Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Newcastle United

Efter den förnämliga insatsen mot Real Sociedad måste Manchester United hitta tillbaka till vinnarspåret även i Premier League. Imorgon kväll är det dags för Newcastle att besöka Old Trafford, så förutsättningarna för tre poäng måste anses vara goda.

Ska det bli seger för United så rekommenderas laget att för en gångs skull inte låta Newcastle göra det första målet i matchen.

Manchester United

Manchester United är svårbedömda just nu. I veckan imponerade vi stort mot Real Sociedad och laget har bara en enda förlust på de tolv senaste matcherna. Samtidigt har vi bara tagit tio poäng på de sju senaste ligamatcherna. Storsegrar mot Sociedad och Southampton samt en imponerande cupseger mot Liverpool har blandats med regelrätta fiaskon mot Sheffield United, Arsenal, Everton och West Brom.

Igen är utmaningen för Ole Gunnar Solskjaers lag att hitta ett sätt att luckra upp ett sittande försvar. För där Real Sociedad försökte anfalla kommer Newcastles belägra eget straffområde.

I mångt och mycket tar Solskjaers lag ut sig självt. De två stora besluten för Solskjaer är i defensiven, där Dean Henderson och Eric Bailly mot Sociedad skrek från bergstopparna att de ska vara givna i startelvan. Den norska managern har emellertid varit väldigt lojal mot David de Gea och Victor Lindelöf. Jag skulle välja Henderson och Bailly men tror att Solskjaer gör mig besviken på båda positionerna.

Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka och formtoppade Luke Shaw är givna i elvan.

Fred tar en av de två platserna framför backlinjen. Platsen bredvid brassen är ingalunda given men ger ändå inget huvudbry för Solskjaer. Scott McTominay spelar om han är i speldugligt skick, annars spelar Nemanja Matic. Solskjaer pratade med media redan i torsdags kväll och då var det givetvis för tidigt att säga något om skottens status inför morgondagen.

Offensivt skriver vi in Bruno Fernandes, Marcus Rashford och Mason Greenwood (i den ordningen). Den sista platsen är mer oviss. Jag utgår från att Edinson Cavani startar om han kan spela. Annars är Anthony Martial storfavorit till spel, även om Daniel James i torsdags indikerade att han faktiskt bör gå före Martial. James tenderar emellertid att vara svag mot sittande motstånd, så det skulle förvåna om han får chansen.

Det blir också intressant att se om Amad tar plats i truppen på nytt.

Möjlig startelva:

Newcastle United

Efter en rent horribel formsvacka har Newcastle nu lyckats vinna två av de fyra senaste matcherna, däribland en imponerande 2-0-vinst mot Everton på bortaplan. Dessförinnan hade Newcastle sex raka förluster samt nio förluster och noll vinster på elva matcher.

“Tack och lov har vi inte fått några nya skador inför helgen,” säger författaren Newcastles manager Steve Bruce.

Federico Fernández är tillbaka i träning men Bruce utesluter att han ska spela imorgon. Fabian Schär och Callum Wilson är långtidsskadade men Javier Manquillo “är den som ser bättre ut”. “Han vred sin vrist illa men har svarat bra på behandlingen,” säger Bruce som också får tillbaka Jeff Hendrick efter avtjänad avstängning.

Newcastles supportrar kräver att Martin Dúbravka – som har varit tillgänglig sedan nyår efter en långtidsskada – ska få chansen i mål men Bruce har inga planer på att byta ut Karl Darlow. “Jag har behållit Karl för jag tycker att han förtjänar det,” slog Bruce fast igår. Detta orsakade raseriutbrott hos det respekterade fanzinet The Mag.

“Steve Bruce är som en kanin som har fastnat i billyktans ljus, misslyckande att fatta de här tuffa besluten kan bli ödesdigert,” gormar skribenten Dean Wilkins.

Newcastle har den här säsongen snittat 41,7 procents bollinnehav i ligan. Bara West Brom har haft mindre boll medan bara West Brom och Burnley har lägre andel lyckade passningar än Newcastles 75,4 procent. Laget släpper till näst flest avslut i ligan och kommer själva till fjärde färst.

Så det är liksom inte svårt att gissa hur Newcastle kommer att spela på Old Trafford.

Formförbättringen hos Newcastle sammanfaller med att laget skiftade till en 4-3-1-2-formation. Så det förefaller vara troligt att så blir fallet också mot United, även om det inte fungerade alls mot Chelsea. De främsta alternativen är en rak 4-4-2, alternativt en femte försvarare.

Om Manquillo kan spela tar han förmodligen högerbacksplatsen, annars torde det bli Emil Krafth. I mittförsvaret är det troligt att Jamaal Lascelles spelar bredvid Ciaran Clark medan vänsterbacksplatsen torde vara vikt åt Jamal Lewis.

Isaac Hayden är ett alternativ i mittförsvaret men spelar förmodligen på det defensiva mittfältet tillsammans med Jonjo Shelvey och Arsenallånet Joe Willock. Hendrick utmanar om en plats i startelvan.

Framför de defensiva mittfältarna hittar vi Miguel Almirón. På topp är Callum Wilson-hålet enormt. Wilson har i ligan gjort tio mål själv och dessutom spelat fram till fem. Både siffrorna är överlägset bäst i laget. Utan Wilson har Newcastle tre förluster och noll gjorda mål i ligan, men den statistiken är aningen skev då de tre matcherna har varit mot Chelsea två gånger och en gång mot Manchester city.

Allan Saint-Maximin är förmodligen given på topp och sedan kan det bli Joelinton, Ryan Fraser eller Dwight Gayle.

Möjlig startelva:

Historik

När lagen möttes i Newcastle i höstas vann United med 4-1 efter stora problem. Luke Shaw gjorde självmål efter ett par minuter men Harry Maguire kvitterade före paus. Det skulle dock dröja till den 86:e matchminuten innan Bruno Fernandes kunde avgöra. Därefter skickade även Aaron Wan-Bissaka och Marcus Rashford in bollen i mål.

Även den senaste hemmamatchen mot Newcastle slutade med en 4-1-seger efter tidigt underläge. Då öppnade Matthew Longstaff målskyttet men Anthony Martial, Mason Greenwood och Rashford såg till att United hade en bekväm ledning eter första halvlek. Sedan fastställde Martial slutresultatet.

Visste ni att…

 • United har vänt underläge till seger i de tre senaste hemmamatcherna mot Newcastle. Dessutom vände United underläge till seger när lagen möttes i Newcastle i höstas.
 • Newcastle har inte vunnit på Old Trafford sedan 2013. Deras näst senaste seger på arenan kom 1972, den tredje senaste 1950 och den fjärde senaste 1935.
 • På de 37 senaste hemmamatcherna mot Newcastle har United 27 vinster, 9 oavgjorda och 1 förlust.
 • Newcastles manager Steve Bruce gjorde 414 matcher för Manchester United. Jag skrev långt om honom på nyårsafton.

Steve Bruce: A wonderful servant to Manchester United

Matchinformation

Manchester United
Newcastle United
Turnering: Premier League, omgång 25
Tid: Söndagen den 21 februari 2021, 20.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Jones (knä, inget datum)
 • Pogba (muskel, inget datum)
Tveksamma:

 • Cavani (muskel)
 • McTominay (skada)
 • Van de Beek (muskel)
FORM
O30/1ArsenalBPL0-0 
V2/2SouthamptonHPL9-0 
O6/2EvertonHPL3-3 
V9/2West HamHFA1-0EF
O14/2West BromBPL1-1 
V18/2Real SociedadBEL4-0 

Newcastle United

Skador och avstängningar:

 • Fernández (lår, slutet februari)
 • Schär (knä, inget datum)
 • Wilson (hamstring, april)
Tveksamma:

 • Manquillo (vrist)
FORM
F23/1Aston VillaBPL0-2 
F26/1LeedsHPL1-2 
V30/1EvertonBPL2-0 
F2/2Crystal PalaceHPL1-2 
V6/2SouthamptonHPL3-2 
F15/2ChelseaBPL0-2 

United mot Newcastle

Totalt: 17088-39-43335-240
Hemma: 8352-21-10194-91
Premier League: 5130-14-7105-52
SENASTE MÖTENA
V2019-01-02BPL2-0 
F2019-10-06BPL0-1 
V2019-12-26HPL4-1 
V2020-10-17BPL4-1 
SENASTE HEMMAMATCHER
O2015-08-22HPL0-0 
V2017-11-18HPL4-1 
V2018-10-06HPL3-2 
V2019-12-26HPL4-1