Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Officiellt: Neil Wood tar över reservlaget, Quinton Fortune assisterar

Manchester United meddelar att Neil Wood tar över som ny manager för klubbens U23-lag (reservlaget). Wood får Quinton Fortune som assisterande tränare. En omstrukturering av tränarstaben medför också att akademichef Nicky Butt får en större roll kring laget.

Neil Wood, född i januari 1983, har ett förflutet som ungdomsspelare i klubben. Åren 1998 till 2004 gjorde han totalt 20 mål på 97 matcher för junior- och reservlagen. Han representerade sedan ett antal olika klubbar i det engelska seriesystemet, utan att på riktigt lyckas någonstans. Efter spelarkarriären återvände han 2014 till Manchester United som tränare. Sedan dess har han haft jobbat med U16, U18 och U23. Därmed är det, precis som när Neil Ryan tog över juniorlaget förra året, en intern lösning.

Quinton Fortune, född i maj 1977, gjorde 126 matcher för Manchester United mellan 1999 och 2006. Han blev engelsk mästare 2003. Fortune, som nyligen fick Uefas högsta tränarlicens, har de senaste åren haft diverse tränaruppdrag på lägre nivå (bland annat i Manchester United och i Cardiff City), kombinerat med jobb inom media.

Nicky Butt, född 1975, har varit Uniteds akademichef sedan 2016. Han tog även hand om reservlaget på  tillfällig basis säsongen 2016/17 och han har också ansvarat för U19-laget i Uefa Youth League. “Omstruktureringen ser akademichef Nicky Butt få en ökad roll i lagets helhetsprogram,” skriver United, utan att närmare precisera exakt vad det innebär.

Butt säger:

Akademin är fullständigt fokuserad på att producera välbalanserade spelare för vårt a-lag och vi tror att den här nya strukturen ger den perfekta plattformen för att uppnå det målet.

Jag själv, Neil och Quinton har haft långtgående kopplingar till Manchester United och tar med oss massor av kunskap och erfarenhet till våra roller, som vi kommer att föra över till de unga spelarna. Det är en sådan spännande tid för akademin med Ole som a-lagsmanager, som verkligen tror på utvecklingen av egenproducerade talanger. Det var en stor källa till stolthet att tre akademiprodukter gjorde sina a-lagsdebuter förra säsongen. Som grupp kommer vi nu försöka bygga vidare på den här framgången.

Embed from Getty Images

Neil Wood säger:

Det är en riktig ära att anställas som ledande tränare för U23, jag har lärt mig mycket om den här åldersgruppen de senaste säsongerna. Den här klubben har varit en stor del av mitt liv sedan jag fick en plats i akademin 1999 och jag är jätteglad att fortsätta det i den här rollen.

Akademin har en fantastisk historik av att utveckla spelare som är redo att spela för Manchester United och möjligheten att få ha en roll i att fortsätta den traditionen är extremt spännande.

Quinton Fortune säger:

Jag är jätteglad att återvända till klubben i den här nya rollen. Som en före detta spelare vet jag exakt vad som krävs och också vad det betyder att spela för Manchester United. Jag kommer att föra vidare all den här erfarenheten till våra unga spelare då vi fortsätter att definiera deras individuella utvecklingsvägar.

Jag har en fantastisk relation till Ole, som jag också jobbade med i Cardiff, när jag var assisterande manager för deras U21 och jag ser fram emot att jobba tillsammans med honom igen, bredvid Nicky och Neil. Vi kommer alla att jobba tillsammans för att uppnå huvudmålet om att producera spelare som har kapaciteten att prestera för Manchester Uniteds a-lag.

Embed from Getty Images

Ricky Sbragia, som var reservlagsmanager de två senaste säsongerna, fick sparken efter den avslutade säsongen. Detta har United, av någon anledning, valt att inte meddela offentligt. United meddelade inget när Sbragia fick sparken och han nämns heller inte då den nya lagledningen presenteras.

Låt oss hoppas att det här blir bra! Alla förutsättningar finns för att reservlaget ska kunna prestera betydlig bättre än de senaste åren. Det vi kan konstatera är att Manchester United nu fortsätter anställa ledare med anknytning till klubben. Återstår att se om det är en vinnande väg.

Res med oss till Manchester!