Turneringsinformation och regler

Här ger vi den grundläggande informationen för de turneringar som Manchester Uniteds olika lag deltar i. Vidare informerar vi om spelarregistrering, avstängningar och statistiken på Muss.se. Dessutom inkluderar vi länkar till diverse regelverk.

Turneringsinformation herrlaget

Premier League

Premier League är den engelska ligans högstadivision. Ligan består av 20 lag, där alla möter alla två gånger. Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Det lag som tar flest poäng vinner. De tre lagen med färst poäng blir nedflyttade till Championship.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng gäller i tur och ordning följande för att skilja lagen åt:

 1. Målskillnad
 2. Antal gjorda mål

Om två eller fler lag fortfarande är lika gäller att de delar position, förutsatt lagen inte behöver skiljas åt för att avgöra mästarlag, kvalificering till annan turnering eller nedflyttning. Om positionen inte kan delas gäller följande:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Flest gjorda bortamål i inbördes möten
 3. Playoff på neutral plan

Sedan säsongen 2019/20 gäller att videodomare används i samtliga matcher.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra tre byten under match.

Uppdaterat 5 februari: Från och med den 6 februari gäller att lagen tillåts göra två fria byten vid förmodad hjärnskakning. Motståndarlaget får möjligheten att göra ett fritt byte. (Gäller Premier League och FA-cupen endast.)

FA Challenge Cup (FA-cupen)

Ren utslagsturnering som vanligen kallas FA-cupen. Den äldsta nationella fotbollsturneringen i världen. Premier League-lagen går in i omgång 3, då det är 64 lag kvar i turneringen. I samtliga omgångar är det enkelmöte. Till och med kvartsfinalen lottas hemmalag. Semifinalerna och finalen spelas på Wembley.

Säsongen 2020/21 gäller att inga omspel spelas. Om en match är oavgjord efter ordinarie tid spelas förlängning och om det fortfarande är avgörs vinnaren genom straffläggning.
Annars gäller att det blir omspel i omgång 3 och 4 om det är oavgjort efter ordinarie tid. Från och med omgång 5 (åttondelsfinalerna) avgörs vinnaren vid behov genom förlängning och straffläggning.

Säsongen 2020/21 (uppdaterat 5 januari) gäller att lagen från och med omgång 3 tillåts göra fem byten under match (ursprungligen tre byten men det ändrades i december). Lagen har emellertid bara tre bytestillfällen under match (halvtiden, samt pausen inför och under förlängning exkluderade).

Uppdaterat 5 februari: Från och med den 6 februari gäller att lagen tillåts göra två fria byten vid förmodad hjärnskakning. Motståndarlaget får möjligheten att göra ett fritt byte. (Gäller Premier League och FA-cupen endast.)

FA reserverar sig rätten att bestämma att videodomare ska används i utvalda matcher. I praktiken brukar det betyda att videodomare används i matcher som spelas på Premier League-arenor.

EFL Cup (ligacupen)

Hette tidigare Football League Cup men har ett nytt namn sedan säsongen 2016/17. (Officiellt namnges cupen vanligen av en sponsor, men det tar vi ingen hänsyn till.) På svenska kallas EFL Cup vanligen ligacupen.

Ligacupen är en ren utslagsturnering. De Premier League-lag som deltar i Europaspel går in i omgång 3 medan övriga Premier League-lag går in i omgång 2. I omgång 3 är det 32 lag kvar i turneringen.

Säsongen 2020/21 gäller att det är enkelmöte i samtliga omgångar. Till och med semifinalerna lottas hemmalag. Finalen spelas på Wembley. Om det är oavgjort efter ordinarie tid går det direkt till straffläggning till och med kvartsfinalerna. I semifinalerna och finalen spelas förlängning.
Annars gäller att semifinalerna avgörs genom dubbelmöte. Då gäller också att det går direkt till straffläggning och det är oavgjort efter match 2. Bortamålsregeln tillämpas inte.

Uppdaterat 5 januari: I semifinalerna och i finalen säsongen 2020/21 gäller att lagen har rätt att göra fem byten, men vid maximalt tre bytestillfällen (pausvilan, paus inför förlängning och förlängningens paus exkluderade). I matcher som går till förlängning får lagen ett extra bytestillfälle men inget ytterligare byte.
Detta ändrades inför semifinalerna i januari.

På arenor som har teknik installerad för videodomare har EFL rätten att bestämma om videodomare ska användas eller inte. För semifinalerna kan EFL också kräva att tillfälliga system för videodomare ska installeras på arenor som inte har tekniken.

Europakvalificering

Säsongerna 2020/21, 2021/22 och 2022/23 gäller:

 • Champions League: De fyra högst placerade lagen i Premier League kvalificerar sig för spel i efterföljande säsongs Uefa Champions League
 • Europa League: Det femte bästa laget i ligan och FA-cupvinnaren kvalificerar sig för efterföljande säsongs Uefa Europa League
 • Europa Conference League: Ligacupvinnaren kvalificerar sig för kval till efterföljande säsongs Uefa Europa Conference League

Om vinnarna i FA-cupen och ligacupen har kvalificerat för spel i Champions League eller Europa League genom sin ligaplacering går vakanta Europaplatser i tur och ordning till ligasexan och ligasjuan.

En ytterligare väg till Europa är genom att vinna Champions League, Europa League eller (från och med säsongen 2021/22) Europa Conference League. Champions League- och Europa League-vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet i Champions League medan vinnarna i Europa Conference League kvalificerar sig för spel i Europa League-gruppspelet.

Ett land kan maximalt ha fem lag i Champions League. I den osannolika händelse att Champions League-vinnaren och Europa League-vinnaren båda kommer från England och båda slutar utanför topp 4 i ligan så mister ligafyran sin Champions League-plats. Ligafyran får i så fall spela i Europa League. Antalet engelska lag i Europa League kan då utökas till tre men eventuella vakanta platser fylls inte. Således gäller att maximalt nio engelska klubbar kan kvalificera sig för Europaspel.
Vad som händer ifall de tre Europacuperna säsongen 2021/22 vinns av engelska klubbar som inte har lyckats kvalificera sig för Europaspel genom inhemsk liga och cup har ännu inte bekräftats.

Uefa Champions League

Den främsta europeiska cupturneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel. Totalt är det 32 lag som kvalificerar sig för gruppspelet.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte.

Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.

Gruppspel

De 32 lagen delas in i 8 grupper om 4 lag, genom lottning följt av seedning baserat på förra säsongens resultat och Uefaranking. Lag från samma land kan inte mötas i gruppspelet. I gruppspelet är det match hemma och borta mot övriga lag i gruppen. De två bästa lagen går till åttondelsfinal, grupptrean går till slutspel i Uefa Europa League och gruppfyran har spelat klart i Europa för säsongen.

Om två eller fler lag har samma poäng avgörs placeringen i tur och ordning genom:

 1. Poäng i inbördes möten
 2. Målskillnad i inbördes möten
 3. Antal gjorda mål i inbördes möten
 4. Antal bortamål i inbördes möten
 5. Om proceduren eliminerar minst ett lag men det fortfarande är lika mellan lag upprepas proceduren med kvarvarande lag
 6. Målskillnad i alla matcher
 7. Antal gjorda mål totalt
 8. Antal gjorda bortamål totalt
 9. Antal segrar
 10. Antal segrar på bortaplan
 11. Bäst disciplinärt rekord
 12. Bäst Uefaranking

Slutspel

Åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.

Gruppvinnarna seedas i åttondelsfinalen och får fördelen av att spela returen på hemmaplan. Lag från samma grupp och lag från samma land kan inte mötas i åttondelsfinalerna. I kvartsfinal och semifinal lottas vilket lag som börjar på hemmaplan. Från om med kvartsfinalerna kan lag från samma land mötas.

Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Uefa Europa League

Den nästa främsta europeiska turneringen. Inleds med kvalspel, följt av gruppspel och sedan slutspel. Från och med säsongen 2021/22 gäller att inget engelskt kan kvalificera sig för turneringen genom kvalspel.

Säsongen 2020/21 gäller att lagen tillåts göra fem byten i varje match och tolv avbytare tillåts. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte.

Videodomare används i samtliga matcher från och med gruppspelet.

Gruppspel

Förändras inför säsongen 2021/22. Förutsättningarna meddelas nästa gång United ska delta.

Slutspel

Säsongen 2020/21 är det är 32 lag som går till slutspel, 24 lag från gruppspelet i Europa League och 8 från gruppspelet i Champions League. Sextondelsfinal, åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal avgörs i dubbelmöten. Finalen avgörs i en match på neutral plan.

Om det är lika efter dubbelmötet vinner det lag som har gjort flest bortamål, är det fortfarande lika blir det förlängning. Blir förlängningen lika med mål går bortalaget vidare på bortamål, blir förlängningen lika utan mål avgörs det på straffar. Om finalen slutar lika blir det förlängning och vid behov även straffar.

Uefa Europa Conference League

Den tredje främsta europeiska turneringen. Introduceras säsongen 2021/22. Information om turneringen kommer när Manchester United ska delta.

Uefa Super Cup

I Uefa Super Cup möts vinnarna i Champions League och Europa League i en match på neutral plan. Regler meddelas när United ska delta.

FA Community Shield

I Community Shield möts ligavinnaren och vinnaren i FA-cupen på Wembley (spelas vanligen helgen innan Premier League börjar). Om samma lag vinner både ligan och FA-cupen får ligatvåan spela Community Shield. Om matchen slutar lika går det direkt till straffavgörande. Matchen har en status mellan tävlingsmatch och träningsmatch och lagen får göra sex byten under matchen. Avstängningar kan inte avtjänas i Community Shield och en spelare som blir utvisad i Community Shield blir heller inte avstängd i övriga turneringar (undantaget förseelser som skulle ha resulterat i en avstängning längre än tre matcher).

Fifa Club World Cup

För att kvala in till Fifa Club World Cup krävs en seger i Champions League. Information om turneringen kommer när United ska delta.

Träningsmatcher och träningsturneringar

Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.

 

Turneringsinformation damlaget

Säsongen 2020/21 gäller att fem byten tillåts i samtliga turneringar som damlaget deltar i och det är tillåtet med upp till nio avbytare. I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett sjätte byte.

Uppdaterat 5 februari: Från och med den 6 februari gäller att lagen tillåts göra två fria byten vid förmodad hjärnskakning. Motståndarlaget får möjligheten att göra ett fritt byte.

FA Women’s Super League

Den engelska damfotbollens förstadivision. Sedan säsongen 2019/20 deltar tolv lag. Alla lag möter alla hemma och borta (totalt 22 matcher). Seger ger tre poäng och oavgjort ger en poäng. Efter säsongs slut blir det lag som har flest poäng engelska mästare. Det sämsta laget flyttas ner till FA Women’s Championship, givet att en klubb från Championship uppfyller kraven för uppflyttning.

Om två eller fler lag slutar på samma poäng används i tur och ordning följande för att avgöra slutställning:

 1. Målskillnad
 2. Antal gjorda mål
 3. Flest segrar
 4. Inbördes möten

Om det fortfarande inte går att skilja lag åt gäller att lagen delar position. Om det av någon anledning (för att avgöra mästare, Europakvalificering eller nedflyttning) inte är möjligt med delad position spelas playoff för att skilja lagen åt.

Women’s FA Challenge Cup

Damernas FA-cup. En ren utslagsturnering. Lagen i de två högsta divisionerna går in i omgång 4, då det återstår 32 lag. Enkelmöten i alla omgångar. Oavgjorda matcher går till förlängning och om det fortfarande är oavgjort avgörs det genom straffläggning. Finalen spelas på Wembley. Lotten avgör hemmalag i övriga omgångar.

FA Women’s League Cup

Damernas ligacup, där lagen från de två högsta divisionerna gör upp. Cupen avgörs genom gruppspel och slutspel.

Gruppspel

Säsongen 2020/21 delas de 23 lagen in i sex grupper (fyra lag i fem grupper, tre lag i den sista gruppen) (lagen delas först upp geografiskt, sedan lottas grupperna).
Tidigare säsonger har det varit fyra grupper och det är troligt att så blir fallet igen säsongen 2021/22.

I grupperna är det enkelmöten mot varje lag. Vinst ger tre poäng. Matcher som slutar oavgjort i gruppspelet går till straffläggning, där vinnaren får två poäng och förloraren en poäng. Vinnaren i varje grupp samt de två bästa tvåorna går vidare till kvartsfinal.

Om två eller fler lag har samma poäng gäller i tur och ordning:

 1. Målskillnad
 2. Flest gjorda mål
 3. Flest vunna matcher
 4. Inbördes möte
 5. Lottdragning

Då det var ojämnt antal lag användes poäng per match för att utse bästa grupptvåorna.

Slutspel

I slutspelet är det enkelmöten som gäller. När det var fyra grupper fick gruppvinnarna fördel av hemmaplan i kvartsfinalerna. Vad som gäller nu är ännu inte bekräftat. I semifinalen avgör lotten vilka som får spela hemma. Finalen spelas på neutral plan. I slutspelet avgörs oavgjorda matcher genom förlängning och vid behov straffläggning.

Europakvalificering

De tre bästa lagen i FA Women’s Super League kvalificerar sig för spel i eller kval till efterföljande säsongs Uefa Women’s Champions League. En ytterligare väg till Champions League är att vinna turneringen, då vinnaren är garanterad en plats i nästa års turnering (i händelse av att en engelsk klubb vinner Champions League och slutar fyra eller sämre i ligan blir det fyra engelska lag i turneringen men om ett engelskt lag vinner Champions League och slutar topp 3 blir det inget ytterligare engelskt lag i turneringen).

Säsongen 2020/21 gäller följande:

 • Mästarna går in i andra kvalomgången (där vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet)
 • Ligatvåan går in i andra kvalomgången (där vinnarna kvalificerar sig för gruppspelet)
 • Ligatrean går in i den första kvalomgången

Det finns emellertid en öppning för att de engelska mästarna går in i gruppspelet i händelse av att Champions League-vinnaren har kvalificerat sig för gruppspelet genom sin ligaposition. Det är emellertid ännu inte bekräftat att den fjärde direktplatsen till gruppspelet i så fall går till det fjärde rankade landet (som är England).

Det är möjligt att den engelska mästaren 2022 går direkt in i gruppspelet. Detta beroende på hur de engelska och spanska lagen presterar i Champions League säsongen 2020/21. (Spanien är trea på rankingen och England är fyra långt bakom tvåan Tyskland och långt före femman Sverige.)

Uefa Women’s Champions League

Den främsta europeiska klubblagsturneringen. Avgörs från och med säsongen 2021/22 genom kvalspel, gruppspel och slutspel. Informationen förtydligas när United ska delta.

Kvalspel

Omgång 1: Avgörs i form av en miniturnering om fyra lag som avgörs i cupformat på en spelplats. Det är enkelmöten och semifinaler, tredjeprismatch och final spelas. Vinnaren går vidare till omgång 2.

Omgång 2: Dubbelmöte mot ett annat lag. Vinnaren kvalificerar sig för gruppspelet.

Gruppspel

De 16 lagen delas in i 4 grupper om 4. Alla möter alla i gruppen hemma och borta. De två bästa lagen går vidare till kvartsfinal.

Slutspel

Kvartsfinaler och semifinaler avgörs i dubbelmöten. Finalen spelas i en match på neutral plan.

Women’s FA Community Shield

Återinfördes 2020. Ligavinnarna möter FA-cupvinnarna. Mer information kommer när United ska delta.

Träningsmatcher och träningsturneringar

Speciella regler gäller för varje träningsmatch och varje träningsturnering. Ibland är det fritt antal byten, ibland är det ett begränsat antal byten. Ibland blir det straffar om en match slutar oavgjord, ibland inte. Förlängning efter en oavgjord match är i stort sett uteslutet.

 

Turneringsinformation

Säsongen 2020/21 gäller att det är tillåtet med tre byten i ungdomslagens turneringar (undantaget Uefa Youth League, där det sedan säsongen 2018/19 är tillåtet med fem byten). I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ytterligare ett byte.

Premier League 2

Reservlagets liga, sedan 2016/17 en U23-turnering. Från och med säsongen 2020/21 deltar 26 lag, uppdelade i två divisioner om 13 lag vardera. United spelar säsongen 2020/21 i förstadivisionen. Dubbelmöten mot alla lag i samma division är det som gäller och efter 24 matcher vinner laget med flest poäng serien.

Reglerna tillåter tre överåriga utespelare plus en överårig målvakt i varje lag, utöver det tillåts endast U23-spelare. Säsongen 2020/21 räknas spelare födda tidigast den 1 januari 1997 som U23-spelare.

Premier League 2, Division 1

Högstadivisionen. Vinnaren blir U23-mästare. De två sämsta lagen degraderas till Division 2.

Premier League 2, Division 2

Andradivisionen. Vinnaren är klar för Division 1. Lag 2-5 gör upp om den andra platsen i playoff. Playoff spelas i form av semifinal och final i enkelmöten. I semifinalerna möts lag 2 och 5 samt lag 3 och 4. I såväl semifinal som final har laget som slutade bäst i serien fördel av hemmaplan.

U18 Premier League

Juniorlagets liga, för U18-spelare. De 26 lagen delas geografiskt in i två grupper om 13 lag vardera. United spelar i den norra gruppen. Alla lag spelar hemma och borta mot alla lag i samma grupp. Därefter spelas en final mellan vinnaren i den södra gruppen och vinnaren i den norra gruppen för att avgöra vilka som blir engelska juniormästare.

Reglerna tillåter en överårig målvakt (U19), medan alla utespelare måste vara U18-spelare. Som U18-spelare räknas säsongen 2020/21 spelare födda tidigast den 1 september 2002.

(Det finns en möjlighet för att använda U19-spelare på dispens. Men då måste spelaren fortsatt vara kontrakterad som scholar och det enbart till följd av skada eller andra förmildrande omständigheter och det hela måste dessutom godkännas av Premier League.)

EFL Trophy

Turnering för de 48 klubbarna i League One och League Two samt 16 inbjudna akademilag. Avgörs genom gruppspel och slutspel.

De inbjudna akademilagen måste starta med minst sex spelare som är 21 år eller yngre den 30 juni det kalenderår som säsongen inleds. I tillägg gäller att akademilagen maximalt får använda två spelare som var äldre än 21 år när säsongen inleddes och som innan säsongen inleddes hade gjort 40 seniormatcher eller mer.

För League One- och League Two-klubbarna gäller att de i varje match måste ha minst fyra Qualifying Players bland utespelarna i startelvan.

Gruppspel

Turneringen inleds med ett gruppspel där de 64 lagen först delas in geografiskt i norr och söder och sedan lottas in i 16 grupper om 4 lag, varav ett akademilag i varje grupp. Enkelmöten gäller i gruppspelet och akademilaget spelar samtliga matcher på bortaplan. Efter oavgjorda matcher i gruppspelet genomförs en straffläggning där vinnaren får en bonuspoäng. De två bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Slutspel

I slutspelet gäller enkelmöten hela vägen. Till och med semifinalen går oavgjorda matcher direkt till straffläggning medan det spelas förlängning om finalen är oavgjord efter ordinarie tid. I slutspelets första omgång lottas gruppvinnarna mot grupptvåor, med hemmaplansfördel för gruppvinnarna (lag från samma grupp kan inte mötas). Den regionala uppdelningen gäller till och den andra slutspelsrundan (åttondelsfinalerna). Från och med kvartsfinalerna är det fri lottning.

I slutspelet kan lagen ansöka om att få spela på bortaplan trots att de har tilldelats hemmaplan (genom position i gruppspelet eller lottning), vilket akademilag ofta gör.

Uefa Youth League

Uppdatering 17 februari: Turneringen säsongen 2020/21 inställd på grund av covid-19.

Uefa Youth League är Uefas U19-turnering, där 64 lag deltar. Säsongen 2020/21 gäller att turneringen spelas som en ren utslagsturnering med start i mars. Per den 11 oktober har de exakta detaljerna ännu inte meddelats.
Annars gäller att turneringen avgörs i två vägar, genom gruppspel parallellt med gruppspelet i Champions League samt en utslagsturnering för mästarlag. I slutspelet slås de två vägarna ihop.

Säsongen 2020/21 måste spelarna vara födda den 1 januari 2002 eller senare för att räknas som U19-spelare. Lagen får emellertid använda tre överåriga spelare, födda tidigast den 1 januari 2001, i varje match. Spelare som deltar i minst tre matcher i Uefa Champions League eller Uefa Europa League under säsongen får inte längre spela i Uefa Youth League.

Manchester United har två möjliga vägar in i turneringen:

 1. Om a-laget kvalificerar sig för Champions League får United en plats i Uefa Youth League.
 2. Om a-laget inte går till Champions League får United en plats i Uefa Youth League genom att bli engelska juniormästare.

FA Youth Challenge Cup

Ren utslagsturnering för U18-spelare. I samtliga omgångar avgörs det i ett enkelmöte, där lotten avgör vilka som har hemmaplan. Om en match slutar oavgjord avgörs det genom förlängning och straffar. Premier League-klubbarna går in i omgång 3, då det återstår 64 lag.

Säsongen 2020/21 gäller att spelarna ska vara födda tidigast den 1 september 2002 och senast den 31 augusti 2005.

I matcher som går till förlängning är det tillåtet med ett fjärde byte.

U18 Premier League Cup

En turnering som introducerades säsongen 2017/18, för klubbarna som deltar i U18 Premier League.

Säsongen 2020/21 slås U18 Premier League Cup och U16 Premier League Cup ihop till en U17-cup. Per den 11 oktober är detaljerna knapphändiga och det är oklart ifall information om cupen kommer att tillhandahållas för allmänheten (i England publiceras inte U16-resultat).

 

Spelarregistrering

Premier League

Totalt får maximalt 25 spelare registreras i Premier League-truppen, varav minst åtta ska klassas som ”home grown” (för att klassas som ”home grown” ska en spelare ha spenderat minst tre säsonger eller 36 månader i en klubb i det engelska eller walesiska ligasystemet före 21 års ålder). I tillägg till detta får ett obegränsat antal U21-spelare registreras på B-listan.

Reglerna för Premier League-truppen träder i kraft i samband med att sommarens transferfönster stänger. Ändringar får göras i samband med transferfönstret i januari.

Spelarregistrering, Champions League och Europa League

 • Samma regler gäller för Uefa Champions League som för Uefa Europa League.
 • Truppen för gruppspelet ska registreras senast klockan 24.00 den 6 oktober 2020.
 • Truppen för slutspelet ska registreras senast vid klockan 24.00 den 2 februari 2021. Maximalt tre förändringar från gruppspelstruppen tillåts.
 • Ett obegränsat antal spelare kan registreras på B-listan, senast vid midnatt dagen innan match (dvs. klockan 24.00 dagen före match).
 • Regler: Totalt får maximalt 25 spelare registreras på B-listan (CL eller EL), varav minst två måste vara målvakter. Ett ytterligare krav är varje klubb måste ha minst tre målvakter registrerade (totalt på A- och B-listan). Vidare måste minst åtta spelare vara ”locally trained players” och av dessa måste minst fyra klassas som ”club-trained player”.
 • Locally trained player: Spelaren ska mellan 15 och 21 års ålder ha varit registrerad i en klubb inom samma fotbollsförbund i 3 hela säsonger eller 36 månader.
 • Club-trained player: Samma regler som för en locally trained player men registreringen ska dessutom ha varit för den aktuella klubben.
 • B-listan: För att få listas på B-listen måste spelaren vara U21-spelare och ha varit registrerad i klubben under en oavbruten period på två år efter sin 15-årsdag (16-åriga spelare får registreras på B-listan om de har varit registrerade i klubben, utan avbrott, de två senaste åren).

FA Women’s Super League

Klubbarna får maximalt registrera 25 spelare för spel (inkluderar spelare på långtidslån men inte spelare på korttidslån). Klubbarna får maximalt ha två spelare på långtidslån.

I tillägg får klubbarna registrera ett valfritt antal akademi- eller reservspelare. Maximalt 5 akademi- eller reservspelare får emellertid användas i varje enskild match.

Säsongen 2021/22 förändras regelverket. Då gäller att minst 8 av de 25 spelarna i truppen ska vara ”home grown” (för att klassas som ”home grown” ska en spelare ha spenderat minst tre säsonger eller 36 månader i en klubb i det engelska eller walesiska ligasystemet före 21 års ålder). Samtidigt gäller att antalet tillåtna långtidslån ökar till 6.

Uefa Women’s Champions League

Information kommer när United ska delta.

Ungdomslagen allmänt

Klubbarna får totalt ha maximalt 30 U17- och U18-spelare. I åldersgrupperna U19 till U21 tillåts maximalt 15 spelare per åldersgrupp.

Uefa Youth League

 • Varje klubb får registrera maximalt 40 spelare (varav minst 3 målvakter) för spel i Uefa Youth League. Klubbarna har rätt att revidera listan senast sju dagar före match.
 • 5 överåriga (U20) spelare får registreras inför säsongen, givet att de uppfyller de krav som ställs (bland annat måste spelaren ha varit i klubben minst två år). Dessa spelare får inte strykas från listan, såtillvida de inte byter klubb eller blir långtidsskadade.
 • Klubbarna ska registrera maximalt 20 spelare som tillgängliga för spel senast klockan 20.00 dagen före match. Dessa 20 får maximalt inkludera 3 av de 5 överåriga spelarna.
 • Av dessa måste minst 14 ha tillhört klubben i minst två år före turneringens start.
 • En spelare som, från och med gruppspelet, deltar i minst tre matcher i Champions League eller Europa League får inte längre delta i säsongens Uefa Youth League.

 

Regler för avstängningar

Avstängningar för varningar i Premier League

 • 5 varningar: 1 match (gäller till och med match 19)
 • 10 varningar: 2 matcher (gäller till och med match 32)
 • 15 varningar: 3 matcher (gäller hela säsongen)
 • 20 varningar: inget standardstraff

Den spelare som drar på sig 5 varningar från säsongsstart till och med den 19:e Premier League-matchen blir automatiskt avstängd i nästkommande match i Premier League. Den spelare som drar på sig 10 varningar från säsongsstart till och med den 32:a Premier League-matchen blir automatiskt avstängd i de 2 nästkommande Premier League-matcherna. Den spelare som drar på sig 15 varningar under säsongen blir automatiskt avstängd i de 3 nästkommande Premier League-matcherna (vid behov gäller denna avstängning under inledningen av nästkommande säsong). Den spelare som drar på sig 20 varningar under säsongen kallas in till FA för förhör och därefter beslutar FA om straff.

Avstängningar för varningar i FA-cupen

Spelare i klubb som inleder cupspelet i omgång 3 blir avstängd i en match efter sin andra och fjärde varning i cupen.

Spelare i klubbar som inleder cupspelet i omgång 1 eller tidigare blir avstängda en match efter sin fjärde varning i cupen och därefter blir spelaren avstängd en match efter varje två varningar.

Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i semifinalen men inte i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.

Avstängningar för varningar i ligacupen (herr)

En matchs avstängning efter varning två och varning fyra.

Kvarstående varningar annulleras efter kvartsfinalen (en spelare kan vara avstängd i den första semifinalen – den enda semifinalen säsongen 2020/21 – men inte den andra semifinalen – som inte spelas säsongen 2020/21 – eller i finalen för upprepade varningar). Eventuella avstängningar som står kvar efter säsongen annulleras.

Avstängningar för varningar i Women’s Super League

 • 5 varningar: 1 match
 • 10 varningar: 2 matcher
 • 15 varningar: 3 matcher
 • 20 varningar: inget standardstraff

FA:s regelverk specificerar inget om avstängningar för varningar i FA Women’s Cup och Women’s League Cup.

Avstängningar för varningar i Uefas turneringar

Uefa Champions League, Uefa Europa League och Uefa Super Cup:

 • En spelare blir avstängd en match efter sin tredje, femte, sjunde och nionde varning i säsongen Uefa Champions League eller Uefa Europa League.
 • Varningar och avstängningar från gruppspelet i Champions League följer, när så är tillämpligt, med till slutspelet i Europa League (gäller även omvänt).
 • Varningar upphör att gälla efter kvartsfinalerna.
 • Varningar och avstängningar för varningar upphör att gälla efter säsongens slut.
 • Varningar och avstängningar för varningar från kvalspel tas inte med in i gruppspelet. Varningar i Uefa Super Cup följer inte med till Champions League och Europa League.

Uefa Women’s Champions League: Information kommer när United ska delta.

Avstängningar för utvisningar i engelsk fotboll

Reglerna är samma i herr- och damfotbollen. Avstängningar för utvisningar gäller sammanställt i engelsk fotboll och avtjänas oberoende av turnering (inom samma turneringskategori, dvs. en avstängning för en utvisning i a-laget kan inte avtjänas för matcher i ungdomslagen) (undantaget EFL Trophy då avstängningar för utvisningar i EFL Trophy ska avtjänas exklusivt i EFL Trophy, om inte FA beslutar om annat). Med andra ord kan du bli avstängd i Premier League för en utvisning i FA-cupen.

Standardstraff finns som följer och då standardstraff tillämpas börjar avstängningen gälla med omedelbar verkan (dvs. nästkommande matcher/matcher)

 • 1 match: utvisning p.g.a. två varningar eller p.g.a. att ha förhindrat en klar målchans
 • 2 matcher: utvisning p.g.a. stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller gester
 • 3 matcher: utvisning p.g.a. allvarligt otillåtet spel eller våldsamt uppträdande
 • 6 matcher: utvisning p.g.a. att spelaren har spottat på någon

Om spelaren har varit avstängd för utvisning tidigare under säsongen adderas en matchs avstängning till straffet för varje tidigare avstängning för utvisning. (en spelare som drar på sig sin tredje utvisning under säsongen får således två matcher utöver standardstraffet).

I tillägg till detta finns det möjlighet för förlängda avstängningar, möjlighet att protestera mot avstängningar och möjlighet att bli avstängd för sådant domaren missar. Regelverket tar också höjd för att en spelare inte ska kunna få en kortare avstängning genom att bli utvisad (gäller i samband med att avstängning för ett visst antal varningar slutar gälla).

Ifall en avstängning inte kan avtjänas under den pågående säsongen följer den, oberoende av dess längd, med till nästa säsong.

Utvisningar i Community Shield resulterar inte i avstängning (undantaget grova utvisningar där förseelsen skulle ha renderat i en avstängning längre än tre matcher). Det går heller inte att avtjäna avstängningar i Community Shield. Detta då Community Shield i denna ram inte räknas som tävlingsmatch.

Avstängningar för utvisningar i Uefas turneringar

En spelare som blir utvisad i en Uefaturnering blir automatiskt avstängd i spelarens nästkommande match i en Uefaturnering. Här räknas Champions League, Europa League, Europa Conference League, Uefa Super Cup och Uefa Women’s Champions League som Uefaturnering.

Uefas disciplinära kommitté har möjlighet att förlänga avstängning till följd av utvisning. I särskilt grova fall kan en avstängning följa med även till andra turneringar.

 

Om statistiken på Muss.se

Ansvarig för statistiken på Muss.se är Mikael Österdahl. Frågor, kommentarer och felkorrigering välkomnas på mail micke@muss.se.

Allmänt

För herr- och damlaget tillhandahåller vi samtliga resultat och sammanställd statistik för laget samt speltid, spelade matcher, mål, assists, varningar och utvisningar.

För ungdomslagen tillhandahåller vi samtliga resultat och sammanställd statistik för lagen samt spelade matcher, mål och assists.

Statistiken upprepas vanligen inom en timme efter avslutad match men i sällsynta fall kan det dröja längre. Aktuella tabeller importeras externt och uppdateras automatiskt. Ibland kan en viss fördröjning finnas.

Statistiken tillhandahålls som den är. Vi tar inget ansvar för fel men gör vårt yttersta för att allting ska vara korrekt och vi har åtskilliga felkontroller.

Speltid

Vi tar ingen hänsyn till tilläggstid när vi räknar speltid. En spelare som blir inbytt i matchminut 89 bokförs för 1 minuts speltid även om det är 10 minuters tilläggstid. En spelare som blir utbytt eller utvisad kan maximalt bokföras för 89 minuters speltid (119 om matchen gick till förlängning). En spelare som blir inbytt bokförs minimalt för 1 minuts speltid. Om en spelare lämnar planen på grund av skada när laget redan har gjort alla byten registreras speltid även för tiden då spelaren inte var på planen.

Mål och assists

Mål

Om tveksamhet gällande målskytt råder följer vi det som rapporteras officiellt.

Assists:

Vi följer Optas definition av assist: ”Den sista bollkontakten (passning, skottpassning eller alla andra kontakter) som leder till att bollmottagaren gör ett mål. Om den sista bollkontakten styrs på en motståndarspelare får initiatören bara en assist om det var troligt att bollmottagaren skulle få bollen utan att styrningen ägde rum. Självmål, direkta frisparkar, direkta hörnor och straffar får ingen assist utdelad.”

Varningar och utvisningar

En spelare som blir varnad och utvisad i samma match bokförs för en varning och en utvisning ifall utvisningen är ett direkt rött kort men enbart för utvisning ifall utvisningen är för två varningar.

Träningsmatcher

I spelschemat på Muss.se inkluderas de matcher som Manchester United informerar om på den officiella hemsidan.

För ungdomslagen gäller att eventuella turneringar där det är färre än elva spelare per lag (gäller primärt vissa inomhusturneringar) inte inkluderas. Däremot kan turneringar där matcherna är kortare än 2×45 minuter inkluderas.

 

Dokument

De flesta länkarna går till PDF:er som ibland laddas ner automatiskt och ibland öppnas i webbläsaren. Länkarna kontrolleras inför varje ny säsong. Det är emellertid inte alltid som dokument publiceras före säsongens start. I dessa fall kollar vi tillbaka med ojämna mellanrum och uppdaterar.

Allmänna regler:

Herrlaget:

Damlaget:

Ungdomslagen:

 

Ändringslogg

 • 2021-02-26: Korrigerat länken till regelverket för Europa League.
 • 2021-02-17: Uppdatering gällande Uefa Youth League. Mindre korrigering gällande byten i samband med hjärnskakning.
 • 2021-02-05: Från och med den 6 februari är det tillåtet med fria byten i samband med hjärnskakning i vissa turneringar.
 • 2021-01-06: Länken till regelverket för WSL går nu till den här säsongens regelverk (har även i ett par fall noterat att den nya säsongens regelverk ännu inte är tillgängligt). Dessutom ett förtydligande gällande damernas ligacup (under fliken damlaget).
 • 2021-01-05: Uppdaterad information gällande byten i FA-cupen (från och med omgång 3 tillåtet med fem byten) och i ligacupen (från och med semifinalerna tillåtet med fem byten).
 • 2020-10-13: Adderat information om dispens för U19-spelare under regler för U18 Premier League.
 • 2020-10-11: Den första versionen av sidan klar. All information kontrollerad och uppdaterad.
 • 2020-09-22: Sidan skapat på tillfällig basis med informationen kopierad från de gamla statistiksidorna.

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS