Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det är så här vi gör i Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United är Manchester United igen. Kvittot på det kom en regnig marskväll i Paris mot det som på förhand skulle vara en övermäktig motståndare. PSG hade 2-0 från mötet i Manchester och skulle ju kontrollera returen över 90 minuter fotboll plus lite stopptid. Just på stopptiden reste sig Manchester United som vore det våren 1999. 

Manchester United är klara för kvartsfinal i Champions League. Så här ett halvt dygn efter en mirakelvändning vi lär minnas länge känns det fortsatt smått ofattbart. United var långa stunder helt nerpressade i stövelskaften av ett PSG som matchade samma elva som på Old Trafford och som kunde sin historia i världens bästa klubblagsturnering. Ett tidigt mål av Romelu Lukaku skakade dock om fransoserna och gav United hoppet.

Är vi helt ärliga så ger Gianluigi Buffon (han får nog aldrig vinna Champions League, den mannen) oss 2-1-målet. Är vi fortsatt ärliga så är straffen rätt speciell. Får vi den straffen mot oss i motsvarande läge får vi leta länge efter någon som argumenterar för att det är straff. Nu såg Damir Skomina situationen gång efter annan i repris och tog beslutet. Det lär inte ge VAR så mycket luft under vingarna, men ingen kan heller hävda att det inte granskades ordentligt. På något vis kändes det som om målet bet Presnel Kimpembe i svansen. Det var trots allt han som inte borde ha spelat nu, utan varit avstängd efter mötet i Manchester.

Kontentan är ändå att det här fortsätter att trumma på i Ole Gunnar Solskjaers mönster i möten med storklubbar. United är inte bollförande, särdeles aktiva framåt eller speciellt sexiga att se på. Istället handlar det om en kontrollerad fotboll, om rätt positionering och inställning men också om tydliga instruktioner till spelarna. Gruppen verkar tro på vad man gör igen, och man gör det också tillsammans. Tiden då jaget gick före laget på både bänken och planen är borta, och det har gett en kvartsfinalplats i Champions League.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

…om insatsen och straffen:

“Vi trodde på det. Vi följde planen. Det handlade inte om att spela ut dem och ha bollen. Om du ger det här laget för mycket utrymme och boll, till exempel Mbappé, så straffar det sig. Vi tappade skärpan defensivt ett par gånger i första halvlek, men planen var att göra första målet och att vara kvar i matchen med fem eller tio minuter kvar. Det var vi.”

“Jag såg inte situationen och såg inte heller videon. Jag hoppas att det är rätt beslut. Jag försökte hjälpa domaren genom att vara lugn och sitta ner, det är inget vi kan påverka. Jag hoppas att det är rätt beslut. De påstod att det var rätt, så då tror vi på det.”

…om jobbet är hans nu:

“Nej, nej. Jag fortsätter göra jobbet så bra jag kan och så ser vi vart det tar oss. Det har varit en fantastisk tid med spelarna och tränarteamet. Jag kommer att njuta av det här, om det än bara varar i två-tre månader till.”

“Det är speciellt när du gör något sådant här som tränare eller manager och gör det tillsammans med dina spelare och ditt team. Det var en helt fantastisk stämning i omklädningsrummet.”

“Det är inte min sak att avgöra om jag ska bli kvar. Jag fortsätter att göra jobbet i alla fall. Jag fortsätter planera och ge min syn på saker och ting oavsett vad som händer.”

Här fick Solskjaer följdfrågan om hur han kan planera något när han inte vet om han är manager till hösten.

“Jag tycker inte att det spelar någon roll. Jag är supporter. Jag vill alltid det bästa för Manchester United oavsett om jag är manager eller inte. Jag kommer att ge samma råd oavsett.”

…om enskilda spelarinsatser:

Solskjaer fick frågan om hur han såg på Marcus Rashford och hans kyla när han tog straffen. 

“Fantastiskt. Helt fantastiskt. Inga nerver alls. Han har ingen tvekan, ingen rädsla. Det har man inte som ung. Jag var inte säker på att vi skulle göra mål. Jag har varit i Champions League förr, med Molde, och fått straff mot Basel i sista minuten. Vi missade då.”

Om Scott McTominays, Freds och Romelu Lukakus insatser. 

“Fantastiskt. De gjorde ett fantastiskt jobb. De screenar bort ytorna, sätter press på Verratti och Marquinhos, för Freds del var det förmodligen genombrottet hos oss. Man ser varför vi värvade honom, att han är en brasiliansk landslagsspelare. Han har den mentaliteten. Ingen tvekan, ingen rädsla. Vi spelade på ett sätt han är van med från Shaktar idag.”

“Det var inte bara idag, utan ända sedan jag kom hit och sedan han kom tillbaka från skada har han gett sitt allt med fysiken och för att komma i form. Jag älskar anfallare som vill göra mål på träning, som vill bli bättre. Förstås, han har fått en hel del kritik, men vi har spelat honom i en position där han passar bättre och där han får gå mer rakt på mål.”

…hur stora chanserna är nu i Champions League:

“Vi lyfter oss själva. Vi kan gå hela vägen och vi kan.. Vi måste helt enkelt vänta på lottningen och ta den matchen som den kommer. Idag hade vi massor med skador och avstängningar. Det var kanske en bra sak. Nu hade vi ett fräscht lag på benen. Vi visste att vi skulle bli tvungna att försvara och jobba hårt, det hade vi ett lag som klarade av.”

“Du kan egentligen inte önska något eller önska bort något lag. Alla lag som är kvar är bra.”

…om vad Sir Alex sa efter matchen:

“Förstås var han stolt och glad, det är så här vi gör i Manchester United.”

Lukaku om Solskjaer och matchen

Romelu Lukaku talade med Gary Neville efter matchen. Belgaren talar varmt om Solskjaer som manager, att han haft en plan när han kom in som tränare, att han trivs bra som en av två anfallare och att det nu är dags att rikta fokus mot söndagen och mötet med Arsenal. Lyssna gärna!

Då vi ändå är inne på Lukaku så passar vi på att bjuda på en rundtur hemma hos vår centertank.

Reaktioner efter matchen

Vi bjuder på ett antal glada reaktioner från spelarna efter matchen. Dessutom fortsätter Mike Phelan att leverera på Twitter.

https://twitter.com/DalotDiogo/status/1103421138401742848

Mourinho nära Real

Nu ska vi väl inte prata tråkigheter en dag som den här, men vi kan i alla fall konstatera att Real Madrid är på väg att gräva sin redan djupa grop än djupare. Klubben sägs vara beredda att plocka in José Mourinho som ersättare för Santiago Solari. Detta om vi ska tro Telegraph. Mourinho har ju, som bekant, ett förflutet i Real Madrid men att anse att han är rätt man för en klubb i kris är galenskap till och med från en man som Florentino Pérez.

Res med oss till Manchester!