Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Atalanta - Manchester United 2-2
Chicago Bulls hade Jordan – United har Ronaldo

Manchester United räddades återigen av Cristiano Ronaldo i Champions League-sammanhang. Igår klev portugisen fram två gånger om och kvitterade vid bägge tillfällena. Insatsen var i vanlig ordning inget att hurra över, men en viktig poäng bärgade man likväl hem till öarna. 

Som en isolerad händelse var Ronaldos kvittering så klart något att glädjas åt under gårdagskvällen, men sett ur ett större perspektiv var det ett mål som snarare fick en att skruva på sig ännu mer hemma i soffan. Det kan helt enkelt inte få se ut som det gör när ett lag av Uniteds dignitet, med spelarna som finns i laget, beträder en fotbollsmatta. Det kvittar om det är hemma på Old Trafford eller nere i norra Italien. I längden är dessa prestationer ohållbara, En 36-årig portugis kan inte kliva fram varje match, även om det tycks så just nu.

Ole Gunnar Solskjaer och hans mannar blev taktiskt blottade i första halvlek efter att ha valt att fortsätta på samma spår som mot Tottenham i helgen. Då som igår formerade norrmannen ett slags 3-5-2-system (det går så klart att leka med siffrorna och hävda att det var en 3-4-1-2-formation, eller dylikt), precis som motståndarcoachen i form av Gian Piero Gasperini. Det var ganska tydligt vilka som var familjära med systemet och vilka som famlade i det italienska höstmörkret.

Mot Tottenham var det lite av ett desperat rop på hjälp från Solskjaer. Men att norrmannen, uppenbarligen, trodde att det var den rätta medicinen borta mot Atalanta… där nådde naiviteten en ny höjd.

Raphaël Varane klev som bekant ut med en skadekänning, vilket ledde till ett formationsbyte, i vilket spelarna såg aningen mer bekväma ut. Men så mycket bättre blev det egentligen inte, trots ett vackert kvitteringsmål precis innan paus.

När spelare som ska vara bärande inte visar en tillstymmelse till form är det också svårt att bedriva någon vettig fotboll. Ja, jag sneglar framför allt mot Harry Maguire och Paul Pogba. En duo bestående av klubbens lagkapten samt mittfältare, vars höjd är sagolikt hög emellanåt. Igår var nivån på dessa bottenlös.

På lördag kommer Manchester City på besök, och räkna med att det bli åka av. Det lär bli ett par intensiva träningsdagar hemma på Carrington de kommande dagarna. Det går inte att hålla på med halvmesyrer och steppa upp lite när man själv känner för det.

United har halkat upp på förstaplatsen i Champions League-gruppen via ett par bananskal och har på något märkligt vänster möjlighet att gå upp på samma poäng som just Manchester City vid vinst på lördag. I någon mån lever fortfarande den här säsongen, men det blir bara allt svårare att förklara hur det faktiskt kommer sig.

Höjdpunkter

Några höjdpunkter från officiellt håll finns inte att tillgå för tillfället. Rekommendationen är en googling eller att man surfar in på YouTube.

Solskjaers presskonferens

  • United-managern inledde med att påpeka vikten av gårdagens poäng man plockade med sig och att om man vinner sina hemmamatcher samt tar ett par poäng borta så går man vidare.
  • Attityden att inte ge upp fanns där hela tiden. Tycker dock att man ger bort lite enkla bollar till Atalanta och att målen är ”tighta”. Deras första tycker han borde dömts bort för att David De Gea blir skymd i målet.
  • Solskjaer känner att han har supportrarnas stöd och menar att man alltid vill ge sitt bästa för klubben.
  • Rytmen och kvaliteten i passningsspelet var inte jättebra inledningsvis, men när vi fick in Mason Greenwood fick vi lite mer utrymme. Med hans intåg fick laget lite mer kvalitet framåt.
  • Huruvida norrmannen tycker det är oroväckande eller inte att Ronaldo ofta behöver kliva fram i slutet och rädda matcher, menar han har att göra med att alla i gruppen har sitt ansvar. Men påpekar också att det är just det Ronaldo gör, nämligen mål. Han drar sedan en parallell med Michael Jordan och menar att vissa lag har de spelare de har och det är därför de är mästare.
  • Raphaël Varane kände av sitt lår och ville inte riskera något. Den första analysen såg inte bra ut men han ska undersökas imorgon också. Håller tummarna.
  • Donny van de Beek och Jadon Sancho har stora kvaliteter och därför kom de in i slutet. Kände att de kunde bidra med sina egenskaper. Alla som byttes in stod för bra insatser, tycker Solskjaer.
  • ”Jag begår ett brott varje gång jag tar ut ett lag,” säger managern efter att ha fått ytterligare en fråga om Sanchos ringa speltid.
  • Eric Bailly gjorde det bra. Han har inte spelat särskilt mycket med oss men han ville visa upp sig och gjorde också så på ett positivt sätt.
  • Solskjaer säger att han är full av respekt gentemot Gasperini i Atalanta och deras sätt att spela. Igår var det dock små marginaler som blev avgörande och ibland kan ett sista minuten-mål verkligen kännas grymt. Det var en jämn match som kunde gått åt endera håll.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Nummer 139 räddar CL-fiasko

Räddade av en viss portugis