Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Atalanta 3-2
Handlade om tro hos spelare och publik

Manchester United hämtade inspiration från hur man brukade agera föregående säsong och såg under gårdagskvällen till att vända underläge till seger hemma mot Atalanta i Champions League. En seger som dels ger Ole Gunnar Solskjaer andrum, dels håller europaäventyret vid liv för United. 

Det var ett pressat United som klev ut under Old Traffords strålkastarljus igår kväll när Atalanta kom på besök. Kanske mest pressad kändes sig nog norrmannen på Uniteds tränarbänk. Inte nödvändigtvis från internt håll. Däremot utifrån.

Och räkna med att tidningar och dess journalister slickade sig runt munnen och drömde om morgondagens (läs igår) rubriker när Atalanta inte bara gjorde ett mål, utan två, under den första halvleken. United fortsatte på samma spår som senaste ligamatchen mot Leicester och var allt annat än bra. Förvisso inledde man med en del frenesi och ville antagligen matcha sättet på vilket bortalaget vill spela fotboll.

Gian Piero Gasperinis mannar fick sedan matchen dit man ville. Man utnyttjade Uniteds defensiva brister i såväl spelet som på fasta situationer och ledde välförtjänt när domaren blåste för halvtidsvila. Då ska det också sägas att italienarna saknade i princip hela sin ordinarie backlinje, vilket gör deras insats i första halvlek än mer imponerande.

Kanske tröttnade italienarna i andra halvlek? Det var nämligen ett hemmalag som hade slagit på alla cylindrar, tryckt på någon form av panikknapp, och satte full fart direkt. Marcus Rashford gjorde äntligen sin första start för säsongen och såg till att man fick kontakt genom sitt reduceringsmål. Personligen trodde jag inte på en start riktigt än, men ibland är det skönt att ha fel.

Sedan över till Harry Maguire, som också kändes som ett frågetecken. Kaptenens prestationer har sannerligen gått att ifrågasätta under inledningen av säsongen, och att han skyndades tillbaka till mötet med Leicester visade sig vara ett dumdristigt beslut (av den som nu tog det). Gårdagens match var därför lite av ett vägskäl. Skulle det bli ännu sämre, eller skulle han slå tillbaka? Tja, det började ju inte galant med två mål i baken. Hörnmålet får Maguire till viss del ta på sig, tillsammans med Luke Shaw, som sover vid markeringen. Men det skulle sedan bli en U-sväng för den ständigt kritiserade mittbacken, som i det andra straffområdet får bollen vid fötterna och stöter in kvitteringen.

Harry Maguire har fått utstå mycket kritik på sistone. Igår svarade kaptenen med att trycka dit kvitteringsmålet för Manchester United som innebar 2-2.

Vid läget 2-2 fanns det inte på kartan att det resultatet skulle stå sig matchen ut. Det svängde för mycket. Och när en viss Cristiano Ronaldo, som för det mesta ägnade sig åt att gestikulera till höger och vänster under matchen, finns på planen när det står och väger, då dyker han för det mesta alltid upp. Så även den här gången. Mot Villarreal för tre veckor sedan var det i grevens tid, igår med tio minuter kvar och vändningen var fullbordad efter en klinisk och välplacerad nick.

På det stora hela är det emellertid den andre portugisen som ska lyftas. Bruno Fernandes hade inte sin bästa match i karriären igår och han har, med reservation för Leeds-matchen, inte heller haft någon sprakande inledning på säsongen. Men i slutändan går det inte att blunda för 27-åringens betydelse för United. Framspelningen till Rashfords mål är faktiskt helt makalös. Sinnesnärvaron och precisionen i den yttersidan som frispelar Rashford kräver verkligen sin spelare.

Det är också Fernandes som slår in bollen till Maguires kvittering, men inspelet från portugisens högerfot tycks inte ha bokförts till assistprotokollet. En som däremot fördes in i det var Shaw, som om möjligt tog revansch på sig själv efter det andra baklängesmålet.

Det var trots allt många som revanscherade sig en aning från mötet med Leicester i gårdagens match. Frågan är bara till vilken grad. Så till den grad att på söndag också kunna visa Liverpool var skåpet ska stå? Hmm…

Höjdpunkter

Några höjdpunkter från officiella kanaler finns inte att tillgå i skrivande stund. För den som vill uppleva vändningen igen rekommenderas en snabb googling eller att man surfar in på YouTube.

Solskjaers presskonferens

  • Den första frågan norrmannen fick uppe på podiet var föga förvånande vad som sades i paus och vad som gjorde att spelarna kom ut med ny energi i andra. Solskjaer svarade att han dock tyckte man spelade ganska bra i första och skapade en del bra chanser men att det sista lilla saknades. Vändningen handlade om tro och att ha publiken med sig. Skillnaden i slutändan var kvaliteten på hur första respektive andra halvlek avslutades från Uniteds sida.
  • Nöjd med hur Ronaldo ledde truppen. Pratade innan om att hitta löpningar bakom deras backlinje och pressa högt. Han var till och med nere i eget straffområde och täckte skott. Målet är sedan det han gör bättre än de allra flesta.
  • Simon Stone från BBC ställer därefter en fråga till Solskjaer och undrar om managern kan förstå en del supportrars tvivel kring vilket lag man kommer få se till nästkommande match, när man slår ihop två så pass olika halvlekar som igår. På det svarar norrmannen att: ”det är fotboll,” och fortsätter: ”emellanåt spelade vi bra i första halvlek. De hade två chanser och där och då tappade vi fokus. Skillnaden i prestation var inte så stor och resultatet var inte ’0-2-värdigt’.” Han medger därefter att det kan vara svårt för alla som ser varje match att ibland se något slags kontinuitet i spelet.
Ole Gunnar Solskjaer tackar publiken på Old Trafford för stödet under gårdagskvällen.
  • Nästa ämne handlade om bredd i respektive trupp, där en journalist tydligt ville lyfta Atalanta och deras prestation, då de saknade en handfull viktiga spelare. Solskjaer var snabb med att trycka på hur nöjd han är med att ha en så pass bred trupp som han har men att man ändå alltid vill spela mot det bästa laget motståndarna kan mönstra. Resonemanget svävade sedan iväg helt, från att handla om spelartrupp till att framhäva hur stor inverkan publiken hade på att man vände matchen.
  • Marcus Rashford blev utbytt med en befarad lårkaka. Solskjaer visste inte säkert hur lång läketiden blir men att om skadan behandlas rätt bör det inte vara någon fara. ”Idag visar Marcus att rehabiliteringen och den hårda efterföljande träningen har gett resultat. Han såg väldigt behärskad ut och gjorde ett bra mål.”
  • Vi måste försvara bättre. ”Det uppfattas som att vi är väldigt ojämna i våra prestationer, särskilt när vi släpper in enkla mål som idag (läs igår) och det måste upphöra, då vi spelar mot väldigt bra motstånd framöver.”
  • Slutligen avslutar Solskjaer med att prata om avbytarna och säger att han inte kände något större behov av att slänga in någon från bänken direkt efter halvtid. ”Men när man väl kommer in ska man på 20 minuter lägga ner samma jobb som man hade gjort under 90 minuter.” 

Andra reaktioner

Mer från matchen

En bra vändning i längden?

Stark vändning utan att övertyga