Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Premier League bekräftar: Ligan återupptas inte i början av maj, WSL hakar på

Premier Leagues aktieägare, det vill säga klubbarna, har idag hållit möte för att diskutera den rådande situationen. Bland annat framkom att ligan inte kommer att återupptas i början av maj och den här gången noteras inget nytt datum.

Även FA, för de professionella damligorna, och EFL har idag bekräftat att säsongen skjuts upp till vidare.

“Först och främst intygades ånyo att den viktigaste prioriteringen är att hjälpa hälsa och välmående för nationen och våra samhällen, inklusive spelarna, tränarna, managerna, klubbanställa och supportrar,” inleder Premier League sitt officiella uttalande.

  • Säsongens återupptagande: Ligan kommer inte att påbörjas igen i början av maj. Först när det är säkert och lämpligt att återuppta spelet kommer så att ske och när så sker kommer det att vara med myndigheternas medgivande. Datum för säsongens återupptagande diskuteras kontinuerligt.
  • Spelarnas löner: Klubbarna har enhälligt kommit överens om att diskutera med spelarna att årslönerna sänks med 30 procent. Ligan kommer att diskutera vidare med spelarföreningen PFA och representanter för klubbarna imorgon (lördag).
  • Solidaritet mot klubbar i lägre divisioner: Ligan avser att kortsiktigt stötta klubbar i de lägre divisionerna. Detta kommer bland annat att ske genom ett ekonomiskt stöd på 125 miljoner pund till klubbarna i EFL och National League.
  • Stöd till NHS: Ligan avser också att stötta National Health Service (NHS, den offentliga sjukvården i Storbritannien). Ligan kommer bland annat att donera 20 miljoner pund samtidigt som klubbarna på lokal nivå gör det de kan.
  • Meddelanden till allmänheten: Ligan kommer också att hjälpa myndigheterna med att sprida information till allmänheten.

Värt att notera är att förslaget om sänkta löner kommer samtidigt som spelarna själva har initierat diskussioner om att donera 30 procent av sina löner. Vi noterade det i vårt nyhetssvep tidigare idag och nu rapporterar även BBC att lagkaptenerna för alla klubbarna har diskuterat detsamma.

Även damligan skjuts upp tills vidare

Premier Leagues uttalande följdes sedan av uttalanden från EFL och från FA gällande de professionella damligorna. För Manchester Uniteds del berörs primärt damlaget som spelar i Women’s Super League. Beskedet är, precis som från Premier League, att ligan skjuts upp tills det är säkert att återuppta spelet.

Fortsatt bekräftas att målet är att ligor och cuper ska spelas färdigt.