Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

U18: Manchester United – Derby County 1-3

Ett mycket ungt Manchester United räckte inte till mot Derby County i juniorligan. United tog ledningen men Derby skulle vända till en i slutändan bekväm seger.

Av olika anledningar – många skador och också många som flyttat upp till U23 – tvingades United ställa upp med ett mycket ungt lag. Vi hade fyra U16-spelare och en U15-spelare i startelvan, där Louis Jackson (U15) och Maxi Oyedele (U16) debuterade på nivån medan Sam Murray och Daniel Gore (båda U16) gjorde sina första starter.

Laget blev ännu yngre då Iestyn Hughes klev av skadad mitt i första halvlek. In kom Finley McAllister. Blott 14 år, 7 månader och 12 dagar gammal blev McAllister den yngsta spelaren i Uniteds U18 någonsin. Tidigare rekordinnehavare var Angel Gomes.

I andra halvlek skulle ett par debutanter till introduceras. Förstaårsjunioren Oliver Kilner, tillbaka efter skadefrånvaro, fick äntligen visa upp sig i juniorlaget medan vi fick en sjunde schoolboy i spel då Sam Mather (U16) hoppade in i slutskedet. Kvar på bänken blev U16-målvakten Tom Wooster och U15-spelaren Jack Kingdon.

Det unga Unitedlaget stod upp bra i en chansfattig första halvlek. Alejandro Garnacho var den som skapade chanser för United, bland annat för matchens första mål. Då vann Garnacho bollen högt och den föll till Charlie McNeill som blev fri. McNeill missade överraskande den första chansen men tog hand om returen.

Charlie McNeill gör Uniteds mål.

Derby skulle emellertid kvittera före pausvilan. Charlie Savage, som annars var bra, missade ett uppspel och Derby kontrade. Bollen ut på högerkanten och på inspelet var Mothersille starkare än Oyedele i straffområdet.

Efter paus var det klasskillnad. Derby klev ut och pressade högt och intensivt. United blev ständigt stressade och var ständigt på efterkälken.

Derbys ledningsmål kom efter en frispark från höger, där Clarke fick löpa ohotad mot den första stolpen. Hans vinklade avslut letade sig in mellan benen på Johan Guadagno. Uniteds målvakt gjorde ett antal kvalificerade räddningar i matchen. Derbys Aghatise sköt sedan 3-1 på en frispark.

United borde ha fått en livlina mellan målen, då Garnacho blev brutalt kapad. Domaren valde emellertid att lämna det givna röda kortet i fickan och nöjde sig med frispark. Som vanligt är domarna på den här nivån oerhört svaga.

Men Derbys seger var i slutändan odiskutabel. United räckte helt enkelt inte till mot en äldre och starkare motståndare.

Finley McAllister – 14 år, 7 månader, 12 dagar – blev den yngsta spelaren någonsin i Uniteds U18.

Av de yngre spelarna var det framför allt mittfältaren Finley McAllister, den allra yngsta, som utmärkte sig. Han spelade väldigt moget och det är enkelt att förstå att han får chansen på den här nivån så tidigt. Där de andra skolpojkarna ofta var stressade hade McAllister för det mesta mer tid med bollen. Han stod även för flera smarta bollvinster. Tvivelsutan ett namn vi kommer att återkomma till.

Segern ser United tappa förstaplatsen i tabellen till Liverpool på målskillnad. Vi har emellertid två matcher mindre spelade. Istället är det nu Manchester city som är i förarsätet. De passerar United på målskillnad om de vinner mot Newcastle i eftermiddag.

Om United även fortsättningsvis ställer upp med ett så här ungt lag är chansen till en serieseger försvinnande liten. Nästa vecka möter vi Liverpool på bortaplan men då är U23 spellediga, varför vi lär ställa upp med ett betydligt starkare lag.

Manchester United – Derby County 1-3 (1-1)

U18 Premier League, 27 februari


1-0 (36) Charlie McNeill
1-1 (44) Mothersille
1-2 (52) Clarke
1-3 (71) Aghatise


Uniteds lag: Guadagno; Hughes (McAllister 21), Jackson, Hardley, Murray; Oyedele, Savage; Mainoo (Kilner 65), Gore (Mather 78), Garnacho; McNeill


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK