Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Nymodigheter 2021/22: Inga bortamål och ändringar återställs

Fotbollssäsongen 2021/22 står för dörren. På lördag börjar Premier League på riktigt (vi har en falsk start på fredag), då Manchester United gästas av Leeds United. Som vanligt inför en ny säsong gäller att vi bjuds på diverse förändringar, vilka vi ska gå igenom i den här artikeln.

Vi kan konstatera att vissa ändringar som gjordes med hänvisning till covid-19 nu återställs medan vissa ändringar står kvar. Den största förändringen är annars att Uefa har utrotat den förkastliga bortamålsregeln.

(Med reservation för att vi har missat något.)

Inga bortamål

Den odiskutabelt största nyheten inför säsongen 2021/22 är att bortamålsregeln är historia. Det betyder att det numer bara är det totala antalet gjorda mål som räknas i ett dubbelmöte. Vilken arena målen råkade göras på spelar inte längre någon roll.

Om ett dubbelmöte är oavgjort efter match 2 blir det förlängning. Är det oavgjort även efter förlängningen gäller att mötet avgörs genom straffläggning.

Detta gäller också i gruppspelet, där bortamål tidigare var ett kriterium för att skilja lag med samma antal poäng åt.

Förespråkarna för bortamålsregeln menar att den adderade dramatik och medförde att färre dubbelmöten avgjordes i förlängning. Mot detta kan ställas att det förstås är tämligen godtyckligt att hemmalaget i match 2 går vidare om match 1 slutar 2-1 och match 2 slutar 1-0. Dessutom har Manchester United en usel bortamålsstatistik. Bara två gånger gick United gått vidare på bortamål medan laget blev utslaget vid sex tillfällen. Regeln var alltså skitdålig.

Uefa hänvisar till att hemmaplansfördelen i Uefas turneringar inte längre är så stor som den en gång i tiden var.

(Uefa)

Marcus Rashfords straffmål mot PSG innebar 3-3 i dubbelmötet. United gick vidare på fler gjorda bortamål. Den här säsongen skulle resultatet emellertid ha tagit matchen till förlängning.

Håll koll på bytena

Hur många byten tillåts i fotboll? Ja, svaret är att det beror på.

Herrlaget

 • Premier League och ligacupen: 3 byten, 9 avbytare + 2 fria byten vid förmodad hjärnskakning
  Det är tillåtet med tre byten under match och lagen tillåts ha nio avbytare. I ligacupen är det tillåtet med ett fjärde byte i matcher som går till förlängning (vilket enbart finalen kan göra, i övriga omgångar går det direkt till straffläggning). Upp till två fria byten per lag tillåts i samband med förmodad hjärnskakning. Om motståndarlaget utnyttjar ett fritt byte för förmodad hjärnskakning får motståndarlaget också ett fritt byte.
 • FA-cupen: 5 byten, 9 avbytare + 2 fria byten vid förmodad hjärnskakning
  Det är tillåtet med fem byten under match, begränsat till tre bytestillfällen. Byten som genomförs inför andra halvlek, inför förlängningens början och inför förlängningens andra halvlek förbrukar inget bytestillfälle. I matcher som går till förlängning får lagen ett fjärde bytestillfälle men inget ytterligare byte. Precis som i Premier League och ligacupen är det tillåtet med nio avbytare och fria byten vid förmodad hjärnskakning.
 • Uefas turneringar: 5 byten, 12 avbytare + 1 byte till i förlängning
  I Uefas turneringar (Uefa Champions League, Uefa Europa League, Uefa Europa Conference League och Uefa Super Cup) gäller fortsatt att det är tillåtet med fem byten begränsat till tre bytestillfällen och lagen får nominera upp till tolv avbytare. I matcher som går till förlängning får lagen ett fjärde bytestillfälle och möjligheten att göra ett sjätte byte. Däremot tillåter Uefa inga fria byten vid förmodad hjärnskakning.

Damlaget

FA har för damlagets turneringar ännu inte behagat publicera regelverket för säsongen 2021/22. Så hur många byten som tillåts återstår att se. Min gissning är att det precis som säsongen 2020/21 kommer att vara tillåtet med fem byten i matcherna, begränsat till tre bytestillfällen. Detta skulle också vara i linje med FA-cupen, som ju också arrangeras av FA.

På damsidan var det emellertid tillåtet med ett sjätte byte i matcher som gick till förlängning förra säsongen, till skillnad från i herrarnas FA-cup.

Vad som är klart är att fria byten i samband med förmodad hjärnskakning kommer att tillåts.

Ungdomslagen

Inga uppdaterade regelverk för den nya säsongen har ännu publicerats för de engelska turneringarna. Mest troligt gäller emellertid att det i Premier League 2, U18 Premier League, EFL Trophy och FA Youth Cup är begränsat till tre byten per lag, med ett fjärde byte i matcher som går till förlängning.

I Uefa Youth League gäller sedan säsongen 2018/19 att det är tillåtet med fem byten under match, begränsat till tre bytestillfällen (halvtidsvilan exkluderad). Matcherna i turneringen kan inte gå till förlängning, varför det inte finns någon regel om ytterligare byte i förlängning.

VAR och offside: Marginal, flaggor och linjer

Vi får tre förändringar:

 • Det kommer att införas en liten marginal för offside, till anfallarnas fördel. Enligt domarchefen Mike Riley ska 20 mål som blev bortdömda för offside förra säsongen nu godkännas.
 • Tevetittarna kommer inte längre få följa processen när VAR bedömer offside. Bara den slutliga bilden kommer att göras tillgänglig för tevebolagen. Detta i linje med hur VAR har fungerat annorstädes.
 • De assisterande domarna ska inte vara lika försiktiga med att vinka för offside. Bara när det är en uppenbar och omedelbar målchans ska flaggan hållas nere.

(Premier League)

VAR: Högre tröskel vid straffar

Den här säsongen ska det krävas mer för att VAR ska gå in och döma straff. Framför allt när det är minimal kontakt mellan försvararen och anfallaren ska VAR inte gå in och hävda att det borde vara straff.

(Premier League)

Handboll igen

Hanbollsregeln är och förblir obegriplig för spelarna, domarna och åskådarna. Således förändras tolkningen igen. Tröskeln för vad som ska räknas som hands höjs något.

Vidare gäller att bara en målskytt kommer att straffas för oavsiktlig handboll. Om en spelare oavsiktligt får bollen på handen och därefter spelar fram till en lagkamrat kommer målet nu att godkännas.

(Ifab, Premier League)

Nicka mindre (på träning)

Nya riktlinjer ges till de engelska klubbarna. Dessa säger att spelare varje vecka maximalt ska utsättas för tio nickar av högre kraft på träning. Anledningen är att många fotbollsspelare har fått problem med hälsan efter karriären och många bedömare menar att det beror på att huvudet tar stryk av nickar.

(BT)

Omspel igen

I FA-cupen återinförs omspel vid oavgjorda matcher till och med omgång 4.

Dubbelsemi igen

I ligacupen gäller att semifinalerna återigen avgörs i dubbelmöten.

Uefa Conference League är här…

…men United var för bra förra säsongen för att få ställa upp. Reglerna för Europakvalificering är samma som inför förra säsongen.

Inget vinteruppehåll

Inte heller den här säsongen blir det något vinteruppehåll i den engelska fotbollen. Detta då det är ett extra landslagsuppehåll i januari. Uefas nationer har emellertid inga landskamper under uppehållet i januari, varför de europeiska spelarna kan få ledighet.

Brentford nummer 50

Brentford blir den 50:e klubben att spela i Premier League.

Spelarregistrering på damsidan

I Women’s Super League kommer klubbarna nu – precis som i Premier League – vara tvingade att ha minst åtta spelare som klassas som “homegrown” (för att klassas som homegrown ska en spelare ha spenderat minst tre år i en engelsk klubb före 21 års ålder) i sina trupper. Precis som i Premier League tillåts maximalt 25 spelare i trupperna.

En ytterligare förändring är att klubbarna nu tillåts ha upp till sex spelare i andra klubbar på långtidslån.

(BBC)

Damlaget på Sky och BBC

Nytt för den här säsongen är att Sky och BBC kommer att sända matcher från Women’s Super League. Det medför att vi kommer att få större spridning på avsparkstiderna för matcherna i ligan. Till exempel såg vi när de inledande matcherna spikades att United fick en match en fredagskväll, en match på en söndagskväll, en match tidig lördag eftermiddag och en match tidig söndag eftermiddag.

Äntligen 24 damlag

Manchester Uniteds professionella damlag började spela säsongen 2018/19. Redan då var tanken att det totalt skulle vara 24 klubbar i de två högsta serierna. Först nu blir det emellertid verklighet, med 12 klubbar i Women’s Super League och 12 klubbar i Women’s Championship.

Nytt format för Women’s League Cup (igen)

Reglerna för Women’s League Cup tycks förändras inför varje säsong. Så även inför den här säsongen. Den största nyheten nu är att lagen som går till gruppspel i Champions League också säkrar kvartsfinalplats i Women’s League Cup. Övriga klubbar spelar gruppspel för att nå kvartsfinalen.

För Uniteds del innebär det att laget måste vinna en grupp bestående av Leicester, Durham och Everton för att gå till kvartsfinal. Ifall inte Manchester city misslyckas i kvalet till Champions League, för då kommer de att “lottas” in i Uniteds grupp (då Manchester ligger i norr ska city spela i en av de två grupperna i norr och då det redan är fem lag i den andra gruppen blir det då i Uniteds grupp).

United skulle också kunna gå vidare till kvartsfinal som bästa eller näst bästa grupptvåa. Men då krävs att city och/eller Arsenal misslyckas i Champions League-kvalet. Går båda lagen till Champions League går bara gruppvinnarna vidare i Women’s League Cup.

(FA)

Uefa Youth League är tillbaka

Förra säsongen ställdes Uefa Youth League in. Nu är turneringen tillbaka och då Manchester United ska spela Champions League får juniorlaget (U19) spela Uefa Youth League.

Birmingham och Nottingham i ungdomsserierna

Nottingham Forest och Birmingham City har fått sina akademier uppgraderade till den högsta kategorin. Därmed kommer de att ställa upp med lag i Premier League 2 och i U18 Premier League.

Det är nu 28 klubbar som har en akademi i den högsta kategorin. Därmed blir det nu 14 lag i varje serie. I Premier League 2 är lagen uppdelade efter prestation, med Division 1 (där United spelar) och Division 2. I U18 Premier League är lagen geografiskt uppdelade och Nottingham går in i den norra serien och blir ny motståndare för United.

Hemmamatcher på träningsanläggning

I Premier League 2 gäller att klubbarna ska spela minst tre hemmamatcher på den ordinarie hemmaarenan (det vill säga Old Trafford för United). Nytt den här säsongen är att lagen får tillåtelse att spela upp till tre hemmamatcher på klubbens träningsanläggning.

Majoriteten av Uniteds hemmamatcher kommer, som vanligt, att spelas på Leigh Sports Village.

Turneringsinformation och regler

På vår sida Turneringsinformation och regler samlar vi den grundläggande informationen om de turneringar som Manchester United deltar i. Dessutom information om spelarregistrering, avstängningar och mycket annat.

Turneringsinformation och regler