Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det var som att spela basket

Embed from Getty Images

Manchester United gav sig själva chansen att ta en plats i nästa års Champions League efter en minst sagt svajig seger hemma mot West Ham på lördagskvällen. Två straffmål och en turlig offsideavvinkning som gick Uniteds väg på bäst Jürgen Klopp-sätt bidrog till tre poäng när den spelmässiga insatsen var allt annat än bra. Ole Gunnar Solskjaer gjorde sitt bästa för att förklara varför det såg ut som det såg ut. 

Det brukar heta att det är viktigt att studsa tillbaka. Helst ska man också studsa tillbaka med besked. Manchester United visade inför lördagskvällens möte med West Ham upp en dyster resultatrad och behövde sannerligen studsa tillbaka. Dels för sakens skull, men allra mest för att ha en reell chans att ta en plats bland de fyra bästa i tabellen. 2-1 mot West Ham var en studs, men den var inte särskilt hög. United kändes oorganiserat, stressat och känslan var att spelarna laddat ur rätt mycket mentalt mot Barcelona.

United fick två solklara straffar med sig men kunde också ha haft ett mål i baken i paus. En offsideavvinkning som nog får betraktas som felaktig gjorde att West Ham stannade på noll gjorda i första halvlek. Ole Gunnar Solskjaer vilade spelare med tanke på returen mot Barcelona men tvingades också till ett par ändringar på grund av skador och avstängningar. Det gör förstås också att det såg ut som det gjorde.

Mer från matchen:

Solskjaers presskonferens

…om matchen som sådan:

Ole Gunnar Solskjaer var märkbart lättad när han mötte pressen på Old Trafford efter matchen. Han, liksom övriga i rummet, medgav att United kom undan med blotta förskräckelsen.

“Nej, jag kan inte neka till det. Ibland får du mer än du förtjänar. Ikväll var en sådan kväll. Watford var en annan. Men, å andra sidan borde vi ha vunnit både mot Wolverhampton och Arsenal. I det långa loppet jämnar det ut sig. Men, vi har tur som vinner ikväll. Jag hade tagit en poäng också. 

“Vi ska vara glada att det inte var Barcelona som stod på andra sidan ikväll. West Ham spelade bra, de spelade bättre än oss och skapade fler bra chanser. Men, jag har sagt det så många gånger förr. Vi har en av världens bästa målvakter och räddningen han gör är otrolig. Han vann matchen åt oss, för underläge 2-1 hade gjort det svårt.”

“Kanske, nej, jag tror inte det. Det var inte brist på fokus, men onsdagens match spelade in mentalt. Alla ville, men kvaliteten var inte tillräckligt bra.”

…om de beslut han gjorde:

“Onsdagen mot Barcelona var tufft både fysiskt och mentalt. Vi spelade en tuff match innan. Ibland måste man göra vissa beslut. Vissa saker kan man inte göra något åt, som att bägge ytterbackarna var avstängda. Scott gjorde en fantastisk insats mot Barcelona, vi behöver ännu en sådan. Det hade inte varit rättvist att spela honom då han inte var mentalt redo. Rashford var inte heller helt redo för 90 minuter. Kanske kunde jag ha gjort färre förändringar, men vi kom undan med det.”

…om var laget står just nu:

Solskjaer gör här något så ovanligt (för honom) som att räkna upp lagets vinstrad sedan han tog över innan han fortsätter.

“De senaste två matcherna har förbryllat mig, för vi är vidöppna defensivt. Vi kom inte åt att pressa dem och var öppna även på mittfältet. Fred och Paul tycker jag spelar bra, men de kom inte in i spelet. Ibland måste man ta ett steg tillbaka, falla ner, och täta defensiven. I slutet när vi backade hem hade de boll, men de skapade inga chanser. Vi måste titta på det, hemma. Vi måste bli er modiga i presspelet.”

“Saknar man spelare som McTominay, Rashford och Shaw så saknar man också viss intensitet. Idag var det en annan typ av uppställning. Vi gav bort bollen för enkelt, det blev långa bollar från sida till sida, det var lite som i en basketmatch. Jag säger inte att intensiteten var dålig, men kontrollen var för dålig.”

…om Fred:

“Jättebra, jättebra. Han växer in i det hela tiden. Han har en bra attityd, bra inställning. Det är alltid svårt med ett nytt land, men han gör det bra. När jag kom hade han problem med skador och sedan fick han sitt första barn. Vi tror på honom och därför har han fått stort förtroende de senaste matcherna. Han är en spelare som kan kontrollera mittfältet och var spelfördelare.”

…om Pogba som straffskytt:

Solskjaer fick frågan om huruvida Paul Pogba är hans uttalade straffskytt. Det blev ett gott skratt innan svaret gavs.

“Så länge bollarna går in. Det är upp till honom förstås, han tränar straffar, är säker och är stark mentalt. Jag gillar ansatsen han gör idag och tillslaget på bollen.

Första seniormatchen för Mason

Mason Greenwood gjorde igår sitt första framträdande som senior på Old Trafford. 17-åringen har hittills fått hoppa in borta mot Arsenal och PSG, men det här blev alltså hans första framträdande med a-laget på hemmaarenan.

Övriga reaktioner från matchen

Valencia lämnar i sommar

Ole Gunnar Solskjaer bekräftade under fredagen att Antonio Valencia kommer att lämna klubben i sommar. Solskjaer talar om att han, Mike Phelan och klubben kommer att stå inför tuffa beslut i sommar, vilket förstås indikerar att flera spelare är på väg att lämna. Är man lite konspiratorisk kan man också läsa in att ingen sportchef kommer att anställas, utan att besluten om spelarnas vara eller inte vara fortsatt ska fattas av enbart tränaren eller tränarstaben. Valencias sorti har varit världens sämst bevarade hemlighet, men nu säger alltså Solskjaer att det är definitivt att Valencia lämnar.

Embed from Getty Images

Pogba ny kapten?

Ska vi tro James Robson på Evening Standard så ser Ole Gunnar Solskjaer en potentiell lagkapten i Paul Pogba. Fransmannen har varit en ryktenas man under vårvintern och sägs bland annat intressera Zinedine Zidane och Real Madrid. Solskjaer menar dock att att inget ändrat i Pogbas inställning till United.

“Det kan bli en viss kamp, det kan bli en viss press på honom. Du vet aldrig vad som dyker upp. Men, då jag pratar med Paul tycker jag inte att hans inställning ändrats. Han är fokuserad på att göra bra ifrån sig och är en stolt spelare.”

Robson menar att Solskjaer ser erbjudandet om kaptensbindeln som ett led i att behålla Pogba i klubben.

Res med oss till Manchester!