Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Säsongsbästa i viktigaste cupen

Manchester Uniteds juniorlag stod i veckan för säsongens bästa prestation när Norwich besegrades i FA Youth Cup. Även reservlaget blev vinnare i sin senaste match, då Newcastle besegrades i ligan.

Matcherna duggar inte direkt tätt för ungdomslagen så här års. Juniorlaget har faktiskt bara spelat en enda tävlingsmatch sedan den 13 december, även om de har hunnit avverka två inomhuscuper i Tyskland. Först den 1 februari spelar juniorerna sin första ligamatch för 2020. Reserverna har bara spelat två matcher efter jul och det blir inte mer hektiskt framöver, med en match den 31 januari och sedan bara en enda under februari.

Reserverna tillbaka på vinnarspåret

Efter den undermåliga insatsen i seriefinalen mot West Ham studsade Uniteds reserver tillbaka med en 2-1-seger hemma mot Newcastle. Matchen såg a-lagsspelarna Eric Bailly och Tim Fosu Mensah göra comeback efter långtidsfrånvaro. Även Dylan Levitt gjorde comeback, om än efter betydligt kortare frånvaro.

United tog en tidig ledning då Teden Mengis skott styrdes i mål av en försvarare. Sedan la Hannibal Mejbri upp för James Garner som med ett välplacerat skott säkrade segern för United. Newcastles reducering skulle komma först i matchens slutskede, sedan Mejbri förlorat en duell.

 • Tim Fosu-Mensah spelade mittfältare i sin comeback och arbetade över stora ytor. Hans mest notabla insats var då han skaffade sig friläge efter en mastodontlöpning. Tyvärr höll inte avslutet samma klass som löpningen.

 • Eric Bailly spelade förstås som mittback. Han utmärkte sig framför allt med en cykelspark som sånär resulterade i ett mål. Totalt en klart godkänd insats av Bailly, även om han stod för en horribel passning men då räddades han av Di’Shon Bernard.

 • Högerback Ethan Laird stod som vanligt för en framträdande insats. För mig är det mycket märkligt att han inte på allvar figurerar i a-lagsdiskussionen. Jag håller honom som ett klart bättre alternativ än Diogo Dalot.
 • Som vanligt ska vi också framhålla Hannibal Mejbri för beröm. Den franska mittfältaren är så klok och fattar nästan alltid rätt beslut, om så det är en långpassning, en enkel passning, ett skott eller en dribbling. Defensivt jobbar han hårt men fortsatt drar han på sig alldeles för många frisparkar. Här gäller det för United att utbilda honom rätt, så att han kan bibehålla intensiteten men minska antalet fouls.

Uniteds seger följdes av ett oväntat poängtapp för West Ham. Därmed har United på nytt kontakt med förstaplatsen i tabellen. West Ham är två poäng före med sju matcher kvar att spela. En playoffplats har United i praktiken redan säkrat och praktik kan, om resultaten går Uniteds väg, omvandlas till teori redan i nästa omgång.

Säsongsbästa i FA Youth Cup

Juniorlaget gjorde sin bästa match för säsongen när Norwich besegrades med 2-0 i FA Youth Cup. Matchen spelades inför storpublik – 3241 åskådare – på Carrow Road. Charlie McCann (straff) och Teden Mengi gjorde Uniteds mål.

Framför allt stod United för en fantastisk prestation i första halvlek. På något märkligt sätt lyckades Norwich dock freda sitt mål. United kunde dock spräcka nollan tidigt i andra halvlek, då McCann – som vanligt – var säker från straffpunkten. Totalt sju mål nu för McCann under säsongen, samtliga på straff.

Efter Uniteds ledningsmål hade Norwich sin bästa period i matchen. Samtidigt fortsatte United skapa chanser och till slut säkrades segern då Mengi nådde högst på en hörna.

 • Individuellt var det många spelare som presterade bra. Allra bäst var ändå lagkapten Teden Mengi. Mittbacken gjorde inte bara målet som punkterade matchen utan stod också för flera avgörande brytningar.
 • Bredvid Mengi gjorde Will Fish en utmärkt match. Känslan består att Fish nästan alltid är bra när han spelar bredvid Mengi medan hans prestationer varierar ordentligt när han spelar med Ben Hockenhull. Men det är ju först nästa år som Fish ska leda juniorlagets backlinje.
 • De tre mittfältarna Hannibal Mejbri, Mark Helm och Charlie McCann var också mycket bra.
 • Anfallaren Dillon Hoogewerf brände många chanser men kompenserade det delvis genom ett väldigt hårt arbete i presspelet.

Jag skrev att det var säsongens bästa match och den enda matchen som egentligen kan konkurrera är 2-1-segern mot Manchester city i november.

Nu väntar Leeds

Som belöning för segern mot Norwich väntar nu en hemmamatch mot Leeds United i den femte omgången (åttondelsfinal). Matchen ska enligt FA spelas söndagen den 8 februari. Med tanke på att den 8 februari i år är på en lördag tar vi den informationen med en nypa salt.

Vilken arena som matchen ska spelas på är ännu inte bestämt. Det troligaste är nog att det blir Leigh Sports Village. Med tanke på att a-laget inte har någon hemmamatch mellan den 1 februari och den 23 februari kan det också tänkas att United väljer att spela på Old Trafford. Vi får se.

För United är det en gynnsam lottning och chansen till avancemang får anses vara stor. Leeds spelar till vardags i U18 Professional Development League, där de just nu ligger sist av de elva lagen i den norra serien. Då ska vi ha med oss att den serien är för de klubbar som inte satsar tillräckligt på akademin för att spela i U18 Premier League. Leeds ska helt enkelt vara ett sämre lag än United. Det gäller bara att undvika underskattning.

Vägen framåt i cupen är öppen den här säsongen, med lag som Derby, Everton, Liverpool och Tottenham redan utslagna. Dessutom möts Manchester city (toppar norra serien) och Fulham (har bäst poängsnitt i södra serien) i åttondelen. Vidare ställs Arsenal mot Brighton medan Chelsea möter Wolves.

Ingen lycka mot äldre i Tyskland

Traditionsenligt ställde United upp i den tyska inomhuscupen Sparkasse & VGH Cup. United har tidigare gjort bra resultat i cupen men i år tog sig laget inte ens till slutspel.

Det förklaras delvis av att United ställde upp med ett ungt lag. Cupen var öppen för spelare födda 2001 och senare. Connor Stanley, som är född den 30 december 2001, var äldst i United och hans medverkan förklaras nog av att han nyligen är tillbaka i spel efter skada. Annars hade United tre spelare födda 2003 och två spelare födda 2004 i truppen på tolv.

United slutade trea i det första gruppspelet, efter tunga förluster mot Eintracht Frankfurt och Hertha Berlin samt storsegrar mot regionala tyska lag. Detta följdes upp med 4-4 mot Werder Bremen och en 3-0-förlust mot Hannover i det andra gruppspelet.

Shola Shoretire, tre år yngre än många av motståndarna, var på lekhumör i cupen och var Uniteds ledande målskytt med åtta fullträffar. Dillon Hoogewerf gjorde sju mål och Zidane Iqbal fem.

Proffskontrakt för Hardley och Helm

Juniorspelarna Björn Hardley och Mark Helm har signerat sina första proffskontrakt med United. Detta meddelar spelarna själva på Instagram. United är väldigt inkonsekventa med rapportering om juniorer som signerar proffskontrakt.

https://www.instagram.com/p/B7oYkkwBkwQ/

Försvararen Hardley (förstaårsjunior) har bara gjort sex matcher den här säsongen. Skador är en delförklaring till att det inte har blivit fler. Mest troligt var hans proffskontrakt redan avtalat då han signerade för United i somras. Hardley gjorde nyligen comeback i en träningsmatch bara för att bli skadad på nytt.

Mittfältaren Helm (andraårsjunior) har haft en mer framträdande roll den här säsongen. Han är given i juniorlagets startelva och har dessutom gjort sju matcher för reservlaget, varav tre mot seniorlag i EFL Trophy. Han står noterad för fyra mål och fem assists under säsongen.

Några korta

 • Unitedprodukten Zak Dearnley friställdes av United i somras men har nu äntligen hittat en ny klubb. Han har signerat för Oldham och debuterade som inhoppare i den oavgjorda League Two-matchen mot Carlisle.
 • Lee O’Connor lämnade United för Celtic på deadline day i somras. Någon speltid i Celtic har han ännu inte fått (dock gjorde han a-landslagsdebut för Irland i november) och nu har han skrivit på för Patrick Thistle på lån.

 • Skadeläget i juniorlaget blir bättre och Mateo Mejia gjorde comeback i en träningsmatch mot Crewe.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 3 februari.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U23: Manchester United – Newcastle United 2-1 (2-0)

Premier League 2, Division 2, 10 januari


1-0 (15) Jude Swales (självmål)
2-0 (23) James Garner (Mejbri) 
2-1 (89) Anderson


Uniteds lag: Carney; Laird, Bailly (Devine 61), Bernard, Mengi; Fosu-Mensah (Levitt 61), Garner, Puigmal, Mejbri, Traore; Mellor

U18: Norwich City – Manchester United 0-2 (0-0)

FA Youth Cup, omgång 4, 21 januari


0-1 (50) Charlie McCann (straff)
0-2 (75) Teden Mengi (Mejbri)


Uniteds lag: Mastny; Bejger, Fish, Mengi, Devine; McCann, Helm; Wellens (Svidersky 81), Mejbri (Forson 89), Shoretire; Hoogewerf (Sotona 76)

Mer information: