Turneringsinformation och regler

Här ger vi den grundläggande informationen för de turneringar som Manchester Uniteds olika lag deltar i. Vidare informerar vi om spelarregistrering, avstängningar och statistiken på Muss.se. Dessutom inkluderar vi länkar till diverse regelverk.

Uppdaterad inför säsongen 2023/24.

Turneringsinformation herrlaget

Premier League

Premier League är den engelska ligans högstadivision. Ligan består av 20 lag, där alla möter alla två gånger. Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Det lag som tar flest poäng vinner. De tre lagen med färst poäng blir nedflyttade till Championship.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng gäller i tur och ordning följande för att skilja lagen åt:

 1. Målskillnad
 2. Antal gjorda mål

Om två eller fler lag fortfarande är lika gäller att de delar position, förutsatt lagen inte behöver skiljas åt för att avgöra mästarlag, kvalificering till annan turnering eller nedflyttning. Om positionen inte kan delas gäller följande:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Flest gjorda bortamål i inbördes möten
 3. Playoff på neutral plan

Sedan säsongen 2019/20 gäller att videodomare används i samtliga matcher.

Sedan säsongen 2022/23 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till maximalt tre bytestillfällen under match (byten direkt efter halvtidsvilan förbrukar inget bytestillfälle). Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.

Sedan den 6 februari 2021 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.

FA Challenge Cup (FA-cupen)

Ren utslagsturnering som vanligen kallas FA-cupen. Den äldsta nationella fotbollsturneringen i världen. Premier League-lagen går in i omgång 3, då det är 64 lag kvar i turneringen. I samtliga omgångar är det enkelmöte. Till och med kvartsfinalen lottas hemmalag. Semifinalerna och finalen spelas på Wembley.

I omgång 3 och 4 blir det omspel om det är oavgjort efter ordinarie tid. Laget som var bortalag i första matchen är hemmalag i omspelet. Från och med omgång 5 (åttondelsfinalerna) avgörs vinnaren vid behov genom förlängning och straffläggning. Om ett omspel är oavgjort efter ordinarie tid används förlängning och straffläggning för att avgöra vinnaren.

I huvudturneringen (Competition Proper, som exkluderar kvalspelet) gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ytterligare ett bytestillfälle men inget ytterligare byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.

Sedan den 6 februari 2021 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.

FA reserverar sig rätten att bestämma att videodomare ska används i utvalda matcher. I praktiken brukar det betyda att videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor.

EFL Cup (Ligacupen)

Hette tidigare Football League Cup men har ett nytt namn sedan säsongen 2016/17. (Officiellt namnges cupen vanligen av en sponsor, men det tar vi ingen hänsyn till.) På svenska kallas EFL Cup vanligen Ligacupen.

Ligacupen är en ren utslagsturnering. De Premier League-lag som deltar i Europaspel går in i omgång 3 medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. I omgång 3 är det 32 lag kvar i turneringen. Semifinalerna, och enbart semifinalerna, avgörs genom dubbelmöte, övriga omgångar avgörs i enkelmöten. Till och med kvartsfinalerna lottas hemmalag. Finalen spelas på neutral plan.

Till och med kvartsfinalerna gäller att det går direkt till straffläggning om det är oavgjort efter ordinarie tid.

Om det är oavgjort efter den andra semifinalen spelas förlängning och om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Bortamålsregeln tillämpas inte.

Om finalen är oavgjord är efter ordinarie tid spelas förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs cupen genom straffläggning.

Lagen tillåts göra fem byten i varje match, begränsat till tre bytestillfällen. I matcher som går till förlängning får lagen ett fjärde bytestillfälle och möjligheten att göra ett sjätte byte. Byten i halvtid, samt i pausen inför och under förlängning förbrukar inget bytestillfälle. Lagen tillåts ha nio avbytare på bänken.

Sedan säsongen 2021/22 gäller att upp till två fria byten tillåts vid förmodad hjärnskakning. Då byte för förmodad hjärnskakning genomförs får motståndarlaget också möjligheten att göra ett fritt byte.

På arenor som har teknik installerad för videodomare har EFL rätten att bestämma om videodomare ska användas eller inte. För semifinalerna kan EFL också kräva att tillfälliga system för videodomare ska installeras på arenor som inte har tekniken.

Europakvalificering

Från säsongen 2023/24 gäller:

 • Champions League: De fyra högst placerade lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i efterföljande säsongs Uefa Champions League. I händelse av att de engelska klubbarna presterar bäst eller näst bäst under den aktuella säsongens Europaspel (baserat på Uefakoefficienten) får även femman i Premier League en plats i efterföljande säsongs Champions League.
 • Europa League: Det femte bästa laget i ligan och FA-cupvinnaren kvalificerar sig för efterföljande säsongs Uefa Europa League. I händelse av att Premier League-femman får en Champions League-plats går Europa League-platsen till sexan i Premier League.
 • Europa Conference League: Ligacupvinnaren kvalificerar sig för kval till efterföljande säsongs Uefa Europa Conference League.

Om vinnarna i FA-cupen och Ligacupen har kvalificerat för spel i Champions League eller Europa League genom sin ligaplacering går vakanta Europaplatser i tur och ordning till ligasexan, ligasjuan och ligaåttan (ifall ligafemman får en Champions League-plats).

En ytterligare väg till Europa är genom att vinna Champions League, Europa League eller Europa Conference League. Champions League- och Europa League-vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet i Champions League medan vinnarna i Europa Conference League kvalificerar sig för spel i Europa League-gruppspelet.

I det tidigare formatet var antalet lag från samma land i Champions League begränsat till fem. I det nya formatet förefaller det inte finnas någon sådan begränsning men det är alltjämt inte helt fastslaget att så är fallet. I teorin skulle sju engelska lag kunna kvalificera sig för Champions League. Detta i händelse av att både Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren kommer från England och slutar sämre än femma i Premier League, samtidigt som England får en femte Champions League-plats via Uefakoefficienten.

Uefa Champions League

Den främsta europeiska cupturneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspelet.

(Notera: Ett nytt format introduceras säsongen 2024/25.)

Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.

Videodomare kan används i samtliga matcher men Uefa kan besluta att inte använda VAR i vissa matcher (primärt aktuellt i kvalspelet).

Gruppspel

De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på förra säsongens resultat och Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. De två bästa lagen går till åttondelsfinal, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.

Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Målskillnad i inbördes möten
 3. Antal gjorda mål i inbördes möten
 4. Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
 5. Målskillnad i alla matcher
 6. Antal gjorda mål totalt
 7. Antal segrar
 8. Antal segrar på bortaplan
 9. Bäst disciplinärt rekord
 10. Bäst Uefaranking

Slutspel

Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.

Gruppvinnarna seedas i åttondelsfinalen och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. Lag från samma grupp och lag från samma land kan inte mötas i åttondelsfinalerna. I kvartsfinal och semifinal lottas vilket lag som börjar på hemmaplan. Från om med kvartsfinalerna kan lag från samma land mötas.

Sedan säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.

Uefa Europa League

Den näst främsta europeiska turneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Från och med säsongen 2021/22 gäller att inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspel.

(Notera: Ett nytt format introduceras säsongen 2024/25.)

Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.

Videodomare kan används i samtliga matcher men Uefa kan besluta att inte använda VAR i vissa matcher (primärt aktuellt i kvalspelet).

Gruppspel

De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. Gruppvinnaren är klar för åttondelsfinal, grupptvåan är klar för playoff i Europa League-slutspelet, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa Conference League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.

Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Målskillnad i inbördes möten
 3. Antal gjorda mål i inbördes möten
 4. Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
 5. Målskillnad i alla matcher
 6. Antal gjorda mål totalt
 7. Antal segrar
 8. Antal segrar på bortaplan
 9. Bäst disciplinärt rekord
 10. Bäst Uefaranking

Slutspel

Sedan säsongen 2021/22 är det är 24 lag som går till slutspel, 16 lag från gruppspelet i Europa League och 8 från gruppspelet i Champions League. Gruppvinnarna i Europa League går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna i Europa League möter grupptreorna i Champions League i playoff om en plats i åttondelsfinalen. Playoff, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan. I playoff och i åttondelsfinalerna gäller att lag från samma land inte kan mötas. I kvartsfinalerna och semifinalerna är det fri lottning.

Grupptvåorna i Europa League har hemmaplan i returmötet i playoff. I åttondelsfinalen möter de åtta gruppvinnnarna i Europa League varsitt lag som vunnit playoff. Gruppvinnarna i Europa League har hemmaplan i åttondelsfinalreturen.

Från och med säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.

Uefa Europa Conference League

Den tredje främsta europeiska turneringen. Introducerades säsongen 2021/22. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel.

(Notera: Ett nytt format introduceras säsongen 2024/25, då turneringen byter namn till Uefa Conference League.)

Lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte. Antalet bytestillfällen under match är begränsat till tre under ordinarie tid med ytterligare ett bytestillfälle i matcher som går till förlängning. Byten som görs inför andra halvlek, inför förlängningen och inför förlängningens andra halvlek exkluderas från de tillgängliga bytestillfällena.

Principiellt kan videodomare användas från playoff och framåt men Uefa kan besluta att VAR ska användas i tidigare omgångar eller inte användas i senare omgångar.

Kvalspel

Information kommer när Manchester United ska delta.

Gruppspel

Information kommer när Manchester United ska delta.

Slutspel

Det är 24 lag som går till slutspel, 16 lag från gruppspelet i Europa Conference League och 8 från gruppspelet i Europa League. Gruppvinnarna i Europa Conference League går direkt till åttondelsfinal medan grupptvåorna i Europa Conference League möter grupptreorna i Europa League i playoff om en plats i åttondelsfinalen. Playoff, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan. I playoff och i åttondelsfinalerna gäller att lag från samma land inte kan mötas. I kvartsfinalerna och semifinalerna är det fri lottning.

Grupptvåorna i Europa Conference League har hemmaplan i returmötet i playoff. I åttondelsfinalen möter de åtta gruppvinnnarna i Europa Conference League varsitt lag som vunnit playoff. Gruppvinnarna i Europa Conference League har hemmaplan i åttondelsfinalreturen.

Från och med säsongen 2021/22 gäller att bortamålsregeln är slopad. Om ett dubbelmöte är oavgjort efter ordinarie tid i match 2 blir det förlängning. Om det fortfarande är oavgjort efter förlängningen avgörs dubbelmötet genom straffläggning. Om finalen slutar oavgjord blir det förlängning och vid behov även straffläggning.

Uefa Super Cup

I Uefa Super Cup möts vinnarna i Champions League och Europa League i en match på neutral plan. Regler meddelas när United ska delta.

FA Community Shield

I Community Shield möts ligavinnaren och vinnaren i FA-cupen på Wembley (spelas vanligen helgen innan Premier League börjar). Om samma lag vinner både ligan och FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield. Regler meddelas när United ska delta.

Fifa Club World Cup

Fifa Club World Cup introduceras i nytt, utökat, format sommaren 2025. Turneringen ska därefter spelas vart fjärde år.

 • Uefa har tolv platser i det nya formatet.
 • Fyra platser går till Champions League-vinnarna de fyra åren som leder upp till turneringen (för turneringen 2025 kvalificerar sig Champions League-vinnarna 2021, 2022, 2023 och 2024).
 • Övriga åtta platser går till de åtta berättigade klubbar som presterat bäst i Europaspelet under de fyra säsonger som leder upp till turneringen (för turneringen 2025 gäller prestationen säsongerna 2020/21 till 2023/24). I händelse av att samma klubb vinner Champions League fler än en gång under perioden går vakanta platser i tur och ordning till nionde, tionde och elfte bäst presterande berättigade klubb under fyraårsperioden.
 • Inget land kan representeras av fler än två klubbar undantaget om fler än två klubbar från landet vinner Champions League (eller motsvarande turnering i andra konfederationer) under kvalperioden.

Information om turneringen kommer nästa gång Manchester United ska delta.

Träningsmatcher och träningsturneringar

Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.

Senaste artiklarna