Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2018/19: Målvakter och managers

För tionde året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. I denna den första delen tittar vi traditionsenligt på våra målvakter och våra managers.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 6,5 & 5

Elias: Hade ett svagt VM men väl tillbaka i United kände vi igen honom direkt. Visade upp samma spel som han gjort de senaste 5-6 åren under hösten och vintern. Har väl dock inte gjort de där avgörande matcherna på samma sätt, bortsett från Tottenham i januari.

Tyvärr kan vi ju dock inte bortse från de senaste månaderna, som man har färskast i minnet, vilket nog också blir grunden för hans säsongsbedömning hos många. Jag kan förstå det då han fumlade in några dyrbara poäng. Men ser man till helheten den här säsongen är han utan tvekan godkänd i min bok. Är, så länge han är kvar, Uniteds viktigaste spelare.

Micke: Jag håller inte med om att han var sitt vanliga jag under hösten. Han gjorde få eller inga tavlor under höstsäsongen men det var samtidigt ett antal mål där min tanke var “den där brukar De Gea rädda”. Under våren har han gått från att relativt sin egen nivå vara medioker till att relativt en medelmåttig Premier League-målvakt vara dålig. Det var direkt horribla ingripanden i avgörande matcher, som mot Barcelona och Chelsea. Han satte också regelbundet medspelare i problem med dåliga passningar, vilket regelbundet resulterade i målchanser och även mål för motståndarna. De Gea har aldrig dominerat eget straffområdet men den här säsongen har han varit skakigare än någonsin, med utboxningen mot PSG som praktexempel.

Elias: Är enig i det mesta du tar upp. Det har varit några riktigt häpnadsväckande ingripanden, men tycker som sagt inte att dessa ska definiera hans säsong. När de Gea är i sitt “riktiga” jag undrar man nästan ibland om han är mänsklig. De stunderna har vi förvisso inte varit lika bortskämda med den här säsongen. Men vill ändå hävda att han hållit en hög nivå under majoriteten av säsongen, betyget blir därefter. Hade satt ett högre betyg om det inte hade varit för misstagen på slutet, men att underkänna honom på de premisserna är ändå hårt, anser jag.

Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 6,3

Sergio Romero: n/a

Det blev en tråkig säsong för Romero, med blott sex matcher varav ingen i ligan. Hållna nollor mot Reading och Chelsea i FA-cupen på plussidan, men också ett rött kort mot Derby i Ligacupen. Bör, för sin egen skulle, lämna United för att få spela fotboll. För här skall han inte vara förstemålvakt. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,3

Lee Grant: n/a

Lee Grant är Lee Grant, varken mer eller mindre. Kom in som trejdekeeper och har varit tredjekeeper. Ser en möjlighet att dryga ut pensionen och att kunna säga att han spelat för Manchester United. För, det har han ju. 20 minuter i ligacupen. [Beijar]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,0

Embed from Getty Images

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
David de Gea47101,34
Sergio Romero621,04
Lee Grant0 (1)04,5

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. I händelse av målvaktsbyte och hållen nolla går nollan till den målvakt med störst speltid i matchen eller, om speltiden är lika, till målvakten som startade matchen.

Ole Gunnar Solskjaer: 6

Kom in med en enorm energi som smittade av sig på så väl spelare som supportrar. Resultaten blev därefter. Allt kulminerade därnäst vid den osannolika vändningen mot Paris Saint-Germain. Solskjaer fick sedermera jobbet på permanent basis och sedan dess har formkurvan pekat allt mer nedför. De sista matcherna på säsongen har till och med varit direkt oförsvarbara.

De tolv matcher United spelat sedan Paris-miraklet har de facto endast resulterat i två vinster. Med detta sagt lyckades norrmannen trots allt prestera tillräckligt för ett godkänt betyg med allt i beaktning. Det var inte på långa vägar ett dukat bort han kom in till, och sommaren blir nu viktigare än på mycket, mycket länge. [Adam]

Redaktionen: 6 Matchbetyg: n/a

José Mourinho: 4

Förlusten mot Liverpool i december förra året var det som fick bägaren att rinna över för Ed Woodward. José Mourinhos dagar i Manchester United var förvisso innan dess räknade, men att det skulle dröja så pass länge var helt oförståeligt. Portugisen började tappa, sin vana trogen, omklädningsrummet redan under andra säsongen för att sedan skicka ut det tunga artilleriet och göra sig omöjlig den tredje. Gjorde sig ovän med precis allt och alla, inte minst media. Kritiken därifrån viftade han bort genom att, som alltid, peka på vad han hade vunnit tidigare i karriären. Förlorarstämpeln satt som gjuten i pannan.

Utöver det spelades en fantasilös och destruktiv fotboll utan några som helst idéer. Mourinho förlitade sig blint på individuella prestationer och när dessa uteblev förstärktes bara bilden än mer över vilket haveri United var. [Elias]

Lagstatistik

Matcher:53
V-O-F:26-11-16
Målskillnad:85-70
Vinstprocent:49 %
Premier League:Sexa
Champions League:Kvartsfinal
FA-cupen:Omgång 6
Ligacupen:Omgång 3

Betyg på försvararna kommer om några dagar.