Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Burnley

Embed from Getty Images

Efter tyngre förluster är det ofta skönt när matcherna duggar tätt. För Manchester United väntar nu ett hemmamöte med Burnley – efter helgens motgång i rivalmötet på Anfield.

Ett oerhört tungt avbräck, vilket lär bli långvarigt, stavas Marcus Rashford. Engelsmannen väntas bli borta i uppemot 2-3 månader efter att han förvärrade sina ryggproblem under inhoppet mot Wolves för en dryg vecka sedan.

Manchester United

En tung förlust med tunga efterdyningar – så sammanfattas söndagens möte med Liverpool, väldigt kortfattat. Marcus Rashford missar som sagt matchen, och ytterligare flera drabbningar, vilket kan komma att stå klubben dyrt. Att försöka jaga ikapp ett Chelsea på fjärdeplatsen, utan sin bästa spelare den här säsongen, blir en tuff nöt att knäcka.

Hur Ole Gunnar Solskjaer kommer lösa detta? Svårt att svara på, och det lär skilja lite från match till match. I mötet med Burnley under onsdagskvällen känns det däremot ganska enkelt tippat. En anfallstrio bestående av Anthony Martial, Mason Greenwood och Daniel James, med varierande positioner, bör vara en rätt kvalificerad gissning. Juan Mata lär ta tillbaka platsen som tia, precis bakom.

Embed from Getty Images

Denna uppställning kommer däremot behöva roteras om inte fler betydande skador ska inträffa. Spelare som Andreas Pereira, Tahith Chong och Angel Gomes bör alla luftas i olika hög grad. Likaså den så uddlösa Jesse Lingard (dags att vakna!).

I övrigt får laget fortsatt förlita sig på ett mittfält bestående av Fred och Nemanja Matic. Den förstnämnda har verkligen steppat upp de senaste månaderna, men skulle likväl må bra av lite vila så snart som möjligt. Matic har även han presterat bättre än väntat – även om det fortsatt står klart att det är en spelare som behövs uppgraderas. Framförallt det defensiva arbetet sticker ut där, vilket gjort att det sett någorlunda mer stabilt ut på den fronten.

Bakåt är det egentligen två positioner som går att diskutera. Längst ut till vänster har Brandon Williams kommit in som ett positivt tillskått, med sin ungdomliga energi och lovande framtid, medan Luke Shaw fortsatt finns att förfoga över. Den sistnämnda blev tilldelad en något annorlunda roll mot Liverpool – som vänster mittback i en tre-/fembackslinje – och skötte sig helt okej. Det givna valet för de flesta bör nog vara Williams, däremot.

Embed from Getty Images

Annars kan vi möjligtvis få se en rockad på mittbackspositionen, efter att Victor Lindelöf lämnat onsdagens träning innan den ens börjat på grund av sjukdom. De skadefria alternativen här heter Phil Jones och Eric Bailly (smått ironiskt). Den sistnämnda är till sist tillbaka efter sin långa frånvaro sedan sommarens knäskada, och har spelat både en reservlagsmatch och en träningsmatch bakom stängda dörrar.

Utan flera av de mest tongivande spelarna tillgängliga, och ett spel som sällan lyfter mot den här typen av motstånd, kan vi förvänta oss en lurig match mot Burnley. Det är ett motstånd som passar det här laget rätt dåligt. Framförallt på hemmaplan, där vi har tre raka kryss och inte en seger sedan 2015.

Möjlig startelva:

Burnley

Efter en tyngre period, med fyra raka ligaförluster, tog Sean Dyches mannar en fin skalp i helgen när de hemmabesegrade Leicester med 2-1. Det var ingen supermatch av Burnley, vilket det sällan är, men de lyckades till sist gneta sig till de tre poängen och har nu åter lite mer andrum nedåt i tabellen. Fem poäng skiljer det ner till Aston Villa på nedflyttningsplats.

Annars har det varit en rätt krokig säsong för ”The Clarets”. Längre perioder med tyngre resultat har till sist blandats upp med några viktiga segrar – och så börjar det om igen. Om segern mot Leicester var ett startskott för ytterligare en sån där period med bättre resultat känns det ju en aning illavarslande, får vi ovilligt erkänna.

Embed from Getty Images

Nå, har vi några spelare som stuckit ut under säsongen? Som vanligt har Nick Pope stått för flertalet bra insatser i kassen, men det är framförallt anfallaren Chris Wood som stuckit ut med sina nio ligamål. En bra siffra för ett lag som gått så pass knackigt. Wood är en frustrerande spelare att möta med sin kombination av löpvillighet, fysik och positionering i boxen. Där blir det viktigt att Uniteds backlinje kan hålla sig i schack.

I övrigt är det, som vanligt med Burnley, fler defensiva spelare än offensiva som sticker ut positivt – även om det varit värre med den varan denna säsong. Den bästa försvararen, i mångas ögon, har varit James Tarkowski. En tung pjäs att möta, men likväl defensivt slipad.

Vi lär få se ett pragmatiskt organiserat Burnley på Old Trafford under onsdagskvällen, där fokus offensivt främst läggs på fasta situationer. Om United lyckas få hål på detta lag relativt tidigt är mycket vunnet.

Möjlig startelva:

Historik

United har som sagt inte slagit Burnley på hemmaplan sedan 2015, och har sedan dess tre raka kryss. På bortaplan ser det desto bättre ut med fyra raka segrar.

Visste ni att…

 • Detta blir den första ligamatchen, på Old Trafford, som Marcus Rashford inte spelar under Ole Gunnar Solskjaer.
 • Om United gör fyra mål eller fler i matchen blir det första gången sedan 1997 som lagen gör det i tre raka ligamatcher.

Matchfakta

Manchester United
Burnley

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 24
Tid: Onsdagen den 22 januari 2020, 21.15
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • McTominay (knä, inget datum)
 • Pogba (fot, februari)
 • Rashford (rygg, mars)
 • Rojo (skadad, inget datum)
 • Tuanzebe (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Fosu-Mensah (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 5:e9-7-736-2734
Hemma:4:e6-4-124-1022
Bästa målskytt: Rashford (14)
Disciplin: 44 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F1/1ArsenalBPL0-2
O4/1WolvesBFA0-0
F7/1Man cityHLC1-3
V11/1NorwichHPL4-0
V15/1WolvesHFA1-0
F19/1LiverpoolBPL0-2

Burnley

Skador:

 • Barnes (ljumske, februari)
 • Gudmundsson (lår, februari)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 14:e8-3-1226-3827
Borta:16:e2-3-610-209
Bästa målskytt: Wood (9)
Disciplin: 41 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F26/12EvertonBPL0-1
F28/12Man UnitedHPL0-2
F1/1Aston VillaHPL1-2
V4/1PeterboroughHFA4-2
F11/1ChelseaBPL0-3
V19/1LeicesterHPL2-1

United mot Burnley

Totalt: 12962-23-44223-185
Premier League: 116-4-117-6
Hemma: 6337-13-13139-75
SENASTE MÖTENA
V2018-01-20BPL1-0
V2018-09-02BPL2-0
O2019-01-29HPL2-2
V2019-12-28BPL2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V2015-02-11HPL3-1
O2016-10-29HPL0-0
O2017-12-26HPL2-2
O2019-01-29HPL2-2

Domare: Jon Moss

Assisterande: Perry, Smart, fjärdedomare: Atkinson, VAR: Scott, assisterande VAR: Halliday.
M
PL 2019/20:1558204
PL 2018/19:27974110
PL totalt:214749201266
Snitt (2018-20):3,70,140,020,33
Alla domare 2018/19:3,30,050,080,22
MVOF
Dömt United:312164
Dömt Burnley:206212