Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Manchester United Power Ranknings, säsongen 2019/20

Manchester United v Manchester City - Premier League

I Manchester United Power Rankings rankar vi månadsvis Manchester Uniteds spelare från sist till först. Det här är den sammanlagda listan för hela säsongen 2019/20.

Låt mig börja med ett klargörande: Det här är inte spelarbetyg. Spelarnas prestationer påverkar givetvis placeringarna men det tyngst vägande kriteriet är managerns förtroende för spelarna.

Unikt för denna säsongssammanfattande lista är att samtliga a-lagsspelare (som definierat av Uniteds hemsida) inkluderas, medan listorna som publiceras under säsong exkluderar utlånade och sålda spelare.

Egentligen skulle nästa lista ha publicerats inför nästa säsong, men då försäsongen i år hamnar någonstans mellan kort och ickeexisterande uteblir den. Så istället kan den första listan för säsongen 2020/21 väntas under landslagsuppehållet i oktober.

Rankningen baseras på 1) managerns förtroende, 2) form, 3) kvalitet och 4) övrigt. Se första Power Rankings för en utförligare förklaring av kriterierna.

36. Alexis Sánchez (NY)

Senast: – / Bästa: 36 / Sämsta: 36 / Snittplacering: 36

Den 29 augusti 2019 var en glädjens dag. Då stod det nämligen klart att vi skulle slippa Alexis Sánchez för återstoden av säsongen 2019/20. Den 6 augusti 2020 skålade Manchester United-supportrar i champagne. Då stod det nämligen klart att vi slipper Sánchez för all framtid.

Personligen listar jag Sánchez bredvid Michael Owen, på den nu två man starka listan över spelare vars Unitedkarriärer jag inte erkänner (Ryan Giggs gjorde, som vi alla vet, 4-3-målet mot Manchester city).

35. Matteo Darmian (NY)

Senast: – / Bästa: 35 / Sämsta: 35 / Snittplacering: 35

Tvivelsutan den största överraskningen på listan. För vem fan minns att Matteo Darmian faktiskt var en Manchester United-spelare när säsongen 2019/20 – för 214 år, 46 månader och 74 dagar (tror att jag räknade rätt här, men på en Jeremy Bearimy-linje är det inte så enkelt) sedan – inleddes?

Embed from Getty Images

34. Joel Pereira (NY)

Senast: – / Bästa: 34 / Sämsta: 34 / Snittplacering: 34

Joel Pereiras Manchester United-karriär är över. Han har förvisso kontrakt över nästa säsong och ett optionsår på det men jag kan inte ens i min vildaste fantasi föreställa mig ett scenario där han representerar United igen.

33. Marcos Rojo (tillbaka)

Senast: – / Bästa: 13 / Sämsta: 33 / Snittplacering: 23

Brödrostarkungen Marcos Rojo spelade en match för Estudiantes innan den argentinska säsongen avbröts. Nu är han tillbaka i United men det finns inget som tyder på att han är önskad.

32. Phil Jones (ner 4)

Senast: 28 / Bästa: 17 / Sämsta: 32 / Snittplacering: 24

Phil Jones Unitedkarriär blev inte vad vi hoppades. För allas bästa borde han ha gjort sitt i klubben. När han lämnar gör han det med (minst) 224 matcher, en ligatitel och flera cuptitlar i bagaget. Inte illa pinkat, ändå.

31. Angel Gomes (tillbaka)

Senast: – / Bästa: 22 / Sämsta: 31 / Snittplacering: 25

Inte heller Angel Gomes Unitedkarriär blev vad vi hoppades på. Att han nu lämnar för att göra sig en karriär är inte mycket att orda om. Fortfarande är jag övertygad om att han hade uträttat mer än Lingard, Mata och Pereira om han bara hade fått en ärlig chans.

30. Ashley Young (tillbaka)

Senast: – / Bästa: 11 / Sämsta: 30 / Snittplacering: 17

På fredag är det exakt nio år sedan Ashley Youngs Unitedkarriär peakade. Formkurvan pekade inte bara nedåt efter det men att United släppte sin lagkapten utan protest mitt under säsong är talande.

29. Lee Grant (ner 4)

Senast: 25 / Bästa: 23 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 27

Fick spela sin första match från start. Släppte in två mål. Verkar vara en hyvens kille. Men Matej Kovar hade varit ett bättre alternativ som målvakt mot Astana.

28. James Garner (ner 4)

Senast: 24 / Bästa: 18 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 24

Ett tag hade vi nästan inga mittfältare i speldugligt skick. Trots det fick James Garner inte chansen. Därmed blev det en bortkastad säsong för den talangfulla mittfältaren. Allt tyder på att han spenderar säsongen 2020/21 på lån. Ett år för sent, tycker jag. 

27. Diogo Dalot (ner 1)

Senast: 26 / Bästa: 18 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 23

Plötsligt stod vi utan vänsterback. Inte Diogo Dalots favoritposition men väl en position han behärskar. Om Dalot fick chansen? Nej, Solskjaer trollade fram Fosu-Mensah (som, till skillnad från Dalot, nästan aldrig har spelat på vänsterkanten) istället. Vi behöver inte fråga Solskjaer vad han tycker om Dalot, handlingarna är väldigt talande.

26. Tim Fosu-Mensah (ner 14)

Senast: 12 / Bästa: 12 / Sämsta: 29 / Snittplacering: 26

Säsongens största överraskning bjöds vi på då Tim Fosu-Mensah fick chansen från start mot Crystal Palace. Det blev ett par matcher till från start och förmodligen har han en position i truppen nästa säsong. Det var det ingen som anade i mars.

25. Tahith Chong (ner 2)

Senast: 23 / Bästa: 19 / Sämsta: 26 / Snittplacering: 23

Tahith Chong kommer inte vara med på nästa power ranking. Han har ju dragit till Werder Bremen på lån. Alldeles för sent, förstås. När han har spelat för United har det varit väldigt tydligt att han ännu inte är redo. Det finns ändå något där, så det ska bli spännande att se om han blommar i Tyskland.

24. Chris Smalling (NY)

Senast: – / Bästa: 24 / Sämsta: 24 / Snittplacering: 24

Chris Smalling fick veta att han nog inte skulle få så mycket speltid. Eftersom han inte är Rojo eller Jones var han eftertraktad på marknaden. Så han drog till Rom och växte både som spelare och människa. Har Smalling någon framtid i United? Förmodligen inte. Men jag skulle utan tvekan välja Smalling före Lindelöf bredvid Maguire i mittförsvaret.

23. Andreas Pereira (ner 1)

Senast: 22 / Bästa: 8 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 16

Solskjaers förtroende för Andreas Pereira kan sammanfattas med ett diagram på hans speltid i ligan under säsongen.

Ryktet säger att Pereira vill lämna United. Det borde han göra. I United räcker han inte till men i rätt klubb i rätt liga kommer han vara uppskattad.

22. Odion Ighalo (ner 5)

Senast: 17 / Bästa: 10 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 15

I början fick Odion Ighalo oväntat stort förtroende. Men där han i mars var ett naturligt val som inhoppare mot Manchester city var han i augusti sista spelare från bänken när vi behövde göra mål mot Sevilla. I början av sommaren spelade nigerianen nästan alltid, om än inte så mycket. I slutet av sommaren spelade han nästan inte alls. Det är inte utan att en undrar om något hände.

21. Jesse Lingard (ner 6)

Senast: 15 / Bästa: 11 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 16

För ett par år sedan var Jesse Lingard en av Englands bästa spelare i VM. Framtiden såg ljus ut. Sedan har han, med enstaka undantag, varit bedrövlig i två säsonger. Kan han göra ett jobb som truppspelare? Inte baserat på de två senaste säsongerna. Men han är ju mycket bättre än så. Egentligen.

20. Juan Mata (upp 1)

Senast: 21 / Bästa: 13 / Sämsta: 21 / Snittplacering: 17

Tittar vi på Juan Matas siffror ser de inte helt hemska ut. Det blev trots allt tre mål och sju assists. Tittar vi närmare noterar vi emellertid att hans poäng har kommit mot AZ (3), Brugge (1), LASK (3), Norwich (2) och ett mål i en trött cupmatch mot Wolves. Mot den typen av motstånd duger Mata fortfarande. Tyvärr för Mata spelar United sällan – nästa säsong än mindre frekvent – mot så dåliga lag.

19. Eric Bailly (ner 3)

Senast: 16 / Bästa: 13 / Sämsta: 28 / Snittplacering: 22

Det händer alltid något intressant när Eric Bailly spelar fotboll. Det är inte alltid bra, men det är alltid anmärkningsvärt. Skulle han kunna undvika skador och sudda ut vissa idiotier skulle han kunna vara en bra partner till Maguire. Men det tåget har mest troligt passerat.

18. Axel Tuanzebe (upp 9)

Senast: 27 / Bästa: 10 / Sämsta: 27 / Snittplacering: 21

Ganska mycket indikerar att Axel Tuanzebe skulle spelas in bredvid Maguire i mittförsvaret. Skadorna stoppade emellertid det och om han inte reparerar kroppen blir det inget med karriären.

17. Sergio Romero (upp 3)

Senast: 20 / Bästa: 14 / Sämsta: 20 / Snittplacering: 17

Sergio Romero släpper sällan in mål. Det beror främst på att han spelar mot lag som får Juan Mata att se ut som en bra fotbollsspelare. Framtiden får ändå anses vara oviss och avgörs av…

16. Dean Henderson (NY)

Senast: – / Bästa: 16 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 16

Säsongen 2019/20, precis som 2018/19, var Dean Henderson bästa målvakt kontrakterad av Manchester United. Problemet med det? Han spelade för Sheffield United.

Det är dags nu.

15. Daniel James (upp 3)

Senast: 18 / Bästa: 1 / Sämsta: 18 / Snittplacering: 11

Den 28 december sprang Daniel James snabbt i 40 meter och spelade fram till Rashford för det matchdödande målet mot Burnley. Det var James nionde poäng för säsongen. Sedan blev det 2020 och James bidrog med ett mål och noll assists på 1214 minuter. Att det enda målet – som inte bara är hans enda mål 2020 utan hans enda mål sedan augusti – kom mot LASK är talande för hur James har presterat efter årsskiftet.

När han i augusti sprang in bollar mot Chelsea, Palace och Southampton såg han ut att kunna ha något som åtminstone kunde göra honom till en hygglig truppspelare. Det senaste halvåret har han visat lite som tyder på att han ens är en Championshipspelare.

Vi ska givetvis inte ge upp redan nu men uppförsbacken är lång för den walesiska yttern.

14. Scott McTominay (ner 1)

Senast: 13 / Bästa: 2 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 11

Säsongen började bra för Scott McTominay. Första halvan var han given i startelvan. Sedan blev han skadad och när han kom tillbaka var United ett nytt lag. Med Bruno värvad och Pogba tillbaka i spel fanns det inte längre någon plats för skotten. Han fick sina chanser i sommar men imponerade inte.

Kruxet för McTominay är att han liksom inte passar in i det här bygget. Han gör sig inte som balansspelare bredvid Pogba och han har givetvis ingen realistisk möjlighet att konkurrera ut fransmannen. 

13. Brandon Williams (ner 2)

Senast: 11 / Bästa: 8 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 12

Även Brandon Williams placerar sig i kategorin av spelare som presterade bättre när laget presterade sämre. Fortfarande upplever jag att Williams håller igen när han spelar i a-laget. I ungdomslagen var han en spelare som alltid placerade sig i händelsernas centrum och framför allt bombade han framåt längs kanten på ett helt annat sätt än han har gjort i a-laget. Visst, det är en helt annan nivå nu men vi har mer att hämta här.

12. Fred (upp 2)

Senast: 14 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 8

I Fred har vi ännu en spelare – den fjärde i rad på listan – som var bättre när laget var sämre. Till skillnad från de tidigare tre var Fred dock starkt bidragande till scenförändringen i februari. Med Pogba tillbaka i spel placerades han på bänken och därefter kunde han inte alls prestera på samma nivå.

Brist på matchtempo är säkerligen en stor delförklaring. Fred har dock samma problem som McTominay. Han kan omöjligen konkurrera ut Pogba och han är inte optimal bredvid fransmannen. Ja, Fred och McTominay passar helt enkelt bäst bredvid varandra men det är givetvis uteslutet att vi skulle anpassa oss efter vår fjärde och femte bästa mittfältare.

Att Fred är före McTominay på listan är emellertid givet. I Europa League-slutspelet visade Fred att han, åtminstone i vissa matcher, kan göra ett bra jobb bredvid Pogba. Någon ny mittfältare lär det inte bli inför nästa säsong och då förefaller det vara givet att Fred är förstareserv.

11. David de Gea (ner 1)

Senast: 10 / Bästa: 5 / Sämsta: 11 / Snittplacering: 8

Så har vi kommit till startelvan och där placeras målvakt David de Gea sist. Målvakten bländar oss fortfarande med sensationella räddningar emellanåt. Men inte lika ofta som förr. Det stora problemet är ändå att han nu gör frekventa tavlor. Han har hållit den här nivån i två år nu, så sannolikheten förefaller vara liten att han ska studsa tillbaka till gammal god form.

Solskjaer har regelbundet kallat De Gea för världens bästa målvakt. Jag utgår från att norrmannen ljuger när han pratar så. Han borde vara oroad över målvaktens prestationer och om han inte på fullaste allvar överväger att ge Henderson chansen blir jag oroad över managerns beslutsfattande.

10. Nemanja Matic (ner 1)

Senast: 9 / Bästa: 4 / Sämsta: 23 / Snittplacering: 11

För ett år sedan såg Nemanja Matics Unitedkarriär ut att vara över. Han fick nästan ingen speltid och när han spelade var han usel. Sedan var han ute skadad och kanske behövde han bara tid för att läka kroppen. För tillbaka i spel var han regelbundet bra eller bättre.

I somras var han given i startelvan och han belönades med ett nytt, kanske för långt, kontrakt. Huvudet har han fortfarande med sig men att benen inte klarar två matcher i veckan blev tydligt. Matchas han rimligt är jag övertygad om att han kommer att vara mycket viktig den kommande säsongen.

Embed from Getty Images

Han har inte samma energi som Fred och McTominay men när det kommer till progressivt passningsspel och positionsförmåga är Matic överlägsen de andra två.

Det kan argumenteras att Matic borde vara högre upp på listan. Men han var verkligen usel i höstas. 

9. Victor Lindelöf (ner 3)

Senast: 6 / Bästa: 6 / Sämsta: 9 / Snittplacering: 7

Victor Lindelöf har mestadels suddat ut de stora misstagen och han är nästan aldrig dålig. Han är bra ibland men tyvärr väldigt sällan bättre än så.

För mig är Lindelöfs position en av tre i startelvan där vi har störst förbättringspotential.

8. Luke Shaw (upp 11)

Senast: 19 / Bästa: 3 / Sämsta: 22 / Snittplacering: 13

Tillsammans med Lindelöf på listan över tre positioner med störst förbättringspotential har vi målvakten och vänsterbacken. Vilket för oss till Luke Shaw, som hade en blandad säsong.

Dålig, på gränsen till usel, i början på säsongen. Sedan skadad och därefter rättmätigt petad av Williams. Det verkade vara vad Shaw behövde, för han kom tillbaka och var bra. Plötsligt spelade han alla minuter i alla matcher (under en lång period hade han mest speltid av alla i laget), vilket nog berättar att han faktiskt har Solskjaers fulla förtroende.

7. Paul Pogba (oförändrad)

Senast: 7 / Bästa: 3 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 15

Skador förstörde Paul Pogbas säsong. Han slutade på 1609 minuter, vilket till exempel är 222 minuter mindre än Bruno. Bedöms med en söndertrasad måttstock, varför det mestadels har missats att han faktiskt var riktigt bra i sommar. Men en sommar gör ingen säsong. Nu måste Pogba prestera från avspark mot Palace till slutsignalen i Champions League-finalen.

6. Mason Greenwood (ner 2)

Senast: 4 / Bästa: 2 / Sämsta: 16 / Snittplacering: 10

I början av säsongen var Mason Greenwood knappt ens påtänkt för en plats i startelvan (helt fel om ni frågar mig). I somras var han en av ligans allra bästa anfallare. Vi kan lyfta fram så mycket, den här gången vill jag ta chansen att hylla hans förmåga att göra viktiga mål.

Men vet ni vad? Vi har bara nosat Greenwoods potential. Efter att ha sett nästan alla hans matcher i ungdomslagen är det ofta som jag ser honom spela boll och tänker: Varför gör han inte mer?

Det kommer. Det kommer.

5. Marcus Rashford (ner 2)

Senast: 3 / Bästa: 1 / Sämsta: 25 / Snittplacering: 8

Den 11 januari blev Marcus Rashford skadad. Hade den här listan skrivits då hade han haft förstaplatsen. Hade vi röstat på säsongens spelare i United då hade han fått 99 procent av rösterna (här utgår jag från att 1 procent av de röstande trycker på fel knapp).

Men säsongen var inte slut då. Rashford kom tillbaka på midsommarafton. Tyvärr var hans sommar inte alls bra. Faktiskt riktigt dålig, om än med vissa höjdpunkter. Så där har vi faktiskt ett otroligt sparkapital inför nästa säsong.

4. Aaron Wan-Bissaka (upp 4)

Senast: 8 / Bästa: 2 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 5

Solskjaer värvade Aaron Wan-Bissaka för stora pengar och högerbacken fick tredje mest speltid av alla i laget. Därmed behöver vi inte ifrågasätta hans status i klubben.

Frågetecken har emellertid ställts gällande Wan-Bissakas offensiv. Solskjaer snackar gärna om offensiva ytterbackar men då ter sig värvningen av Wan-Bissaka märklig. Det är förstås möjligt att han kan utveckla offensiven men för pengarna som spenderades borde vi ha fått en färdig spelare och inte ett projekt.

3. Anthony Martial (ner 2)

Senast: 1 / Bästa: 1 / Sämsta: 19 / Snittplacering: 6

Flest mål och flest assists i laget. Ja, Anthony Martial spelade marginellt mer än Rashford men då ska vi också nämna att Rashford gjorde sju straffmål och Martial ett.

Solskjaer gav Martial tröja 9 och förtroende som toppforward. Martial svarade med att, enligt mig, vara säsongens spelare i United.

2. Bruno Fernandes (oförändrad)

Senast: 2 / Bästa: 1 / Sämsta: 3 / Snittplacering: 2

Alldeles, alldeles för sent anslöt Bruno Fernandes från Portugal. Tack och lov behövde han ingen tid alls på sig för att bli en självklar ledare på planen. Sedan Brunos ankomst har Manchester United varit bäst i England. Nej, kanske inte. Men vi har åtminstone tagit flest poäng.

Poäng är Brunos game. Han landade på 20 poäng på 22 matcher, vilket kan räknas om till 92 minuter per poäng. Ja, siffrorna är lite dopade av 8 straffmål men även så är det sensationella siffror för en offensiv mittfältare.

Det minner om Eric Cantona.

1. Harry Maguire (upp 4)

Senast: 5 / Bästa: 1 / Sämsta: 8 / Snittplacering: 4

(Maguires förehavanden i Grekland har inte påverkat placeringen på listan, då listskaparen menar att det tillhör säsongen 2020/21.)

I augusti blev Harry Maguire tidernas dyraste försvarare. I januari blev han lagkapten för Manchester United. I augusti hade han spelat alla minuter i alla ligamatcher (och nästan alla minuter i alla cupmatcher också).

Vi behöver inte fråga Ole Gunnar Solskjaer vad han tycker om Harry Maguire. Då managerns förtroende är huvudkriteriet för den här listan är det faktiskt självklart att Maguire ska ha förstaplatsen.

Maguire har gjort för många kostsamma misstag för att han ska klara sig undan kritik. Men att ett uselt försvar förvandlades till Englands tredje bästa (åtminstone om vi räknar insläppta mål) är till stora delar lagkaptenens förtjänst. Ge Maguire en mittbackspartner som kompletterar honom så har vi ett riktigt bra försvar.

Och kan vi äntligen öppna ögonen för att han faktiskt är en, för sin position, fantastisk passningsspelare? Bara för att han ser ut att ha betongfot så betyder det inte att han har det.

https://twitter.com/UtdMarcoV2/status/1292957813522804737