Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Efterspelet kring Superligan fortsätter; Ryan Giggs åtalad – petas från EM

I det första av två nyhetssvep under kvällen går vi igenom Unitedrelaterade saker utanför planen. Det handlar om två saker. Först det fortsatta efterspelet kring fiaskot med “Superligan”, med fokus på Ed Woodward, Joel Glazer, protester som både ägt rum och skall äga rum och en supporterledd granskning från den brittiska regeringen. Sedan har vi också nyheten om att Ryan Giggs nu står åtalad på tre punkter, och att han därför inte får leda Wales i sommarens Europamästerskap.

Efterspelet fortsätter

Kaoset i efterspelet som uppstod när Manchester United och elva andra klubbar i söndags annonserade att de skulle bilda en egen “superliga”, vilket sedan togs tillbaka från majoriteten av de inblandade klubbarna inom några dagar, fortsätter. Vi samlar de senaste nyheterna relaterat till efterspelet i underrubriker här.

Ed Woodward

Det är mycket kring Uniteds avgående vice-VD, Ed Woodward, för tillfället. Nu har det kommit ut att han skall ha träffat Englands premiärminister Boris Johnson blott fyra dagar innan “Superligan” annonserades, men enligt såväl United som Nr 10 Downing Street så skall covid-19 och återvändande av fans varit det som diskuterades, inte “Superligan”.

Oppositionspartiet Labour kräver att mötesprotokoll görs offentliga för att bevisa det, och för att undvika förvirring och anklagelser om hycklande.

Woodward har, som tidigare rapporterats, alltså bestämt sig för att avgå vid årsskiftet. Enligt The Athletic kan det dock bli så att han lämnar redan tidigare. I artikeln skriver The Athletic att Woodward nu kommer gå på betydligt färre matcher på Old Trafford, och att det kan bli så att han lämnar redan i sommar.

Att hitta en ersättare på den korta tiden kan bli svårt, varför Richard Arnold (nu Group Managing Director) skulle kunna bli ett tillfälligt alternativ. Han skall dock behöva övertalas att ta rollen. Edwin van der Sar pratas om som ett alternativ som ersättare i längden, men han sägs trivas bra i Ajax.

Från Skys Kaveh Solhekol inhämtar vi att känslan hos de 14 klubbar som inte var inbjudna till de rikas bord är att huvuden måste rulla bland klubbarna som ville skapa en “Superliga”. Ed Woodward skall vara en av de som anses mest olämplig, så måhända kan det komma press att han skall avgå omedelbart.

Glazers

Joel Glazer skall ha fått ett brev från Lord Jim O’Neill och Sir Paul Marshall, om att han och hans familj bör minska sina andelar i Manchester United till maximalt 49,9 % (de har i nuläget cirka 75 %) till ett rabatterat pris efter fiaskot med “Superligan”. Lord O’Neill är inte vem som helst, utan han var en av ledarna i The Red Knights som för drygt tio år sedan gjorde ett försök att köpa klubben. Han har också tidigare varit en “non executive director” i United, från 2004 till 2005 då Glazers alltså tog över klubben.

Nu uppmanar alltså dessa herrar Glazers att sälja till ett pris som ligger under det marknadsvärde United har. De uppmanar också att alla aktier bör konverteras så de är lika mycket värda, alltså en aktie, en röst. I nuläget finns det aktier med olika värde, B-aktierna är värda tio röster, vilket gjorde att när Avram Glazer nyligen sålde tre procent av sina A-aktier så sålde han i själva verket inte tre procent av rösträtten, utan betydligt mindre än så. Detta vill alltså O’Neill och Marshall ha bort.

Vidare uppmanas Glazers att införa en Supervisory Board, som till 51 % skall vara styrd av fansen. Denna skulle vara ansvarig för beslut att gå med i en ny turnering, biljettpriser och en del annat.

Huruvida Joel Glazer ens kommer bemöda sig med att läsa detta brev lär vi aldrig få veta.

Protester

Det har på diverse håll kommit tämligen patetiska beskrivningar av den protest som igår ägde rum på Uniteds träningsanläggning Carrington. Det har skrivits saker som “attack scare” med mera, när det i själva verket var så att de flesta spelare som kom i närheten av de som protesterade visade uppmuntran och stöd. Spelare som nämns är Bruno Fernandes, Dean Henderson och Eric Bailly.

En mer officiell protest (om än från en än så länge anonym grupp), som kräver en 51 %-regel skall hållas vid Old Trafford söndagen 2 maj, före Liverpoolmatchen.

Supportrar uppmanas att infinna sig med flaggor, banners och meddelanden som stöder en 51 %-regel klockan två brittisk tid den 2 maj. Att respektera social distansering när det är möjligt uppmanas till också.

Granskning ledd av supportrar

Från den brittiska regeringen kommer nu en supporterledd granskning om hur sporten kan utvecklas, med supportrars intressen och erfarenheter som prioritet.

Enligt första stycket i regerings pressmeddelande så skall det vara en omfattande granskning.

“Granskningen kommer att ha en omfattande karaktär och kommer att undersöka potentialen för förändringar av ägarmodeller, styrning, sportens finansiering och hur man kan ge supportrarna ett större inflytande över hur sporten drivs.”

Granskningen skall ledas av den konservative parlamentsledamoten Tracey Crouch, som är utbildad fotbollstränare och beskrivs som en stor Tottenhamsupporter, något vi väl trots allt får anse som positivt i förhållande till sitt uppdrag i granskningen.

Ryan Giggs åtalad

I november kom rapporter om att Ryan Giggs skulle ha misshandlat sin flickvän, något som gjorde att han missade en landslagssamling med sitt Wales som han är förbundskapten i, något vi rapporterade om här.

Nu har åtalet kommit, och han åtalas enligt BBC på tre punkter mot två olika kvinnor.

Mot en kvinna i 30-årsåldern åtalas han för vållande av kroppsskada (causing actual bodily harm är den engelska termen), medan han mot en kvinna i 20-årsåldern anklagas för misshandel (common assault den engelska termen här).

Utöver det åtalas han också för coercive or controlling behaviour mellan december 2017 och november 2020. Om detta åtal är mot båda kvinnorna eller en av dem framgår i nuläget inte. Den här åtalspunkten kan enklast beskrivas som att han utövat ett tvingande eller kontrollerande beteende.

Wales fotbollsförbund har enligt Sam Wallace (med flera, till exempel Simon Stone, så vi kan se det som helt sant) bekräftat att Ryan Giggs inte kommer vara en del av laget i sommarens EM-turnering, istället kommer Robert Page leda laget. De kommer dock inte ta något beslut kring hans framtid innan dom fallit. Giggs kommer hävda icke skyldig i rättegången.

Aprop Giggs ståndpunkt, så har han nu själv kommit med ett uttalande.

“Jag har full respekt för rättssystemet och förstår allvaret i anklagelserna. Jag kommer att åberopa icke skyldig i domstolen och ser fram emot att rentvå mitt namn. Jag vill önska Robert Page, tränarstaben, spelare och supportrar all lycka Europamästerskapet i sommar.”