Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester Uniteds ligatitel 1997: Cantonas sista show

Manchester United klev in i säsongen 1996/97 som regerande FA-Cupmästare och regerande ligavinnare. Class of 92 hade blivit ett år bättre, vilket även betydde att United hade blivit ett år bättre. 

Det hände inte speciellt mycket transfermässigt säsongen tidigare, men sommaren 1996 skulle det börja hända desto mer. In i Manchester United kom Ronny Johnsen, Karel Poborsky, Jordi Cruyff, Raimond van der Gouw och sist men inte minst Ole Gunnar Solskjaer. Ut försvann framför allt Lee Sharpe och Steve Bruce.

Men mycket av förhandssnacket skulle handla om en annan spelare. Alan Shearer tillhörde där och då Blackburn och visade tydligt ett intresse av att flytta. Manchester United och Newcastle var tydligt ute efter skyttekungen men det blev tills slut Shearers hemmaklubb Newcastle som drog det längsta strået.

Säsongen började övertygade för Uniteds del när man vann Charity Shield mot just nämnda Newcastle med 4-0 och ligasäsongen började på Selhurst Park mot Wimbledon. En premiär som evigt kommer att minnas för David Beckhams mål från halva plan.

En lite tyngre period följde med tre raka kryss mot Everton, Blackburn och Derby. Där gjorde en i övrigt misslyckad Jordi Cruyff mål i två av matcherna och Solskjaer gjorde säsongen första mål mot Blackburn. Men det skulle vara tydligt att Uniteds något svaga form bara var tillfällig. Man åkte till då väldigt starka Leeds på Elland Road och vann med 4-0, trots att Cantona kunde kosta på sig att missa en straff och det följdes upp med en vinst hemma mot Nottingham. Poäng togs även mot Aston Villa, Tottenham (Solskjaers genombrottsmatch) och Liverpool inan en väldigt märklig period skulle komma.

Newcastle skulle ta revansch för matchen i Charity Shield när United åkte up till St. James Park. Kevin Keegan mådde bra som tränare och fick slå United med 5-0 (även om det inte skulle hjälpa i slutändan). Då var frågan hur United skulle studsa tillbaka efter en så pass tung förlust och revanschen skulle tas mot Southampton. Istället blev det sex nya insläppta mål och en 6-3 förlust efter att Roy Keane åkt ut tidigt i matchen. Om inte det räckte blev det även förlust med 2-1 hemma mot Chelsea i omgången efter och man var nu nere på en sjätteplats och tankarna på en seger i Premier League var långt borta.

Men som Sir Alex Ferguson brukade göra i tider när det började gå dåligt. Han stabiliserade upp spelet och sakta men säkert började poängen tas. Bara två vinster på de fem nästkommande matcherna, men man var i alla fall obesegrade och Ole Gunnar Solskjaer fortsatte att göra mål i en bra takt.

Norrmannen hade hämtats in från Molde inför säsongen och fick snabbt ta en bärande roll då Andy Cole hade brutit benet i en reservlagsmatch på Anfield tidigt under säsongen. Han blev snabbt den publikfavoriten som lade grunden för att han skulle kunna vara tränare för Manchester United sisådär 23 år senare.

Embed from Getty Images

Sin vana trogen gjorde Ole Gunnar Solskjaer också mål mot Sunderland i december månad. En match som skulle bli ihågkommen för något helt annat. Eric Cantona var inne på sin sista säsong i karriären och hade fått rollen som kapten efter att Steve Bruce lämnat. Vid läget 4-0 tog Cantona emot en passning på mittplan, vände runt, väggade med McClair och chippade refullt enkelt över Sunderlands målvakt. Det är nästan att målgesten är lika ihågkommen som målet när han stod där och tog emot publikens jubel.

Embed from Getty Images

Från mitten av november till 8 mars var United obesegrade i 16 raka matcher och det lade hela grunden för titeln och från segermatchen mot Southampton var förstaplatsen Uniteds. Detta trots att Arsenal, Liverpool och Newcastle var hack i häl på United.

Det blev två förluster på relativt kort tid mot Sunderland och Derby, men det var inget som påverkade United och en urstark seger borta mot Blackburn som följdes upp med en minst lika urstarkt seger borta mot Liverpool, det i ett läge där det bara skiljde några få poäng lagen emellan.

United tog ledningen på Old Trafford genom Gary Pallister efter en David Beckhams hörna. Liverpool kvitterade, men det följdes chockartat upp med ett nytt mål från Pallister och Andy Cole fick göra det avgörande 3-1 målet på samma arena där han bröt benet några månader tidigare.

Det fanns en ordentlig känsla att United hade tagit hem titeln där och då och man kunde även kosta på sig att spela tre oavgjorda matcher i rad innan man vann säsongsavslutningen mot West Ham.

United blev ligavinnare när det återstod två omgångar kvar av säsongen men det i kavaj och man fick fira på träningsplanen istället för på en matcharena.

Men den största chocken låg inte i det. Det var i vad jag tidigare nämnt, Eric Cantonas avsked. Fransmannen valde till allas förvåning att sluta spela fotboll som 31-åring. En spelare som för evigt kommer att minnas av Manchester United var nu borta ur leken. Det skulle dock inte stoppa Uniteds framtida framgångar.

Säsongen i siffror

Matcher, matchfakta, tabeller och lagstatistik 1996/97

Truppen och spelarstatistik 1996/97

Förra titeln

Manchester Uniteds ligatitel 1996: ”You can’t win anything with kids”

Nästa titel

Manchester Uniteds ligatitel 1999: Den största säsongen någonsin?