Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Han vet att vi tror på honom

Sådär ja, åtta raka bortasegrar. Cardiff, Newcastle, Tottenham, Arsenal, Leicester, Fulham, Chelsea och nu Crystal Palace har alla fått stå med mössan i hand när Manchester United kommit hem till dem och tagit med sig de tre poängen därifrån.

Detta facit känns ju ändå rätt bra får man säga, och gårdagens match bjöd ju dessutom på utmaningar som få tränare behöver ta tag i på en säsong, då hela nio spelare som alla var aktuella att starta för United saknades på grund av skada.

Embed from Getty Images

Hur såg det då ut? Njae, spelmässigt var det i mina ögon ingen höjdarmatch från något av lagen. Det märktes ändå att United saknade hela den topptrio som för tillfället anses som vår bästa, och det märktes att Pogba dels var tvungen att spela på en lite annan position än hans favorit samt att han tog med defensivt ansvar än vad han behöver när Matic och Herrera finns tillgängliga.

Men vad gör det när Luke Shaw fick får sig att gå på en soloräd som till slut gav Romelu Lukaku chansen att placera in 1-0 med fel fot? Och vad gör det när Lindelöf vinner en nickduell fram till samme Lukaku som akrobatiskt satte 2-0, eller vad gör det att Ashley Young borde rensat innan Palace fick möjlighet att reducera när Young själv sedan punkter matchen med sitt mål till 3-1? Det är en hel del som inte fungerar som det ska individuellt, se spelarbetygen för att förstå vad jag menar, men taktiskt har Ole Gunnar Solskjaer och hans stab tagit detta United fantastiskt långt på bara dessa månader.

Embed from Getty Images

Faktum är att jag tycker att många av spelarna löser sina roller nästan lite för bra för att jag skall kunna tro att det är sedan Solskjaer kommit in som de börjat få nya instruktioner. Häng med mig på en liten “konspirationsteoretisk” vandring.

Vi har tre ledare kvar från Mourinhos tid, varav två (Michael Carrick och Kieran McKenna) jobbar med utespelarna och en (Emilio Alvarez) jobbar med målvakterna . Och förstå mig rätt, jag säger inte att Carrick och McKenna i hemlighet jobbade bakom José Mourinhos rygg – men någonting i hur snabbt det börjat gå bra får mig att tro att de ledare som är kvar inte var helt överens med Mourinhos sätt att spela och i individuella samtal kanske förbereddes på den här typen av spel. Inte medvetet, utan genom deras sätt att vara och genom fotbollen de egentligen står för. En sak kom ut genom deras munnar, något annat förmedlades via kroppsspråk med mera.

För nej, jag tror inte att Carrick och McKenna motarbetade Mourinho och väntade på att han skulle få sparken, jag tror inte ens att det var något de ville  – men jag tror att dessa två ledare sprider en filosofi mer i Solskjaers riktning än i Mourinhos, och att den någonstans undermedvetet sipprade in i spelarna, så när norrmannen sedan anlände tillsammans med Mike Phelan så fanns det en bra grund för dem att utveckla vidare.

Som sagt, konspirationsteoretiskt tänkt kanske, men med tanke hur fort det gått så bra som det går, och just för att det faktiskt inte bara är individuell briljans som gör att det går bra utan att taktiken sitter klockrent så måste jag nästan tro att det fanns embryon av det redan innan. Måhända omedvetet, men ändå.

Och igår satt taktiken suveränt. För trots att Alexis inte alls fungerade fram till vänster, trots att Fred slog bort olagligt många enkla passningar i första halvlek och trots att Dalot i grunden inte är en ytter så fanns det en taktik som alla underordnade sig som gjorde att United malde ner Crystal Palace på ett sätt som ett topplag ska mala ner ett mittenlag. Detta skall vi vara oerhört glada över, kan denna taktik slipas än mer och spelarna dessutom utvecklas individuellt (och någon kanske köps in) så har vi något stort på gång i Manchester United. Stora ord efter en 3-1-vinst en onsdag mot Crystal Palace, men någonting är i full gång med att hända.

Mer om matchen

Solskjaers presskonferens

En glad Ole Gunnar Solskjaer mötte pressen efter matchen, en snabb femminutare där matchen pratades ned. Här har ni den i utdrag, med hela presskonferensen nedan.

…om segern

“Bra seger, bra resultat. Tre poäng på Selhurst Park är aldrig självklart, vi vet hur hårt vi fick kämpa för det förra året när vi låg under med 2-0. Nyckeln idag var en bra start och att ta kontroll över matchen, och jag tycker vi gjorde det. Fantastisk respons när de gjorde mål och vi kontrollerade fortfarande det.”

…om Luke Shaw

Luke Shaw har gjort två av sina bättre matcher i Manchester United, åtminstone på ett par år. Mot Liverpool var det mest i det defensiva han glänste, igår gick han framåt mer och första målet är i mångt och mycket hans. På frågan om det var tanken att Shaw skulle gå mer framåt idag svarade Solskjaer så här.

“Ja, vi vill att han skall gå framåt. Det är nästa steg för honom att göra. Lita på sig själv oftare, trycka framåt. Men det var också lite på grund av hur vi spelade idag, eftersom Anthony [Martial] inte var frisk och vi spelade Alexis mer inne med Rom [Romelu Lukaku] och jag tyckte det fungerade bra. Med Diogo [Dalot] som en högerytter och en winger på andra sidan.”

…om bortafacitet

Åtta vinster i rad borta, hur förklarar du den succén? 

“Jag förklarar den med bra spelare, att ha bra spelare och förbereda sig väl för matcherna. Taktiskt måste jag säga att laget var så fokuserade idag, det var ingen självbelåtenhet överhuvudtaget. Vilket jag sa före matchen idag att det här är matchen jag alltid fruktat, eller inte fruktat, men jag visste att det skulle bli svårt efter PSG, Chelsea och Liverpool och all den mentala energi som går åt till de matcherna. En match som ‘förväntas vinna’, och fokuset har varit fantastiskt under mötena vi haft och bra avslut från Rom.”

“Man går in till varje match som Manchester United-coach, med de spelarna vi har, och tror att man kan vinna varje match. Nästa bortamatch är mot PSG, så låt oss se om vi kan fortsätta.”

…om Romelu Lukaku

Vad säger du om Lukaku som har kämpat för att göra mål och idag var tillbaka centralt och svarade upp? 

“Jag tror du slog huvudet på spiken där, han var i mitten idag. Vi skapade chanser för honom och han satte dem bra. Han har sprungit mycket upp och ner för höger- och vänsterkanten, och har haft en annan roll på grund av Rashfords form så klart. Idag fick han chansen längst fram och stod för två bra avslut och kunde haft ytterligare ett tidigare i matchen. Så jag är väldigt glad för Rom, han är en kvalitetsavslutare.”

Har du imponerats av Romelus attityd?

“Han är en professionell kille, han är en bra kille, han är suverän att ha omkring sig, han är alltid glad, han jobbar alltid på sina avslut – och jag tror han har spelat mer än du tror. Men han har spelat på höger- och vänsterkanten, det är bara Rashfords form som flyttat ut honom dit och nu med Rashys skada så tog han [Lukaku] chansen.”

…om James Garner

James Garner fick göra sin debut igår, då han kom in i den 90 minuten och fick spela fem minuters stopptid. Sista frågan för dagen gällde just Garner.

Vad har Garner för framtid i United?

“Jag tror att han har chansen att ha en bra framtid. Så klart, fortsätt jobba, han vet att vi tror på honom. Vi har stor tilltro till honom som den nästa Michael Carrick. Jag vet att han är ung och att det inte är rättvist att jämföras med bra spelare som Michael var, men han är gjuten i samma form. Han kan se spelet, spelar enkla passningar och genom lagdelarna, vilket jag tyckte Scott McTominay gjorde bra idag.”

Stor press att jämföras med Michael Carrick…

“Jag vet, men du är i Man United. Michael hade pressen att komma in efter Roy Keane, så det är bara så det är i Man United.”

Presskonferensen i sin helhet ser ni här.

Res med oss till Manchester!