Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Den röda djävulen och skeppet: Historien om Manchester Uniteds klubbmärke

På skölden från Manchesters heraldiska vapen pryds Manchester Uniteds klubbmärke av en röd djävul. Idag ska vi titta på hur märket har förändrats genom åren.

Det började med en röd ros, senare stadens vapensköld, men bara i cupfinaler. Myten säger att Fågel Fenix också gjorde besök, men det var i själva verket en örn. Först på 1960-talet fick United ett eget klubbmärke och det dröjde till 1972 innan det fick pryda våra tröjor.

På Flickr finns ett fantastiskt album med högupplösta foton på hur Uniteds klubbmärke har sett ut på tröjor genom åren.

Newton Heath saknade klubbmärke

Redan på 1800-talet spelade klubbar som Brentford, Fulham och Sheffield United med klubbmärke på bröstet. Aston Villa reste till Skottland för att få tag på ett tryck med Lion Rampant of Scotland som fick täcka en stor del av magen. Men det är förstås undantagen vi pratar om nu. De här klubbmärkena blev heller inte långlivade.

Under tiden som Newton Heath hade Manchester United aldrig något klubbmärke.

Lancashire and Yorkshire Railway hade ett emblem, vilket är det närmaste – och vi är i bästa fall i ytterkanten av piltavlan nu – ett klubbmärke för Newton Heath vi kommer.

I modern tid har försökt gjorts att rita klubbmärken för Newton Heath.

Lancashires röda ros

Namnbytet till Manchester United förde inte med sig något klubbmärke. Våren 1909 skulle United emellertid gå till final i FA-cupen för första gången. En sådan historisk händelse måste givetvis markeras.

Underhållaren George Robey donerade, som jag noterade i min artikel om Uniteds reservställ, en uppsättning nya tröjor till United. Till finalen broderades en röd ros på bröstet. Den röda rosen kan således påstås vara Manchester Uniteds första klubbmärke, även om det var en engångsföreteelse.

Att det blev en röd ros förklaras av att det är symbolen för grevskapet Lancashire, som Manchester låg i.

Här kan det vara på sin plats att påpeka att Manchester inte längre ligger i Lancashire. I april 1974 förändrades den administrativa engelska och walesiska geografin. Manchester med omgivande städer blev det administrativa storstadsområdet Greater Manchester. Jag kan bara förmoda att namnet kom av att Manchester är Greater än alla andra städer. Även Liverpool – som tidigare också legat i Lancashire – med omgivande städer bildade ett nytt administrativt storstadsområde. Eftersom Liverpool omöjligen kan sägas vara Greater fick området heta Merseyside. Lancashire finns fortfarande kvar men är nu begränsat till mindre orter som Blackburn, Blackpool, Burnley och Preston. Värt att ha med sig nästa gång en skrikig kommentator gormar om att det är Lancashirederby.

Manchester coat of arms

Måhända var Portsmouth den första klubben som på riktigt hade ett klubbmärke. Sedan 1913 har de mestadels spelat med ett emblem på bröstet. Bolton, Tottenham, Blackpool och Fulham är andra klubbar som var tidigt ute med att regelbundet ha klubbmärke på sina tröjor.

Manchester United förblev emellertid utan klubbmärke. Undantaget var i cupfinaler. I FA-cupfinalerna 1948, 1957 och 1963 samt Europacupfinalen 1968 broderades en något förenklad version av Manchester coat of arms, stadens heraldiska vapen (vapensköld), på bröstet.

Notera: Mottot Concilio et Labore såg lite annorlunda ut på tröjorna för finalerna 1948 och 1957.

Notera: Hjälmen (helmet) och hjälmtäcket (mantling) (det gulröda vid hjälmen) tillkom 1958. På Uniteds tröjor användes alltid den gamla vapenskölden. Länge gällde det också på officiella klubbkostymer men i modern tid har den nya vapenskölden använts.

Detaljerna

 • Skölden (shield) är förstås röd (gules i heraldik), ty Manchester är en röd stad. På höger sida tre diagonala band i guld (or).
  • Detta härstammar från De Grelley-familjens vapensköld. Roger de Grelley var Lord of the Manor of Manchester före år 1301.
  • En populär myt är att de tre banden symboliserar Irk, Irwell och Medlock, de tre floderna i Manchester. Det finns emellertid inga historiska bevis som stöder detta. Dessutom finns det faktiskt fyra floder i Manchester. Tib, som bokstavligt talat rinner under staden, ska vi inte glömma. (Den som brukar hänga i Northern Quarter känner säkert till Tib Street, som mycket riktigt har fått sitt namn från floden under gatan. Läs mer på Wikipedia.)
 • Fältet (chief), den silvriga (argent) toppen av skölden (ofta representerad som vit), pryds av ett skepp i fullt segel. Detta symboliserar stadens handelshistoria.
 • Hjälmprydnaden (crest) är en jordglob täckt av sju (ingen förklaring) bin placerad över en flerfärgad krans (wreath). Globen symboliserar Manchester som en global handelsstad. Biet blev en symbol för Manchester på 1800-talet och illustrerar att den industriella revolutionen inleddes i staden.
 • Sköldhållarna (supporters) är en antilop till vänster och ett lejon till höger, som härstammar från vapenskölden King Henry IV (Henrik IV) hade. De bär Lancashires röda ros (vilket fortfarande gäller, trots att Manchester alltså inte längre ligger i Lancashire).
  • Antilopen – som är en heraldisk antilop, en mytologisk figur, och inte själva djuret antilop – symboliserar fred, harmoni, extremt mod (courage) och disciplin. Den bär en guldkedja som symboliserar ingenjörsindustrin.
  • Lejonet symboliserar mod (bravery) och styrka. På huvudet bär lejonet, förstås, ett slott. Detta symboliserar det romerska fortet Mamucium som staden härstammar från.
 • Mottot är Concilio et Labore. Det översätts till by wisdom and effort (med visdom och ansträngning) alternativt by counsel and hard work (med råd och hårt arbete).

Fågel Fenix var en örn

Den som har ett riktigt öga för detaljer noterade kanske att FA-cupfinalen 1958 inte inkluderades i listningen ovan. I den finalen, och bara i den finalen, broderades nämligen en örn på tröjans vänstra bröst.

Bara en och en halv månad efter Münchenolyckan gick Manchester United mirakulöst till final i FA-cupen. Klubben hade likt Fågel Fenix (Phoenix) rest sig ur askan. En vanlig myt är därför att det är Fenix som representeras på finaltröjorna 1958.

Förresten. Med tanke på att vi översätter Phoenix till Fenix borde vi också kalla Arizonas huvudstad för Fenix.

Någon Fågel Fenix är det emellertid inte på tröjorna. “Bara för att föregå all spekulation, Manchester Uniteds nya Wembleymärke är inte en hyllning till Tyskland eller München,” slås det fast i en tidningsartikel inför finalen.

Tröjorna pryds av den örn som Manchester våren 1958 nyligen hade beviljats använda som komplement till stadens vapensköld, där örnen finns representerad på hjälmtäcket på vissa avbildningar. Manchester United blev först att få tillåtelse att använda den nya symbolen.

Örnen symboliserar Manchesters koppling till antikens Rom. M:et, som inte är ett M utan fesse dancette, härrör till familjen som var Lords of the Manor. Ringen runt fesse dancette symboliserar Ringway, en civil parish i Manchester (där flygplatsen ligger). Den murade kronan symboliserar de kommunala bolagen och den är i vitt eller silver, för att representera ren luft, då Manchester varit ledande i arbetet för det.

En alternativ tolkning av symboliken är att örnen representerar stadens betydelse för flygtransport medan den murade kronan visar på samhällets expansion.

Läs mer på Munich58.co.uk.

Uniteds första klubbmärke

Först på 1960-talet skulle Manchester United ta fram ett klubbmärke. Detta användes bara i administrativa sammanhang, till exempel på officiella dokument.

Det är egentligen inte som mycket att orda om här. Skölden hämtas från Manchesters vapensköld och så noteras klubbens namn.

Den mest notabla detaljen är de vita rosorna. Detta är tämligen obegripligt. Ett rimligt antagande är att det ska symbolisera Lancashire men då borde de förstås ha målats röda. För den vita rosen är symbol för Yorkshire.

Den röda djävulen introduceras

Idag har Manchester United smeknamnet the Red Devils (de röda djävlarna). Det är ett förhållandevis nytt smeknamn. På 1950-talet kallades Matt Busbys unga lag för Busby Babes. Efter Münchenolyckan ansågs det smeknamnet inte längre vara passande.

Newton Heath refereras för övrigt ofta till som Heathens (hedningarna), men The Railwaymen (järnvägsarbetarna), Newtonians och The Heathians har också brukats.

Det sägs att det var Busby själv som förkunnade att United hädanefter skulle kallas för the Red Devils. Ursprunget härleds från fransk media. I mitten av 1930-talet var Salfords rugbylag på turné i Frankrike och de kom att kallas Les Diables Rouges (franska för de röda djävlarna) av franska journalister. Detta anammades sedan som smeknamn för rugbyklubben. Busby gillade namnet och tyckte även att det skulle vara mer skräckinjagande än änglalika bebisar.

The Red Devils används sällan i tal. Åtminstone inte i Manchester, där klubben vanligen kallas United eller möjligen the Reds.

Manchester United började tämligen snart införliva djävulen på matchprogram och halsdukar. Därefter skapades, 1970, ett nytt klubbmärke, där djävulen med en röd treudd tog plats på skölden, som nu blev guldfärgad.

Vidare har rosorna på det nya märket ersatts av fotbollar. Märket som representeras ovan är aningen rundare än märket som ritades 1970 men på det stora hela var märket oförändrat till 1998.

Nej förresten, det är inte helt sant. När Adidas 1980 tog över som tröjtillverkare adderades ett par skor, med tre ränder, på toppen av märket. Skorna försvann, mest troligt för alltid, när Umbro blev ny tröjtillverkare 1992.

Ytterligare småjusteringar har vi fått då och då. Framför allt har färgerna varierat (på reservställ markant). Några år var texten vit istället för guldfärgad, under många år var skeppet rött och bollarna var länge mestadels vita.

Djävulen har emellertid alltid förblivit röd (undantaget monokroma representationer).

Den som aldrig existerade

En version av Uniteds klubbmärke som dyker upp här och var är det moderna märket men utan djävulen.

Så har Uniteds klubbmärke emellertid aldrig sett ut. Det är helt enkelt en photoshoppad version av det moderna klubbmärket.

På tröjan först säsongen 1972/73

Först säsongen 1972/73 skulle klubbmärket komma att pryda Uniteds tröjor. Med detta var United sena, om än inte senast, med klubbmärke på tröjorna.

Embed from Getty Images

Ovan ser vi Denis Law under en match i februari 1972. Nedan porträtteras Bobby Charlton inför säsongen 1972/73.

Embed from Getty Images

Manchester United Centenary

När Manchester United säsongen 1978/79 skulle fira 100 år som klubb designades ett tillfälligt klubbmärke för att markera detta. Ordet centenary (hundraårsjubileum) ersatte Football Club och en del andra justeringar gjordes.

Nu tänker cynikern förstås att detta var en kommersiell ploj. Faktum är emellertid att tröjorna med det tillfälliga klubbmärket aldrig såldes till allmänheten. I souvenirshopen (som då var tämligen spartansk) gick det dock att köpa som ett tygmärke. 

Idag saknas Football Club

Klubbmärket som Manchester United använder idag togs i bruk 1998. Då försvann orden Football Club och United flyttades till underdelen. Två andra notabla förändringar är att skeppet nu seglar på röd bakgrund och att märket ringas in av en svart ram.

Värt att notera är att United säsongerna 1998/99 och 1999/2000 hade tröjor både med det nya klubbmärket och det gamla. Det gamla märket fanns på Champions League-tröjorna båda säsongerna och på reservtröjan 1998/99.

Att det blev ett nytt klubbmärke förklaras av att det nya ansågs vara enklare att reproducera digitalt. Jag har även hört en teori säger att det handlade om att det gamla märket var svårt att varumärkesskydda. Oavsett var förändringen kontroversiell och många supportrar, undertecknad inkluderad, vill byta tillbaka till det gamla. Då och då förs det på tal, även från officiellt håll, men någon förändring verkar inte vara nära förestående.

Läs också

Manchester Uniteds dräkt

Grönt och guld till rött, vitt och svart: Historien om Manchester Uniteds dräkt

Reservställ, målvaktströjor, sponsorer och kuriosa om Manchester Uniteds dräkt