Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Svenskt drömmål när juniorerna äntligen vann igen

Manchester United v Manchester City EDS: Premier League 2

Efter en segerlös svit på nio matcher kan vi äntligen rapportera om en vinst för ett av Manchester Uniteds ungdomslag. Det var juniorlaget som igår kunde vinna med 3-1 mot Newcastle på bortaplan. Charlie McCann gjorde två mål men det vi tar med oss från matchen är Anthony Elangas fantastiska 3-1-mål.

Reservlaget vann inte mot Sunderland men kunde åtminstone bryta sin förlustsvit.

I den största matchen blev det dock förlust. U19-laget åkte i veckan till Danmark och förlorade mot Midtjylland i Uefa Youth League. En bedrövlig insats av United, som vi redan har behandlat.

Reserverna bröt förlustsviten

Efter fem raka förluster i ligan kunde Uniteds reserver lämna Stadium of Light och Sunderland med en poäng i bagaget. Hemmalaget tog ledningen men Largie Ramazani kvitterade när det återstod tio minuter.

Igen bjöds vi på en trist fotbollsmatch. Nishan Burkart borde ha gett United ledningen men nickade över på inlägg från Ramazani. Istället tog Sunderland ledningen i den efterföljande spelsekvensen, då Di’Shon Bernard gav bort bollen med en usel passning.

United skulle dock kvittera och det med ett snyggt mål. Efter ett långt anfall hittade Burkart fram till Ramazani framför öppet mål.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1104125558881951745

United är sexa i tabellen, med fem poäng upp till den sista playoffplatsen. Om laget kan avsluta med tre raka segrar finns det väl en liten chans, men jag kan inte se den förändringen från det här laget.

Äntligen seger för juniorerna

Uniteds juniorer gjorde en riktigt bra match borta mot Newcastle och vann med 3-1 efter två mål av Charlie McCann och ett av Anthony Elanga.

Segern säkrades i första halvlek. Largie Ramazani hittade två gånger fram till McCann som båda gångerna passningssköt in bollen i mål. Sedan gjorde Elanga mål efter en soloräd.

I andra halvlek kunde Newcastle reducera men mer än så blev det inte. Matchen spelades mest av och United kunde äntligen vinna. United har förvisso bara en förlust på de tretton senaste i ligan men gårdagens seger kom efter tre oavgjorda matcher.

United är trea i tabellen, fyra poäng bakom Liverpool och Derby. En liten chans till serieseger finns i teorin men jag har svårt att se att det här unga laget inte ska gå på någon plump under säsongsavslutningen. För vi ska komma ihåg att nästan hela startelvan har flyttats upp till reservlag och även a-lag.

Drömmål av Elanga

Anthony Elanga visade onekligen upp sig från sin bästa sida när han gjorde 3-0 mot Newcastle. Ett superbt solomål där han dribblade sig förbi hela motståndarbacklinjen.

Elanga, som är svensk, gör en fin debutsäsong i juniorlaget. Tyvärr har han haft skadeproblem, vilket har hämmat utvecklingen. Mot Newcastle testades han centralt, något han inte alls verkade trivas med. Knappast en slump att hans mål kom när han hade flyttat ut på kanten.

Ramazani trivs bland de äldre

Largie Ramazani hade skadeproblem i början av säsongen. Efter comebacken fick han sedan inte spelet att flyta. Så sakta börjar han dock komma igång nu. Mål mot Sunderland – hans första i reservlaget – och två assists mot Newcastle.

Ramazani har klarat flytten upp till reservlaget bättre än många andra. Det verkar nästan som att han höjer sig när han spelar mot äldre motståndare. Annars har juniorerna haft problem när de har klivit upp till Ricky Sbragias reservlag, något vi till stor utsträckning kan skylla på Sbragia.

Sotona nästa skolpojke att testas

Det är den här tiden på året då nästa generation testas i juniorlaget. Senast i raden är Deji Sotona, en ytterforward från U16-laget. Sotona har nigerianskt ursprung men han har spelat ungdomslandslagsfotboll för Irland.

Sotona fick göra ett kort inhopp mot Newcastle. Tidigare under säsongen har Shola Shoretire, Mipo Odubeko (likt Sotona från Nigeria/Irland) och Iestyn Hughes fått testa juniorlagsspel. Dessutom har Will Fish suttit på bänken.

Williams i a-lagstruppen

Den stora överraskningen i truppen som reste till Paris för Champions League-matchen var utan tvekan Brandon Williams. Juniorlagets lagkapten och äldsta spelare fick följa matchen från läktaren. Ändå förstås kul när ungdomarna får nosa på a-laget.

Brandon Williams, som har tilldelats nummer 53, föddes i Manchester i september 2000 (här kan noteras att Angel Gomes, som inte längre är junior, bara är tre dagar äldre än Williams). Han är en högerfotad ytterback som primärt har spelat på vänsterkanten.

Williams är en modern ytterback med det offensiva spelet som största tillgång. Han älskar att storma fram längs kanten med boll eller på överlapp. Det som sticker ut mest är snabbheten, där han har få övermän.

Förra säsongen etablerade han sig i juniorlaget och han signerade sitt första proffskontrakt i maj. Den här säsongen har han fortsatt på den inslagna vägen och han har nu tagit klivet upp till reservlaget.

Williams är en hetlevrad spelare. Han har lite av den ilskna energin som en ung Wayne Rooney hade. Det kan både vara en tillgång och en nackdel. Fortfarande lite opolerad går han in helhjärtat i alla situationer. På sitt sätt positivt men ibland är det faktiskt bäst att avvakta. Han har några baklängesmål på sitt samvete där han har gått bort sig, även om det är något han har blivit bättre på. Han gillar att tackla och han tacklar bra men risken är stor att han drar på sig en del kort när han börjar spela seniorfotboll. Dels för att domarna är hårdare och dels för att seniorspelarna har bättre bollkontroll, vilket gör marginalerna mindre.

Att det är Williams och inte Lee O’Connor som får följa med a-laget är intressant. Det indikerar att ledarna i klubben håller Williams högre, trots att O’Connor har större erfarenhet. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka synd om Ethan Laird som nu går skadad. Jag är övertygad om att en frisk Laird hade fått följa med till Paris.

Några korta

  • Ethan Laird var en av få spelare som kom undan med godkänt i matchen mot Midtjylland. Laird har haft skadeproblem de senaste månaderna, annars hade han nog gjort väsen av sig i a-laget. För oj vilken spännande ytterback det här är!
  • Ondrej Mastny satt på bänken mot Newcastle. Därmed kan vi konstatera att han äntligen är kvitt sin skada. Gissningsvis får målvakten debutera innan säsongen är över.
  • Svårstavat 1: Felstavade namn är regel snarare än undantag på ungdomslagens laguppställningar. Vad sägs om Luca Erculani (Ercolani), Dislion (Di’Shon) Bernard, Josh Buliui (Bohui), Aliou Traoue (Traore) och Dion McGee (McGhee) mot Sunderland?

  • Svårstavat 2: Mot Newcastle bjöds vi bland annat på Lucasz (Lukasz) Bergjer (Bejger), Teden Mgngi (Mengi) och Ondres (Ondrej) Mastney.

  • Svårstavat 3: Jobbigast är det ändå för Iestyn Hughes. Ofta blir han kallad Lestyn (vilket ju för all del låter rimligare än Iestyn). Administratören i Newcastle insåg dock att Lestyn var fel och drog istället till med Tysten.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Sunderland – Manchester United 1-1 (1-0)

Premier League 2 Division 2, 8 mars


1-0 (36) Kimpioka
1-1 (81) Largie Ramazani (Burkart)


Uniteds lag: Fojticek; Tanner (Olosunde 67), Ercolani, Bernard, O’Connor; Levitt, Galbraith, Traore; Burkart, Bohui, Ramazani

U19: Midtjylland – Manchester United 3-1 (1-1)

Uefa Youth League, åttondelsfinal, 13 mars


1-0 (11) Isaksen
1-1 (31) Angel Gomes (straff)
2-1 (72) Isaksen
3-1 (87) Olsen
r/k (90+1) Lee O’Connor (två varningar)


Uniteds lag: Kovar; Laird (Williams 70), Ercolani (Elanga 84), Bernard, O’Connor; Garner, Gomes, Traore (Levitt 70); Chong, Mellor, Burkart (Ramazani 70)

U18: Newcastle United – Manchester United 1-3 (0-3)

U18 Premier League, 16 mars


0-1 (22) Charlie McCann (Ramazani)
0-2 (37) Charlie McCann (Ramazani)
0-3 (45+1) Anthony Elanga (Galbraith)
1-3 (76) Anderson


Uniteds lag: Carney; Neville, Mengi, Bejger, Devine; Galbraith (Sotona 81), Traore (Helm 61); McGhee, McCann, Ramazani (Stanley 71); Elanga

Mer information: