Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: En 16-åring värd 9,3 miljoner pund

En tung vecka för Uniteds ungdomslag. Juniorerna förlorade mot Everton och reserverna blev förnedrade av Aston Villa.

I ungdomskollen diskuterar vi de båda matcherna och dessutom fokuserar vi på Hannibal Mejbri och Charlie Wellens.

Misstag och ineffektivitet sänkte juniorerna

Det går fortsatt tungt för Manchester Uniteds juniorer och hemma mot Everton inkasserades säsongens fjärde förlust. Laget ligger nu trea från slutet, när en dryg fjärdedel av serien är spelad. Everton tog ledningen tre gånger. United kvitterade två gånger, först genom Charlie Wellens och sedan genom Charlie McCann. Efter det tredje Evertonmålet hittade United dock ingen väg tillbaka.

I den senaste storförlusten mot Derby släppte United in fyra mål på fasta situationer och om laget hade ägnat veckan åt att träna på det så märktes det inte. Welch kunde nämligen helt ostörd nicka in 1-0 på hörna efter en kvart.

Uniteds första mål var fint och kom sedan Charlie Wellens placerat bollen i nät efter att ha kombinerat med Hannibal Mejbri.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1175362799016534021

Everton tog ledningen kort därefter, på en kontring som aldrig borde ha tillåtits, då de vann bollen av Mejbri med otillåtna medel. Uniteds målvakt Ondrej Mastny tog sig utanför straffområdet och vann bollen men fick inte undan den och Everton kunde lägga in bollen i öppet mål.

United skulle kvittera till 2-2 före paus. Mejbri hittade Dillon Hoogewerf med en fin instickare och Evertonförsvararen fällde Hoogewerf med straff som följd. Lagkapten Charlie McCann var säker från straffpunkten.

Kort efter paus gjorde Everton segermålet på en kontring, sedan Ben Hockenhull ramlat och gett anfallaren fri väg.

United hade sedan åtskilliga chanser att kvittera men effektiviteten fanns inte där. Ändå en betydligt bättre insats än mot Derby. Klart är dock att laget måste förbättra sitt försvarsspel, kollektivt och individuellt.

Bäst i United var Mejbri (mer om honom nedan). Deji Sotona kom in som vänsterytter direkt efter paus och gav Evertonförsvaret stora problem.

Unga reserver förnedrade

Manchester Uniteds reserver blev förnedrade borta mot Aston Villa och inkasserade säsongens första förlust. Villas segersiffror skrevs till slut till 4-1. United är nu tvåa i tabellen, tre poäng bakom West Ham.

Den första förmildrande omständigheten för United är att det var ett väldigt ungt lag som kom till spel. United startade med fyra juniorer, en femte blev inbytt efter dryga halvtimmen och två juniorer till fick chansen i andra halvlek (sex juniorer på planen sista kvarten). Den andra förmildrande omständigheten är att United var bra med tills Villa gjorde 2-0 på en, i mitt tycke, felaktig straff som också såg Di’Shon Bernard blev målchansutvisad.

Luca Ercolani och Ethan Laird är skadade medan Brandon Williams var avstängd efter utvisningen senast. Det gav en oerfaren backlinje med Reece Devine som debuterande vänsterback och mittfältaren Arnau Puigmal som högerback.

På det defensiva mittfältet vikarierade Charlie McCann för Dylan Levitt som missade matchen på grund av skada. McCann spelade för juniorerna i lördags och kanske satt den matchen i kroppen, men känslan är att McCann ännu inte är redo för den här nivån. Den uppfattningen delades nog av tränarstaben också, då McCann fick flytta ut på kanten när Villa gled ifrån.

United öppnade annars matchen bäst och var spelförande inledningsvis. Villa tog dock ledningen efter en kvart. Dion McGhee förlorade en duell och vid utkanten av straffområdet lämnades Villas anfallare ensam, då backlinjen backade och det centrala mittfältet inte var på plats. Därmed kunde anfallaren ostört placera ett skott otagbart för Matej Kovar i Uniteds mål.

Efter en halvtimme blev Bernard utvisad då han missbedömde en höjdboll och hamnade på efterkälken. Han sprang i kapp anfallaren och tryckte ner denne. Schysst tackling tyckte jag, straff och målchansutvisning tyckte domaren.

Villa gjorde mål på straffen och United hängde sedan med huvudena. Hemmalaget fick göra två enkla mål till före paus, efter individuella misstag av Uniteds juniormittbackar Teden Mengi och Will Fish (inbytt efter utvisningen).

Med halvtimmen kvar att spela blev Hannibal Mejbri inbytt för sin reservlagsdebut. Det gav United ett lyft och laget var faktiskt bättre än Villa under matchens sista tredjedel.

United fick också ett tröstmål genom Aliou Traore. Mittfältaren fick bollen av Fish och drev framåt en stund för att sedan avlossa ett tungt distansskott som lämnade målvakten chanslös.

https://twitter.com/MUnitedFRVideos/status/1176227611908956166

Anthony Elanga fick sedan en jättechans för en andra reducering, sedan Mejbri vunnit bollen på mittplan med en stark tackling. Svensken kunde dock inte placera sitt skott på mål. Elanga jagar fortfarande första målet i reservlaget och känslan består att han överarbetar när lägena dyker upp. I spelet gör han mycket som är bra och när han får göra första målet kan det förhoppningsvis lossna.

Träningsmatcher istället för Uefa Youth League

I onsdags spelade United (i stort sett ett U19-lag) en träningsmatch mot Hertha Berlin. Då United inte kvalificerade sig för spel i Uefa Youth League kommer klubben under säsongen att arrangera ett antal träningsmatcher mot internationellt motstånd, med bland andra Barcelona och PSV som önskat motstånd.

Matchen mot Hertha slutade 2-2 sedan United kvitterat två gånger, först genom Largie Ramazani och sedan genom Deji Sotona.

Laget: Kovar (Woolston 46); Puigmal, Mengi (Bejger 63), Fish, Devine; Traore, Levitt (McCann 63); Elanga (Shoretire 63), Galbraith (Mejbri 63), Ramazani (Sotona 63); Hoogewerf (Helm 23)

En 16-åring värd 9,3 miljoner pund

I somras värvades den franska mittfältaren Hannibal Mejbri till United från Monaco för en rapporterad övergångssumma på – för en 16-åring – otroliga 9,3 miljoner pund. Mejbri fick vänta på sitt speltillstånd men är nu äntligen i spel. I debuten mot Derby gjorde han – precis som hela laget – en dålig match. Mot Everton var han däremot bäst på planen och han var involverad i det mesta som var positivt från Uniteds sida.

Fysiskt påminner han om Tahith Chong, lång och smal med yvigt hår. Spelmässigt inga större likheter dock. Hittills har Mejbri primärt använts i rollen som nummer 8 även om han spelade sittande mittfältare i andra halvlek mot Derby. Av det han har visat upp hittills så trivs han definitivt bättre längre fram i planen.

Mejbri är tekniskt skicklig och han gillar att driva framåt med bollen. Samtidigt besitter han en bra passningsfot och han slår som regel intelligenta passningar. Hittills har jag bara sett honom avlossa ett skott men det var ett tungt skott som indikerar att han behärskar det också.

Defensivt är han energisk och hårt arbetande. I tacklingsspelet verkar han dock besitta Paul Scholes dåliga tajming och han verkar inte veta när det är läge att hålla igen. Mot Everton fick han en tidig varning och drog sedan på sig flera frisparkar efter det.

Mejbri fick sedan göra sin reservlagsdebut som inhoppare mot Aston Villa. Då tog han först plats som vänsterytter i en 4-4-1-formation (en utvisad) men han flyttade snart in centralt. Inhoppet indikerade att han faktiskt redan nu är mogen den här nivån. Han klev in i tacklingar, vårdade bollen och drog upp kontringar när chansen gavs. Knappast en slump att United blev markant bättre när han kom in.

Helt klart en spelare som blir mycket intressant att följa framöver!

Charlie Wellens på a-lagsträning

Charlie Wellens tränade med a-laget inför Europa League-matchen mot Astana. Wellens – som är son till den förre Unitedspelaren Richie Wellens (en a-lagsmatch) – har, som enda förstaårsjunior, startat samtliga matcher för juniorlaget.

Hittills har Wellens primärt spelat högerytter men jag har fått intrycket att han skulle föredra en central roll. Han gillar hur som helst att droppa in centralt och löpa in i straffområdet och på så sätt har han bidragit med fyra mål, med vilket han är juniorlagets bästa målskytt.

Att det blev just Wellens som fick träna med a-laget inför Astana var nog mest en teknikalitet, då träningsmatchen mot Hertha Berlin rimligen gick före. Nog för att det är imponerande att vara given i juniorlaget som förstaårsjunior men han har ett gäng spelare före sig i kön.

De som ännu inte har fått spela

Säsongen är nu en och en halv månad gammal så jag tänkte att det kunde passa med en kort genomgång gällande de som ännu inte har fått visa upp sig.

 • Målvakterna Jacob Carney och Alex Fojticek är ute på lån medan U17-målvakterna Dermot Mee och Johan Guadagno får finna sig i att Ondrej Mastny går före.
 • Max Taylor, Demetri Mitchell, Oliver Denham, Martin Svidersky och Noam Emeran är/har varit skadade. Emeran följde juniormatchen mot Everton placerad mellan Patrice Evra och Paul Pogba.
 • Owen Dodgson, Zidane Iqbal och Charlie Savage är förstaårsjuniorer som fortfarande väntar på första chansen. 
 • Mateo Mejia fick först vänta på sitt speltillstånd och har sedan missat matcher på grund av skada. Han har suttit på bänken i de två senaste juniormatcherna, så debuten torde inte vara långt borta.

Några korta

 • Reece Devine debuterade i reservlaget då han spelade från start mot Aston Villa.
 • Charlie McCann debuterade i reservlaget då han spelade från start mot Aston Villa. Att notera är att McCann bara två dagar tidigare hade spelat för juniorlaget.
 • Hannibal Mejbri debuterade i reservlaget med ett inhopp mot Aston Villa.
 • Dillon Hoogewerf debuterade i reservlaget med ett inhopp mot Aston Villa.
 • Charlie Wellens satt för första gången på bänken i reservlaget mot Aston Villa.
 • Med Angel Gomes på a-lagsuppdrag och Brandon Williams avstängd fick Di’Shon Bernard bära kaptensbindeln i reservlaget.
 • När Bernard blev utvisad tog Matej Kovar över kaptensbindeln.
 • Unitedprodukten James Chester spelade för Villa i reservmatchen. Chester gjorde comeback efter att ha blivit knäskadad i början av året.
 • United förlorade med 5-0 mot Hull i en träningsmatch

 • Damernas U21 tog säsongens första seger när Ipswich besegrades med 3-1 Maria Edwards (2) och Green (som jag antar är a-lagets Mollie Green) gjorde Uniteds mål.
 • Teden Mengi har signerat sitt första proffskontrakt.

 • Patrice Evra fortsätter vara involverad i juniorlagets tränarstab. Hans utbildning ska väl vara klar snart men kanske finns det en plats för honom på längre basis.

 • Max Taylor snackade som snabbast med Uniteds hemsida efter återkomsten till fotbollsplanen.
 • Demetri Mitchell har också snackat med Uniteds hemsida. Mitchell är nu tillbaka i träning efter lång skadefrånvaro.
 • Luca Ercolani kommer av allt att döma inte kunna spela mer fotboll den här säsongen. Den italienska mittbacken har opererats för en allvarlig knäskada.

 • Callum Gribbin, som friställdes av United i somras, rapporteras ha signerat för Sheffield United på fri transfer. Ingen officiell bekräftelse ännu, dock.
 • Millen Baars, Zak Dearnley, Tom Sang och Tyrell Warren är, vad det verkar, fortfarande klubblösa efter att ha friställts av United i somras.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 5 oktober.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester United – Everton 2-3 (2-2)

U18 Premier League, 21 september


0-1 (16) Welch
1-1 (32) Charlie Wellens (Mejbri)
1-2 (35) Cannon
2-2 (43) Charlie McCann (straff)
2-3 (48) Cannon


Uniteds lag: Mastny; Neville, Hockenhull (Hughes 60), Fish, Hardley; Helm (Forson 68), McCann, Mejbri; Wellens, Hoogewerf, Shoretire (Sotona 46)

U23: Aston Villa – Manchester United 4-1 (4-0)

Premier League 2, Division 2, 23 september


1-0 (14) Vassilev
r/k (29) Di’Shon Bernard (målchansutvisning)
2-0 (30) Wright (straff)
3-0 (37) Ramsey
4-0 (42) Ramsey
4-1 (69) Aliou Traore (Fish)


Uniteds lag: Kovar; Puigmal, Mengi, Bernard, Devine; McCann (Mejbri 61), Traore; McGhee (Fish 35), Galbraith, Elanga; Ramazani (Hoogewerf 76)

Mer information: