Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen: Fortsatt trampande i sirapstunnan

Embed from Getty Images

Inte mycket får sägas ha gått de utlånade spelarnas väg efter den 1 februari då transferfönstret stängde. Är det inte skador som gäckar Uniteds adepter så är det brist på förtroende. De spelare som kommer undan med godkända betyg i detta svep är lätträknade och frågorna som måste ställas börjar bli många. Dean Henderson, Regan Poole och Ethan Hamilton levererar, men utöver denna trio finns inte mycket att skriva hem om. 

Manchester Uniteds utlånade spelare fortsätter att svikta i sina respektive klubbar. För två veckor sedan efterlyste vi speltid för majoriteten av spelarna. Nu kan vi konstatera att det om möjligt gått än sämre än under den förra tvåveckorsperioden. Axel Tuanzebe, Cameron Borthwick-Jackson och Demetri Mitchell går skadade. Det kan man förstås inte göra mycket åt. Däremot är läget för flera av de utlånade spelarna i League Two inte alls bra och så mycket fler minuter än det hade blivit i reservlaget har det inte blivit, snarare tvärtom.

Det här är förstås ett långt större problem än att spelare får magert med speltid under en vårvinter. Bredden bland Uniteds reserver är i det närmaste obefintlig, något som degraderingen i seriesystemet för snart ett år sedan förstås också skvallrar om. Faktum är dock att det bakom spelare som Jamer Garner, Tahith Chong, Angel Gomes och Mason Greenwood (som alla fyra funnits med i seniorernas bruttotrupp nu då skadeläget varit tufft) inte finns så särdeles mycket. Flera av de spelare som ansågs vara i behov av speltid i klubbar lägre ner i seriesystemet får nu mycket magert med speltid om de alls är med i matchtrupperna.

En annan ekvation att lösa framöver blir den kring målvakterna. David de Gea sägs kräva oändligt mycket betalt för att stanna i United, vilket förstås aktualiserar frågan kring förstemålvaktsposten i klubben. Blir de Gea kvar är frågan vem som backar upp honom. Sergio Romero är märkligt nöjd med att spela 4-5 matcher i året (han har väl rätt bra betalt per minut, ska sägas) och ryktas inte bort. Lee Grant är backup, det stannar liksom där. Bakom finns Dean Henderson, Joel Pereria och Kieran O’Hara. Av dessa är det egentligen bara Henderson som kan anses ha en framtid i klubben.

Pereira får ingen speltid i Belgien medan O’Hara helt enkelt är för dålig. Problemet med Henderson är dock att han ålders- och karriärmässigt behöver speltid, vilket gör att United kanske inte är ett alternativ i alla fall.

Dean Henderson, Sheffield United

Höll nollan för tredje matchen i rad och för 13:e gången totalt denna säsong när Sheffield United bortaslog West Bromwich med 1-0 förra helgen. Henderson räddade segern i slutminuterna och var bäst i Sheffield om man ska tro rapporterna. Lär återfinnas mellan stolparna i derbymötet med Sheffield Wednesday ikväll.

Joel Pereira, KV Kortrijk

Har ännu inte fått debutera för sin nya klubb. Har sett fem matcher från bänken i den belgiska ligan. Lånet framstår som mycket märkligt då Pereira nu får om möjligt än mindre speltid än under tiden i Vitoria Setubal.

Kieran O’Hara, Macclesfield

Vaktade målet i måstematchen mot Crawley Town den 23 februari. Macclesfield mäktade med 1-1 och missade chansen att knappa in på lagen ovanför strecket. I helgen föll man med klara 3-0 mot topplaget Bury. O’Hara stod åter i mål och kunde inte göra mycket åt de tre målen. Ett avslut från närhåll, en straff och en nick på frispark var vad han fick släppa förbi sig. Macclesfield har uppenbara problem i backlinjen, något som förstås gör O’Haras sits mindre åtråvärd.

Cameron Borthwick-Jackson, Scunthorpe United

Kommer att vara borta ”ytterligare ett par veckor” med sin knäskada, enligt Scunthorpes hemsida.

Axel Tuanzebe, Aston Villa

Rapporteras börja träna denna vecka, med siktet inställt på comeback i slutet av månaden. Tuanzebe såg United besegra Southampton på Old Trafford i helgen.

Tim Fosu-Mensah, Fulham

Inte med i truppen i förlustmötena med West Ham och Southampton. Den senare gav Claudio Ranieri sparken. Scott Parker, som leder laget resten av säsongen, tog inte ut Fosu-Mensah till hemmamötet med Chelsea igår. Känslan är ändå att det knappast kan gå mycket sämre nu för holländaren.

Regan Poole, Newport County

Läge att prata om en utlånad försvarare som får speltid? Ja. Regan Poole fortsätter att göra det bra i Wales. Mot Notts County den 19 februari (seger 4-1) blev det 90 minuter som högerback. Förra veckan, mot topplaget MK Dons, flyttades Poole in som mittback. Det gick sådär. Newport fick stryk med 2-0. Bättre gick det sedan i helgen mot Carlisle. Poole blev kvar som en av tre mittbackar, spelade 90 minuter, och bidrog till en stabil 2-0-seger.

Demetri Mitchell, Hearts

Bekräftade själv, via Instagram, den 25 februari att hans säsong är över i och med den knäskada han ådrog sig i cupen.

Matty Willock, Crawley Town

Med från start när Crawley spelade 1-1 mot Kieran O’Haras Macclesfield. Fick 72 minuter som defensiv mittfältare och han dra på sig en varning. Fick sedan starta som släpande anfallare mot MK Dons i helgen, något som var mindre lyckat. Willock byttes ut efter 64 minuter och Crawley föll med 1-0.

Callum Whelan, Port Vale

Får ingen speltid med Port Vales seniorer. Fick istället 45 minuter för Port Vales reserver när dessa slog Doncasters motsvarigheter med 1-0 den 12 februari. Om Whelan inte duger till a-lagsfotboll i League Two framstår utlåningen som mycket märklig.

Tom Sang, AFC Fylde

På tal om märkliga utlåningar. Tom Sang fanns, före femte matchen i rad, inte med i AFC Fyldes trupp i lördags. Sang har inte spelat en enda minut under utlåningen och står enbart listad för åtta minuter i Uniteds reservlag denna säsong. Vad han gör i Uniteds organisation, eller Fyldes, framstår som ytterst oklart.

Zak Dearnley, Oldham

Blandar och ger. Mot Morecambe den 19 februari fick Dearnley ett 40 minuter lång inhopp som vänsterback. Det följdes sedan upp med en plats från start mot Bury veckan därpå. Den här gången gick Dearnley in som anfallare och fick 76 minuters speltid. Mot Stevenage i helgen blev det 90 minuter som anfallare. Dearnley lämnade planen mållös.

Ethan Hamilton, Rochdale

I senaste lånekoll rapporterade vi att Hamilton skulle vara avstängd i Rochdales möte med Wimbledon på grund av fyra varningar. Det var han dock inte. Hamilton spelade hela matchen och gjorde ett mål när Rochdale föll med 4-3. Det följdes upp av en blytung 5-1-förlust mot Plymouth den 23 februari och ett 2-0-nederlag mot Luton i helgen som gick. Där drog Hamilton på sig två gula kort och blev utvisad. 

James Wilson, Aberdeen

James Wilson har, som vi rapporterade om i vårt nyhetssvep här, gjort klart att han är beredd att lämna United när hans kontrakt med klubben löper ut den 30 juni. I Aberdeen går det ungefär som det brukar. Mot St Johnstone den 23 februari satt Wilson på bänken hela matchen. Mot Hamilton fyra dagar senare rymdes han inte med i truppen. I helgen, i cupkvarten mot Rangers fick han ett fem minuter långt inhopp när Aberdeen klarade 1-1 och fixade omspel.