Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U23: West Ham United – Manchester United 2-0

Manchester United v AZ Alkmaar: Group L - UEFA Europa League

Manchester Uniteds U23 åkte på en chockförlust borta mot West Ham United. Hemmalaget vann med 2-0 efter ett självmål i första halvlek och ett straffmål i andra. United borde ha vunnit matchen men var alldeles för ineffektiva framför mål.

De dåliga nyheterna handlar inte bara om förlusten utan även om att Hannibal i slutskedet blev utvisad. Därmed är den talangfulla mittfältaren avstängd i de tre nästkommande matcherna.

Utvisningen var, tycker jag, horribel. Den kommer efter den mildaste av eftersläng, sedan West Ham-spelaren försökt stämpla fransmannen. Trots att linjedomaren bara var en meter ifrån klarade sig West Ham-spelaren undan ens en varning, 

Horribel var också straffen som West Ham fick nästan direkt efter pausvilan. Comebackande Ethan Laird förlorar en duell till höger men jobbar sig, tillsammans med Arnau Puigmal, tillbaka. De båda Unitedspelarna har West Ham-spelaren under kontroll i eget straffområde och är noga med att inte sparka på motståndaren. Det hindrar honom inte från att slänga sig och den usla domaren köper det.

Att Laird var tillbaka i spel är kvällens positiva. Han spelade knappa timmen och gjorde det mestadels bra men stundtals var det tydligt att han saknar matchform.

West Hams första mål kommer på deras första riktiga anfall i matchen, då de alldeles för enkelt får spela sig igenom. Det slutar med en bra passning in i straffområdet som Will Fish slänger sig fram för att bryta. Han når bollen före anfallaren men det slutar bara med att anfallarens givna mål istället noteras som ett självmål för Fish.

Uniteds tränare Neil Wood var mycket irriterad på sitt lag:

”Vi måste vara bättre mot ett lag som bara kommer att försvara och vara kompakta och sitta lågt. Matchen var där för oss att diktera. I första halvlek spelade vi inte ordentligt.

”I andra halvlek en slarvig start, usel start. Sedan har vi inte kvaliteten sista tredjedelen för att bryta ner dem.

”Kvällen är en väldig besvikelse. Vi var under vår standard. Jag sa det till dem i omklädningsrummet. Det kan inte vara så enkelt för ett lag att bara försvara lågt.”

Den stora besvikelsen illustreras av tabellen, där West Ham på förhand hade två oavgjorda och sex förluster på åtta matcher. United missade därmed chansen att närma sig topplagen i tabellen och istället är det nu bara tre poäng ner till nedflyttningsstrecket i den väldigt jämna tabellen, där United är ett av sex lag på elva poäng.

Jag kan tycka att Woods kritik är överdriven, om än inte obefogad. United dominerade matchen och borde, sett till målchanserna, ha vunnit komfortabelt. Till exempel vann vi skotten med 20-8 och vi hade 61 procent av bollinnehavet. Samtidigt hade vi bara fyra skott på mål, vilket illustrerar hur ineffektivt det var.

Anthony Elanga hade flera avslut, bland annat ett jätteläge mitt i första halvlek för att ge United ledningen. Där var det riktigt svagt av svensken att inte göra mål. Efter att ha spelat centralt i senaste matchen var han nu tillbaka på vänsterkanten. Jag tycker att det är tydligt att han kommer bättre till sin rätt där, även om skottfoten idag var felinställd.

Istället spelade Shola Shoretire central anfallare. Någon central anfallare är Shoretire inte och resultatet blev att United ofta saknade närvaro i offensivt straffområde. Det blev bättre när Joe Hugill kom in efter en timme (Hugill ersatte Laird, Shoretire flyttade då ner som tia, Hannibal flyttade bakåt i planen och Arnau Puigmal blev ny högerback).

Facundo Pellistri visade ånyo goda takter, återigen framför allt i första halvlek. Han älskar att utmana och tar sig ofta förbi sin försvarare. Precis som senast måttade han några välriktade inlägg, även om det inte gav utdelning den här gången. Samtidigt syns det emellanåt att han behöver förbättra sitt beslutsfattande och ibland saknar han kvalitet i de avgörande lägena.

För United bryts nu en (i ligan) förlustfri svit på fem matcher. Nya tag mot Southampton om en vecka. Innan dess, imorgon (lördag) klockan 13.30 (ses på MUTV), får vi emellertid se juniorlaget ta sig an Newcastle.

(Toppbilden en arkivbild.)

West Ham United – Manchester United 2-0 (1-0)

Premier League 2, Division 1, 27 november


1-0 (33) Will Fish (självmål)
2-0 (47) Afolayan (straff)
r/k (87) Hannibal


Uniteds lag: Woolston; Laird (Hugill 58), Fish, Mengi, Fernández; Puigmal, Galbraith (Helm 58); Pellistri (Bejger 82), Hannibal, Elanga; Shoretire


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK