Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Granada – Manchester United 0-2

Senast United var på spansk mark gjorde man fyra på Real Sociedad. Idag var man tillbaka på sydligare breddgrader när man tog emot Granada i Europa League-kvartsfinal. Inga fyra baljor framåt den här gången men väl två och en seger, som sannolikt innebär ena foten i semifinal. 

Orent och icke-välspelat

Ja, man kan nog säga att United står med ena foten i semifinal av Europa League efter kvällens seger. Den kändes aldrig riktigt hotad, trots 1-0-ledning ganska länge.

Vi är inne i en period av säsongen då United gör vad som krävs i matcherna men inte så mycket mer. Trots att spelet i långa stunder hackar betänkligt finns det alltid individuell briljans att luta sig mot. Det om något har vi lärt oss. Idag var det en svensk och en engelsman som stod för den (mer om det nedan). Om ledningsmålet var tecken på briljans, då var kanske inte Bruno Fernandes straffmål till 2-0 det vackraste vi sett. 26-åringen sköt hursomhelst med en gnutta tur in målet som sannolikt gör att Granada inte reser sig på Old Trafford om en vecka.

Matchen rent allmänt, då? Inte den mest välspelade och absolut inte den renaste. Osthyveln gick varm hos den portugisiske domaren, som delade ut sju skivor, varav fem till Unitedspelare. Den fördelningen kan tyckas en aning skev med tanke på att hemmalaget emellanåt tycktes ha mest fokus på spelförstörelse snarare än fotbollsspelande.

Att bägge våra innermittfältare lyckades dra på sig varningar i första halvlek kändes inte helt tryggt ska sägas. Noterbart är att Scott McTominay därmed missar returen, vilket även gäller för Luke Shaw och Harry Maguire. Sett ur ett lite längre perspektiv bör det inte ses som en fullständig katastrof. Täckning finns på mittfältet och Alex Telles hade inga bekymmer med att ta hand om vänsterbacksplatsen i andra halvlek. Brassen hade troligtvis fått chansen ändå nästa vecka, dels med tanke på resultatet, dels eftersom lite vila på Shaw inte skadar. Kanske att tappet av Maguire kan bli kännbart om inte Eric Bailly fortfarande inte är redo.

Marcus Rashford

Marcus Rashford tog emot mycket stryk under kvällen men hittade även in i målprotokollet.

Vi måste också prata lite Rashford. Jag tycker nämligen det är svårt att få grepp om honom. Till att börja med är det frågan om han bör spela överhuvudtaget just nu. Som bekant har han dragits med skavanker till och från under säsongen men allt som oftast ändå spelat. Idag blev det 65 minuter, kanske 20 för mycket.

Nu känns det som att 23-åringen är en eller ett par smällar från en skada som potentiellt sätter stopp för säsongen. Det var nämligen hur uppenbart som helst att Granada-spelarna tog varje tillfälle som gavs att sparka lite extra på engelsmannen, och varje gång han ligger i gräset väcks såklart lite oro i en.

Att hemmalagets spelare var hänsynslösa hänger lite ihop med min andra tanke, vilken är att Rashford ser långt ifrån hundra ut i spelet. Vid ett par tillfällen tar han helt enkelt för lång tid på sig och bjuder på så vis in till motståndarnas oschysstheter.

Välgörenhetskämpen är dock inget undantag från övriga lagkamrater i att inte se fantastisk ut. Det är kantigt på andra håll också, där det känns som att bränslet för säsongen börjar ta slut. På något vänster blir det ändå mest tydligt i fallet Rashford.

Vi spar trots allt det bästa till sist. Det fina med vår egenfostrade produkt är att han kan blixtra till från ingenstans. En vältajmad löpning, en sagolik passning (som hade gjort Toni Kroos avundsjuk) från Victor Lindelöf, och en briljant nedtagning var det som krävdes för att spräcka nollan. Det är ungefär så United jobbar för tillfället. Man gör saker mestadels ur intet.

Semifinal (?)

Som sagt, ena foten i semifinal, det kan vi nog våga slå fast. Vi ska naturligtvis inte gå händelserna i förväg men i och med att en eventuell semifinalmotståndare kan heta Ajax eller Roma blir det lite intressant att spekulera.

Dessa lag möttes även dem under kvällen och i en match som på förhand möjligen talade till holländsk fördel såg italienarna till att knipa en seger i Amsterdam med 2-1. Returen är därmed öppen men Roma får ändå anses ha oddsen på sin sida.

Som ni märker vill jag gärna tro att kvartsfinalmötet med Granada är avgjort och att United lugnt och tryggt kan segla in i semifinalrundan. För inte är jag väl ensam om att vilja möta Roma härnäst? Det är ju ett lag vi mött i europasammanhang tidigare och haft framgång mot (7-1). Men visst, det gäller även Ajax, som stod för finalmotståndet i den här turneringen för fyra år sedan.

Dessa minnen kanske kan fungera som motivation för att döda det där förargliga semifinalspöket. Ja, förutsatt att vi tar oss dit såklart. Vi får väl se nästa vecka.

Res med oss till Manchester!