Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: AZ Alkmaar – Manchester United

Imorgon kväll är det återigen dags för Manchester United att kliva in i Europaspelet då man åker till Nederländerna för att möta AZ Alkmaar på neutral plan. Det är den andra gruppspelsomgången och vid vinst kliver United upp på maximala sex poäng, något som onekligen kan behövas i dessa tider. 

Det var två veckor sedan som Manchester United spelade sin första match i Europaspelet för den här säsongen. Då vann man mot FC Astana från Kazakstan med 1-0 efter ett mål av Mason Greenwood. I övrigt var det ingen bländande insats som det bjöds på när United luftade truppen.

Sedan dess har United haft det ännu tyngre. Förlust mot West Ham, vinst efter mycket bekymmer mot Rochdale och 1-1 mot Arsenal i en flängig match. Optimismen börjar tryta runt Manchester United och många undrar sig var den här säsongen ska ta vägen. Många dåliga transferfönster har gjort att United inte har kvalité nog i truppen och det är en lång väg kvar att vandra. Därför är alla matcher viktiga, även i den andra omgången av Europa League för att bygga upp förtroendet för klubben.

AZ Alkmaar inledde sitt gruppspel med att spela 1-1 borta mot Partizan Belgrad och har startat den nederländska ligan på ett övertygande sätt. Det är som vanligt svårt att veta exakt hur styrkeförhållandena mellan två klubbar som rör sig i olika ligor är. Faktum är att AZ Alkmaar kommer in i den här matchen med bra form, medan Uniteds är vikande neråt.

Det lite anmärkningsvärda med den här matchen är att den inte spelas i Alkmaar då en läktare på deras vanliga arena helt enkelt rasade ihop i somras. Lyckligtvis kom ingen till skada, men det betyder att höstens hemmamatcher ska spelas på neutral mark i Haag. Arenan rymmer vanligtvis 17 000 personer men av säkerhetsskäl kommer inte mer än 11 000 människor att kunna bevittna matchen från läktarplats.

Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester United och Ole Gunnar Solskjaer genomgår just nu en tuff tid där varenda match är viktig för att inte hamna i ett jobbigt läge och för att norrmannen inte ska börja ifrågasättas ordentligt. Den här gången blir det match på en enligt Solskjaer dålig konstgräsplan.

Som brukligt för Manchester United numera saknas det många spelare på grund av skada. Paul Pogba åkte inte med till Nederländerna och det är ännu oklart när han kan vara tillbaka. Även hans landsman Anthony Martial är inte med och han är också osäker till söndagens match mot Newcastle. Aaron Wan-Bissaka saknas fortfarande och det är även där oklart hur länge hans sjukdom håller honom borta från spel. Övriga spelare som saknas är Eric Bailly, Tim Fosu-Mensah, Phil Jones, Luke Shaw och Ashley Young där den sistnämnda enbart verkar vilas. Hela matchtruppen kan ni läsa här.

Bland de som var osäkra till matchtruppen sedan innan, men som ändå dök upp på flygplanet var Angel Gomes och Marcus Rashford.

Sergio Romero lär få spela mot sin gamla klubb då han verkar vara vår målvakt i Europa League. I backlinjen är Tuanzebe gjuten som en av mittbackarna och jag tror att hans mittbackspartner blir någon av Maguire och Lindelöf och min gissning är att det är Maguires tur. Marcos Rojo lär få vänsterbacksplatsen och Dalot går kanske före Williams, men beroende på hur pass återhämtad Dalot är efter sin skada kan det mycket väl bli Brandon Williams. Troligtvis blir det Matic och Fred på det defensiva mittfältet med Mata framför sig. Greenwood ska och bör få platsen i anfallet. Det som nästan är mest intressant på förhand är vilka som spelar ytterkanterna längst upp. Jag har i min möjliga startelva satt upp James och Lingard på varsin kant. Dels för att någon gång måste Lingard komma igång och det här kan vara en av dem matcherna. Daniel James har spelat mycket den senaste tiden och kan likaväl vara förpassad till bänken, men då det i mitt tycke är osmart att byta ut hela startelvan får walesaren vara kvar. Varken James Garner eller Tahith Chong lär vara aktuella för startelvan då de spelade för reservlaget under tisdagen och Angel Gomes lär inte starta då han dragits med skador den senaste tiden. Solskjaer var själv fåordig om startelvan vid onsdagens presskonferens.

”En eller två av våra unga kommer att få en ny chans att imponera. Vi kommer att ha en mix av erfarenhet och ungdomar.”

Det är en tunn trupp som Solskjaer självförvållat fogar över där många spelare måste kliva fram om United ska vara med hela vägen fram till Gdansk i maj och om United ska utmana om den här titeln. Det är fortfarande oklart hur pass allvarligt Manchester United tar Europa League i det här skedet av säsongen, men är det någonting som den här upplagan av Manchester United inte har råd med att det att ställa ut skorna och nöja sig med ett kryss mot AZ Alkmaar.

”Vi fokuserar nu på den här matchen. Det är en viktig match i gruppen. De började bra med oavgjort borta med tio spelare. Det är viktigt för oss att få ett resultat, för det är den här turneringen vi är i nu.”, konstaterade Ole Gunnar Solskjaer.

Möjlig startelva:

AZ Alkmaar

Embed from Getty Images

AZ Alkmaar, eller egentligen bara AZ, bildades först 1967 efter en sammanslagning av de två klubbarna Alkmaar ’54 och FC Zaanstreek. Klubben håller till i staden Alkmaar i nordvästra Nederländerna. Det tog inte särskilt lång tid innan man var med och hotade om ligaguldet i den nederländska ligan. Säsongen 1980-81 nådde man tills slut fram och vann både ligan och cupen. Man var snubblande nära en trippel då man förlorade UEFA Cup finalen mot Ipswich Town.

Därefter följde en tyngre period då de några efter de stora triumferna åkte ner till andradivisionen och man var inte tillbaka i högsta serien förrän man vann andradivisionen 1997-1998. Det blev en snabb tur ner till andradivisionen igen, men man klev upp till högstadivisionen igen året efter.

Sakta men säkert tog man sig in tillbaka till toppen av nederländsk fotboll och under Louis van Gaal vann man återigen titeln säsongen 2008-2009. Sedan dess har inga nya ligatitlar bärgats, men klubben har etablerat sig i toppen av ligan.

Den här Europa League säsongen kvalificerade man sig genom att bli fyra i Eredivisie och efter det något udda Play off-spelet som genomförs i Nederländerna tog man sig in i Europa Leagues kvalificeringsrundor. Väl där lottades man mot BK Häcken från Hisingen i Göteborg. Efter ett oavgjort resultat på hemmaplan vann man komfortabelt på Bravida Arena. I nästa runda var det ukrainskt motstånd i form av Mariupol som enkelt avfärdades och i den sista rundan innan gruppspelet vann man komfortabelt mot Antwerpen.

När väl gruppspelet sattes igång började AZ borta mot Partizan Belgrad och fick med sig en poäng hem trots att den norska högerbacken Jonas Svensson blivit utvisad i den 27:e minuten.

Det är inte bara i Europaspelet som AZ har imponerat under inledningen, utan man kommer med en bra form från ligaspelet. Det blev förlust mot Vitesse i premiären, men därefter har man vunnit fem raka matcher och endast släppt in ett mål på dessa matcher. Bland resultaten sticker 0-3 borta mot Feyenoord ut som ett bra resultat.

Bästa målskytt under säsongen är anfallaren Oussama Idrissi som hittills har gjort sex mål på åtta matcher i alla turneringar.

Övriga spelare som sticker ut lite från mängden för den som inte har stenkoll på AZ sedan tidigare är den unge anfallaren Myron Boadu och Teun Koopmeiners. I ett Premier League perspektiv tillhör nu Jordy Clasie, tidigare Southampton, och Ron Vlaar, tidigare Aston Villa, nu klubben.

Embed from Getty Images

Tränare är numera Arne Slot som tidigare var assisterande tränare i klubben och har haft en relativt framgångsrik spelarkarriär i Nederländerna i klubbar som PEC Zwolle och Sparta Rotterdam.

Möjlig startelva:

Historik

AZ Alkmaar och Manchester har aldrig tidigare stött på varandra i matchsammanhang.

Visste ni att…

 • Att Louis van Gaal blev nästintill tvingad av spelarna och klubben att inte avgå från AZ bara ett år innan han sensationellt ledde AZ till ligatiteln.
 • Sergio Romero var under den framgångsrika säsongen förstemålvakt i AZ.
 • Manchester United väljer att inför matchen träna i Rotterdam och inte i Haag.
 • Klubben kallas the Cheeseheads.
 • Att i Haag som matchen spelas i är Nederländernas tredje största stad, men hyser alla regerande instanser.
 • ADO Den Haag Stadium som arenan heter har vanligtvis ADO den Haag som hemmalag.

Matchfakta

AZ Alkmaar
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 2:6
Tid: Torsdagen den 3 oktober 2019, 18.55
Plats: ADO Den Haag Stadion, Haag
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Fosu-Mensah (knä, januari)
 • Jones (skadad, mitten/slutet oktober)
 • Martial (muskel, ev. 6 oktober)
Tveksamma:

 • Dalot (skadad)
 • Gomes (skadad)
 • Pogba (fot)
 • Rashford (ljumske)
 • Shaw (hamstring)
 • Wan-Bissaka (sjuk)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 10:e2-3-29-79
Bästa målskytt: James, Rashford (3)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O31/8SouthamptonBPL1-1
V14/9LeicesterHPL1-0
V19/9AstanaHEL1-0
F22/9West HamBPL0-2
O25/9RochdaleHLC1-1[2]
O30/9ArsenalHPL1-1
[2] United vann 5-3 på straffar.

AZ Alkmaar

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • Svensson (minst en match)
Position: 3:e6-1-118-319
Bästa målskytt: Idrissi (6)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F1/9VitesseBligan1-2
V14/9S RotterdamHligan5-1
O19/9PartizanBEL2-2
V22/9Den HaagBligan1-0
V26/9FeyenoordBligan3-0
V29/9HeraclesHligan2-0

United mot AZ Alkmaar

Inga tidigare möten.

United mot Nederländerna

Totalt: 179-3-529-14
Borta: 82-2-4

AZ Alkmaar mot England

Totalt: 122-4-616-24
Hemma: 61-4-1

Domare: G. Mazeika

Assisterande: Simkus, Kazlauskas, fjärdedomare: Valikonis.
M
EL 2019/20:00000
EL 2018/19:315011
EL totalt (kval exkluderat):2697425
Res med oss till Manchester!