Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Enkel generalrepetition inför Kazakstan

Även den här gången glädjande rapporter gällande Manchester Uniteds reservlag. Mot Sunderland inkasserades den sjunde raka segern. Många av spelarna som var involverade då har nu rest med a-laget till Kazakstan.

För juniorerna ser det så sakteliga bättre ut. Oavgjort mot Brighton och seger mot West Brom förlängde den förlustfria sviten till sju. Förvisso bara tre vinster på de sju matcherna men ändå en klar förbättring jämfört med säsongsinledningen.

Tanken var ursprungligen att ungdomskollen den här gången skulle inkludera en diskussion om vilka ungdomar som skulle tänkas kunna vara med mot Astana på torsdag. Men då laget redan har rest till Kazakstan är det klart vilka spelare som kommer att vara involverade. De spelarna kommer att presenteras närmare i en separat artikel senast på torsdag morgon.

Enkel seger mot uselt Sunderland

Manchester Uniteds reservlag tog sjunde raka segern då Sunderland enkelt besegrades med 3-0 på Old Trafford. Largie Ramazani gjorde två mål och Ethan Galbraith bidrog med ett.

 • Ramazani gav United ledningen efter Dylan Levitts briljanta djupledspassning.

 • 2-0-målet kom sedan Ethan Laird tagit sig fram på högerkanten. Hans inspel landade till slut hos Galbraith.

 • Ramazanis andra mål för dagen kom efter en Sunderlandhörna, då Ramazani fick bollen på mittplan och sedan tilläts driva framåt tämligen ostört.

Trots den stora segern tycker jag inte att United gjorde någon vidare bra match. Sunderland är usla, illustrerat av att de bara har tagit en poäng på elva matcher. United hade fick trilla boll lite som de ville och spelet var enbart fördelat till Sunderlands planhalva. Det enorma spelövertaget omvandlades emellertid inte till överdrivet många målchanser. Framför allt gjorde United det väldigt bekvämt för sig själva genom att trilla boll utanför straffområdet.

Att notera i United är att Lee Grant spelade i mål. Aliou Traore spelade högerytter med Arnau Puigmal som tia. Tidigare har det ofta varit Puigmal på kanten med Traore centralt. Skiftet indikerar nog att Puigmal nu står högre i kurs hos lagledningen.

 • Dylan Levitt var Uniteds bästa spelare och han dikterade spelet från sin sittande mittfältsposition.
 • Ethan Laird fortsätter visa storform på högerbacken. Tillsammans med ytterbackskollega Reece Devine var Laird den som var drivande offensivt för United.
 • Largie Ramazani bidrog med ett par nya mål och står nu noterad för 9 mål och 2 assists på 14 matcher den här säsongen. Med det är han klart bäst i ungdomslagen. En klar förbättring från belgaren, som tidigare haft svårt att leverera poäng.

United är fortsatt tvåa i tabellen, tre poäng bakom fortsatt obesegrade West Ham. Övriga lag är distanserade.

Oavgjort mot starkt Brighton

Juniorerna spelade 1-1 hemma mot Brighton i U18 Premier League Cup, ett resultat som renderade United chanslösa att gå vidare. Brighton tog ledningen efter en frispark, tidigt i andra halvlek. Shola Shoretire kunde kvittera efter förarbete av Harvey Neville.

Trots poängförlusten ska United vara nöjda med insatsen. Brighton är ett av Englands absolut bästa juniorlag och de är fortfarande obesegrade den här säsongen. Ja, vi måste faktiskt backa till den 2 mars för att hitta deras senaste förlust. Sedan dess har de 14 vinster och 3 oavgjorda.

Medan Brighton nära nog matchade sitt bästa lag ställde United närmast upp med ett U17-lag, med bara två U18-spelare (Hockenhull och Neville) i startelvan. Dermot Mee, Owen Dodgson och Mateo Mejia (som blev utbytt efter en otäck skada, se nedan) gjorde sina juniorlagsdebuter. Martin Svidersky och Omari Forson spelade från start för första gången.

I första halvlek var det en jämn match. Brighton tog över fullständigt efter deras ledningsmål men United hittade en kvittering från ingenstans. Sedan låg United på för ett segermål i slutet. Sammantaget en bra insats av det unga Unitedlaget.

Det negativa var att United återigen släppte in mål på en fast situation.

 • Debuterande målvakten Dermot Mee bidrog med några kvalificerade räddningar och var chanslös på målet.
 • Hannibal Mejbri stod ånyo för en mycket bra insats. Trots att han är förstaårsjunior är han egentligen redan för bra för den här nivån. Mejbri är tekniskt skicklig men också villig att göra grovarbetet.
 • Något han måste förbättra är tacklingsspelet. Han tacklar gärna men alldeles för ofta tar han spelare istället för boll. Påminner en hel del om hur Paul Scholes på det sättet. På sju starter och två inhopp har det redan blivit fyra varningar för Mejbri. Då ska vi ha med oss att det vanligen krävs betydligt mer för en varning i ungdomsfotbollen än i seniorfotbollen. Vid två tillfällen har Mejbri blivit utbytt tidigt, förmodligen för att lagledningen bedömde att han riskerade att bli utvisad.
 • Att Owen Dodgson var ny på nivån var tydligt. Han missade flera enkla passningar och slet med tempot. Dodgson fick en ny chans i den efterföljande matchen mot West Brom och även då var det tydligt att han ännu inte är redo för den här nivån.

Tvåmålsunderläge blev seger mot West Brom

Juniorerna följde upp 1-1 mot Brighton med en 3-2-seger borta mot West Brom. Segern kom trots tvåmålsunderläge efter åtta minuter. United vände till seger tack vare två straffmål av Charlie McCann innan Omari Forson gjorde segermålet.

 • West Brom tog ledningen redan efter fem minuter, sedan Thorndike ostört fått springa igenom Unitedförsvaret, där Charlie Wellens och Will Fish var största syndabockar.
 • Ledningen dubblades på straff tre minuter senare, sedan Hannibal Mejbri bedömts ha fällt en motståndare. Hårt beslut enligt mig, men i linje med den nivå som domaren höll under matchen.

 • Uniteds reducering kom mitt i första halvlek. Deji Sotona vann en löpduell på högerkanten och avancerade in i straffområdet bara för att bli omkulltacklad. Domaren pekade på straffpunkten. En billig straff, tycker jag. Situationen är förvisso den omvända men påminner en del om hur Phil Jones tacklades före Sheffield Uniteds mål i söndags, men då var det en mindre brysk tackling idag. McCann var hur som helst säker från straffpunkten.

 • United fick en ny straff kort därefter. Shola Shoretire blev fälld efter att ha kombinerat fint med Zidane Iqbal. Om de två första straffarna i matchen var tveksamma så var denna klar. McCann säkerheten själv från straffpunkten på nytt.

 • Uniteds segermål kommer med kvarten kvar att spela. Igen är det Sotona som avancerar på högerkanten och hans inspel hittar till Forson, som i praktiken får öppet mål att spela in bollen i.

Totalt var det en vidöppen fotbollsmatch, där båda lagen utan vidare kunde – och borde – ha gjort minst det dubbla antalet mål. Fint målvaktsspel kombinerat med svaga avslut höll nere siffrorna. Uniteds seger ändå rättvis, då laget dominerade spelet och skapade de bästa chanserna.

 • Debuterande Zidane Iqbal fick en timme som nummer 10 och han imponerade i debuten. Förtjänar mer förtroende framöver. Som regel spelade han med få tillslag och han verkar vara en spelare som låter bollen göra jobbet, med snabba och nätta passningar. Iqbal var ytterst nära att kvittera till 1-1 men hans nick gick i ribban. Sedan tvingade han målvakten till en bra räddning med ett välplacerat skott. Dessutom var han involverad i förarbetet till den andra straffen.
 • Ondrej Mastny gjorde flera fina räddningar, den vassaste då West Brom efter en timme får friläge med två mot målvakten sedan Owen Dodgson slarvat. Mastny stod upp och gjorde det han kunde men hade anfallaren valt passning så hade det nog varit ett givet mål.
 • På högerbacken gjorde Iestyn Hughes sin första start för säsongen. Fin insats av Hughes och för mig är det märkligt att han inte får större förtroende.
 • Matchvinnaren Omari Forson, bara 15 år gammal, gjorde ett mycket piggt inhopp.
 • Bäst i United var ändå Deji Sotona som skapade chans på chans för sig och för laget. Sotona har snabbheten som sin största styrka och han är en spelare som ständigt ger motståndarna problem. Det han ska kritiseras för är effektiviteten, han borde nog ha gjort ett par mål i den här matchen. Hittills har det mestadels blivit inhopp för Sotona, förhoppningsvis får han mer speltid framöver.

United slutade tvåa i gruppen, med fem poäng på tre matcher. Det räcker inte till slutspel, då bara de två bästa grupptvåorna går vidare. Förstås lite märkligt att lämna en cup utan att förlora, men så är det. Kollapsen mot Leicester, då 4-1 blev 4-4, var det som sänkte United.

Nytt möte borta mot West Brom redan på lördag, då i ligan. Ändå ingen riktig returmatch, då åtminstone United lär byta ut stora delar av startelvan.

Otäck skada på debuterande Mejia

Mateo Mejia kom till United från Real Zaragoza inför den här säsongen. Förväntningarna på honom skrevs upp då det kom fram att han förra säsongen gjorde 53 ligamål på 29 matcher och ytterligare 10 mål i cupspel. Hans debut försenades då han slet med en vristskada när han kom till klubben och sedan fick han bida sin tid.

Mot Brighton fick han så sin första chans att visa upp sig i juniorlaget. Tyvärr varade debuten bara i 40 minuter. I en situation som såg oskyldig ut – spelet fortsatte faktiskt – såg han ut att vrida till foten när han fastnade i gräset. Mejia vårdades sedan länge på planen. Han fick syrgas och foten placerades i skydd innan han lyftes upp på bår.

Någon uppdatering om skadan har vi ännu inte fått. United tenderar att vara knapphändiga med information om skadade ungdomsspelare, så det är inte säkert att vi får någon information.

Devine imponerar

Vänsterbacken Reece Devine, med förflutet i Wolves och Manchester city, kom till United som förstaårsjunior inför förra säsongen. Under sin första tid i klubben hade han problem men efter hand spelade han sig in i laget. I augusti signerade han sitt första proffskontrakt som Unitedspelare.

Den här säsongen inledde han på ett bra sätt i juniorlaget. När Brandon Williams så flyttade upp till a-laget, samtidigt som Lee O’Connor lämnade för Celtic, fick Devine plötsligt chansen i reservlaget. Inledningsvis slet han med tempot men han har nu anpassat sig till nivån på ett bra sätt.

Devine är en fysisk ytterback, stor och stark men samtidigt snabb. Han gillar att storma framåt längs kanten och han går från klarhet till klarhet.

Tranmere i EFL Trophy

I sextondelsfinalen i EFL Trophy lottades United mot Tranmere Rovers. Då United vann sin grupp i cupen skulle laget egentligen ha spelat på hemmaplan. United och Manchester city har emellertid fått dispens att spela alla slutspelsmatcher på bortaplan.

Tranmere ligger för närvarande på 20:e plats i League One. Då United i cupen redan har besegrat tre bättre placerade lag lär vi gå in i matchen som favorit.

Tyvärr kommer matchen spelas samtidigt som a-lagsmatchen mot Tottenham. Att det inte blir en tisdagsmatch förklaras av att Tranmere spelar en FA-cupmatch på söndag. 

Ingen speltid

Hittills är det fyra ungdomsspelare som inte har fått någon speltid.

 • Målvakten Jacob Carney var utlånad i augusti och september. Har sedan varit skadad. Ska vara tillgänglig nu men lär inte få mycket speltid ändå. I reservlaget räcker han inte till i konkurrensen med Matej Kovar och Paul Woolston. I juniorlaget skulle Carney kunna användas som överårig målvakt men det är inget jag tycker känns vettigt.
 • Den svenska målvakten Johan Guadagno är tredjemålvakt i juniorlaget. Hittills har det bara blivit en match för reservmålvakten Dermot Mee, så Guadagno lär få bida sin tid. Det skulle inte förvåna nämnvärt om Guadagno inte får debutera alls den här säsongen.
 • Vänsterbacken Demetri Mitchell var på väg tillbaka från sin långtidsskada under sensommaren men verkar ha blivit skadad på nytt. Någon prognos har jag inte sett.

 • Anfallaren Noam Emeran rehabiliterar fortfarande den knäskada han hade när han kom till klubben. Rapporterna indikerar att han närmar sig comeback och han ska nu vara tillbaka i träning.

Landslagsnotiser

En snabbtitt på hur det gick för ungdomarna som var på landslagsuppdrag.

 • Dylan Levitt var med i truppen när Wales säkrade sin EM-biljett. Borde ha stor chans att få landslagsdebutera i mars.
 • Mason Greenwood blev yngsta målskytten i det engelska U21-landslaget sedan Theo Walcott.

 • Angel Gomes stod för två assists och fixade en straff när det engelska U20-landslaget vann med 4-0 mot Portugal. Han spelade sedan en timme när Islands U21 besegrades med 3-0.

 • James Garner gjorde två mål när Englands U19 krossade Nordmakedonien i EM-kvalet. Två matcher från start och ett inhopp blev det för Garner, när England enkelt gick vidare till nästa runda.

 • Även Ethan Laird startade två matcher och gjorde ett inhopp för Englands U19. Han bidrog med det matchvinnande målet mot Bosnien-Hercegovina.
 • Will Fish spelade hela matchen när Englands U17 vann med 2-0 mot Tjeckien.
 • Tahith Chong gjorde ett par inhopp för Hollands U21-landslag.
 • Dillon Hoogewerf reste med Hollands U17 till USA och bidrog med mål.

 • Ethan Galbraith startade i en träningsmatch och var inhoppare i en EM-kvalmatch för Nordirlands U21.
 • Dermot Mee – som enligt Uefas åldersräkning är en ung U18-spelare – startade alla tre matcherna för Nordirlands U19 i en träningsturnering. Det borde betyda att han är förstaval inför EM på hemmaplan.
 • Lukasz Bejger spelade från start i alla matcher när Polens U19 blev utslagna i EM-kvalets första runda. Bejger är tillgänglig för U19 nästa säsong också.
 • Iestyn Hughes och Wales var med i samma grupp som Polen i U19-kvalet. Hughes startade de två fösta matcherna och bidrog med en assist mot Polen. Wales vann gruppen och får fortsätta kvala.

 • Lee O’Connor är numer Celticspelare men vi ska förstås nämna att han gjorde a-landslagsdebut för Irland. Han blev därmed 123:e Manchester United-produkt att göra a-landslagsdebut.

Några korta

 • Damernas U21 vann med 4-1 i derbyt mot Manchester city och spelade 2-2 mot Everton (förlust på straffar).

 • Travis Binnion har hämtats in från Sheffield United för att ta över som huvudansvarig för åldersgrupperna U14 till U16 i Manchester United.

 • U19 kommer att möta Milan i en träningsmatch den 20 december.
 • Dermot Mee gjorde juniorlagsdebut då han spelade hela matchen mot Brighton.
 • Mateo Mejia gjorde juniorlagsdebut då han spelade från start mot Brighton. Mejia klev tyvärr av skadad (se ovan).
 • Owen Dodgson gjorde juniorlagsdebut då han spelade hela matchen mot Brighton.
 • Zidane Iqbal gjorde juniorlagsdebut då han spelade första timmen mot West Brom.
 • U16-spelaren Omari Forson gjorde sin första start i juniorlaget mot Brighton. Han gjorde sedan sitt första mål i juniorlaget mot West Brom.
 • Martin Svidersky gjorde sin första start i juniorlaget mot Brighton.
 • Dylan Levitt var lagkapten för reservlaget mot Sunderland.
 • Ben Hockenhull var lagkapten för juniorlaget mot Brighton.
 • Noam Emeran har signerat sitt första proffskontrakt som Unitedspelare. Som jag förstår var proffskontraktet med i överenskommelsen då han blev Unitedspelare i somras.

 • I FA Youth Cup kommer United att spela hemma mot Lincoln City i omgång 3. Lincoln vann med 3-0 mot Wrexham i omgång 2.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 7 december.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Sunderland 3-0 (2-0)

Premier League 2, Division 2, 22 november


1-0 (16) Largie Ramazani (Levitt)
2-0 (43) Ethan Galbraith
3-0 (87) Largie Ramazani (Puigmal)


Uniteds lag: Grant; Laird, Mengi (Taylor 71), Bernard, Devine; Levitt, Galbraith (Helm 65); Traore (McGhee 65), Puigmal, Ramazani; Mellor

U18: Manchester United – Brighton & Hove Albion 1-1 (0-0)

U18 Premier League Cup, gruppspel, 23 november


0-1 (55) Clark-Eden
1-1 (71) Shola Shoretire (Neville)


Uniteds lag: Mee; Neville, Fish, Hockenhull, Dodgson; Svidersky, Mejbri; Wellens, Forson (Shoretire 62), Sotona; Mejia (Hoogewerf 45+3)

U18: West Bromwich Albion – Manchester United 2-3 (2-2)

U18 Premier League Cup, gruppspel, 26 november


1-0 ( 5) Thorndike
2-0 ( 8) Thorndike (straff)
2-1 (24) Charlie McCann (straff)
2-2 (33) Charlie McCann (straff)
2-3 (77) Omari Forson (Sotona)


Uniteds lag: Mastny; Hughes, Fish, Denham, Dodgson; McCann, Mejbri (Svidersky 46); Wellens, Iqbal (Forson 61), Shoretire (Neville 85); Sotona

Mer information: