Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham Hotspur – Manchester United

Då var det till sist dags för revansch för den där mardrömmen till möte som ägde rum i oktober. José Mourinhos Tottenham Hotspur står för dörren i en match som kan visa sig bli avgörande i kampen om Champions League-spel. Manchester United har nio poäng till godo medan Spurs har kniven mot strupen med sina tre poäng upp till West Ham på fjärdeplatsen.

Ole Gunnar Solskjaers Manchester United tog en betryggande 2–0-seger borta mot Granada i Europa Leagues kvartsfinal i torsdags. Om han nu någonsin hade några tankar på att nedprioritera mötet i London en aning och på så vis rotera laget ens en gnutta bör han nu ha kastat de i soptunnan. Full styrka är att vänta då nyckelspelare får möjlighet att vila mot Granada i returen på torsdag.

Tottenham å sin sida kommer till spel med en matchfri vecka i ryggen sedan man tappat ledningen sent till 2–2 mot Newcastle förra helgen. Är det något vi vet gällande Mourinho är det att han älskar den här typen av matcher, och extra mycket när han får gott om tid på sig att förbereda sig till dem.

Manchester United

Från att ha varit ligans näst bästa lag i toppmötena förra säsongen till att nu vara sämst i den interna “big six-tabellen”. Ja, United har haft det tuffare i dessa möten vad gäller att plocka trepoängare. Men, vände det månne i derbyvinsten mot Manchester City senast? Vi håller alla tummar vi kan.

Marcus Rashford är – som alltid nu för tiden – ett frågetecken inför matchen. Han tycks vara så ovärderlig i tränarstabens ögon att han trots dubbla skadeproblem ständigt måste matchas ändå. Han klev av mot Brighton i helgen med omkring en halvtimma kvar efter att ha varit osäker på förhand, och gjorde detsamma mot Granada i torsdagens match. Båda gångerna på grund av en kropp som sagt ifrån.

Sättet Rashford tvingas utsätta sin kropp och närmaste framtid på är tillräckligt för en egen krönika i sig, så vi nöjer oss för stunden med att slå fast att han återigen spelar omkring 60 minuter (och sedan vilar i returen mot Granada, tack). Vidare lär vi få se Edinson Cavani från start i detta möte efter att han stegvis har trappat upp sedan skadeperioden. Till höger bör Mason Greenwood starta, men undertecknad höjer ett varningens finger för att Daniel James möjligen kan få ytterligare förtroende där. Hur fel det än kan tyckas vara.

Marcus Rashford avgjorde hemmamötet med José Mourinhos Tottenham 2019.

På mittfältet ser vi givetvis Bruno Fernandes i sin sedvanliga offensiva roll. Paul Pogba kommer garanterat att starta, frågan är bara i vilken position. Antingen blir det på kanten, vilket Solskjaer tycks gilla i den här typen av matcher, eller så blir det som en av två sittande mittfältare. Där känns det på förhand hugget som stucket. Att Fred startar efter vilan i veckan får däremot ses som en självklarhet. Backlinjen har vi koll på vid det här laget, men desto mer intressant blir det på målvaktsposten.

I och med att Dean Henderson fick förtroendet i ligamötet med Brighton och att David De Gea vaktade målet i europaspelet därefter får vi dra slutsatsen att engelsmannen nu allt mer ses som förstavalet. Tidigare under säsongen var fördelningen raka motsatsen, men mycket har hänt den senaste månaden. Om vi kan utläsa just det mönstret från dessa två matcher betyder det att Henderson väljs mot Tottenham – men helt säkra kan vi ändå inte vara.

För att slå detta cyniska Mourinho-lag krävs med största sannolikhet ett kreativt och snabbtänkt United. Emellanåt kommer vi utsättas för en hög press, precis som i säsongens första möte där vi fick oändliga problem (förvisso med en spelare utvisad), men mestadels bör det handla om att försöka luckra upp en defensiv som backar hem och krymper ytor. Där behöver vi som så många gånger förr förlita oss på att Bruno Fernandes och/eller Paul Pogba har en bra dag, i kombination med att spelarna som faktiskt får avslutslägen kan hålla sig kalla.

Defensivt gäller det att försöka pressa Tottenham högt, men först och främst att få bukt med Harry Kane. Lättare sagt än gjort, men United måste se till att skära bort passningsvägarna till honom. Det är något som Fred ofta löser bra med sitt presspel, men med Pogba bredvid (om så blir fallet) riskerar laget att få problem på just den fronten. Något som möjligen kan tala för att det vore bättre att placera honom på en kant och därmed använda sig av Scott McTominay cantralt – vilket ju faktiskt brukar vara Solskajers melodi i den här typen av matcher.

Undertecknad hoppas att Solskjaer går in i matchen med en offensivare approach än normalt i toppmötena, och tvingar motståndet att anpassa sig till oss och inte tvärtom. Därav är den möjliga elvan nedan riktad åt det hållet.

Möjlig startelva:

Tottenham Hotspur

Mycket känns ovisst med detta Tottenham. Inte nödvändigtvis gällande lagets startelva, utan snarare vilken version av Spurs som äntrar planen. Vi kan räkna med att de i stora delar av matchen väljer att backa hem och krympa ytor – vilket United ogillar men Spurs samtidigt inte har varit superbekväma med de senaste månaderna. Men att veta vilken dagsform de vitklädda vaknar upp med är fullständigt omöjligt.

Ibland står de för väldigt bra insatser, men allt som oftast mer mot det omvända. Låt oss undvika det förstnämnda, tack. Det enda vi vet med säkerhet är att Harry Kane är briljant och att Pierre Emile Höjbjerg är en jobbig jäkel att möta.

Trots att Tottenham började säsongen riktigt bra och av många sågs som ett givet lag uppe i tabelltoppen har alltihop vänt sedan julperioden. Klubben har en Ligacupfinal mot Manchester City nästa helg att ladda inför, men i övrigt har det i ärlighetens namn inte funnits mycket att hurra för bland supportrarna. En potentiell titelkamp förvandlades till en tuff batalj om en CL-plats samtidigt som uttåget ur Europa League mot Dinamo Zagreb (trots en 2–0-ledning efter första mötet) bara har strött mer salt i såren.

Ingen duo har någonsin assisterat varandra till fler mål under en och samma PL-säsong än vad Heung-Min Son och Harry Kane har mäktat med under 20/21.

De allra flesta av lagets supportrar är trötta på Mourinho och vill se honom ut genom dörren. Samtidigt dyker det upp allt fler uppgifter om att det ska ha skurit sig mellan den portugisiska tränaren och flera av de ledande spelarna i omklädningsrummet. Detta är ju något vi United-supportrar vet precis allt om – och tycker är extremt skönt att slippa.

Nå väl. Höjbjerg och Kane är nämnda, men vad finns det för andra spelare att se upp med? Främst är det sydkoreanen Heung-Min Son som skrämmer. Trots en svagare formkurva har yttern samspelat med just nämnde Kane på ett sällan skådat vis. Ett tydligt kvitto på just det är att duon i januari tangerade ligarekordet på 13 framspelningar till varandra på en och samma säsong – och detta med hela 22 matcher kvar att spela. Ett rekord som sedan slogs den 7 mars.

Spurs har flera svagheter. En av de främsta finner vi i backlinjen, vilket nog kan förvåna vissa med tanke på att det tidigare varit Mourinho-ledda lags starkaste lagdel. Toby Alderweireld och Eric Dier inledde säsongen rätt lovande ihop, men med tiden har de tappat förtroendet från sin tränare vilket lett till att det på senare tid snarare varit Davinson Sanchez och Joe Rodon som fått kampera ihop utan vidare lycka. Det ses inte som någon omöjlighet att den mer erfarna Alderweireld tar plats på Rodons bekostnad i detta möte. Oavsett är detta givetvis någonting som United måste se till att utnyttja.

Möjlig startelva:

Historik

Senast lagen möttes var som bekant i oktober. Då förlorade United med hela 6–1 i en riktig mardrömstillställning. Senast lagen drabbades samman på Tottenham Hotspur Stadium skrevs resultatet till 1–1 efter att Bruno Fernandes kvitterat på straff sent i matchen. Det senare skedde för övrigt på midsommarafton 2020 och var den första Premier League-matchen efter corona-avbrottet.

Dessförinnan vann United båda mötena under 2019. Då skrevs resultaten till 2–1 och 1–0 (alla tre United-mål från Marcus Rashford).

Visste ni att…

 • Om Tottenham vinner blir det klubbens första dubbel (vinst i båda ligamötena) mot United i Premier League någonsin.
 • Om Tottenham vinner blir det dessutom första gången ett lag lyckas med en dubbel mot Solskjaer som PL-tränare.
 • United är obesegrade i 22 raka bortamatcher i ligaspelet. Endast Arsenal har lyckats med fler: 23 matcher (2001–02) och 27 matcher (2003–04).
 • Endast Wayne Rooney (15 stycken) och Marcus Rashford (13 stycken) har mäktat med fler PL-mål för United som tonåring än Mason Greenwood (12 stycken). Detta är rekord som den sistnämnda har möjlighet att slå fram till den 1 oktober när han fyller 20 år.

Matchinformation

Tottenham Hotspur
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 31
Tid: Söndagen den 11 april 2021, 17.30
Plats: Tottenham Hotspur Stadium, London
Domare: Chris Kavanagh
Teve: V Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Bailly (covid-19, inget datum)
 • Jones (knä, inget datum)
 • Martial (knä, maj)
Tveksamma:

 • Pogba (smäll, stor chans)
 • Rashford (fot, stor chans)
 • Shaw (smäll)
FORM
O11/3MilanHEL1-1
V14/3West HamHPL1-0
V18/3MilanBEL1-0
F21/3LeicesterBFA1-3
V4/4BrightonHPL2-1
V8/4GranadaBEL2-0

Tottenham Hotspur

Skador och avstängningar:

 • Davies (vad, slutet april)
 • Doherty (muskel, inget datum)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V7/3Crystal PalaceHPL4-1
V11/3Dinamo ZagrebHEL2-0
F14/3ArsenalBPL1-2
F18/3Dinamo ZagrebBEL0-3EF
V21/3Aston VillaBPL2-0
O4/4NewcastleBPL2-2

United mot Tottenham

Totalt:19491-50-53304-254
Borta:9326-33-34115-150
Premier League:5735-12-1095-56
SENASTE MÖTENA
V2019-01-13BPL1-0
V2019-12-04HPL2-1
O2020-06-19BPL1-1
F2020-10-04HPL1-6
SENASTE BORTAMATCHER
F2017-05-14BPL1-2
F2018-01-31BPL0-2
V2019-01-13BPL1-0
O2020-06-19BPL1-1
Res med oss till Manchester!