit ett enda poäng, på nio försök, på bortaplan mot topp 6-lagen (förra säsongen inräknat).

Matchfakta

Manchester United
Brighton & Hove Albion

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 23
Tid: Lördagen den 19 januari 2019, 16.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Visas inte i direktsändning i Sverige.

Manchester United

Skador:

 • Rojo (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Matic (privata skäl, stor chans)
 • Pogba (privata skäl, stor chans)
 • Sánchez (skadad, stor chans)
 • Smalling (fot, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 6:e12-5-544-3241
Hemma:5:e6-3-121-1321
Bästa målskytt: Lukaku, Martial (8)
Disciplin: 43 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V22/12CardiffBPL5-1
V26/12HuddersfieldHPL3-1
V30/12BournemouthHPL4-1
V2/1NewcastleBPL2-0
V5/1ReadingHFA2-0
V13/1TottenhamBPL1-0

Brighton & Hove Albion

Skador:

 • Izquierdo (knä, slutet januari)
Tveksamma:

 • Bernardo (hamstring)
Avstängda:

 • inga avstängda
Övrigt:

 • Jahanbakhsh (asiatiska mästerskapen)
 • Ryan (asiatiska mästerskapen)
Position: 13:e7-5-1024-3026
Borta:16:e2-2-79-188
Bästa målskytt: Murray (8)
Disciplin: 37 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F22/12BournemouthBPL0-2
O26/12ArsenalHPL1-1
V29/12EvertonHPL1-0
O2/1West HamBPL2-2
V5/1BournemouthBFA3-1
F12/1LiverpoolHPL0-1

United mot Brighton

Totalt: 2012-5-331-13
Premier League: 31-0-23-4
Hemma: 108-2-015-4
SENASTE MÖTENA
V2017-11-25HPL1-0
V2018-03-17HFA2-0
F2018-05-04BPL0-1
F2018-08-19BPL2-3
SENASTE HEMMAMATCHER
V1992-10-07HLC1-0
V1993-01-23HFA1-0
V2017-11-25HPL1-0
V2018-03-17HFA2-0

Domare: Paul Tierney

Assisterande: Beck, McDonough, fjärdedomare: Mason.
M
PL 2018/19:1456011
PL 2017/18:1638001
PL totalt:45139122
Snitt (2016-18):3,10,000,030,07
Alla domare 2017/18:3,10,050,060,15
MVOF
Dömt United:3201
Dömt Brighton:6411