Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U23: Manchester United – Blackburn Rovers 6-4

På fem minuter mitt i andra halvlek förvandlade Manchester Uniteds U23 tvåmålsunderläge till ledning mot tabelltoppande Blackburn Rovers. I en sanslös målfest gjorde Shola Shoretire hattrick efter att Amad Diallo tre gånger om svarat för förarbetet. Både Shoretire och Diallo stod för fyra målpoäng i matchen medan Hannibal och Joe Hugill också skrev in sig i målprotokollet i en match där segersiffrorna skrevs till 6-4.

Att den här säsongens upplaga av Uniteds U23 inte kan försvara sig är ingen nyhet. Någon bättring är knappast att vänta, då Teden Mengi har lämnat på lån medan Will Fish förefaller vara skadad. Detta gav oss på fredagskvällen ett mittbackspar bestående av den offensiva mittfältaren Ethan Galbraith och vänsterbacken Reece Devine. De är båda för den här nivån bra fotbollsspelare men några mittbackar är de inte.

“Det är en besvikelse att igen släppa in väldigt enkla mål,” kommenterade Uniteds tränare Neil Wood efter matchen.

Försvarsspelet var ånyo undermåligt och det är inte bara mittbackarna som sviker. Blackburns första mål kommer efter en horribel felpassning av Dylan Levitt. De får därefter göra ett billigt mål på hörna och det fjärde kommer sedan Álvaro Fernández blivit grundlurad medan Levitt enkelt släppte sin gubbe samtidigt som ingen mittback hjälpte till. Däremellan gjorde Blackburn också mål på en billig (läs: helt felaktig) straff.

“Vi sviker oss själva. Jag tycker inte att lag besegrar oss, vi besegrar oss nästan själva, vilket oroar,” fortsätter Wood.

Hans lag har nu släppt in 17 mål på de 4 senaste matcherna och 39 totalt på 14 matcher. Leicester har seriens näst sämsta defensiv med 33 insläppta.

Allt är emellertid inte dåligt. Långt ifrån. För trots den defensiva kollapsen har United vunnit de två senaste matcherna. Vi gjorde sex mål mot Liverpool och följde upp det med sex mot Blackburn. Med 39 fullträffar framåt har United gjort flest mål i serien.

“Jag tycker att vi dominerade matchen,” sa Wood, som var betydligt positivare när han pratade om offensiven.

“Standarden på fotbollen var väldigt bra emellanåt. När vi går framåt har vi visat under säsongen att vi kan vara ett riktigt hot. Vi kunde ha gjort fler än vi gjorde.”

Han var stolt över karaktären laget visade då de vände underläge till seger.

För underläge hamnade United i tre gånger under matchen. Vi kvitterade två gånger i första halvlek, vilket gav 2-2 i paus. Tidigt i andra halvlek gjorde Blackburn två snabba mål och matchen kändes förlorad.

United hade emellertid en växel till. Shola Shoretire gjorde reduceringsmål i 73:e minuten och ledningsmål i 78:e minuten. Ja, ledningsmål. För däremellan stod Joe Hugill för kvitteringsmålet.

Amad Diallo imponerade igen. Frågan är inte om utan när vi får se honom i a-laget.

Amad Diallo fick sedan avsluta målskyttet. Ivorianen har nu gjort 180 minuter i U23 och han har levererat tre mål och tre assists. De tre assisten kom ikväll, samtliga till Shoretire. Att Diallo är för bra för U23-fotboll tycker jag att vi kan slå fast redan nu. Mest talande är kanske sekvensen före hans eget mål. Då står han stilla på straffområdeslinjen under en lång tid (slutet på detta kan ses i klippet inbäddat längre ner). Halva motståndarlaget står och tittar på men ingen vågar gå mot honom, då de vet att risken att bli bortgjord totalt är överhängande. Vi hade en liknande sekvens även i matchen mot Liverpool förra veckan.

Det lär inte dröja innan vi får se Diallo i a-laget. Förhoppningsvis sker det redan på tisdag mot West Ham i FA-cupen. Det går aldrig att veta säkert med unga spelare men Diallo har redan a-lagserfarenhet från högsta nivå så att han klarar av att spela mot seniorer vet vi. Några underverk ska vi givetvis inte förvänta oss men han är typen som skulle kunna göra skillnad direkt.

Förstaårsjunioren Shola Shoretire stod för ett hattrick, alla tre målen efter förarbete av Amad Diallo. Shoretire stod dessutom själv för en assist.

Nu var det inte bara Diallo som briljerade idag. Shoretire gör tre mål och dessutom en assist. Den lilla teknikern slog bland annat till med ett fint nickmål, hans andra för säsongen. Med god spänst har han förmågan att få kraft i sina nickar. Shoretire är, ska vi komma ihåg, fortfarande förstaårsjunior. Det tog sin lilla tid för honom att komma in i det men nu bidrar han mer och mer. Han är en mycket spännande spelare.

En annan som imponerar är Hannibal, som för andra matchen i rad fick spela vänsterytter. Idag är han Uniteds bästa spelare i första halvlek (över 90 minuter sätter jag honom som tre bakom Diallo och Shoretire, vars insatser jag inte vill rangordna), då han bidrar med Uniteds första mål efter en soloprestation. Han slår dessutom en grym långpassning till Diallo före Uniteds andra mål. Efter paus ser vi mindre av Hannibal, vilket till stor del beror på att Blackburn bestämmer sig för att sparka ner honom nästan varje gång han har bollen. Det är en taktik som tillämpas av de flesta lagen i serien och tyvärr är domarna alldeles för förlåtande, varför det hela kan fortsätta.

Hannibal med boll. Motståndarens ögon riktas genast fotlederna och strax efteråt blev Hannibal förmodligen fult tacklad. Det brukar han bli. Det är i mångt och mycket de undermåliga domarnas fel.

Jag vill även nämna att Joe Hugill gör mål igen, den här gången på nick efter fint inlägg av Harvey Neville. På vänsterbacken gör Álvaro Fernández det bra framåt men han är stundtals svag defensivt, vilket har varit fallet de senaste matcherna.

Segern ser United klättra till sjätteplatsen i tabellen medan Blackburn tappar förstaplatsen till Manchester city på målskillnad. United har fyra poäng upp till toppduon (city har dock en match till godo). Vi har som sagt ligans bästa offensiv men också ligans bästa defensiv, så att laget ska kunna blanda sig i toppstriden på riktigt känns långsökt. Du kommer liksom inte göra sex mål varje match.

Nästa chans att se U23 är på fredag kväll, då vi möter Arsenal. Någon U18-match blir det emellertid inte imorgon. Väderprognosen säger att det ska bli snöoväder i Sunderland imorgon, så klubbarna valde att skjuta upp matchen.

Uniteds mål

Hannibal kvitterar till 1-1:

https://twitter.com/ferdinand098/status/1357772030146342914?s=19

Shoretire kvitterar till 2-2:

Shoretire reducerar på nick:

https://twitter.com/ferdinand098/status/1357789346863091713?s=19

Hugill kvitterar, också på nick:

https://twitter.com/ferdinand098/status/1357789768185094146?s=19

Shoretire igen, för tredje gången framspelad av Diallo:

https://twitter.com/ferdinand098/status/1357790762629431296?s=19

Diallo avslutar målskyttet:

https://twitter.com/ferdinand098/status/1357792565420982272?s=19

Manchester United – Blackburn Rovers 6-4 (2-2)

Premier League 2, Division 1, 5 februari


0-1 (13) McBride
1-1 (20) Hannibal (Shoretire)
1-2 (32) Barnes
2-2 (39) Shola Shoretire (Diallo)
2-3 (54) McBride (straff)
2-4 (56) Nolan
3-4 (73) Shola Shoretire (Diallo)
4-4 (74) Joe Hugill (Neville)
5-4 (78) Shola Shoretire (Diallo)
6-4 (85) Amad Diallo (Fernández)


Uniteds lag: Mastný; Neville, Galbraith, Devine, Fernández; McCann, Levitt; Diallo, Shoretire, Hannibal; Hugill


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK