Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2018/19: Försvarare

För tionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Vi har kommit till del 2, där försvararna granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg på målvakter och managers här.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Victor Lindelöf: 7

Jag har alltid trott på Victors förmåga att lyckas i United, men trodde väl dock inte att det skulle ske en så pass stor förändring i hans spel så här snabbt med tanke på hans debutsäsong. Har cementerat sin plats i Solskjaers startelva och tillåts nu spela sitt spel och göra det han är bäst på. En av få som dessutom har visat lite hjärta och engagemang under den miserabla våren. [Elias]

Redaktionen: 7 Matchbetyg: 6,5

Eric Bailly: 5

Under en säsong där vi mer än något behövt defensiv trygghet har ivorianen mer ofta än sällan varit indisponibel på grund av skadebekymmer. Mittbacken har en stark högstanivå i sig – men de insatserna börjar nu bli allt mer avlägsna. När han väl spelat har det varit med blandad utdelning. Emellanåt har Bailly stått för stabila insatser. Men dessa har blandats upp på tok för mycket med onödiga tacklingar, varningar, utvisningar och missade passningar. Tyvärr. Nästa säsong kan möjligtvis bli hans sista – om han inte steppar upp ett par nivåer. [Adam]

Redaktionen: 4,8 Matchbetyg: 5,7

Phil Jones: 6

Konsensus är någonstans att Phil Jones är usel och mot den bakgrunden noteras varje litet snedsteg han tar medan andra försvarare kommer undan med betydligt större misstag utan kritik. Värt att notera är att den fina perioden under vintern var den enda perioden på säsongen då Jones var ordinarie i laget. Tyvärr är Jones oförmögen att hålla sig i speldugligt skick, vilket gör att han inte går att lita på. Det gör att hans plats i truppen kan och bör ifrågasättas men när han faktiskt spelar tycker jag att han är långt bättre än den allmänna uppfattningen. [Micke]

Redaktionen: 5,3 Matchbetyg: 5,6

Embed from Getty Images

Chris Smalling: 5

Chris Smalling skrev under ett nytt kontrakt med Manchester United den 15 december. Tre dagar senare fick José Mourinho gå. Smalling är ytterligare ett exempel i raden på att det sportsliga, övergripande, ansvaret inte finns. Är okej vissa matcher då han kamperar ihop med Victor Lindelöf, men som helhet för dålig för att vara en del av en topp 4-klubb i England. [Beijar]

Redaktionen: 5,6 Matchbetyg: 6,0

Marcos Rojo: n/a

Rojo spelade 211 minuter i ligan, 45 minuter i Champions League. Han springer mestadels runt som en huvudlös kyckling, till synes helt omedveten om sin omgivning. Sedan får han bollen på mittplan och bestämmer sig för att det är läge för skott. Någonstans måste en väl beundra optimismen men Marcos Rojo kan ju inte skjuta. Det bästa möjliga utfallet är att han skjuter så snett att bollen går till inkast. Därefter försöker Rojo bli utvisad med den ena vansinnestacklingen efter den andra. Tyvärr nöjer sig domaren alltid med en varning, gissningsvis för att motståndarna bönar och ber om att Rojo ska vara kvar på planen. Manchester United har fattat oerhört många korkade beslut de senaste åren, att förlänga Marcos Rojos kontrakt är det överlägset dummaste. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,1

Ashley Young: 5,5 & 4

Adam: För det första vill jag förtydliga att jag definitivt inte vill ha Ashley Young i närheten av en United-startelva. Med det sagt så anser jag att hans sista två månader färgat av helhetsbetyget lite väl mycket. Det är lätt att låta det som ligger färskast vara grund till bedömningen och att glömma hur det såg ut på hösten. Han var långt långt ifrån någon toppspelare då med, men han kunde åtminstone lösa grunderna i ett försvarsspel och bistå med någon form av offensiv kunskap. Underkänd, absolut, men inte usel (vilket en fyra i betygsskalan står för) säsongen igenom.

Gustav: De sista månaderna var oerhört viktiga, och som lagets kapten svek han då i match efter match. I mina ögon var han en femma i höstas och någonstans mellan en tvåa och trea under våren (minns när han hade en matchsvit där han lyckades få betygen 2, 2 och sedan 1, i ett betygssystem där 4 oftast är det lägsta som sätts). Usel offensivt, ännu sämre defensivt.

Adam: Jag anser som sagt inte att han ska vara godkänd – absolut inte. Men en fyra, allt som allt, är lite väl lågt i min bok. Särskilt då det skulle betyda att han varit direkt usel säsongen igenom, match efter match, vilket jag som sagt inte tycker. Däremot var han det de sista två månaderna. En femma skulle kanske varit rimligare sett över hela säsongen. Vi kan åtminstone enas i att Ashley Young bör hållas så långt bort ifrån en United-elva som möjligt i fortsättningen.

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 5,2

Diogo Dalot: 6

Ung och ny ger en snäll betygsättning. Diogo Dalot visade emellanåt prov på fina egenskaper, framför allt offensivt. Defensivt har han mycket att lära. Höjdpunkten var när han fixade straffen i Paris. Mindre positivt var att Solskjaer föredrog Young även när Young var som allra sämst under våren. [Micke]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,9

Luke Shaw: 7

Luke Shaw har större delen av säsongen varit stabil. Sällan lagets bästa spelare, men ofta den i backlinjen som haft någon form av stabilitet, tillsammans med Lindelöf. Under mitten av säsongen såg vi glimtar av Shaw före benbrottet, jag vill se än mer mod framåt om han skall vara det givna valet som vänsterback framöver. [Gustav]

Redaktionen: 6,7 Matchbetyg: 6,3

Antonio Valencia: n/a

Spelade endast nio matcher (åtta från start) under säsongen, mycket på grund av ihängande skadeproblem. De perioder han varit frisk verkar det helt enkelt som att Mourinho/Solskjaer ansett att han inte håller tillräcklig nivå längre. Vi tackar Valencia varmt för sina tio år i klubben och önskar honom ett stort lycka till framöver. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,4

Matteo Darmian: n/a

Har bara gjort sju framträdanden den här säsongen och därför blir det svårt att koka ihop en vettig bedömning om italienaren. Har dragits med mycket skador, vilket blir en förklaring till hans ringa speltid, men frågan är om det hade blivit så mycket mer oavsett. Återvänder gissningsvis till Italien i sommar. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,5

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Victor Lindelöf39 (1)11
Eric Bailly14 (4)00
Phil Jones20 (4)01
Chris Smalling3410
Marcos Rojo3 (3)00
Ashley Young38 (3)23
Diogo Dalot17 (6)03
Luke Shaw4015
Antonio Valencia8 (1)00
Matteo Darmian6 (1)00

Betyg på mittfältarna kommer om några dagar.

Res med oss till Manchester!