Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Solskjaers presskonferens; Nio Superligaklubbar straffas och de andra svarar

Dagens nyhetssvep är en uppdatering kring vad som hänt runt Manchester United det senaste dygnet. Vi har bland annat en arg Ole Gunnar Solskjaer på presskonferens, besked om straff för de nio Superligaklubbar som ångrat sig, ett officiellt uttalande från de tre som är kvar samt en hel del kring spelarkontrakt i Manchester United. Och utöver det, en del annat också.

Solskjaers presskonferens

Som brukligt när United spelar torsdagskvällar hölls det ingen presskonferens under fredagen, utan istället blev det frågor efter Romamatchen, och den delen av presskonferensen är nu släppt efter sitt inledande embargo. Första halvan av presskonferensen redovisades i gårdagens Dagen efter, här tar vi i korthet resten av vad Solskjaer sade. Stora delar av den handlade om det tuffa spelschemat.

 • Solskjaer är en smula irriterad över spelschemat veckan som kommer, då United alltså spelar söndag, tisdag, torsdag, söndag. “Jag har aldrig sett den typen av schema förut, inte i modern fotboll” och “Vi har givits en väldigt dålig hand av folk som sitter bakom skrivbord i kostym, som aldrig har spelat fotboll och förstår vad det handlar om” var två av många kritiska citat han gav. Att det kommer roteras mycket är garanterat sa han också.
 • Frågorna kring schemat fortsatte, och han sa vidare att förhoppningsvis har laget fått energi inför söndag av att ha nått finalen av Europa League. Tisdag- och torsdagsmatcherna får tas som de kommer. På en direkt fråga om det kan bli en elva i en match och en helt annan elva två dagar senare svarade han ett kort och tydligt “Ja”, innan han fortsatte med att det är ett oförsvarligt schema.
 • På en fråga mer om morgondagens match så Solskjaer att Aston Villa är ett bra lag, men att man ser fram emot matchen. Det är en stor match för United.
 • Tillbaka till fråga om spelschemat, och om han tror att det är en bestraffning från Premier League, uttryckte Solskjaer att han inte fått en speciellt bra förklaring till varför det behövde bli som det blev. Han fördömde också det våld som ägde rum i samband med när matchen blev uppskjuten.
 • I ett längre resonemang kring den enorma skaderisk som schemat nu ger sa Solskjaer att Harry Maguire har spelat varenda Premier League-minut i United sedan han kom till klubben, men att det nu förmodligen kommer brytas.

Se presskonferensen på Uniteds hemsida här.

Superligaklubbarna straffas

Ni kan historien. Tolv klubbars ägare, Manchester United tyvärr en av de drivande, ville bryta sig loss och bilda en egen “Superliga”. Ingen annan i hela världen ville detta, varför nio av klubbarna snabbt pudlade.

Nu har också konsekvensen för dessa nio klubbar (United, Arsenal, AC Milan, Chelsea, Atlético de Madrid, Inter, Liverpool, Manchester City och Tottenham) kommit från UEFA.

Man har gått med på något som kallas en Club Commitment Declaration, som bland gör att klubbarna:

 • Utan förbehåll erkänner och accepterar UEFA-stadgarnas bindande karaktär.
 • Förblir engagerade i, och kommer att delta i, alla UEFA-klubbtävlingar varje säsong för vilken klubben kvalificerar sig på sportsliga meriter.
 • Kommer att återansluta sig till European Club Association, som är det enda representativa organet för klubbar som UEFA erkänner.
 • Kommer att vidta alla steg inom deras makt för att avsluta sitt engagemang i det företag som bildats för att driva Superligan och avsluta befintliga relaterade rättsliga åtgärder.
 • Som en gest av goodwill och tillsammans med de andra klubbarna kommer att ge en donation på sammanlagt 15 miljoner euro, som ska användas till förmån för barn-, ungdoms- och gräsrotsfotboll över hela Europa, inklusive Storbritannien.
 • Kommer att gå miste om fem procent av intäkterna de skulle fått från en UEFA-klubbtävling, vilka kommer omfördelas.
 • Samtycker till att åläggas betydande böter om de försöker spela i en sådan obehörig tävling (100 miljoner euro) eller om de bryter mot något annat åtagande som de har ingått i Club Commitment Declaration (50 miljoner euro).
 • Kommer att tillhandahålla individuella åtaganden till UEFA där alla principer och värderingar som anges i 2019 års samförståndsavtal mellan UEFA och European Club Association accepteras.

Allt detta skall vara accepterat och påskrivet från de nio klubbarna. De har också gått med på att erkänna och acceptera att projektet med “Superligan” var ett misstag och ber om ursäkt till fans, nationella förbund, nationella ligor, andra europeiska klubbar och UEFA. De har också insett att projektet inte skulle ha godkänts enligt UEFA: s stadgar och förordningar.

Läs mer på UEFA:s hemsida.

Enligt Simon Stone kommer Joel Glazer stå för Uniteds del av de 15 miljoner euro som skall betalas, och även för det femprocentiga avdraget i inkomster från nästa säsongs spel i Europa. Det skall alltså inte komma ur klubbens tillgångar.

De tre andras svar

De tre klubbarna som fortfarande verkar leva i en egen värld där “Superligan” fortfarande är ett eget projekt är som bekant Juventus, Barcelona och Real Madrid. Om man förväntade sig att de skulle börja ge med sig nu när de nio andra klubbarna till och med skrivit på avtal där de erkänner att “Superligan” var ett misstag och kommer avsluta sitt engagemang i det relaterade bolaget, då tänkte man fel.

Istället går de kanske inte till motattack, men ger med sig gör de inte. Ni kan läsa hela uttalandet på Juventus hemsida, men i korta drag säger de att de tolv grundarklubbarna försökte rädda fotbollen och nu hindras från att göra det.

Kontrakt för Cavani och Shaw

Från Fabrizio Romano inhämtar vi att Manchester United är självsäkra i att man kan förlänga kontraktet med Edinson Cavani. Man har förlängningen med honom som prioritet i nuläget, och det kommer i slutändan vara upp till Cavani huruvida han vill stanna eller inte.

Romano skriver också att Unite planerar att erbjuda Luke Shaw ett nytt kontrakt. Där kan förhandlingar starta under de närmaste veckorna. Shaws nuvarande kontrakt går ut 2023, med option på ytterligare ett år.

Edinson Cavani blev i förra veckan utsedd till april månads spelare i klubben. Nu fick han också priset för månadens mål, vilket blev det som gav 2-2 i hemmamötet med Roma.

Jimmy Murphy hyllas

Från Wayne Barton hämtar vi att United på något sätt kommer upprätta någon form av permanent erkännande/hyllning till Jimmy Murphy. Det kommer inte bli en läktare, men möjligen en staty.

Vad Murphy gjorde för och i United kan ni läsa på vår profilsida om honom.

Stoney om spelare och resurser

Casey Stoney har pratat lite truppbygge inför nästa säsong. På frågan om hon har rätt resurser och backning för att minska gapet till klubbarna höge upp i tabellen svarar hon:

“Jag tror det baserat på de samtal jag har haft de senaste två veckorna. Jag är övertygad att det här laget kommer förbättras i form av infrastruktur och investeringarna kommer vara där.”

Gällande några specifika spelare hade hon detta att säga.

 • “Vad mig anbelangar är Lauren James en Unitedspelare tills jag hör något annat.” Detta som svar på rykten om att James är aktuell för Chelsea.
 • Hon har dock ingen uppdatering kring Christen Press och Tobin Heath, det skall komma efter säsongen.
 • Amy Turner och Martha Harris har optionsår, men där pågår konversationer enligt Stoney.
 • Slutligen, om Jackie Groenen: “Jackie Groenen kommer vara Unitedspelare nästa säsong. Hon har fortfarande kontrakt.”

Mourinho intresserad av De Gea och Matic

Ett rykte vi nog skall ta med en viss nypa salt, men från Sport Witness som citerar Dello Sport skall José Mourinho vara intresserad av att ta både David de Gea och Nemanja Matic till Roma. De skall dock vara delar av längre listor, och kring framförallt De Gea skall det finnas orosmoln kring om klubben har pengar nog.

Om Rainbow Devils

Vi avslutar med ett länktips, för dig som vill läsa om Uniteds LGBT+ supporterklubb, Rainbow Devils, som grundades i februari 2019.