Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

Embed from Getty Images

Imorgon kväll ska Manchester United och Chelsea göra upp om en kvartsfinalplats i ligacupen, då lagen möts på Stamford Bridge.

United och Chelsea möttes i ligapremiären, då United vann i utklassningsstil. Om United skrattade då så är det för tillfället Chelsea som skrattar högst. Londonlaget går in i morgondagens med sju raka vinster i ryggen. Samtidigt har Unitedmisären lättats något, med två vinster och en oavgjord efter landslagsuppehållet.

Chelseas segersvit inleddes då de krossade League Two-laget Grimsby i ligacupens tredje omgång. För United var vägen till omgång 4 inte lika enkel, först efter straffar kunde vi vinna mot Rochdale.

Värt att ha med sig är att det vid oavgjort i ligacupen (finalen undantaget) går direkt till straffar, ingen förlängning spelas.

För den som vill se matchen i Sverige är det Kanal 9 eller Eurosport Player som gäller.

Manchester United

United stod i söndags för säsongens bästa prestation, då Norwich besegrades med 3-1. Segern ger Ole Gunnar Solskjaer visst andrum och matchen mot Chelsea blir nu lite av en gratischans. Vinner vi är det mycket bra, förlorar vi så kan det delvis viftas bort med att det är ligacupen och att vi inte spelade med bästa möjliga lag. För sitt absolut bästa lag kommer Solskjaer inte matcha imorgon.

Solskjaer tog frågor om morgondagens match direkt efter segern mot Norwich. Då antydde han att James Garner och Brandon Williams får chansen från start imorgon.

“Vi har inte tagit ett beslut om vilka som kommer att spela men ni kommer troligtvis att se [Garner och Williams],” sa Solskjaer.

Tidigare idag fick vi truppen som reste till London. Med tanke på hur den ser ut förefaller det vara upplagt för Garner och Williams i startelvan. Jag kan tycka att det är trist att varken Mason Greenwood eller Angel Gomes ser ut att få chansen imorgon. Att begränsa det till två tonåringar i startelvan är nog ändå det bästa beslutet.

Den första frågan att besvara är annars hur Solskjaer kommer att formera sitt lag imorgon. Jag ställde frågan på Twitter och de som svarade var inte överens för fem öre.

Min magkänsla säger att det blir en 3-4-3-formation imorgon. Jag utgår från att Garner och Williams verkligen får chansen från start. Det kan då vara klokt att erbjuda de båda tonåringarna extra uppbackning på planen. Williams får förvisso ett mycket stort ansvar som vingback men defensivt skyddas han av den extra mittbacken. Även för Garner på mittfältet ger trebackslinjen ökat stöd.

Givet den resande truppen är Sergio Romero given i mål. Lika givet torde vara Aaron Wan-Bissaka som höger vingback. I mittförsvaret är Marcos Rojo given till vänster. Sedan är frågan om Phil Jones roteras in eller om det blir Harry Maguire i mitten och Victor Lindelöf till höger. Jag lutar åt att det blir Jones och då Lindelöf vilade i Belgrad borde det i så fall bli Maguire som vilas nu.

På mittfältet skulle Scott McTominay förmodligen må bra av vila. Skotten har spelat mycket fotboll den här säsongen. Det som talar emot att McTominay vilas är att vi i så fall får Fred bredvid Garner, vilket lagledningen kan se som en mindre trygg kombination än McTominay och Garner.

Offensivt lär Solskjaer satsa på de snabba kontringar som fungerade så bra i ligamatchen mot Chelsea. Därför lutar jag åt att Jesse Lingard får chansen som tia. Andreas Pereira lär vila och Juan Mata är helt enkelt för långsam.

Att Lingard och Mata, som i Belgrad, spelas bakom en ensam anfallare är förstås en möjlighet. Mitt utgångstips är dock att Solskjaer väljer en starkare startelva än så. I så fall slåss Daniel James, Anthony Martial och Marcus Rashford om de två anfallsplatserna. Här förmodar jag att fysisk status avgör vem som placeras på bänken.

Möjlig startelva:

Chelsea

Livet ser allt ljusare ut för Chelseas manager Frank Lampard. Hans lag inledde säsongen dåligt, med bara två vinster (fyra förluster) på de åtta första matcherna. Därefter har de dock lyckats vinna sju matcher i rad och Chelsea framstår just nu som det tredje bästa laget i England.

Lampards lag spelar en frejdig offensiv fotboll. I ligan har de 23 gjorda mål på 10 matcher, en imponerande siffra (bara Manchester city och 9-0-dopade Leicester är bättre).

Defensivt är de inte alls lika bra. Chelsea har 16 insläppta mål i ligan. Bara Watford, Norwich och Southampton är sämre.

Det som, förutom defensiven, kan ge Lampard skäl till oro är att hans lag hittills bara har vunnit mot lag på tabellens undre halva. Chelsea har bara spelat fyra matcher mot lag på övre halvan, med två oavgjorda (Leicester, Sheffield United) och två förluster (United, Liverpool) som resultat.

“Det som glädjer mig är att se väldigt bra tecken i de sju vinsterna,” kommenterade Lampard på dagens presskonferens.

“Det är mycket vi gillar. Det finns också mycket vi vet att vi kan förbättra oss på. Jag vill inte ryckas med av det, fotbollen brukar slå tillbaka om du gör det.”

Gällande sin startelva antydde Lampard att han kommer att ge speltid till de spelare som behöver det. Andreas Christensen, N’Golo Kanté, Ruben Loftus-Cheek och Antonio Rüdiger är skadade. Ross Barkley har missat de två senaste matcherna på grund av skada och det är oklart om han är tillgänglig imorgon.

Lampard har under sin tid i Chelsea varit taktiskt flexibel, han har testat 3-4-3 och 4-2-3-1 vid några tillfällen men 4-3-3 tycks vara hans föredragna formation.

Reservmålvakt Willy Caballero lär få chansen i mål. Sedan hänger det helt på hur mycket Lampard vill rotera. Azpilicueta, Zouma, Tomori och Alonso har varit den ordinarie backlinjen. Den unga ytterbacken Reece James (19, storebror till Lauren James i Uniteds damlag) förväntas få chansen och även Emerson är i behov av speltid.

Den unga mittbacken Marc Guehi (19) spelade mot Grimsby och har suttit på bänken i de senaste ligamatcherna. Matchens mot Grimsby är dock hans enda på seniornivå och att han ska starta mot United är kanske väl mycket begärt. Han är dock det enda tillgängliga mittbacksalternativet.

På mittfältet har Mount (när han inte spelat längre fram), Jorginho och Kovacic fått mycket speltid, då Kanté dragits med skadeproblem. Om Barkley är spelklar lär han starta. Mycket tyder på att Billy Gilmour (18) får chansen.

Offensivt lär Tammy Abraham få vila, vilket öppnar för Batshuayi eller Giroud. På kanterna slåss Willian, Pulisic och Pedro om speltid med ännu en yngling, Callum Hudson-Odoi (18). Willian och Pulisic är att betrakta som förstaval. Utgångstipset är att Pedro och Hudson-Odoi spelar imorgon.

Möjlig startelva:

Historik

Uniteds senaste möte med Chelsea var i ligapremiären, då de goda vann med 4-0. Marcus Rashford gav United ledningen på straff [sic!] i första halvlek och i andra halvlek kontrades Chelsea sönder. Anthony Martial satte 2-0 efter 65 minuter och kort därefter gjorde Rashford sitt andra för dagen. Premier League-debutanten Daniel James fick äran att avsluta målskyttet.

Ligapremiären var Solskjaers tredje match mot Chelsea. I april blev det 1-1 på Old Trafford i ligan medan United vann med 2-0 när lagen möttes i London i FA-cupen. I ligacupen har lagen mötts fyra gånger (fem matcher) med två avancemang vardera. Det senaste mötet var på Stamford Bridge i oktober 2012, då Chelsea vann med 5-4 efter förlängning.

Visste ni att…

 • De båda klubbarna leds av managers som har förflutet som spelare i sin klubb.
 • Frank Lampard gjorde mål för Chelsea mot Manchester United i Champions League-finalen 2008. Det spelade ingen roll, United vann ändå.
 • Ole Gunnar Solskjaer gjorde mål för United mot Bayern München i Champions League-finalen 1999. Det spelade roll, då det var segermålet i matchen.
 • Lampards största stund i karriären var när han tillsammans med Juan Mata vann Champions League 2012. Mata spelar nu för Manchester United.

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: EFL Cup, omgång 4
Tid: Onsdagen den 30 oktober 2019, 21.05
Plats: Stamford Bridge, London
Teve: Kanal 9, Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Dalot (ljumske, inget datum)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
 • Matic (skadad, inget datum)
 • Pogba (vrist, december)
 • Shaw (hamstring, inget datum)
 • Tuanzebe (höft, inget datum)
Tveksamma:

 • Gomes (fot)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 7:e3-4-313-1013
Borta:11:e1-2-25-65
Bästa målskytt: Rashford (5)
Disciplin: 21 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O30/9ArsenalHPL1-1 
O3/10AZ AlkmaarBEL0-0 
F6/10NewcastleBPL0-1 
O20/10LiverpoolHPL1-1 
V24/10PartizanBEL1-0 
V27/10NorwichBPL3-1 

Chelsea

Skador:

 • Christensen (hamstring, ev. 2 november)
 • Loftus-Cheek (hälsena, november)
Tveksamma:

 • Barkley (fot)
 • Kanté (ljumske, liten chans)
 • Rudiger (ljumske, liten chans)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e6-2-223-1620
Hemma:9:e2-2-17-58
Bästa målskytt: Abraham (8)
Disciplin: 18 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V28/9BrightonHPL2-0 
V2/10LilleBCL2-1 
V6/10SouthamptonBPL4-1 
V19/10NewcastleHPL1-0 
V23/10AjaxBCL1-0 
V26/10BurnleyBPL4-2 

United mot Chelsea

Totalt:  18476-55-53291-222
Ligacupen:  52-1-28-8
Borta:  8634-22-30139-128
SENASTE MÖTENA
O2018-10-20BPL2-2 
V2019-02-18BFA2-0 
O2019-04-28HPL1-1 
V2019-08-11HPL4-0 
SENASTE BORTAMATCHER
F2017-03-13BFA0-1 
F2017-11-05BPL0-1 
O2018-10-20BPL2-2 
V2019-02-18BFA2-0 

Domare: Paul Tierney

Assisterande: Hussin, Lennard, fjärdedomare: Attwell.
 M
PL 2019/20:722001
PL 2018/19:2482015
PL totalt:62187127
Snitt (2018-20): 3,40,000,030,19
Alla domare 2018/19: 3,30,050,080,22
 MVOF
Dömt United:7403
Dömt Chelsea:4400